balzam za pse

Balzam za pse! Za sjajnu i mekanu dlaku vašeg psa!

Da li tražite balzam za pse? Ne znate na koje detalje treba da obratite pažnju kako bi izabrali najbolji proizvod za svog kućnog ljubimca?

Najprikladniji balzam za pse biće onaj koji se najbolje prilagođava karakteristikama njegove dlake i kože. Zbog toga, pre kupovine, morate uzeti u obzir rasu i dlaku vašeg psa. Psi imaju posebne proizvode za higijenu i negu dlake. Ne vodite se samo cenom i uvek tražite kvalitetne proizvode.

Evo članka u kojem detaljno analiziramo šta je balzam za pse i kako ga koristiti.

Ne zaboravite da je negovana i zdrava dlaka veoma važna za dobrobit vašeg ljubimca.

Čemu služi balzam za pse?

Balzam za pse je proizvod koji će brinuti o dlaci vašeg ljubimca od korena do vrha. Ovo je proizvod koji će vam pomoći da bolje rastavite i češljate zamršenu dlaku psa kao i da poboljšate izgled dlake, ostavljajući je sjajnom i svilenkastom.

Balzam za pse ćete naći sa različitim sastojcima, mirisima, teksturama i cenama. Nije obavezno uvek koristiti balzam za pse, ali je garancija da je vaš ljubimac srećniji, uredniji i lepšeg izgleda.

Naročito se preporučuje psima koji imaju nežnu ili zamršenu dlaku. 

Svrha upotrebe balzama za pse je:

 • hidrirana dlaka psa,
 • obnavljanje oštećenog krzna, čineći ga elastičnijim i jačim,
 • umirivanje svraba i iritacije,
 • jačanje dlake pomoću proteina iz balzama, 
 • meka i sjajna dlaka,
 • odbijanje prljavštine sa dlake,
 • lakše češljanje dlake,
 • prijatan miris psa.

kako se koristi balzam za pse

Koje su prednosti upotrebe balzama za pse?

Želite da kupite balzam za svog  psa iz dva glavna razloga: blagostanje i zdravlje. Da li mislite da će vaš kućni ljubimac biti srećniji sa dlakom bez čvorova, koja će biti sjajna i laka za četkanje?

Balzam za pse je dobar i preporučuje se od strane veterinara. Naravno, morate kupiti onaj pravi koji odgovara vašem psu i slediti uputstva za upotrebu.

Evo koje su glavne prednoszi upotrebe balzama za vašeg kućnog ljubimca!

Neguje kožu i dlaku psa

Svrha balzama za pse je da zameni ulja koja šampon može ukloniti sa pseće kože prilikom kupanja psa. Upotrebom balzama za pse neguje se dlaka i koža psa.

Balzam obnavlja vlagu i čini kožu i dlaku mekanom i glatkom na dodir. Takođe utiče i na smanjenje opadanja dlake kod pasa. Kupanje uz upotrebu balzama opušta psa i čini dlaku sjajnom i glatkom.

Čini krzno sjajnim

Zdrav pas ima sjajno krzno. Balzam za pse sadrži sastojke poput vitamina E i ovsene kaše koji umiruju kožu nakon šamponiranja i garantuju sjaj.

Povećava volumen dlake

Sastojci poput proteina i aminokiselina čine čudo kada je u pitanju postizanje volumena. Ovi balzami se mogu koristiti za rase pasa koji imaju gušću, grublju ili oskudnu dlaku.

Smanjuje statičnost (naelektrisanost) dlake

Šamponi ispiraju prljavštinu, ali balzami za pse koji sadrže ulja i prirodne hidratante kožu održavaju mekom, a dlaku zdravom. Upotreba ovih balzama se preporučuje zimi i za pse sa suvom kožom.

Proizvodi koji sadrže ovsenu kašu i aloja veru smanjuju kovrdžanje dlake.

Deluje kao tretman za zamršenu dlaku

Kod pasa sa grubim krznom koje zadržava prljavštinu, upotreba samo šampona dodatno će isušiti dlaku, uzrokovati čvorove na dlaci i ponovo zadržati nečistoću.

