nega zuba kod pasa

Nega zuba kod pasa! Oralnom negom do zdravih zuba!

Nega zuba kod pasa je često zanemarena, a ne treba da bude. Vreme je da to promenite i što pre krenete sa negom kakvu vaš ljubimac zaslužuje.

Ako psa boli zub ili desni, suočava se sa bolom i stresom za koje možda ni ne znate.

Ako se ne leče zubi, bakterije mogu ući u krvotok i uticati na njegovo srce, bubrege ili jetru.

Dobre vesti su da se svi ovi problemi mogu sprečiti redovnim čišćenjem zuba i pregledima kod veterinara.

Hajde da vidimo šta je važno na samom početku da znate.

Šta je veterinarska stomatologija?

Veterinarska stomatologija je grana veterine koja uključuje čišćenje, turpijanje, vađenje ili popravku zuba vaših ljubimaca i sve ostale aspekte oralne zdravstvene zaštite.

Ove postupke treba da izvodi veterinar ili veterinarski zubar koji ima sertifikat. 

Proces započinje oralnim pregledom usta vašeg ljubimca od strane veterinara. Radiografija (rendgenski snimci) može biti potrebna za procenu zdravlja vilice i korena zuba ispod linije desni.

Budući da se većina zubnih bolesti javlja ispod linije desni, gde je ne možete videti, temeljno čišćenje i procena zuba vrši se u anesteziji.

Čišćenje zuba uključuje uklanjanje zubnih naslaga, kamenca i poliranje. 

Zube vašeg ljubimca veterinar treba da proveri najmanje jednom godišnje radi otkrivanja ranih znakova problema i da bi usta vašeg ljubimca bila zdrava.

Zašto je nega zuba kod pasa važna?

Kao odgovoran vlasnik kućnog ljubimca, sigurno želite da vaš pas ima zdrava usta.

U nastavku je pet razloga zašto je dobra nega zuba kod pasa toliko presudna za celokupno zdravlje vašeg psa:

 1. Sprečavanje gubitka zuba

Kada se strukture koje podržavaju zube psa i desni oštete ili zaraze bakterijama, zubi se olabave i ispadnu. Dobra nega zuba kod pasa obezbediće da te strukture za podupiranje zuba ostanu zdrave i da zube drže na mestu.

 1. Sprečavanje lošeg zadaha iz usta (halitoza)

Ako osetite neprijatan zadah iz usta vašeg psa, vreme je za dobru negu zuba. Kada vaš pas ima zdrava usta i zdrave zube, zadah neće predstavljati problem.

 1. Sprečavanje oralnog bola

Zubne bolesti kod pasa, posebno kada su ozbiljne, mogu biti prilično bolne za pse. Održavanje zuba i desni vašeg psa pomoći će u sprečavanju bolova u ustima.

 1. Sprečavanje oštećenja organa

Bakterije u plaku mogu ući u krvotok i proširiti se na srce, bubrege i jetru. Ovo širenje bakterija, nazvano bakterijemijom, može oštetiti organe i psi se mogu ozbiljno razboleti.

Dobra nega zuba kod pasa pomoći će u sprečavanju bakterijemije i oštećenja organa.

 1. Sprečavanje pogoršanja zubnih bolesti

Budući da toliko puno pasa ima zubne bolesti kad napune 3 godine, može biti teško sprečiti ih da se uopšte razviju.

Međutim, dobra nega zuba kod pasa može sprečiti da zubne bolesti postanu ozbiljne i uzrokuju probleme u celom telu.

pravilna nega zuba kod pasa

Znaci i simptomi zubnih problema kod pasa

Nega zuba kod pasa uključuje periodično čišćenje zuba, ali takođe se zahteva budnost od strane vlasnika pasa.

Ako vaš pas pokazuje bilo koji od sledećih simptoma, trebalo bi da zakažete veterinarski pregled što pre:

 • loš zadah (halitoza),
 • gubitak apetita,
 • crveni, otečeni desni koje krvare,
 • klimavi ili slomljeni zubi,
 • lezije u ustima.

Neki psi postaju razdražljivi kada imaju problem sa zubima, a sve promene u ponašanju vašeg ljubimca trebalo bi da vas podstaknu da što pre posetite veterinara.

Uvek budite oprezni kada procenjujete zdravlje usta svog ljubimca, jer ukoliko pas oseća bol može vas ugristi.

Kako izgledaju zdrava usta kod pasa?

Pre nego što naučite kako da brinete o zubima svog psa i šta se može dogoditi ako to ne učinite, morate da razumete kako uopšte izgledaju zdrava usta kod pasa.

