kako napraviti kućicu za pse

Kako napraviti kućicu za pse? Sve ideje na jednom mestu!

Kako napraviti kućicu za pse i obezbediti ljubimcu kutak za odmor. Može biti od paleta, platna ili panela, a koraci su zaista jednostavni.

Ukoliko imate psa potrebno je da osigurate sve ono što je potrebno da bi vaš kućni ljubimac živeo srećan život. Psima koji provode dosta vremena u ograđenom dvorištu trebaće prostor koji će biti samo njihov.

Drugim rečima, potrebno im je napraviti kućicu za pse. Imamo nekoliko sjajnih ideja kako napraviti kućicu za pse, pa započnimo odmah!

Kućica za pse od paleta 

Da bi napravili kućicu za pse od paleta ne treba vam puno novca. Palete su obično besplatne, lako ih je pronaći i odličan su materijal za izradu kućice za vašeg psa.

Kada napraviti kućicu za pse od paleta? Ukoliko vađ izbor budu palete, imaćete potpuno funkcionalnu i izdržljivu kućicu za psa.

Prva stvar koja će vam trebati prilikom izrade kućice za pse su naravno palete. Palete, ako ne nađete besplatno, možete kupiti po niskim cenama na stovarištima građevinskog materijala, magacinima ili u fabrikama koje se bave preradom drveta. 

Nakon što ih nabavite, ostatak alata koji se koristi je uobičajen:

 • pajser, uključujući stege i čekić, klešta,
 • obična testera, kružna ili stona testera,
 • ekseri i pištolj za eksere ili bušilica i šrafovi za drvo,
 • lepak za drvo,
 • šlajferica za drvo, 
 • medijapan ploče ili iverica

Predstavljamo vam, korak po korak, vodič za izradu kućice za pse od paleta:

Korak 1: Pripremite drvo od palete

Da bi pripremili drvo od palete za izradu kućice za pse potrebno je da raskujete daske od palete sa jedne strane, pažljivo uz pomoć pajsera, čekića i klešta za vađenje eksera. Prva paleta koju budete koristili biće vam baza ili dno kućice za pse. Ostale palete će biti bočne strane i / ili krov kućice za pse. 

Pomoću ubodne ili stone testere skratite daske palete tako da budu istih dimenzija. Grubim brusnim papirom pređite preko paleta (ivice, ćoškovi, uglovi…) tako da budu glatki, bez opiljaka drveta. 

Korak 2: Izrada i postavljanje zidova

Nakon što pripremite drvo, možete započeti postavljanje bočnih zidova na kućici za pse. Vaša baza ili pod, već su spremni za upotrebu – nju čini jedna cela paleta.

Pod možete instalirati od medijapan ploča ili iverice. Ovo je možda jedini komad drveta koji ćete zapravo morati da kupite za ovaj projekat. Ovo će stvoriti lepu barijeru protiv vlage u zemlji i održaće kućicu za pse suvom. Za pod možete koristiti i drvo iz druge palete.

Vaši bočni zidovi moraju biti napravljeni od paleta i možda ćete ih morati seći da bi bili pravilnih dimenzija. Sigurna ugradnja bočnih zidova od vitalnog je značaja za dugovečnost kućice za pse, zato odvojte vreme i pazite da to ispravno uradite.

Pošto je baza postavljena, vreme je za postavljanje i bočnih zidova. Slično kao u osnovi, bočni zidovi su izrađeni od kompletnih paleta. Međutim, ne morate koristiti po jednu paletu sa svake strane.

Svaku paletu možete koristiti za dva bočna zida, a na palete ćete takođe ušrafiti ploče od medijapana ili iverice.

SAVET: Neka jedna strana bude niža od druge. Ovo će vam omogućiti da imate kosi krov, što će pomoći da slučaju kiše voda se ne zadržava na krovu kućice za pse i da sama kućica traje duže.

