krmelji kod pasa

Uporni krmelji kod pasa! Kako ih se rešiti?

Ukoliko ste vlasnik psa verovatno vas brinu uporni krmelji kod vašeg psa. Saznajte šta je uzrok i da li su razlog za brigu krmelji kod pasa.

Oči psa moraju da budu vlažne, a svako oko je zaštićeno suznom oblogom koja se sastoji od vode, proteina, ulja i sluzi. 

Ovaj sloj prekriva površinu oka, vlaži oko i štiti ga od bakterijske i virusne infekcije. U očima psa se tokom dana skupljaju prašinu, polen i prljavština, koje psi tokom dana putem treptanja ispiraju.

Međutim, kada spavaju dolazi do nagomilavanja i taloženja sluzi, ulja, mrtvih ćelija kože, prašine i prljavštine u uglu oka i na taj način se stvaraju krmelji kod pasa. 

Krmelji kod pasa mogu budi vlažni i lepljivi ili suvi i kruti u zavisnosti od uzroka pojave krmelja. Normalni krmelji kod pasa su bele, mlečne ili bledo žute boje.

Čitajte dalje da biste saznali više o uzrocima krmelja kod pasa i šta možete učiniti da vašem prijatelju bude prijatnije.

Krmelji kod pasa!Šta je uzrok?

Šta dovodi do toga da psi imaju krmelje?

Imati psa koji ujutru ima krmelje u očima sasvim je normalna pojava, osim kada dođe do promene boje i količine krmelja kod pasa. 

Evo nekoliko najčešćih uzroka krmelja kod pasa!

Alergije

Ako vaš pas ima bistro pražnjenje iz oka sa dodatnim simptomima svraba i iritacije, to bi moglo biti rezultat alergija. U ovom slučaju mogu biti pogođena oba oka kod psa.

Alergije kod pasa se javljaju najčešće tokom proleća, kada se prašina i polen nalaze svuda. Jednom kada polen dođe u respiratorni sistem psa, telo će osloboditi ćelije, koje će stvoriti histamin.

Histaminici su odgovorni za većinu simptoma alergije, kao što su suzne oči, kijanje i astma. Ako primetite ove simptome kod psa, verovatno je da je pražnjenje iz oka vašeg psa samo znak alergijske reakcije.

Možete razgovarati sa veterinarom o dobijanju antihistaminskih lekova za smanjenje alergija.

Konjuktivitis

Konjunktivitis je zapaljenje providne membrane oka koja pokriva beonjaču i unutrašnju površinu očnih kapaka. Uzroci konjunktivitisa su različiti, ali najčešći je infekcija.

Imajte na umu da se konjunktivitis često javlja na jednom oku. Ako je vaš pas dobio virusnu infekciju, iscedak iz oka će biti vodenast i gust. Međutim, ako je u pitanju bakterijska infekcija, onda će se stvoriti gusti, žuto-zeleni iscedak.

Virusne infekcije će nestati same od sebe, pa će vašem psu trebati samo kapi kako bi se ublažio konjunktivitis. Međutim, bakterijske infekcije zahtevaće antibiotske lekove koje je propisao vaš veterinar.

zeleni krmelji kod pasa

Epiphora

Epiphora je stalno suzenja oka životinje, što može izazvati iritaciju i upalu očiju. Ovo je često uzrokovano abnormalno izraslim trepavicama koje rastu prema unutra i grebu rožnjaču što dovodi do crvenila i suznih očiju.

Međutim, lečenje zavisi od osnovnih uzroka. Ako infekcija izazove epiphoru, tada će vašem psu biti potrebna kombinacija antibiotika i kortikosteroidnih kapi za oči.

Ako je uzrok začepljenje suznih kanala, hirurška intervencija može biti sledeći korak u lečenju. Ako problem potiče od dugih trepavica kod psa, veterinar će ih jednostavno skratiti.

U svakom slučaju, ako vaš pas ima puno suza, crvenilo, bolove i otok oko područja oka, razgovarajte sa veterinarom.

Suve oči

Suvo oko predstavlja poremećaj rada suznih žlezda.

Prvi simptom koji ukazuje da pas ima problem sa suvim okom je stalno prisustvo krmelja. Suvo oko je vrlo podložno infekcijama i na taj način se stvara gust i sluzav iscedak u oku. 

