čišćenje ušiju kod pasa

Čišćenje ušiju kod pasa je važan deo redovne nege!

Čišćenje ušiju kod pasa mora biti sastavni deo nege vašeg ljubimca. Ukoliko do sada niste brinuli o ušima vašeg psa, evo kako to da učinite.

Svi vlasnici pasa znaju da je njihovim ljubimcima potrebna redovna nega i briga kako bi oni bili zdravi i srećni.

Pored redovnog kupanja pasa, svakom psu je potrebno s vremena na vreme očistiti uši da ne bi došlo do infekcije uha. 

U nastavku teksta potrudili smo se da odgovorimo na najčešća pitanja u vezi sa ovom temom.

Neka od njih su kako da pravilno očistite uši svom ljubimcu, koliko često mu je čišćenje ušiju potrebno, da li ga možete povrediti i koliko je sam proces čišćenja ušiju stresan?

Da biste bolje razumeli sve o čemu pišemo, važno je da se upoznate na samom početku sa anatomijom uha vašeg ljubimca.

Važno je da znate – anatomija uha kod psa!

Kako biste što bolje izveli proces čišćenja ušiju, bilo bi dobro da znate par stvari koje se odnose na anatomiju samog uha. 

Uho psa i čoveka je gotovo iste anatomije. Jedina razlika je što psi imaju veću ušnu školjku i duži ušni kanal. 

Uši psa se, kao i kod čoveka, sastoje od spoljašnjeg, središnjeg i unutrašnjeg uha. 

Spoljašnje uho je, zapravo, ušna školjka koja je prekrivena kožom i krznom. Obuhvata spoljašnji deo uha, ušni kanal, kao i slušni aparat.

Spoljašnji deo uha, odnosno oblik uha, se razlikuje u zavisnosti od rase psa.

Ušni kanal je kod svih pasa dugačak, mnogo duži nego kod čoveka. To je glavni razlog zbog kojeg psi čuju mnogo bolje od čoveka.

Srednje uho kod pasa se sastoji od bubne opne i tri sitne kosti (čekić, nakovanj i stremen). U središnjem delu uha se još nalaze i dva mišića (eustahijeva tuba i membrana zvana “ovalni prozor”).

Važno je napomenuti da je čišćenje srednjeg uha neophodno, jer prljavština koja se u njemu nakupi preti da blokira zvučne talase. Ukoliko do toga dođe, psu će se čulo sluha jako smanjiti. 

Unutrašnje uho psima obavlja osnovnu funkciju čula sluha. Ono im služi za prikupljanje električnih signala koji putuju do mozga šaljući mu poruke.

U unutrašnjem uhu psa se nalazi organ sluha (pužnice) i centar za ravnotežu (vestibularni sistem).

sredstvo za čišćenje ušiju kod pasa

Zašto je redovno čišćenje ušiju kod pasa važno? 

Osnovni razlog jeste taj što čišćenje ušiju kod pasa doprinosi sveukupnom zdravlju vašeg ljubimca. 

Ušni vosak koji se nakuplja u uhu, a ne uklanja se redovno, lako može da uđe dublje u ušni kanal. Tamo se sve više taloži i nakon određenog vremena može izazvati infekciju ušnog kanala. 

Neke rase pasa za stan (npr. koker španijel, baset) u ušima imaju veliki broj žlezda koje luče prekomerne količine ušnog voska.

To su, dakle, psi koji imaju genetsku predispoziciju da pate od čestih infekcija i upala uha. 

Infekcija spoljnjeg dela uha izaziva svrab i jaku bol. Ali ako se proširi na središnji i unutrašnji deo uha, može doći i do ozbiljnijih komplikacija kao što su gubljenje sluha, poremećaj u ravnoteži…

Usled bola i iritacije koju im upala uha izaziva, psi su skloni i da snažno odmahuju glavom kako bi ublažili simptome infekcije. Na ovaj način može doći do pucanja krvnih sudova i stvaranja hematoma u ušnom kanalu.