Spajanje i pričvršćivanje bočnih zidova je najvažniji deo procesa pravljenja kućice za pse. Upotrebite dugačke šrafove i šrafilicom ih ušrafite za stubove na postolju palete i u uglovima gde se spajaju stranice.

kućica za pse od paleta

Korak 3: Izrada i postavljanje krova i vrata

Sada kada imate bazu i bočne zidove, vreme je za rad na krovu i vratima. U ovom trenutku, trebalo bi da imate gomilu rezervnih dasaka od drveta koje je ostalo od drvenih paleta. Takođe, možete upotrebiti istu vodootpornu ploču kakvu ste koristili na podu da biste dodali kosi krov.

Koristite ubodnu testeru ili kružnu testeru da isečete daske koje ćete fiksirati šrafovima za palete na gornjoj strani i samim tim dobiti krov pod uglom. Ovde možete dodati krovne nosače da krov ostane siguran. Osigurajte da vam se krovne drvene daske što bolje pribiju jedna uz drugu.

Bilo koja praznina će omogućiti da voda i vlaga prođu kroz njih. 

Izaberite stranu na koju ćete postaviti vrata. Preporučujemo da vrata stavite na prednji bočni zid.

Pomoću ubodne testere izrežite okvir vrata. Kada završite, pređite preko ivica brusnim papirom kako biste bili sigurni da su ivice oble. 

Korak 4: Farbanje kućice za pse

Kućica za pse je sada izgrađena i kompletna, ali vreme je da izgleda još lepše uz sveži premaz boje ili laka. Sandolin će sačuvati rustikalni izgled drveta palete.

Lak će i dalje dozvoliti da se godovi na drvetu prikažu, ali će dodati i sjaja. S druge strane, ukoliko odlučite da ofarbate kućicu za pse, boja će prekriti  rustičan izgled drveta i godove.

Boju koristite ukoliko želite da uklonite sam izgled drveta i da date kućici za pse potpuno novi izgled. 

Kako napraviti kućicu za pse od OSB ploča?

Pitate li se kako napraviti kućicu za pse od OSB ploča? Ništa nije komplikovanao, verujte.

Kako bi napravili kućicu za pse od OSB ploča potrebne su vam 2 OSB ploče koje se mogu nabaviti na stvorištima građevinskog materijala.

Na stovarištima građevinskog materijala takođe možete nabaviti i krovne letve, dok lim za krov možete pronaći kod limara, koji će lim iseći i pripremiti za stavljanje na kućicu za pse.

Od ostalih stvari trebaju vam šrafovi za drvo i malo bezbojnog laka za drvo.

 To je to, kada ste sve nabavili sve što je potrebno krenite u izradu kućice za pse od OSB ploča. 

Korak 1: Postavljanje drvenog okvira

Isecite krovne letve na željenu dužinu. Četiri krovne letve isecite tako da budu istih dimenzija, šrafovima spojite letve pod pravim uglom tako da se dobije kvadrat. Ovaj postupak ponoviti još jednom. Isecite još četiri letve koje ćete koristiti za spajanje dva već fiksirana kvadrata.

Pošto ste dobili konstrukciju na nju ćete pričvrstiti OSB ploče. 

Korak 2: Postavljanje OSB ploče

OSB ploče je najlakše i najjbrže izrezati ubodnom testerom.

Ukoliko nemate ubodnu testeru postoji mogućnost da vam uslužno izrežu OSB ploče na stovarištu građevinskog materijala, a možete ih iseći i običnom testerom za drvo.

Nakon što izrežete OSB ploče, sledi postavljanje izrezanih OSB ploča na konstrukciju – pod, prednju stranu, zadnju stranu i bočne strane, tako što ćete ih pričvrstiti šrafovima za drvenu konstrukciju.

Pre nego što postavite prednju stranu, potrebno je da izrežete otvor za vrata. 

Korak 3: Postavljanje limenog krova

Krov postaviti na gornju ploču i pričvrstiti sa 4 šrafa za lim. 