Suve oči su pokazatelj da vaš pas nije u stanju da proizvede dovoljno maziva za čišćenje očiju.

Još jedan problem je taj što ako se javi čir na rožnjači psećeg oka on može biti izuzetno štetan bez podmazivanja sa suzama.

Trepavice mogu ogrebati površinu rožnjače svaki put kada pas trepće.

Lečenje je vrlo jednostavno. Jednom kada dovedete psa u veterinarsku ambulantu, veterinar može da psu prepiše veštačke suze koje se mogu staviti u oči psa kako bi se obezbedio odličan izvor podmazivanja očiju.

Međutim, ako su uzroci autoimune bolesti, veterinar će morati da prepiše imunosupresivne lekove. Ako ovo uzrokuje bakterijska infekcija, vašem psu će trebati antibiotske kapi za oči.

Glaukom

Glaukom je uzrokovan kada se poveća očni pritisak, što može dovesti do ispupčenja i zamućenja, kao i do veće količine pražnjenja iz oka i stvaranja krmelja kod pasa.

Glaukom može rezultirati ekstremnim bolom, a veterinar će morati da smanji očni pritisak lekovima. 

Genetske predispozicije

Postoje određene rase pasa koje su podložne prekomernom pražnjenju iz očiju i stvaranju krmelja. Ovo je posebno karakteristično za pse sa ravnim licem poput pekinezera, boksera i buldoga.

To je uglavnom zbog toga što psi sa ravnim licem često imaju isturene oči i plitke očne duplje. 

Kada dožive neki stres ili iritaciju, telo ovih pasa će dovesti do prekomernog pražnjenja iz očiju. Ove rase takođe su sklone problemima sa drenažom suza, rastom kapaka, iritacijom trepavica i još mnogo toga.

Postoje i druge rase koje imaju problem sa prekomernim pražnjenjem iz očiju, poput onih sa opuštenom kožom lica: koker španijel, bernardinac, blodhund i terijer.

Steroidi i antibiotici mogu ublažiti simptome, ali u težim slučajevima neophodna je operacija za lečenje ovih stanja.

Imajte na umu da su mogući i drugi problemi koji nisu povezani sa očima i koji uzrokuju krmelje kod pasa. Alergije, bakterijske ili virusne infekcije samo su neki od uobičajenih problema koji kod pasa mogu prouzrokovati krmelje.

A šta vam govori boja krmelja kod pasa?

Evo šta treba da znate o vrstama i boji krmelja kod pasa!

Žuti ili zeleni krmelji kod pasa

Ako vaš pas ima zelene krmelje, može li to biti znak bakterijske infekcije?

Krmelji kod pasa su sasvim normalna pojava, osim kada se jave u većoj količini ili promene boju u zelenu ili žutu. Zeleni ili žuti krmelji kod pasa mogu biti znak bakterijske infekcije koju veterinar mora pregledati.

Ostali simptomi mogu biti lepljive trepavice, crvene ili ružičaste oči, natečenost i iritacija.

Iako je mala količina pražnjenja iz oka normalna, najbolje što možete učiniti je da ukoliko uočite bilo kakve promene u boji, učestalosti i količini pražnjenja iz očiju svog ljubimca se obratite veterinaru. 

Lečenje zavisi od tačnog uzroka problema. Budući da postoji mnogo uzroka krmelja kod pasa, neophodno je postaviti pravilnu dijagnozu i obezbediti odgovarajući tretman  za psa.

Beli krmelji kod pasa 

Iako možda ne izgleda kao alarmantna boja, krmelji kod pasa, koji su bele ili sive boje svakako bi trebalo da izazovu zabrinutost, jer to nije normalno i može biti znak keratokonjunktivitisa (KCS).

Neki uzroci KCS uključuju urođene, metaboličke, zarazne, izazvane lekovima, neurogene bolesti pasa. Međutim, imunološa bolest koja oštećuje suzne žlezde koje proizvode suze je najčešći uzrok KCS.

Najbolji način da se rešite ove situacije je da odvedete psa kod veterinara na pregled!