Neki od simptoma upale uha su i:

 • Neprijatan miris iz ušiju
 • Često odmahivanje glavom
 • Crvenilo kože na površini ušne školjke
 • Učestalo češanje ušiju
 • Prekomerno nakupljanje voska u ušnom kanalu

Najčešće infekcije koje izazivaju upalu uha su:

 • Ušne grinje
 • Gljivična infekcija
 • Bakterijska infekcija

Kako se čiste uši kod pasa? 

Kroz ovaj proces provešćemo vas korak po korak.

Važno je napomenuti da se čišćenje ušiju kod pasa razlikuje u zavisnosti od toga koju terapiju pas koristi. 

Šta to tačno znači?

Nije neophodno da čišćenje ušiju obavi, isključivo, veterinar. To, u nekim slučajevima, možete uraditi i sami kod kuće. Neće biti jednostavno, ali potrudili smo se da istražimo i pronađemo korisne savete koji vam ovaj proces mogu olakšati. 

Kao što možete pretpostaviti, nijedna kuca se neće oduševiti kad vidi da joj se približavate sa nekakvim aparatima, bočicama i sličnim, za njih, zastrašujućim predmetima.

Pas ne zna da vi samo pokušavate da mu pomognete, i verovatno je da će se uznemiriti i uplašiti. Da biste, donekle, ublažili strah svom ljubimcu u tim trenucima, morate znati kako da ga opustite.

Jedna od stvari koje uvek pomažu pri opuštanju, jeste da mu ponudite omiljenu poslasticu. Može pomoći i maženje, kao i par pohvala da je on “jedan jako dobar pas!” 

Ovakav pristup će opustiti i vas i vašeg psa. Kada osetite da se pas dovoljno opustio, vreme je da ga polako upoznate sa tim stvarima koje ste pripremili. Uvek imajte na umu da su psi veoma inteligentna stvorenja koje nije tako lako prevariti.

Evo nekoliko konkretnih saveta koji će olakšati čišćenje ušiju kod pasa:

 1. Pripremite nekoliko komada pamučnih kuglica koje možete napraviti od vate, vlažne maramice, neki od preparata za čišćenje ušiju. (Za preparat je najbolje konsultovati se sa veterinarom) Takođe, može vam zatrebati malo mlake vode, kao i makaze.
 2. Naravno, ne biste smeli da zaboravite omiljenu igračku vašeg psa, kao i neke omiljene grickalice koje ćete mu ponuditi kao nagradu jer je prihvatio da “sarađuje”.
 3. Odaberite odgovarajuće mesto na kom ćete vašem ljubimcu očistiti uši. To može biti sto, krilo ili kauč… (u zavisnosti od navika psa i toga šta bi njemu najviše prijalo). Poželjno je zamoliti nekoga od ukućana ili prijatelja za pomoć, jer vrlo je verovatno da pas prilikom čišćenja ušiju neće stajati mirno. Druga osoba je potrebna kako bi pridržavala psa i sprečila preterano pomeranje, naročito ukoliko se radi o većem psu.
 4. Glavu psa nežno nagnite u stranu kako biste mogli da što bolje vidite ušni kanal. Obratite pažnju da li se u ušnom kanalu naziru tragovi prljavštine, crvenila, stranih tela, žutog ili krvavog pražnjenja. Ako je potrebno, odgovarajućim sredstvom očistite uho. 

Ukoliko stanje u ušima nije alarmantno, a to znači da ste primetili smeđi voštani iscedak, u većini slučajeva uši se psu mogu očistiti uz pomoć mokre vate.

Međutim, ako ima puno prljavštine i ušne masti trebaće vam i neko sredstvo za čišćenje. 

U tom slučaju, sredstvo za čišćenje ušiju nakapajte na komadić pamučne vate ili na tupfer. Dve do tri kapi nežno nakapajte psu u uho. Kada ste to uradili, komadićem vate polako uklonite ostatak sredstva. 

Ako niste uspeli u potpunosti da očistite uho iz prvog puta, postupak slobodno možete ponoviti još jednom. 

Ukoliko se, ipak, plašite da čišćenje ušiju izvodite sami, možete zatražiti pomoć veterinara. Neka prvih par puta to on uradi kako bi vam pokazao postupak. 

U većini slučajeva, psi se osećaju prijatnije kada im uši čisti vlasnik, tako da ste vi možda jedina osoba koja svom ljubimcu može pomoći.