Korak 4: Farbanje kućice za pse

Ofabajte spoljnji deo kućice za pse bezbojnim lakom za drvo. Kućicu za pse ofarbajte u dva sloja, tako što ćete nakon što nanesete prvi sloj ostaviti kućicu da se suši jedan dan i nakon toga nanesite drugi sloj laka za drvo. 

Korak 5: Provera

Ako vam je na kućici za pse negde ostalo prostora između ploča nemojte da brinete. Uzmite lepilo za drvo ili silikon i njime popunite praznine. Ako je praznina veća ubacite komad drveta, pa tek onda popunite prazninu sa lepkom za drvo ili silikonom.  

Kućica za pse od panela

Kako napraviti kućicu za pse od panela? Evo kako. Biće vam potrebno: paneli, L profili, brusilica, bušilica, klešta za pop nitne i silikon.

Korak 1:  Isecite panel u obliku kvadrata i taj deo će biti  pod kućice za pse. Na ivice panela fiksirajte L profile sa pop nitnama na rupe koje ste prethodno obeležili i izbušili na bočnim stranama i na zadnjoj strani. 

Napomena: L profili ne smeju da budu duži od osnove poda kućice za pse. 

Korak 2:  Isecite panel ploče za bočne strane, prednju stranu, zadnju stranu i gornju stranu, odnosno za krov. Panele koje ste isekli pričvrstite za pod kućice za pse na koji ste prethodno stavili profile.

Još uvek ne postavljajte krovni profil, jer pre njega morate napraviti otvor na prednjoj strani za ulaz psa u kućicu koji ćete obeležiti markerom na spoljnoj strani i iseći brusilicom.

Pre postavljanja panela za krov, u unutrašnje strane zidova postaviti L profile na isti način kao i za pod kućice. 

Korak 3: Krovni panel pričvrstite šrafovima za L profile na zidovima kućice. Ukoliko na samim spojevima panela ima “lufta” koristite transparentni (bezbojni) silikon kako bi popunili rupe. Ukoliko želite možete ubaciti male delove panela kao nogice kako bi izdignuli kućicu za pse na željenju visinu.

Ovu kućicu za pse nije potrebno farbati, jer ima oplatu od lima koji je već prethodno ofarban i plastificiran. Kućica za pse od panela je toplotno efikasna, tako da nije potrebna dodatna izolacija. 

Kućica za pse od platna 

Kako napraviti kućicu za pse od platna? Pa, rekli bismo možda i najlakše. Evo šta vam je potrebno od materijala je:

 • tkanina
 • 4 štapa 
 • konopac
 • sunđer za jastuk
 • mašina za šivenje

Korak 1: Pravljenje okvira 

Četiri štapa postaviti u obliku piramide i pričvrstiti ih kanapom u vrhu gde se štapovi spajaju, tako da se dobije čvrsta osnova. Zabeležite mere koje su vam potrebne: visina, širina između štapova i prečnik poda. 

Korak 2: Krojenje tkanine

Mere koje ste dobili prenesite na tkaninu. Tkaninu isecite prema merama, a potrebno je da isečete:

 • 3 komada tkanine u obliku trougla,
 • 4 komada tkanine kojima ćete presvući štapove,
 • 3 komada tkanine za prednju stranu, ulaz u kućicu, koje ćete dobiti tako što ćete tkaninu u obliku jednostraničnog trougla preseći na pola i odseći vrh,
 • 2 parčeta tkanine u obliku kvadrata za jastuk (pod kućice).

Mašinom za šivenje spojite 3 komada tkanine koja ide na prednju stranu (ulaz u kućicu), s tim da ćete ostaviti otvor na sredini.

Potom mašinom za šivenje zašijte 4 komada tkanine praveći cevi tako da možete da ih navučete na štapove.  3 komada tkanine u obliku trougla zašijte za komade tkanine koji se navlače na štapove.

Nakon toga 3 komada tkanine za prednju stranu (ulaz u kućicu), koje ste prethodno spojili, zašijte za tkaninu koja se nalazi na prednjem delu kućice za pse. 