Upotrebom balzama za pse na bezbolan način će se raspetljati zamršena dlaka i održaće se prelepo sjajno krzno.

Upotrebom balzama za pse dlaka vašeg psa će biti mekana i hidrirana. Većina ovih proizvoda je prirodnog porekla i ne sadrži hemijske sastojke.

Zahvaljujući tome, idealan je proizvod i za pse sa kožnom alergijom ili kožnim problemima. Ako pas ima suvu kožu, dobar balzam za pse će vam pomoći da kontrolišete mogući svrab i perut kod psa.

Koje vrste balzama za pse postoje?

Pored tradicionalnih balzama za pse koji se ispiraju, postoje i balzami za pse koji se mogu naneti na dlaku vašeg psa i koji se ne ispiraju nakon upotrebe.

Samo ih poprskajte po psu, pročešljajte dlaku  i vaš pas je spreman. Najčešći tip balzama za pse koji se ne ispiraju je sprej, ali takođe mogu biti u tečnom obliku ili kao krema.

Glavna svrha balzama za pse koji se ne ispira je da dlaka vašeg psa dobije dodatnu vlagu i pomogne u održavanju vlažnosti dlake i kože. Obično sadrže ovlaživače koji pomažu u hidrataciji, a dlaku takođe čine elastičnijom i jačom. Ispod se nalazi nekoliko razloga zbog kojih biste možda želeli da kupite balzam za pse koji se ne ispir!

Dodatna hidratacija dlake 

Ovi balzami za pse se više baziraju na vodi nego na ulju, što im omogućava da prodru u dlaku i kožu psa bolje od ulja i ostave ih duže hidratizovano.

Osim što obezbeđuju vlagu, većini balzama za pse sadrži i neku vrstu proteina. To će dati volumen dlaci, a pošto je ostaje u krznu, nastaviće da deluje narednih dana.

Pomaže u račešljavanju dlake 

Kao i kod balzama za pse koji se ispiraju, ovi balzami sadrže sastojke koji dlaci vašeg psa spomažu da se lakše razmrsi i raščešlja.

Štiti dlaku od oštećenja 

Ovaj balzam za pse koji se ne ispira dizajniran je tako da premazuje dlaku psa i to će zaštititi dlaku vašeg psa od oštećenja.

Pomaže kod suve dlake

Ako se dlaka vašeg psa brzo isuši ili je izuzetno oštra, onda bi ovaj balzam za pse mogao biti dobar izbor za vašeg psa. Upotrebom ovog balzama za pse dlaka će izgleda meko i sjajno tokom dužeg vremenskog perioda.

Ali verovatno se pitate koja je razlika između balzama za pse koji se ispira i koji se ne ispira? Iako u osnovi služe istoj svrsi, formulisani su na različite načine i zato se i koriste na različit način.

Glavne razlike između balzama za pse koji se ispira i koji se ne ispira su:

 1. Primena

Balzam za pse koji se ispira  treba ostaviti da deluje na dlaku nekoliko minuta nakon šamponiranja, a zatim ga temeljno isprati.

Ako se ne ispere pravilno, može izazvati iritaciju kože vašeg psa. S druge strane, balzam za pse koji se ne ispira  nanosi se na suvu dlaku i ostavlja se da deluje nekoliko dana. 

 1. Konzistentnost

Balzam za pse koji se ispira je gušći zbog većeg sadržaja ulja i voska, dok balzam za pse koji se ne ispira je na bazi vode.

 1. Sastojci 

Tradicionalni balzam za pse koji se ispira sadrži uljе, vosak, proteine, silikon, tenzide i alkohol. S druge strane, kod balzama za pse koji se ne ispira glavni sastojak je glicerin.

Koje sastojke birati u balzamu?

Kao što smo spomenuli, različiti sastojci balzama za pse imaju određenu namenu. Ako razumete ulogu sastojaka, možete da napravite mnogo bolji izbor kada birate koji balzam najbolje odgovara vašem psu.

