odvajanje štenaca od majke

Kada je pravo vreme za odvajanje štenaca od majke?

Da bi odvajanje štenaca od majke prošlo bezbolno i kako treba, to morate učiniti u pravo vreme. Kada je to i kako to uraditi, čitajte u nastavku.

Možda mislite da je okrutno odvojanje štenaca od majke, braće i sestara. Pitate li se kako štenci odrastu, hoće li im nedostajati majka? 

Ako vas muči kada je pravo vreme za odvajanje štenaca od majke, a da to ne dovede do problema u ponašanju, daćemo vam odgovor.

Takođe treba naučiti razlike između pravilno socijalizovanog šteneta i onog koje je prerano oduzeto od njihove pseće porodice. 

Štenci moraju provesti određen broj nedelja sa majkom, pre nego što dođe do odvajanja štenaca od majke. Za to vreme štenci će naučiti mnogo toga.

Tokom prvih nekoliko nedelja života štenci su u velikoj meri zavisni od svoje majke od koje dobijaju  ljubav i hranu. Takođe, iz tog novog okruženja, štenci uče o socijalnim veštinama od majke.

Jednostavno rečeno, oni uče kako da budu psi.

Prve nedelje života treba da budu sa majkom!

Od vitalnog je značaja da štenci provedu minimum 8 nedelja sa majkom, jer od majke zavisi sposobnost štenaca da se pravilno razviju i izrastu u dobro socijalizovane i srećne pse.  

Prvo iskustvo socijalizacije naučiće štence određenim stvarima. 

Prve trenutke svog života štene će provoditi sa majkom i svojom braćom i sestrama, što će mu pomoći u nekoliko stvari tokom života.

Evo nekih vitanih i presudnih stvari od značaja!

Naučiće da živi sa drugima

Štene koje je provelo dovoljno vremena sa majkom i braćom i sestrama neće se uplašiti svaki put kad ugleda drugu životinju ili osobu.

Navikao je da bude okružen drugim osobama ili životinjama, a ovo će mu omogućiti da postane društven i prijateljski raspoložen pas.

Znaće kako da se ponaša

Štenci mogu biti dosadni i koliko god slatki bili, neće znati kako da se ponašaju. Ako provedu dovoljno vremena sa majkom, ona će ih naučiti u čemu greše. 

Hranjenje

Hranjenje štenca tokom prvih dana života je od vitalnog značaja za njihov fizički razvoj. Ako se štenci prerano odvoje od majke, mogli bi patiti od neuhranjenosti koja bi kasnije mogla dovesti do drugih bolesti.

Socijalizacija

Vreme koje štene provede sa majkom i njegovom braćom i sestrama takođe će mu pomoći u socijalizaciji.

Drugim rečima, naučiće kako da igra i kontroliše svoju prirodnu snagu i “oružje”, poput zuba.

Uči šta je ljubav

Majka će štencima pružiti svu ljubav i naklonost koju može. Kao rezultat, vaše štene će izrasti u nežnog psa.

Štencima je najvažnije da budu sa majkom i sestrama i braćom. Ovo je značajan period jer može uticati na to kako će se vaš pas ponašati u budućnosti. 

Treba slediti vremensku liniju odvikavanja šteneta od majke ili bi štene kasnije moglo da razvije niz problema, pa čak i majka može imati zdravstvenih problema povezanih sa anksioznošću i stresom zbog razdvajanja.

Kada dođe vreme za odvajanje štenaca od majke, odgajivači ili vlasnici kućnih ljubimaca obično daju štence članovima porodice, prijateljima ili ih prodaju.

U nekim nesrećnim situacijama štenci završe na ulici, zbog čega je udomljavanje toliko važno. Iako dolazi do odvajanja štenaca od majke presudno je da se poštuje odgovarajući vremenski period od rođenja do dana kada mogu da napuste majku.

prerano odvajanje štenaca od majke

Kada je pravo vreme za odvajanje štenaca od majke?

Pa, kada je onda pravo vreme za odvajanje štenaca od majke?

