patuljasti maltezer

Patuljasti maltezer! Nežni i osećajni pas neverovatne energije!

Patuljasti maltezer je trenutno jedna od najpopularnijih pasmina kako u Srbiji, tako i u regionu. Želite i vi jednog slatkog maltezera?

Patuljasti maltezer je šarmantan, sladak, energičan i  inteligentan pas. To što je toliko popularan, može zahvaliti svojoj bogatoj istoriji, izgledu, veličini, ali i karakteru.

Za sve vas koji razmišljate o ovoj pasmini kao budućem ljubimcu pripremili smo kratak vodič o patuljastim maltezerima.

Maltezer karakteristike

Patuljasti maltezer je jedna od najstarijih toy rasa, malih dimenzija i spada u male rase pasa sa istorijom od bar dva milenijuma unazad. 

Prosečna visina mužjaka iznosi od 20-25 cm, dok su ženke u proseku visine od 20-22cm. Prosečna težina mužjaka je između 1,4 – 3,6 kg, a kod ženski se kreće u rasponu od 1,0 – 3,0 kg.

Prosečni životni vek maltezera je između 12 i 15 godina, ukoliko se pravilno neguje i hrani odgovarajućom kvalitetnom i dobro uravnoteženom ishranom koja odgovara njihovom uzrastu.

Za maltezere je karakteristična gusta i duga bela dlaka, ali dužina dlake ne ometa njihovo kretanje. U prošlosti, postojali su maltezeri sa dlakom u drugim bojama, ali danas se mogu naći isključivo u beloj boji

Okrugla glava, crni nosić, spuštene uši, tamne oči, kratke prave noge i graciozan rep su fizičke karakteristike koje krase ovu rasu koja je izuzetno popularna širom sveta.

Telo im je dugačko, leđa prava, a stomak spušten. Imaju kratke, ravne noge i dobro nagnuta ramena, što doprinosi njihovom uravnoteženom izgledu.

Lobanja im je široka i pljosnata, uši su ravne i dugačke u obliku trougla, a oči su ovalnog oblika i tamno smeđe boje sa crnim obručima što im dodaje dodatnu privlačnost. Rep im je širok u osnovi i polako se sužava na kraju. 

Kada je u pitanju zdravlje, najčešće bolesti koje pogađaju ovu rasu su luksacija patele, portosistemski šant jetre, progresivna atrofija mrežnjače, hipoglikemija, sindrom drhtavice kod belih pasa, kolaps traheje i obrnuto kijanje.

malteški pas

Maltezer osobine 

Maltezeri su nežni i osećajni, sa neverovatnom energijom i uvek spremni za igru. Živahnog su temperamenta i iako su mali, ovi psi su snažni i neustrašivi  i nikada se ne plaše da pokažu svoja osećanja.

Veoma su inteligentni, zabavni i odani, brzo uče i želeće da provedu što više vremena sa svojim vlasnikom. 

Ovi mali psi žude za ljudskim društvom i ne vole da ih ostavljaju same čak i na kraće vreme. Oni pate zbog razdvojenosti koja može rezultirati time da psi razviju neželjene probleme u ponašanju, uključujući zavijanje, lajanje, žvakanje nameštaja i grebanje na vratima i podovima. 

Ovi psi su idealan izbor za ljude koji rade kod kuće ili koji provode puno vremena u kući. 

Maltezer nije dobar izbor za ljude koji su retko kod kuće, jer bi na taj način patuljasti maltezer bio veoma nesrećan. Ukoliko odlučite da poklonite nekom maltezera, uzmite u obzir ove činjenice. 

Maltezer je vrlo svestran i prilagodljiv kućni pas, koji ne podnosi dobro ekstremne vremenske uslove. Maltezeri ponekad umeju da budu bučni, a često i nervozni. 

Poznato je da maltezeri vole zvuk sopstvenog glasa i  ključno je da vlasnici nežno obuzdaju želju svog ljubimca da laje još kada su štenci mladi.

Maltezeri će neprestano lajati ako se nađu sami tokom dužeg perioda i na ovaj način će se zalagati  da privuku pažnju i da svetu objavi koliko su nesrećni zbog toga što su ostali sami. 

Patuljasti maltezer ne voli vodu i nije naročito dobar plivač i nikada nemojte terati na silu svog ljubimca u vodu. Po prirodi su vrlo društveni psi, ali uvek brzo obaveste vlasnika kada postoje neznanci ili kada se u njihovom okruženju dešava nešto što im se ne sviđa. 