Većina balzama za pse sadrži sve sastojke o kojima ćemo govoriti, ali proporcije svakog sastojka će dati različite rezultate i pomoći u određenim problemima.

Osnovni sastojci balzama za pse su:

 • Ulje i vosak pomažu kod hidratacijе dlake psa. Balzam za pse koji sadrži ulje i vosak obično ima etiketu na kojoj piše „Remoisturizers“ ili „Intensive Moisture Repair“, a to je dobro da znate u slučaju da vam je potreban balzam koji kontroliše kovrdžavu, naelektrisanu dlaku ili u slučaju da je dlaka vašeg psa oštećena. Sastojak ulja obično će biti puter, a sastojak voska će biti stearinska kiselina, cetil alkohola ili petrolatum.
 • Proteini se dodaju u balzam za pse kako bi dlaka vaše psa imala volumen. Proteini su molekularni lanci aminokiselina, pa je sve što je označeno sa „amino“ u osnovi izvor proteina u balzamu za pse. 
 • Antistatički agensi  će pomoći smanjenju statičkog nakupljanja upijajući vlagu iz vazduha. 
 • Silikon će formirati tanak zaštitni sloj preko dlake čineći da dlaka dobije dodatni sjaj i teksturu. Veoma je koristan sastojak jer daje odlične rezultate.

Kada je potrebno kupiti balzam za pse?

Upotreba balzama za pse nikada neće biti obavezna, osim ako ga veterinar ne preporuči iz određenog razloga.

Međutim, balzam za pse toplo se preporučuje dugodlakim psima kojima se lako zamrsi dlaka i koji protestuju svaki put kada pokušate da ih češljate. 

U ovim slučajevima, kao i kod pasa koji imaju nežnu ili slabu dlaku, najbolje je ojačati je dobrim šamponom i naknadnom primenom dobrog balzama za pse.

Još jedna preporuka za kupovinu je da ako putujete sa kućnim ljubimcem, a nemate vremena za njegovo kupanje, upotrebite balzam za pse u spreju kako biste olakšali raščešljavanje njegove dlake i pobrinuli se za njegov izgled.

Cena balzama za pse zavisi od veličine i marke balzama. Generalno, cena srednje velike bočice balzama za pse (između 250 i 300 ml) obično se kreće između 1000,00 i 2000,00 dinara.

Kao što smo već pomenuli, važno je da ne kupujete nijedan balzam za pse samo zbog cene. Potražite kvalitetan balzam za pse!

Od kog uzrasta se mogu koristiti balzami za pse?

Preporučuje se da poput šampona koristite balzam za pse kada vaš ljubimac ima više od tri meseca. Na početku savetujemo upotrebu vrlo blagih proizvoda u maloj količini.

Ne postoje određeni standardi kada je u pitanju kupanje vašeg psa. To će zavisiti od faktora kao što su način života i kože ili dlake psa, ali uobičajeno je jednom mesečno.

Neophodno je da balzam za pse ne sadrži nadražujuće agense u svom sastavu i da je prilagođen pH vrednostima kože psa, koji se razlikuje od onog kod ljudi. To znači da vrednost  pH mora biti između 7 i 7,5 ili mora biti neutralan.

Kako se koristi balzam za pse?

U pakovanju svakog balzama za pse naći ćete korake koje morate slediti za njegovu upotrebu. Uobičajeno je balzam koristiti tokom kupanja, nakon što ste isprali šampon sa psa, osim kada su u pitanju balzami za pse koji se ne ispiraju. Jednostavno rasporedite malu količinu po telu psai umasirajte.

Postoje psi koji mogu biti alergični na bilo koju komponentu balzama za pse, pa se pre upotrebe preporučuje nanošenje proizvoda na mali deo tela kako bi se videla reakcija.

Ako primetite crvenilo ili pas počne da se češe, bolje je odlučiti se za hipoalergenski balzam za pse ili se obratiti veterinaru.