Koliko često treba psu čistiti uši?

Sigurno je da ste već čuli da se često čišćenje ušiju ne preporučuje ni ljudima, pa tako ni psima. S druge strane, ako ih ne čistite dovoljno, to, takođe, može izazvati zdravstvene probleme. 

Verovatno se sada pitate kako odrediti pravu meru?

Stručnjaci kažu da pravu meru, kada je čišćenje ušiju kod pasa u pitanju, određuje nekoliko faktora. Jedan od osnovnih faktora jeste rasa psa, zatim navike, aktivnost i količina voska koja se luči iz ušiju.

Neki psi imaju prirodno zdrave uši, koje se same od sebe čiste, pa njihovim vlasnicima čišćenje ušiju nije velika obaveza.

Međutim, postoje i psi kojima su uši osetljive i sklone nakupljanju prljavštine (voska) koja izaziva česte upale uha. Njima je potrebno redovno čistiti uši kako bi se izbegli zdravstveni problemi koje upala uha može izazvati.

Ako ste vlasnik nekog lepotana koji obožava da pliva i vodu ne zaobilazi, naročito u letnjim mesecima, onda bi bilo dobro da preventivno svom ljubimcu redovno stavljate sterilne kapi u uši kako biste sprečili nastanak i razvoj određenih infekcija.

Ukoliko svoj život delite sa aktivnim četvoronožnim čupavkom, koji svoj visok nivo energije redovno troši tako što njuška unaokolo po komšiluku, trči, otkriva nova mesta i svaki ga nepoznati miris privuče, sigurno je da ste upoznati sa raznim ušnim problemima kod pasa.

Psi koji imaju višak energije, i stalno negde njuškaju, vrlo često dolaze kući sa različitim predmetima koji im se zaglave u uhu. (npr. komad trave ili neke biljke koju je čupkao pokušavajući da otkrije sve njene čari).

Alergije kod pasa su, takođe, najčešći uzrok ušnih infekcija.

Na primer, francuski buldog je mala rasa psa, koja je poznata po tome što pati od raznih alergija koje “vrebaju” i dolaze iz spoljnog okruženja.

Upravo zbog toga, bilo bi dobro, da se njima uši očiste vlažnom maramicom svaki put kad se vrate iz šetnje.

Veterinari kažu da se čišćenje ušiju kod pasa radi po potrebi. A da biste znali kad postoji potreba za tim, redovno pregledajte uši ljubimcu (jednom nedeljno), tada ćete lakše moći da ustanovite kad je pravo vreme da se ovaj posao obavi. 

Čišćenje ušiju kod pasa je najbolje praktikovati jednom mesečno. Tako se sprečava nastanak nekih komplikovanijih infekcija. 

Koje je najbolje sredstvo za čišćenje ušiju kod pasa?

Koje ćete sredstvo upotrebiti za čišćenje ušiju svom ljubimcu, zavisi od mnogo faktora. Zavisi od vrste infekcije, od stepena infekcije, od uzrasta psa… 

Ono što je sigurno, to je da vam veterinar može predložiti najbolje odgovarajuće sredstvo, objasniti vam ili vam pokazati kako se koristi. 

Sredstva za čišćenje ušiju kod pasa na tržištu se mogu pronaći u raznim oblicima. 

Pored kapi za uši, na tržištu možete pronaći i razne rastvore za uši na prirodnoj bazi, organske preparate, vlažne maramice za čišćenje ušiju…

Ukoliko nastupi ozbiljnije oboljenje izazvano infekcijom, propisuje se terapija koja se bazira na antimikotičnim lekovima. 

Uz pomoć vlažne maramice za uši (najbolje je koristiti hipoalergenske) blagim pokretima očistite spoljašnji deo uha kuce. Vi tako, zapravo, izvodite i masažu uha koja pomaže da se sredstvo za čišćenje ušiju rastvori u unutrašnjem delu uha.

Ovu masažu izvodite oko 15 sekundi.

Kada završite sa masiranjem uha, bilo bi dobro da ljubimcu dozvolite da mahne glavom nekoliko puta kako bi se višak tečnosti i prljavštine prirodnim putem izbacio iz uha.