Odrastao pas ima 42 zuba. 

Štencima prvi zubići počinju da izbijaju sa oko treće nedelje starosti, da bi oko četvrtog meseca starosti, ti zubići počeli da ispadaju i zamenjuju ih novi, trajni zubi, koji po pravilu svi niknu do sedmog meseca života.

Prvi problemi sa zubima mogu da se jave baš kod te izmene zuba, jer se ponekad dešava da mlečni zub nije ispao, a trajni zub je već izrastao.

To nije neki veći problem, ali se između ta dva zuba može zadržavati hrana, što može da dovede do pojave bakterija.

Zdravi zubi kod pasa treba da budu čisti, bez naslaga i kamenca.

Jezik vašeg dlakavog prijatelja treba da bude vlažan – bez  izraslina ili posekotina. I, u većini slučajeva, njegovi desni bi trebalo da budu roze boje.

Neke rase pasa prirodno imaju crne ili crno-ružičaste desne, zbog čega je traženje uobičajenih znakova promene boje neugodno.

Obavezno se upoznajte kako obično izgledaju usta vašeg ljubimca i razgovarajte sa veterinarom ako uočite kvržice, mrlje, blede desne ili jarko crveno tkivo.

Proizvodi za negu zuba kod pasa

Na nesreću, psi ne mogu sami da se brinu o zubima, ali mogu delimično da pomognu grizući pravi proizvod. Dobro dugo žvakanje može im pomoći u struganju plaka i prljavštine, a većinu pasa to rado ispunjava. Prirodni izbori uključuju sirovu kožu ili kosti. 

Neki psi neće želeti ove prirodne proizvode, ali mnogi uživaju u žvakanju igračke. Isprobajte razne igračke da biste videli šta vaš pas voli.

Uvek birajte gumene igračke, hrapave i dovoljno velike da ne predstavljaju opasnost za vašeg psa u smislu da pas ne može da je proguta.

Obratite pažnju da igračka ne bude previše tvrda, jer pas može polomiti zub ili oštetiti usnu duplju. Ove igračke će pomoći vašem psu pri otklanjanju plaka i kamenca.

Psi vole da jedu, a ukusne poslastice mogu biti vaš saveznik kada je u pitanju nega zuba kod pasa. Postoje poslastice za pse koje su namenjene čišćenju zuba i sprečavaju pojavu kamenca i paradontopatije. One uklanjaju ostatke hrane sa zuba i tako olakšavaju negu zuba kod pasa.

Međutim, sve ovo neće zameniti potrebu za četkicom i pastom za zube, ali će pomoći kada je u pitanju nega zuba kod pasa.   

Pravilna nega zuba kod pasa podrazumeva pranje zuba dva do tri puta nedeljno.

Da bi sprovodili pravilnu negu zuba kod pasa neophodno je da ozbedite sledeće stvari. Evo koje su to stvari!

1.Četkica za zube za pse

Poželjno je da koristite četkice specijalno namenjene za pse. Postoje različite vrste četkica, a koju ćete vi izabrati zavisi od veličine vašeg psa, veličine njegovih usta, zdravstvenog stanja zuba i sl.

Postoje četkice koje nemaju dršku nego se navlače na prst.

Takođe postoje i sunđeri koji su za jednokratnu upotrebu. Najbolje je da se posavetujete sa vašim veterinarom oko izbora četkice za zube.

2.Pasta za zube za pse

Malo je verovatno da će vaš pas naučiti da pljuje, pa mu je potrebna pasta za zube koja je dizajnirana posebno za pse, jer se ove paste ne ispiraju.

One mogu biti različitih ukusa: menta, govodina, piletina i sl.

Nikako nemojte koristiti pastu za zube namenjenu ljudima, jer ovo može da dovede do problema sa desnim ili sa želudcem.

Većina pasti koje ljudi koriste sadrži fluorid, koji na pse može imati toksično dejstvo!

Pored paste za zube postoje i losioni za dentalnu higijenu pasa, koji imaju dvostruki efekat: čiste zube i osvežavaju dah vašeg psa.

Dakle, sakupili ste zalihe i posvetili ste se formiranju dobrih zubarskih navika. Vaš sledeći cilj je da ubedite svog psa da mu operete zube.

Pranje zuba kod pasa

Kako oprati psu zube? Jest li spremni?

Ne očekujte da vaš pas sedi širom otvorenih usta, ipak.. U zavisnosti od starosti i porekla vašeg psa, navikavanje na pranje zuba može potrajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Bilo bi dobro da sa redovnim pranjem zuba počnete što ranije, a najkasnije između šestog i devetog meseca starosti vašeg psa.