Važno je koristiti kvalitetne proizvode, balzam isprati mlakom vodom, a zatim dobro osušiti dlaku psa. Na pakovanju ćete pronaći informacije o tome koliko dugo proizvod treba koristiti i koliko često. Tokom upotrebe sprečite da balzam za pse uđe u uši ili oči psa ili da ga pas proguta.

Nikad ne koristite balzam ili šampon koji su namenjeni za ljudsku upotrebu. Vaš šampon i balzam su dizajnirani za pH vrednosti ljudske, a ne pseće kože. To znači da će ovi proizvodi skinuti ulje sa kože psa, isušiti krzno i dovesti do iritacije.

najbolji balzam za pse

Odabir najboljeg balzama za psa

Sada sumiramo neke od najvažnijih kriterijuma kako biste mogli kupiti najbolji balzam za pse. Ne zaboravite da je jedna od prednosti kupovine ove vrste proizvoda na veb lokacijama to što možete pogledati komentare drugih kupaca i njihove ocene. Pre svega, imajte na umu:

 1. Rasu i dlaku psa

Psi određenih rasa imaju dlaku koja je sklonija zapetljavanju i stvaranju vrlo dosadnih čvorova za samu životinju. To je prva stvar koju biste trebali uzeti u obzir ako ćete udomiti dugodlakog psa: potrebna je veća briga, poput svakodnevnog četkanja i određenih proizvoda. 

 1. Sastav balzama za pse

Svaki proizvođač koristi određene sastojke. Za pse sa osetljivom kožom preporučuju se balzami napravljeni od prirodnih komponenti poput aloe vere, ovsa ili meda, bez hemijskih sastojaka ili dodatih parfema, parabena ili fosfata. Ako imate bilo kakvih pitanja, najbolje je da se obratite veterinaru.

 1. Indikacije

Uzimajući u obzir potrebe vašeg psa, njegov način života i vrstu dlake koju ima, obratite pažnju na indikacije svakog balzama za pse. Dok neki služe za sprečavanje kovrdžanja, drugi daju volumen dlaci. Postoje oni koji pomažu da se raspetljaju čvorovi bez pucanja dlake. Šta treba vašem ljubimcu, znate najbolje vi.

 1. Veličina pakovanja

Odabrana veličina pakovanja balzama za pse treba da bude proporcionalna broju pasa u kući i koliko često se kupaju i koriste proizvod. Uobičajeno je da balzam za pse dolazi u pakovanju od 250 ili 300 ml.

Nemojte izabrati prvi balzam za pse koji vidite. Razmislite o stvarima koje su vama i vašem psu potrebne i razmislite o sledećem:

 • Razmotrite dostupne mirise. Poželećete da odaberete miris koji vam dobro miriše, ali imajte na umu da određeni mirisi mogu da iritiraju nos vašeg psa. U tim slučajevima nemojte se ustručavati da napravite promenu i pokušajte da pratite koji mirisi izazivaju najnepovoljnije efekte na vašeg psa.
 • Potražite kvalitetne proizvode. Izbegavajte balzame za pse koji se proizvode u zemljama sa lošim standardima kontrole bezbednosti i kvaliteta. 
 • Odlučite da li je samostalni balzam za pse ili kombinovani šampon-balzam bolji za vašeg ljubimca. Ako ste vlasnik psa sa dlakom koja ne zahteva preteranu negu proizvod „dva u jednom“ može biti dobar izbor. S druge strane, ako imate vrlo određeni ukus ili vaš pas ima posebne potrebe, odvojeni proizvodi su verovatno bolja opcija.

Kao što ste videli, upotreba dobrog balzama za pse biće korisna za vašeg ljubimca i njegovo opšte dobro. Dugotrajna i pravilna upotreba kvalitetnog balzama za pse, prateći preporuke proizvođača, poboljšaće izgled vašeg psa. 

Ne zaboravite da je, pored redovne upotrebe šampona i balzama za pse, psu potreban i život pun fizičke aktivnosti, pažnje i naravno dobra ishrana. Sve ovo će se odraziti na njihovo ponašanje, njihovo mentalno zdravlje i njihov odnos sa drugim psima i ljudima oko njih.