Korak 3: Izrada jastuka

Dva parčeta tkanine isecite u obliku kvadrata. Zašijte tri ivice i napunite jastuk sunđerom i potom zašijte četvrtu ivicu. Postavite jastuk unutar kućice.

Ova kućica nije namenjena za dvorišne uslove, jer nema izolaciju i nije vodootporna, ali može da se koristi u kućnim uslovima kao mesto gde vaš kućni ljubimac može da uživa.

kućica za pse od platna

Dezinfekcija kućice za pse 

Redovnim čišćenjem kućice za pse uklanja se otpad, dlake ili drugi nered. Međutim, bakterije mogu ostati u kućici za pse i brzo se širiti, čime se povećava rizik od infekcije ili pojave bolesti pasa.

Redovni tretmani za dezinfekciju pomoći će da se bakterije uklone i smanje neprijatni mirisi. Dostupna su komercijalna dezinfekciona sredstva, ali lako je napraviti i domaća dezinfekciona sredstva.

Dezinfekciona sredstva ubijaju bakterije, ali ne čiste i ne uklanjaju otpad. Pre nego što uopšte razmislite o dezinfekciji kućice za pse, potrebno je dobro čišćenje.

Čišćenje započnite uklanjanjem svih igračaka, činija i posteljine. Temeljno očistite i dezinfikujte ove predmete odvojeno. Za uklanjanje čvrstog otpada koristite lopaticu.

Koristite četkicu za čišćenje i blagi deterdžent, očistite sve površine kako biste uklonili prljavštinu, urin ili čvrst otpad. Temeljno isperite kućicu za pse vodom da uklonite deterdžent  i kućica je spremna za dezinfekciju.

Varikina je uobičajeno dezinfekcijsko sredstvo koje je  bezbedno sve dok se ispravno razblažili, temeljno ispere i osuši.

Varikina se razređuje sa vodom u razmeri 1:32. Razblažen rastvor za čiščenje nanesite na sve površine kućice za pse i ostavite da odstoji 30 minuta, a potom ga isperite vodom. 

Kao prirodno dezinfekcijsko sredstvo za ubijanje bakterija možete koristiti sirće. Da biste napravili rastvor za dezinfekciju, pomešajte jednake količine sirćeta i vode.

Dobijen rastvor nanesite na sve površine kućice za pse i ostavite da odstoji deset minuta pre ispiranja. Belo destilovano sirće ima blaži miris od jabukovog sirćeta, tako da je ovo bolji izbor.

Pored toga, u rastvor možete dodati i  nekoliko kapi esencijalnih ulja, poput lavande ili narandže da biste stvorili lepu aromu.

Dezinfekcija kućice za pse je samo deo procesa. Posude, igračke i posteljina vašeg psa takođe mogu nositi bakterije. Posude i igračke očistite toplom vodom, deterdžentom i potom ih isperite. 

Takođe, posude i igračke možete staviti u sudoperu napunjenu mešavinom sirćeta i vode i ostavite ih 10 minuta pre ispiranja. Posteljinu možete oprati u mašini za pranje veša koristeći deterdžent za pranje veša. Dodajte pola šoljice sode bikarbone kako biste uklonili neprijatne mirise. Tokom ciklusa ispiranja u veš mašinu možete dodati šolju sirćeta za dezinfekciju.

Psi su divna stvorenja. Oni su odani, prijateljski raspoloženi, simpatični, a naši životi ne bi bili isti bez njih.Kao vlasnik psa,  vi želite da vaš najbolji prijatelj bude srećan i da se oseća kao deo porodice.

Ako želite da pokažete svom ljubimcu koliko ga volite, možete početi sa izgradnjom kućice za pse uradi sam.

Nadamo se da ste uživali u ovom kratkom vodiču o tome kako napraviti kućicu za pse od različitih materijala. Podelite sa nama svoje iskustvo i ako imate još neku ideju kako napraviti kućicu za pse, pišite nam.