Preparati za čišćenje ušiju kod pasa

Postoje razni preparati koji se koriste za čišćenje ušiju kod pasa. Na tržištu se mogu pronaći razne vrste organskih prirodnih preparata za čišćenje ušiju. To su uglavnom kapi za uši, rastvor ili to može biti i hidrogen.

Ukoliko ste u dilemi i niste sigurni koji preparat bi bilo najbolje odabrati (da je ujedno efikasan i bezbedan), uvek se možete obratiti vašem veterinaru. 

Kada ustanovi o čemu je tačno reč, veterinar će vam predložiti rastvor koji  je najbolji za vašeg ljubimca. 

Rastvor za čišćenje ušiju kod pasa

Rastvori se uglavnom koriste za ispiranje ušiju. Morate znati da većina pasa ne voli, ovu njima, mukotrpnu proceduru.

Rastvor će efikasno očistiti vosak i nečistoće iz ušiju, ali problem nastaje onda kada su se uši već upalile i kada je infekcija krenula. Tada ispiranje može da bude veoma bolno za pse. 

Pre nego što započnete sa ispiranjem, pobrinite se da sve što vam je neophodno imate na dohvat ruke: vatu, špric napunjen rastvorom za ispiranje, peškire… 

Prvi korak je da temeljno operete ruke kako ne biste rizikovali dodavanje bakterija i klica u uho vašeg ljubimca. 

Rukom obuhvatite glavu psa. Glavu držite nežno, ali i čvrsto kako se pas ne bi pomerao. Ukoliko to ne možete sami da izvedete, zamolite nekog da vam pomogne i pridrži psa.

Podignite uho kako biste otkrili ušni kanal i spoljašnji deo malo isperite rastvorom. Nakon toga vatom brzo pokupite višak tečnosti, vosak i prljavštinu. Peškirom pokupite svu tečnost koja se zadržala u ušnom kanalu.

Da biste isprali unutrašnjost kanala, stavite vrh šprica blizu ušnog otvora. Morate biti sigurni da niste ušli preduboko u ušni kanal jer, u suprotnom, možete naneti psu ozbiljne povrede. 

Nežno ubrizgajte rastvor u uho, a zatim dno uha blizu vilice izmasirajte nekoliko sekundi. Sve dok možete da čujete zvuk nalik mljackanju, znači da tečnost još uvek nije u potpunosti ušla u uho. Masirajte sve dok zvuk ne prestane. 

Kada ste završili sa masiranjem, pustite psa da otrese glavu i oslobodi se viška tečnosti. Osušite mu uši peškirom, i ponudite mu omiljenu poslasticu kao nagradu jer je bio “dobar pas”.

Kapi za čišćenje ušiju kod pasa

Ako vam veterinar za čišćenje ušiju kod pasa preporuči kapi za uši (koje ćete verovatno primenjivati nekoliko nedelja), evo par saveta koji vam mogu olakšati ovaj proces.

Kada dođe vreme za primenu terapije, kapi vam moraju biti pri ruci. Glavu psa pokušajte da držite u što mirnijem i stabilnijem položaju, palac neka vam bude između očiju i nosa psa, a ostale prste ruke obmotajte mu ispod vilice. 

Podignite mu uho i očistite vosak iz ušne školjke sa malo vate koju ste natopili rastvorom za čišćenje ušiju.

Ne kopajte duboko i nikako ne koristite štapiće za uši. Oni mogu oštetiti slušni kanal psa, a takođe mogu i nabiti ušni vosak i nečistoću dublje u ušni kanal. 

Kada je pas u stabilnom položaju, postavite pipetu kapi na otvor ušnog kanala vašeg psa, pod uglom prema nosu. Ukapajte propisani broj kapi u uho. 

Glavu mu držite još malo nakon kapanja, kako ne bi istresao lek.

Zatim poklopite uho psu i nežno masirajte hrskavicu u dnu uha (oko 30 sekundi) kako bi se kapi apsorbovale na pravi način.

čišćenje ušiju kod pasa hidrogenom

Čišćenje ušiju kod pasa hidrogenom

Možda se pitate da li je bezbedno koristiti hidrogen za čišćenje ušiju kod pasa. Na kraju krajeva, većina kapi za uši koje ljudi koriste u sebi sadrže hidrogen, zašto bi onda hidrogen škodio psu? 