Štencima i njihovoj majci mora biti dozvoljeno da budu zajedno što je duže moguće.

Zašto? Jer svaka nedelja ima svoju svrhu:

 • Tokom prve tri do četiri nedelje štene prvo dobija kolostrum, a kasnije majčino mleko, sa svim hranljivim sastojcima koji su mu potrebni za razvoj. Nakon ovog perioda štenci se odvikavaju od sisanja sa pojavom prvih zuba;
 • Počevši od četvrte i pete nedelje, štene uči da se igra sa svojom braćom i sestrama i razvija prijateljsku ličnost;
 • U petoj i šestoj nedelji štene uči o društvenim odnosima igrajući se; 
 • Do sedme nedelje počeće da komunicira sa predmetima, što će mu u velikoj meri pomoći u motoričkom razvoju, a takođe će početi da trči i da se valja;
 • Počev od devete nedelje, majka smatra da su štenci dovoljno stari da slede pravila. Stoga je važno da budu sa majkom barem do desete nedelje.

Dakle, hajde da vidimo iz svega navedenog, kada je pravo vreme za odvajanje štenaca od majke!

Štenci stari 8 nedelja

Tradicionalno doba za odvajanje štenaca od majke je osma nedelja. Kada napune osam nedelja većina štenaca može da jede, više ne sisaju, sami se kreću i svesni su sveta oko sebe. Oni su dobro socijalizovani. Bili su izloženi raznim prizorima, zvukovima i mirisima i iako obraćaju pažnju na ove stvari, ne plaše se.

U periodu od osam nedelja štenci su spremni da napuste majku i odu u svoj novi dom.

Starost štenaca od 9 do 10 nedelja je sjajna

Pošto neka štenad imaju tendenciju da prođu kroz period straha sa osam nedelja (svest o svetu oko sebe koji može da izazove anksioznost), mnogi odgajivači radije bi sačekali još jednu ili dve nedelje za odvajanje štenaca od majke. Jedna do dve nedelje mogu napraviti veliku razliku.

Zapravo u ovom dobu štenci su prošli osmonedeljni period straha, ako su ga imali, i sada imaju više samopouzdanja. Spremni su da uče i istražuju.

Starost od 11 do 12 nedelja je u redu za neke pasmine

Neki odgajivači više vole da štenad drže duže od 10 nedelja. Zašto je to tako?

Oni koji uzgajaju male rase pasa, neće odvajati štence od majke do 11 ili 12 nedelje starosti.

Ovi mali psi mogu biti prilično krhki fizički i mogu sporije, mentalno i emocionalno da sazrevaju kao štenci. Još nekoliko nedelja sa majkom često je najbolje za njih.

Kod većih rasa pasa, međutim, ne bi trebalo da se čeka toliko dugo da se štenci odvoje od majke. Devet do deset nedelja starosti je u redu.

Odvajanje štenaca od majke nikako ne bi trebalo da se dogodi pre osme nedelje. Lekcije koje će štenci naučiti do osme nedelje starosti uticaće na njih tokom celog života. Ako je majka štenaca uginula, štenci iz legla moraju ostati zajedno.

Prerano odvajanje štenaca od majke uticaće na probleme u ponašanju. Oni će se plašiti mnogih stvari i pokazivati nedostatak samopouzdanja. To takođe može stvoriti problem kod vezivanja štenaca za ljude ili će ići u drugom smeru, vezaće se tako snažno za svoje nove vlasnike da će paničiti kada ostanu sami. 

Naglo odvajanje štenaca od majke, posebno kada su u pitanju velika legla, rezultira zagušenjem mlečnih žlezda kod majke, što može biti bolno i može dovesti do mastitisa, upale mlečnih žlezda.

Jednom kada dovedete štene kući, možda ćete čuti plač ili čak zavijanje. Vaš mladi pas takođe može izgledati prestrašeno noću i teško će spavati. To je normalno ponašanje i obično ne ukazuje na problem u ponašanju.

Ovo je tačno bez obzira na to da li imate štene  labradora, vajmarskog ptičara, francuskog buldoga ili štene bilo koje druge rase pasa za stan ili kuću.