Crveno-smeđe mrlje od suza 

Ovo se obično primećuje kod pasa svetle boje dlake poput pudlica, pekinezera i mopsa.

Suze psa zapravo sadrže pigment koji se naziva porfirin koji nakon dužeg izlaganja vazduhu postaje crvenkasto-smeđe boje.

Obično je to samo kozmetički problem, osim ako oči vašeg psića ne izgledaju crvene i otečene. 

Kada treba da brinem zbog krmelja kod pasa?

Nije svako pražnjenje iz očiju i stvaranje krmelja kod psa nešto oko čega treba da brinete. Psi će prirodno imati krmelje, dok se suze i oči rešavaju stvari koje ne bi trebalo da budu u njima!

Ali, postoje slučajevi kada iscedak i krmelji kod pasa treba da vas brinu. Evo o čemu je reč:

 • ako vaš pas ispod oka ima guste, lepljive, belo/sive iscedke i krmelje, treba da ga odvedete kod veterinara,
 • takođe bi trebalo da psa odvedete kod veterinara ako ima zelenu ili žutu sluz ili gnoj oko oka. Ova znači da vaš pas možda ima infekciju, koja bi mogla biti simptom nečeg ozbiljnijeg,
 • ako vaš pas ima iritaciju, bol, otok ili crvenilo očiju odvedite ga kod veterinara.

Krmelji kod pasa lečenje

Važno je napomenuti da lečenje krmelja kod pasa zavisi od uzroka. Pre bilo kog tretmana, važno je temeljno pregledati oko i proveriti sledeće:

 1. Šta je normalno?
 • jasne svetle oči sa belom očnom jabučicom,
 • krmelji kod psa su bele, mlečne ili bledo žute boje,
 • krmelji kod psa se nalaze u uglovima ili ispod očiju.

 

 1. Šta nije normalno?
 • crvene oči,
 • loš miris,
 • vidljiv treći kapak, 
 • promena boje očiju,
 • nejednaka veličina zenica.

Lečenje u velikoj meri zavisi od osnovnog uzroka i može uključivati jednu ili više opcija lečenja: alergijske ili protivupalne kapi, antibiotici, lekovi za suvo oko ili čak operacija.

Evo detaljnijeg pregleda nekih od najčešćih tretmana koje veterinari mogu propisati:

 • za suvo oko veterinari prepisuju lekove koji stimulišu suzne žlezde da proizvode suze i zamenjuju ih dok lekovi ne počnu da deluju. U blažim slučajevima veterinari često preporučuju kapi za oči za pse kako bi zaštitili rožnjaču.
 • za infekcije oka kod psa koriste se lokalni antibiotici.
 • za alergije, veterinar može da koristi lokalni antihistaminik ili steroide.

Mnogo puta za lečenje će biće potrebna mast ili kapi za oči. Ako imate nemirnog psa, može biti teško davati ove lekove, ali postoje efikasni načini kako to da uradite.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći prilikom davanja lekova psu:

 • najbolje je da vam mast ili kapi za oči budu pri ruci, a zatim očistite oči psa vatom i toplom vodom,
 • ako koristite kapi za oči, nagnite glavu psa unazad, naslonite ruke na njegovu glavu i stisnite kapljicu kako bi kapi sipali u oko psa, 
 • za mast za oči, moraćete da povučete donji kapak oka psa da biste stvorili džep za lekove. Naslonite mu ruku na glavu i iscedite malo masti,
 • nakon što nanesete mast ili kapi, neophodno je nekoliko puta otvoriti i zatvoriti oči psa kako bi se lekovi proširili i kako bi delovali.

kako čistiti krmelje kod pasa

Kućni tretmani za uklanjanje krmelja kod pasa

Kućni tretmani su najlakši i najsigurniji način kako biste očistili krmelje kod pasa.

Mi vam donosimo dva načina na koja možete kod kuće očistiti krmelje kod psa!

Fiziološki rastvor za čišćenje krmelja kod pasa

Ovo je najpopularniji i najefikasniji kućni tretman za čišćenje krmelja kod pasa. Može se koristiti za lečenje različitih infekcija oka uklanjanjem krmelja kod pasa. Nežno ukapajte fiziološki rastvor u oči svog psa i očistite oko čistom vatom. 