Većina odgajivača maltezera neće prodavati štenad porodicama sa malom decom. Razlog tome je što se dešava da mala deca mogu povrediti maltezera i zati patuljasti maltezer više odgovara domaćinstvima sa starijom decom koja znaju kako da se ponašaju i postupaju sa manjim psom.

Maltezeri se mogu dobro slagati sa drugim psima i mačkama ako su dobro socijalizovani, a ovo uključuje uvođenje u puno novih situacija u kojima susreću druge pse i životinje.

Najbolje je ne ostavljati maltezera nasamo sa drugim kućnim ljubimcima, čak i ako su odrasli zajedno. 

Maltezer održavanje i briga!

Kao i kod bilo koje druge pasmine i maltezere je potrebno redovno negovati kako bi njihova koža i krzno bili u dobrom stanju. Takođe, maltezerima je potrebno redovno i svakodnevno vežbanje kako bi ostali zdravi.

Uz to, potrebno ih je hraniti kvalitetnom hranom koja zadovoljava sve njihove nutritivne potrebe tokom života.

Pre nego što štene stigne u novi dom, važno je obezbediti bezbedne uslove za boravak u kući i dvorištu. Nikako nije dobro maltezera ostavljati samog u dvorištu. 

Patuljasti maltezer je po prirodi radoznao i u tim igrama, može se desiti da se povredi ili pojede nešto što ne bi bilo dobro za njega i njegovo zdravlje. 

Štencima treba odmora, jer su po prirodi veoma energični psi i neophodno im je obezbediti prostor u koji mogu da se povuku kada žele da se odmore i da spavaju. Oni provode dosta vremena spavajući kako bi sačuvali svoju energiju i kako bi rasli i razvijali se kako treba.  

Postoje stvari koje su potrebne za negu šteneta koje bi trebalo kupiti mnogo pre njihovog dolaska. Potrebne stavke uključuju sledeće:

 • posuda za hranu i vodu, koja ne treba da bude previše duboka i treba da bude keramička, a ne plastična ili metalna;
 • kvalitetna ogrlica za pse;
 • kućica za pse;
 • krevet za pse;
 • ćebad koja se koristi u kućici  i krevetu za štene;
 • kvalitetne igračke za štene;
 • pasta i četkica za zube;
 • šampon za pse,kao i balzam za pse posebno formulisani za kućne ljubimce
 • pribor za negu.

Sva štenad su vrlo osetljiva na buku, tako da je važno da se glasnoća televizora smanji i da se muzika ne pušta previše glasno. Buka bi mogla da ih uplaši i da im šteti tokom dana.

Kada maltezeri dosegnu svoje zlatne godine, usporavaju se na više načina i možda će početi da pokazuju svoju starost sa više sedih dlaka na licu, a naročito oko njuške.

Osim promene u svom izgledu, ličnost maltezera se takođe može promeniti i to uključuje koliko su brzi da odgovore na naredbu ili kada se njihova imena izgovore.

Razlog za to je što sluh nije tako dobar kao nekada. Ostale promene na koje treba paziti kod maltezera kada napune određen broj godina uključuju sledeće:

 • njihov vid može biti narušen, a oči izgledaju zamućeno;
 • njihovi zubi možda nisu u dobrom stanju, što znači da će im trebati stomatološki pregled;
 • stariji psi teže spavaju tokom dana i češće ustaju noću zato što njihova kognitivna funkcija nije tako oštra kao kada su bili mladi;
 • obično su manje tolerantni prema glasnim zvukovima;
 • psi kada su stariji često su više probirljivi kada je u pitanju hrana za pse i važno je osigurati da dobijaju sve potrebne hranjive sastojke kako bi ostali zdravi;
 • imuni sistem kod starijeg psa često ne pruža dovoljnu zaštitu od bolesti i infekcija i zato bi trebalо da rutinski posećuju veterinara;
 • stariji maltezeri često nisu voljni da idu u šetnju;
 • njihov mišićni tonus i stanje tela nisu tako dobri kao kada su bili mladi psi;
 • stariji maltezeri često pate od problema sa zglobovima koji mogu dovesti do artritisa kod pasa.

Nega maltezera

Predivno krzno maltezera je čisto belo, svilenkasto i ravno, a njihova dlaka pada do zemlje. Maltezeri nemaju poddlaku koja je tipična za mnoge rase pasa; ne linjaju se i iz tog razloga se smatra da su hipoalergeni.

Vlasnici bi trebalo da vode računa o tome da sprovode redovnu rutinsku negu, koja uključuje četkanje pasa, češljanje i šišanje.