Ne žurite i budite strpljivi.

Prvo, pretvorite vaš prst u poslasticu natapajući ga u nešto ukusno – poput putera od kikirikija, mesne dečje hrane ili nemasnog jogurta.

Neka vas pas liže po prstu, dok mu nežno trljate zube i desni. Po potrebi ponovo primenite ukusnu poslasticu, pokušavajući da pomerite usne u stranu da biste otkrili što više zuba.

Takođe ćete psa morati naviknuti da mu dodirujete njušku. Nežno mu stavite jednu ruku ispod donje vilice, a drugu na njušku, i držite ruke tako nekoliko sekundi.

Postepeno se potrudite da manipulišete njegovim ustima razdvajanjem usana, a zatim lagano otvarajući mu vilicu.

Kada se vaš pas navikne na ove stvari, izaberite povoljan trenutak i iznesite opremu za pranje zuba psa. Potom i započnite pranje zuba tako što ćete:

 1. Dopustiti psu da njuška i liže zubnu pastu i četkicu za zube;
 2. Pomerite usne svog psa u stranu, a zatim trljajte vidljive zube prstom ili četkicom. Dodir paste za zube može izazvati interesovanje kod psa. Radite to polako i ne žurite. Ne želite da kod psa razvijete anksioznost ili negativna osećanja u vezi sa ovom rutinom;
 3. Prvih nekoliko puta ne preterujte, nek se pas navikne na četkicu. Počnite laganim pokretima i prestanite čim pas krene da negoduje, nebitno da li ste oprali cela usta ili tek manji deo;
 4. Nakon nekoliko dana navikavanja pokušajte nežno da mu otvorite vilicu i da mu operete zadnje zube. Ne brinite ako vam je teško da operete unutrašnjost zuba, kod većine rasa parodontalna bolest je češća na spoljnoj strani zuba;
 5. I na kraju uvek nagradite psa – igrajte se ili ga počastite njegovom omiljenom poslasticom čak i ako proces nije dobro prošao. Nakon nekog vremena, pas će se sasvim navići, pa čak i radovati pranju zuba.

Još jedan važan deo nege zuba kod pasa je godišnje profesionalno čišćenje u veterinarskoj ambulanti. Ovaj postupak treba raditi u anesteziji, svake jedne do tri godine.

Tokom ovog procesa veterinar će možda želeti da uradi rendgen zuba vašeg psa kako bi se uverio da ne postoje neki drugi problemi.

Za negu zuba kod pasa je bitna i pravilna ishrana. Hrana za pse koja je formulisana za oralnu negu vašeg psa, može vam pomoći da smanjite nakupljanje zubnog kamenca, kao i da mu osvežite dah.

Za sve vlasnike pasa koji dobiju pseće poljupce, svež dah je neophodan!

Budite svesni ovih problema kod oralne nege pasa!!

Ako primetite bilo kakve promene u ustima vašeg psa, poput grudvica, promene boje, otoka, ranica ili promene mirisa, odmah kontaktirajte veterinara.

Bilo šta od ovoga može biti znak da vaš pas pati od oralne bolesti ili stanja koje treba lečiti. Evo nekoliko najčešćih problema sa savetima kada treba da kontaktirate veterinara:

 1. Halitoza

Loš zadah iz usta ili halitoza može biti prvi znak problema sa oralnim zdravljem vašeg ljubimca. Halitoza se javlja kada se bakterije iz hrane zaglave u ustima vašeg psa.

Uzrok može biti i infekcija. Halitoza se obično može lečiti redovnim pranjem zuba, ali ako je uzrokovana nečim ozbiljnijim, poput infekcije ili čak bolesti bubrega, moraćete da kontaktirate veterinara.

 1. Ciste i tumori

Da li ste primetili kvržice u ustima svog ljubimca?

Ako je tako, zakažite odmah pregled kod veterinara. Iako neke kvržice ne moraju da budu razlog za brigu, one pronađene u ustima vašeg psa mogu predstavljati cistu ili tumor. 

 1. Gingivitis

Upala desni izazvana plakom na zubima vašeg ljubimca često je znak gingivitisa. U ovom slučaju perite zube vašem psu jednom dnevno. Ako primetite krvarenje ili promenu boje desni, obratite se veterinaru.

 1. Parodontna bolest

Parodontna bolest je najčešće zubno obolenje kod pasa. Paradontalna bolest se javlja kada vaš ljubimac napuni 3 godine i tada se javljaju simptomi parodontalne bolesti, koji će se pogoršavati kako vaš ljubimac stari i ako ne preduzmete preventivne mere.