Možete i čistu pamučnu kuglicu ili tupfer umočiti u fiziološki rastvor i obrisati oko psa da biste uklonili koru i ostatke sa spoljne strane očiju vašeg psa kako biste sprečili bakterijske infekcije.

Čaj od kamilice za čišćenje krmelja kod pasa

Čaj od kamilice se smatra antiseptikom koji može da služi za sprečavanje svih vrsta infekcija oka kod pasa.

Kesicu čaja od kamilice stavite u vruću vodu i ostavite da se ohladi. Stavite čaj od kamilice u malu bočicu i koristite da nežno prskate u oči psa dva puta dnevno tokom nedelje.

Alternativno možete koristiti čaj od kamilice za brisanje zatvorenih kapaka svog psa da biste ublažili bol i očistili krmelje na ivicama očiju.

Kako očistiti krmelje kod pasa?

Ako je vaš veterinar potvrdio da krmelji kod psa ne treba da vas brinu, možete se opustiti.

Dobra ideja je da redovno čistite krmelje kod psa, da biste sprečili bilo kakvu iritaciju ili nakupljanje krmelja.

Vodite se sledećim smernicama kada želite da očistite krmelje kod psa:

 • uvek operite ruke pre nego što dodirnete oči svog ljubimca,
 • obrišete krmelje kod psa čistom maramicom, vatom ili ih uklonite opranim rukama,
 • ako su se krmelji kod psa stvrdnuli, trebalo bi da koristite fiziološki rastvor ili sredstvo za ispiranje očiju, tako što ćete natopiti vatu ili maramicu kako biste omekšali i uklonili krmelje.
 • ne koristite jake hemikalije ili proizvode prilikom čišćenja krmelja kod psa. Možete koristiti i samo toplu vodu na čistoj krpi ili pamučnom tupferu.
 • Nežno obrišite oko svog psa dok ne uklonite krmelje.
 • Redovno proveravajte oči svog psa da biste bili sigurni da su čiste i da li krmelji kod psa nisu razvili nikakve druge simptome.

Iako se krmelja kod pasa možete osloboditi tretmanima kod kuće, vrlo je važno znati kada potražiti dodatnu pomoć. Ako vaš pas neprestano ima curenje iz nosa, svrab u očima i iscedak, odmah se obratite veterinaru.

Krmelji kod pasa su prirodan način da se oči očiste od prljavštine i ostataka. Njihovu pojavu nije moguće sprečiti.

Ima li prevencije?

Redovnom negom očiju psa, pomažete u promociji dobrog zdravlja očiju i tela u celini. Nemogućnost pravilnog vida može kod vašeg ljubimca prouzrokovati niz problema, a jedan od njih su i krmelji kod pasa.

Što bolji vid vašeg psa bude, to će oni postati sigurniji u sebe. Takođe, osušeni krmelji oko očiju mogu izazvati bol kod vašeg psa.

Nega vašeg psa i redovno čišćenje očiju može vam pomoći da sprečite da se krmelji razvijaju i talože.

Osušeni krmelji kod pasa će se možda teže ukloniti, ali dovoljno je da ih nežno obrišite toplom vodom i pamučnom maramicom.

Obavezno redovno pregledajte oči svog psa. Ako imate rasu psa koja ima ravno lice, trebalo bi da proverite da li ima povreda, jer su njihove oči osetljive na ogrebotine.

Ako primetite neke druge simptome iritacije, najbolje je da se obratite svom veterinaru.

Možda izgleda neprijatno ukoliko imate posla sa krmeljima kod pasa, ali s obzirom na to da su psi pripitomljene životinje, oni se oslanjaju na vas da im pomognete da ostanu čisti i zdravi redovnim održavanjem nege, kupkama, tretmanima protiv buva i pregledima.

Iako su pregledi kod veterinara važni, nešto što treba da radite sa svojim psima je da obavljate opšte zdravstvene preglede i procenjujete ih najmanje jednom nedeljno analizirajući svaki deo njihovog tela, bilo kakve neobične ili zabrinjavajuće promene.

Lako je kod kuće ukloniti krmelje psima i sada znate kako da to učinite. Međutim, ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa uzrokom pojave krmelja kod pasa, razgovarajte sa veterinarom.