Da bi bujna dlaka ove pasmine ostala bela i da se ne bi zapetljala, potrebno je često kupanje psa i svakodnevno četkanje. 

Jednom nedeljno proveravajte uši vašem maltezeru i ukoliko primetite da su crvene ili da imaju loš miris ili neki drugi problem, obratite se veterinaru.

Maltezerima rastu i dlake iz ušiju koje je potrebno ukloniti. Pitajte veterinara da to uradi umesto vas ili da vam pokaže način na koji to možete da uradite kod kuće. 

Jednom ili dva puta mesečno vašem maltezeru podrežite nokte.

Vodite računa da se na noktima psa nalaze krvni sudovi, jer ukoliko nokte odsečete previše možete prouzrokovati krvarenje i vaš pas možda neće sarađivati sledeći put kada vidi makaze za nokte.

Ako niste iskusni da psu odsečete nokte obratite se veterinaru.

Maltezeri imaju tendenciju da im se ispod očiju pojave mrlje od suza koje su uočljivije zbog belih prevlaka. One mnoge podsećaju na krmelje kod pasa, ali nisu; iako nisu lepe, to ne predstavlja nikakav zdravstveni problem.

Da biste sprečili ili smanjili mrlje od suza kod maltezera, sledite ove korake:

 • svakodnevno očistite oči toplom vodom da sprečite mrlje od suza;
 • voda s visokim udelom minerala može uzrokovati mrlje, pa razmislite o kupovini flaširane vode koju ćete davati maltezerima,
 • hranite maltezera iz posude od keramike ili stakla i obavezno operite posudu vašeg psa između hranjenja.

Ako ove mere ne očiste mrlje od suza, obratite se svom veterinaru. Vaš maltezer bi  mogao da ima začepljene suzne kanale, alergiju ili druge zdravstvene probleme.

Mnogi vlasnici vezuju na glavi dlaku svog maltezera u rep kako bi pas bolje video. Ako se odlučite za to, obavezno koristite obložene trake koje neće oštetiti dlaku. 

Odgovarajuće alatke za negovanje pomažu u održavanju dlake i kože u vrhunskom stanju. Alat koji je potreban da dlaka vašeg maltezera izgleda dobro je sledeći:

 • glatka četka,
 • četka sa čekinjama.
 • fino nazubljeni češalj,
 • makaze za nokte,
 • makaza za šišanje, 
 • šampon i regenerator za pse.

Čistite zube vašem maltezeru najmanje dva ili tri puta nedeljno da biste uklonili kamenaca i bakterije, a svakodnevno čišćenje zuba je najbolje, ako želite da sprečite bolest desnih i loš zadah.

Ako primetite da slatki crni nos maltezera postaje ružičast, možda mu nedostaje sunčeva svetlost i zato je potrebno da ga izvedete napolje kada je sunčano.

Materijal posude iz koje maltezer jede i pije takođe može izazvati pigmentacije. Ako je posuda plastična, promenite je. 

Dok negujete maltezera proverite da li ima čireve, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, upale na koži, u nosu, ustima, očima i na stopalima. Oči bi trebale da budu bistre, bez crvenila.

Vaš pažljivi nedeljni pregled maltezera će vam pomoći da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme. Učinite negovanje pozitivnim iskustvom za vašeg maltezera, tako što ćete ga ispuniti pohvalama i nagradama.

U maltezera se ljudi obično zaljube na prvi pogled, ali morate razmisliti da li možete negovati ovog psa onako kako je potrebno. 

Patuljasti maltezer ishrana 

Ako ste odlučili da štene maltezera nabavite od odgajivača, on će vam obezbediti raspored hranjenja i važno je da ga se pridržavate prvih nekoliko nedelja nakon što štene donesete kući.

Ishranu šteneta možete promeniti kada dođe vreme za to, ali to treba učiniti postepeno i pažljivo tokom nekoliko nedelja kako bi bili sigurni da štene maltezera nema problema sa stomakom zbog izmene ishrane. 

Štene maltezera potrebno je hraniti tri puta dnevno do 6 meseci, a odraslog maltezera je najbolje hraniti dva puta dnevno, jednom ujutru, a zatim ponovo uveče. Uvek vodite računa da je to kvalitetna hrana koja ispunjava sve njihove nutritivne potrebe.

Važno je i da se psima obezbedi i dovoljna količina aktivnosti, tako da oni sagorevaju sve suvišne kalorije, jer u suprotnom mogu početi dobijati previše kilograma, što može negativno uticati na njihovo opšte zdravstveno stanje.  