Prerano odvajanje štenaca od majke

Baš kao i deca, štenci prolaze kroz različite faze razvoja, koje smo ukratko spomenuli već.

Vreme između treće i pete nedelje nakon rođenja štenaca je vreme kada nauče prihvatljivo socijalno ponašanje. Od majke uče kako da prihvate disciplinu. Takođe uče o svom mestu u čoporu, zajedno sa svojom braćom i sestrama.

Kada su štenci u blizini majke i braće i sestara, oni stiču iskustvo i prosvetljenje o tome šta znači biti pas, bilo da se radi o igranju bez nanošenja fizičke štete drugima ili čekanja na svoj red za stvari – kao što je jelo. 

Kada štenci provode puno vremena sa svojom braćom i sestrama, stiču razumevanje kako se pravilno ophoditi prema drugima. 

Kada štene ugrize brata ili sestru, oni se mogu povući ili prekinuti igru, dajući time znak šta je „previše agresivno“. U nedeljama sa svojom braćom i sestrama i mamom naučiće kako da se bezbolno i sigurno igraju sa drugima.

Ovo je još jedan presudan razlog da se odvajanje štenaca od majke ne vrši dok ne napune najmanje 8 nedelja.

Ako štenci nisu pravilno socijalizovani, to bi moglo dovesti do velikih problema kada odrastu.

Odrasli psi koji su prerano odvojeni kao štenci od majke možda neće tolerisati druge pse ili mogu pokazivati agresiju i druge probleme u ponašanju.

Prema jednoj studiji, odvojena štenad od majke koja su bila stara između 30 i 40 dana imala su više problema u ponašanju od onih koji su odvojeni od majke sa 60 dana starosti. Ovi problemi su uključivali:

Prerano odvajanje štenaca od majke često dovodi do pitanja kako rano odvojeni štenci sazrevaju. Prejako griženje ruku njihovih vlasnika jedno je takvo pitanje.

Pored toga, takođe može pokrenuti sveukupne probleme sa temperamentom zbog nedovoljne socijalizacije. Prerano odvajanje štenaca od majke može dovesti do toga da štenci postanu  preterano nervozni, uplašeni i čak agresivni – prema ljudima i drugim ljubimcima.

Ako prerano odvojite štence od majke, možete očekivati dugačak niz različitih posledica od zdravstvenih problema, raznih bolesti pasa do problema u ponašanju kada štenci odrastu. Ti problemi mogu biti sledeći:

 • pas može imati smanjenu sposobnost učenja,
 • pas može postati nervozan po prirodi zbog traume prevremenog odvajanja od majke,
 • pas može naslediti loše fizičko zdravlje od prevremenog odvikavanja od majčinog mleka,
 • pas može postati podložniji bolestima zbog nedostatka majčinog mleka.

Dovođenje šteneta u novi dom 

Nakon što vaše novo štene dostigne odgovarajuću starost za odvajanje od majke postaćete njegov “novi roditelj”. 

Kako sad ovo, pitate se?

Veoma je važno da kada odvojite štene od majke preuzmete ulogu “roditelja” i obezbedite mu što više kontakata sa ljudima i životinjama, kao i nežnost kako bi se štene što lakše i bolje prilagodilo svom novom domu.

Da pojednostavimo – vi nastavljate sa vaspitanjem i dresurom pasa, tamo gde je majka psa prestala.

Ovo pomaže štencima da se uvere da nisu napušteni i pomoći će im da se vežu za vas.

Svaka promena nakon odvajanja štenaca od majke može biti velika kada je u pitanju prilagođavanje novom okruženju.

Možete očekivati da vaše štene počne da plače ili cvili, jer je odvojeno od majke, ali ovo je period prilagođavanja. Vaše štene će verovatno izabrati jednu osobu za koju će biti najviše vezano, ali ne bi trebalo da ga prisiljavate, jer će to doći prirodno.