Rano otkrivanje i lečenje su presudni, jer uznapredovala parodontalna bolest može vašem ljubimcu naneti ozbiljne probleme i bol.

Parodontna bolest ne utiče samo na usta vašeg ljubimca. Ostali zdravstveni problemi u vezi sa parodontalnom bolešću uključuju bolesti bubrega, jetre i srčanog mišića.

Lečenje parodontalne bolesti podrazumeva temeljno čišćenje zuba i možda će biti potrebni rendgenski snimci da bi se utvrdila težina bolesti. Veterinar će dati preporuke na osnovu celokupnog zdravlja i zdravlja zuba vašeg ljubimca i pružiće vam mogućnosti koje biste trebali uzeti u obzir.

Pravilnom negom zuba kod psa pomažete svom ljubimcu i nadamo se da ćete izbeći sve gore navedene uobičajene zdravstvene probleme.

Pokažite svom ljubimcu da vam je stalo i pomozite mu da održava zube, desni i jezik čistim.

kakn negovati zube kod pasa

Kada je vreme za veterinara?

Kada je u pitanju nega zuba kod pasa svake nedelje bi trebalo da pregledate usta svog psa.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, odvedite svog psa kod veterinara:

 • loš zadah,
 • depresija,
 • prekomerno slinjenje,
 • obojeni, slomljeni, nedostaju ili iskrivljeni zubi,
 • crvene, otečene, bolne ili desni koje krvare,
 • žućkasto-smeđa kora duž linije desni,
 • kvrge ili izrasline u ustima.

Čak i sa zdravim zubima vašem psu treba da pregleda zube stručnjak svakih šest do dvanaest meseci. Vaš veterinar treba da obavi stomatološki pregled prilikom redovnog pregleda vašeg psa.

Možda imate anksioznost od pregleda zuba vašeg psa, ali vaš pas to ne mora znati. Vaš verni pratilac je majstor u čitanju vaših emocija, pa ako se ponašate nervozno na dan pregleda i on će se zabrinuti.

Uđite u auto i krenite kod veterinara kao i na svaki drugi zabavni izlet. I uvek nagradite svog psa.

Ako ga bole zubi, ponesite nešto mekano poput dečje hrane ili putera od kikirikija.

Tokom pregleda zuba psa kod veterinara nemojte se ustručavati da postavljate pitanja i sakupljate onoliko informacija koliko vam je potrebno.

Veterinar će tražiti bilo kakve znakove abnormalnosti ili lošeg zdravlja. Veterinar će razviti prilagođeni plan prevencije ili lečenja na osnovu onoga što se nađe tokom stomatološkog pregleda psa.

Stomatološki tretmani za pse

Usluge stomatološke nege zuba kod pasa započinju pregledom veterinara. Veterinar će izvršiti detaljni pregled, uključujući vizualizaciju celokupne usne šupljine i grla, sondiranje gingivalnih džepova za procenu parodontalne bolesti i rendgenske snimke zuba.

Važno je zapamtiti da je polovina zuba ispod linije desni. 

Zbog toga je neophodno da se izvode rendgenski snimci kako bi se dovršila procena zuba. Često zub može izgledati sasvim normalno, ali koreni su apscesni i izvor su bola za vašeg psa. 

Protokol stomatološkog tretmana pasa uključuje:

 • Opštu anesteziju koja je u svim slučajevima neophodna da bi se obavio temeljni pregled zuba i profesionalno čišćenje. Vaš pas će biti neprekidno nadgledan tokom čitavog postupka i nakon postupka;
 • Kompletni stomatološki pregled obaviće se pre nego što se započne bilo koji stomatološki postupak. Zubna radiologija omogućava veterinaru da videi unutrašnju anatomiju zuba, uključujući korene i okolnu kost. Temeljna zubna karta koristi se za evidentiranje zdravlja zuba vašeg ljubimca i svih postupaka urađenih tokom čišćenja zuba;
 • Ultrazvučno i ručno uklanjanje plaka i kamenca iznad i ispod linije desni;
 • Poliranje zuba psa radi zaglađivanja površine zuba, čineći ih otpornim na dodatno stvaranje plaka;
 • Ispiranje za uklanjanje kamenca, naslaga i bakterija iz usta;
 • Ako se utvrdi da zaraženi zub zahteva vađenje ili postoji problem sa desnima koji se mora rešiti, tada će se preporučiti oralna hirurgija.

Dobra nega zuba pasa, kod kuće i kod veterinara, važan je deo održavanja vašeg psa zdravim. Uz malo strpljenja i posvećenosti, to lako može postati deo vašeg životnog stila.