Kako bi se obezbedilo da dobiju sve hranljive sastojke koji su im potrebni da bi maltezeri pravilno rasli i razvijali se oni se mogu hraniti sledećim količinama hrane svakog dana, u zavisnosti od građe šteneta:

 • 2 meseca starosti – 29g do 34g, 
 • 3 meseca starosti – 32g do 37g, 
 • 4 meseca starosti – 33g do 38g,
 • 5 meseci starosti – 33g do 38g, 
 • 6 meseci starosti – 28g do 33g, 
 • 7 meseci starosti – 24g do 29g, 
 • 8 meseci starosti – 23g do 28g, 
 • 9 meseci starosti- 23g do 28g, 
 • 10 meseci starosti- 23g do 28g. 

Kada patuljasti maltezer napuni 11 meseci starosti može se hraniti hranom za odrasle pse. Kada je u pitanju odrasli patuljasti maltezer, količinski jedan obrok treba da bude oko 50-100 grama u zavisnosti od aktivnosti i težine psa

Maltezeri su često probirljivi kada je u pitanju hrana, a kako bi njihovi zubi ostali zdravi i jaki, u ishrani maletezera se moraju redovno koristiti keksići i suva granulirana hrana.

Kako bi se psu obezbedili optimalno izbalansirani obroci, u ishrani je potrebno koristiti hranu superpremijum kvaliteta, koja je  prilagođena starosnoj kategoriji i veličini vašeg ljubimca.

Na ovaj način zadovoljiće se nutritivne potrebe pasa i nije im potrebno davati dodatne vitamine za pse ili minerale u obroke, osim u slučajevima kada veterinar preporuči.

Pas može da se hrani dehidriranom ili kuvanom hranom. Dehidrirana hrana sadrži proteine, masti i ugljene hidrate, kao i vitamine i minerale koji su neophodni za zdrav rast i razvoj maltezera.

Konzumiranjem dehidrirane hrane omogućava se čišćenja zuba od naslaga zubnog plaka i na taj način se ostaci hrane ne zadržavaju u usnoj duplji, čime se smanjuje prisustvo bakterija i sprečava se nastanak neprijatnog zadaha.  

Obrok treba da bude pripremljen tako da mesni deo obroka bude zastupljen oko 50 – 60%, a od mesa u obzir dolaze: teletina, iznutrice, piletina i riba koju je potrebno obavezno očistiti od kostiju. 

Ostatak obroka treba da čine ugljeni hidrati i povrće: pirinač, testenina, kukuruzno brašno, šargarepa, zelen, spanać, boranija itd.  Takođe, u obrok možete uvrstiti sir i jogurt, a vašem maltezeru pored toga uvek obezbedite posudu sa svežom vodom.

Patuljasti maltezer dresura

Maltezeri su izuzetno inteligentni psi i imaju sposobnost da brzo i sa puno entuzijazma nauče nova pravila ponašanja. Treniranje maltezera je sjajno za izgradnju i jačanje veze između vlasnika i psa u kojoj ćete obostrano uživati. 

Kada trenirate maltezera uvek vodite računa da ga pohvalite i nagradite, a neka treninzi budu kratki, intezivni i zabavni.

Uvek se oslanjajte na dosledne metode dresure pasa i ponavljanje, kako biste oblikovali novo ponašanje vašeg maltezera i zaboravite na vikanje i kazne. Ne dozvolite da maltezera trenira svaki član domaćinstva, već to neka radi isključivo vlasnik.

Odaberite dobar raspored treninga i sledite ga sa apsolutnom doslednošću i upornošću. Supervizija je ključ za uspešno treniranje vašeg maltezera. 

Patuljasti maltezer lako shvata sve osnovne naredbe za obuku poslušnosti, kao što su:

 • “sedi”
 • “siđi”
 • “dođi” ili
 • “stani” i sl.

Maltezere je najbolje trenirati kada su gladni, a kao nagradu za dobro urađen posao im uvek treba dati neku poslasticu. 

Razmislite o kliker obuci, jer maltezeri lepo reaguju na ovu nežnu metodu.

Kliker obuka podrazumeva upotrebu uređaja koji ispušta zvuk „klik“ kada se pritisne i može se kupiti u svim prodavnicama opreme za kućne ljubimce.

Bitan je samo zvuk koji će uvek biti isti. Zašto je taj zvuk bitan? 

Pošto se zvuk čuje istog trenutka, tako na jasan način možete pokazati psu šta je dobro uradio.