Šta se od vas očekuje kao odgovornog vlasnika nakon odvajanja štenaca od majke kada ih dovedete u novi dom, sledi u nastavku!

kada je pravo vreme za odvajanje štenaca od majke

1. Pregled kod veterinara

Kao što verovatno već znate, moraćete da odvedete štene kod veterinara i obezbedite potrebnu vakcinu, kao i kontrolu parazita po potrebi.

2.  Udobnost

Neka se vaše štene oseća da je dobrodošlo u novi dom. Najbolji potez bi bio da se peškir sa mirisom njegove majke i braće i sestara stavi u njegov krevet kako bi se štene utešilo.

Ako nemate ništa od stvari sa mirisom iz njegovog legla, napravite mu krevet koji će biti što udobniji. Takođe, napravite kućicu za svog psa i obezbedite mu mesto u kom može dase odmara i spava.

3. Vreme za igru

Štenci obično puno spavaju i igraju se. Obezbedite periode vežbanja i svakodnevnih aktivnosti.

Kada vaše novo štene spava, nemojte ga buditi. Obezbedite igračke i posudu sa svežom vodom.

4. Socijalizacija

Radite na ranoj socijalizaciji, od prvog dana, i izložite štene novim mirisima, zvukovima, ljudima i drugim kućnim ljubimcima. Kada vam veterinar da zeleno svetlo, izađite napolje i posetite pseći park.

Držite štene na povodcu i postavite neka osnovna pravila. Socijalizacija će vam olakšati proces dresure, a vi ćete imate lepog ljubimca.

Evo još nekoliko saveta šta treba da radite kada štene stigne u vaš dom:

 • Prvih nekoliko dana neka sve bude mirno. Bez obzira koliko su svi uzbuđeni što će konačno štene stići u vašu porodicu, zasipan bukom i haosom nećete mu pomoći da se smesti.
 • Pobrinite se da mu posvetite dovoljno pažnje. Naučite malu decu kako da postupaju sa malim novim članom porodice i prvih nekoliko dana provodite vreme nadgledajući njihovu interakciju sa štenetom. 
 • Postavite rutinu. Budite dosledni hranjenju, šetnjama i sl. Ovo će pomoći vašem štenetu da se prilagodi.
 • Odlučite se za mesto za njegov krevet gde se neće osećati izolovano i samo. Mnogi vlasnici krevet stavljaju u svoju spavaću sobu, gde se štene može osećati blisko sa novom porodicom. Zvuk vašeg glasa i maženje mogu mu pomoći da se oseća sigurno. 
 • Postoji nekoliko metoda koje možete isprobati sa štenetom koje se noću ne može smiriti i koje cvili ili laje. Zamotajte bocu sa toplom vodom u pokrivač ili mekani peškir i stavite je pored šteneta. Ovo podseća štene na majku i braću i sestre. Neki vlasnici uzimaju staromodni sat koji otkucava i stavljaju ga u sanduk šteneta. Zvuk simulira otkucaje srca majke, pomažući mu da se smiri.
 • Najviše od svega budite nežni i strpljivi. Možda će često zavijati i lajati, ali imajte na umu da je vaše novo štene tek odvojeno od majke koja je za njega bila izvor sigurnosti. Nervoza nakon odvajanja štenaca od majke je sasvim prirodna. Vaš kontakt i pažnja i ustaljena rutina pomoći će mu da se lakše prilagodi životu sa novom porodicom.

Zdrava, srećna i dobro socijalizovana štenad moraće da ostanu sa majkom najmanje 10 nedelja, jer je svaka nedelja na različite načine bitna za njhovo zdravlje i socijalizaciju. Prve nedelje njhovog života su najvažnije. Obavezna povezanost sa majkom i braćom i sestrama neophodna je za pravilan razvoj štenaca. Imati štene u svom životu je divno iskustvo. 

Vlasništvo kućnih ljubimaca znači da ste odgovorni i da ste spremni da uložite svoje vreme, novac i energiju u odgoj zdravog i srećnog šteneta. Ako ste spremni da se obavežete, imaćete pravog prijatelja koji će vas pratiti.