Neki veterinari tvrde da se hidrogen može koristiti za čišćenje ušiju kod pasa. Međutim, preporučju da se to nikako ne radite na svoju ruku, već samo uz preporuku stručnog lica.

Naime, ukoliko posumnjate da vaš pas pati od neke vrste ušne infekcije, ne biste smeli samostalno da odlučite da mu uši čistite hidrogenom, trebalo bi prvo pitati veterinara. Ukoliko veterinar preporuči čišćenje hidrogenom, onda je to u redu.

Hidrogen prilikom delovanja (na određenu bakteriju) može izazvati jaku bol u ušima psa.

S druge strane, većina veterinara uopšte ne preporučuje čišćenje ušiju ili lečenje infekcije hidrogenom. Kažu da on hemijski deluje.

Šta to znači?

Hidrogen-peroksid (H2O2 ) kada uđe u uho počinje da penuša poput mehurića. To znači da deluje tako što ubija sve bakterije u uhu, i dobre i loše. Prilikom penušanja, dodatni molekul kiseonika se oslobađa, ostavljajući u uhu H2O, tj. vodu.

Voda u toploj i vlažnoj sredini, kao što je uho vašeg psa, postaje savršeno okruženje za sve otporne bakterije koje, ne samo da prežive, već i napreduju. To može dovesti do ozbiljnijih oblika infekcije uha koje mogu izazvati trajno oštećenje, u težim slučajevima čak i gubitak sluha.

Kao što vidimo, mišljenja o hidrogenu kao sredstvu za čišćenje ušiju kod pasa su podeljena. Odluku da li ćete ga koristiti ili ne, najbolje bi bilo doneti u dogovoru sa veterinarom.

Prirodno sredstvo za čišćenje ušiju kod pasa

Pored pregršt proizvoda za čišćenje ušiju kod pasa koje možete kupiti u veterinarskim apotekama, postoje i prirodna efikasna sredstva za čišćenje ušiju kod pasa koje možete napraviti sami kod kuće.

Evo i nekoliko predloga!

Prirodna ulja

Prirodna ulja poput bademovog ili maslinovog su bezbedna i efikasna sredstva koja vam mogu koristiti za čišćenje ušiju kod pasa. Kombinacija ova dva ulja efikasno sprečava nakupljanje voska u ušima.

Dodajte po par kapi od svakog ovog ulja na spoljašnju stranu ušnog kanala vašeg psa. Kada nakapate, pustite da pas mahne glavom kako bi se kapi proširile ušnim kanalom. 

Ako pas kojim slučajem to ne uradi, blago mu izmasirajte uho da biste postigli isti efekat. Zatim vatom pokupite višak ulja i sve nečistoće koje su se nakupile.

Sirće

Možete napraviti sjajano sredstvo za čišćenje ušiju kod pasa čiji je glavni sastojak sirće. Ovo sredstvo se pravi od mešavine sirćeta, alkohola, borne kiseline i joda.

U jednu posudu naspite oko 60ml sirćeta, dodajte pola kašičice borne kiseline i nekoliko kapi joda i alkohola. Dobro promešajte.

Pamučnu kuglicu vate natopite u ovaj rastvor i nežno obrišite spoljašnji deo ušnog kanala psa. Zatim ostatak obrišite vlažnom maramicom. 

Ovo sredstvo nemojte koristiti ukoliko se infekcija uha već razvila. Ako je do infekcije došlo posetite veterinara.

Onog trenutka kada ste odlučili da postanete vlasnik psa, dali ste mu obećanje da ćete uvek biti uz njega i pomoći mu u najtežim trenucima. 

To znači da zdravlje vašeg psa ne zavisi samo od njegove genetike, već dobrim delom i od vas. Zato, volite to predivno stvorenje i radite sve što je u vašoj moći da vaš ljubimac dugoročno bude zdrav i bezbrižan. 

Pružite mu najbolju negu, pravilnu i redovnu ishranu. I ne zaboravite da je čišćenje ušiju kod pasa veoma važno za njegovo zdravlje!