Ako vaš pas sedne posle vaše komande, odmah kliknite klikerom i dajte mu nagradu.

Taj „klik“ će mu jasno staviti do znanja da je zbog seda dobio hranu. Naravno, ovaj postupak mora da se ponavlja nekoliko dana, kako bi pas shvatio šta zvuk znači i da će posle njega dobiti hranu.

Obuka počinje onog momenta kada štene dođe u dom. To nije neka ozbiljna obuka, već osnovno kućno vaspitanje, da nauči gde treba da vrši nuždu, šta sme, a šta ne sme da gricka. 

I upamtite, kod vežbanja sa psom je najbitniji kontinuitet: 5-6 minuta treninga svaki dan vrede više od 60 minuta treninga svaki treći dan.

Ako primetite da patuljasti maltezer ne može da savlada neki zadatak ili komandu koju ste mu dali, nemojte da očajavate.

Umesto toga promenite vežbu ili mu zadajte neku jednostavnu komandu, jer ako niste strpljivi onda maltezer nije pas za vas.

maltezer cena

Patuljasti maltezer prodaja

Ukoliko kupujete maltezera, potrebno je pronaći dobrog odgajivača koji vam na uvid pruža zdravstveni karton štenaca i njihovih roditelja.

Dobar odgajivač će biti srećan da vam odgovori na sva pitanja u vezi sa leglom i može vam ispričati o istoriju pasmine, objasniti šta maltezere čini dobrim kućnim ljubimcima; da li je štene čipovano, vakcinisano i očišćeno od parazita, koji zdravstveni problemi utiču na pasminu i koje korake preduzeti kako bi se izbegli ti problemi. 

Izaberite odgajivača koji ne samo da želi, već i insistira na tome da vam pomogne da trenirate i brinete o svom novom psu.

Izbegavajte odgajivače koji su samo zainteresovani za to koliko brzo mogu da prodaju štene i da zarade novac. Takođe trebalo bi da imate na umu da kupovina šteneta sa veb lokacija koje nude da vam odmah isporuče psa, pet šopa ili u nekim drugim okolnostima može biti rizičan poduhvat, jer na ovaj način nećete znati poreklo štenaca. 

Znak za uzbunu javlja se kada su štenci uvek dostupni za prodaju i ukoliko možete da uzmete bilo koje štene iz legla uz mogućnost plaćanja putem interneta kreditnom karticom.

Ovo jeste praktično, ali nikad se ne vezuje za renomiranog odgajivača pasa. 

Nikada ne postoji 100% garancija da nećete kupiti bolesno štene. Ono što je potrebno da uradite ukoliko se odlučite da kupite štene maltezera, jeste da: unapred istražite pasminu, posetite odgajivača i leglo i postavite prava pitanja o roditeljima štenca, samom štenetu i odgajivaču.

Ukoliko odgajivač ne može ili ne želi da odgovori na vaša pitanja, razmislite da li je to odgajivač od koga ćete kupiti štene patuljastog maltezera.  

Patuljasti maltezer cena

Cena šteneta maltezera razlikuju se u zavisnosti od porekla, bilo da je muško ili žensko štene maltezera, koje titule imaju njegovi roditelji  i da li je ovo štene za izložbe ili kućni ljubimac za dom.

U zavisnosti da li maltezera kupujete u Srbiji i inostranstvu zavisiće i njegova cena, a u proseku cena maltezera se kreće od 200,00 do 1000,00 evra.

Štene koje kupite treba da je odgajano u dobrim uslovima od roditelja sa zdravstvenim potvrdama da su dobri primerci ove pasmine.

Proverite odmah kakav je temperament štenca, da li je zdravo i socijalizovano što će uticati na karakter i razvoj šteneta u budućnosti. Imajte na umu da odgajivači drže štenad sve dok ne napune 12 nedelja kako bi osigurali da su dovoljno zreli da odu u svoje nove domove.

Pre nego što se odlučite da kupite štene, razmislite da li maltezer odgovara vašim potrebama i načinu života. Štenci jesu zabavni, ali im treba mnogo vremena i truda pre nego što odrastu kako bi postali pas iz vaših snova. 

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da imate maltezera kao kućnog ljubimca, ali morate razmisliti da li možete negovati i posvetiti pažnju ovom psu onoliko koliko je to potrebno.

Nega oduzima puno vremena i zato maltezera uzmite za ljubimca samo ako uživate u tome. Ako u potpunosti razumete kakve su potrebe jednog maltezera i ukoliko možete da ih ispunite, naćete ljupkog i odanog psa.