patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer! Mali pas velikog srca!

Patuljasti šnaucer je pas koji ima sve, od inteligencije do šarmantnog izgleda. Upoznajte njegove osobine i odlučite da li je ovaj pas za vas.

Šnaucer je rasa pasa koja se smatra omiljenijom među vlasnicima. Voli decu i porodicu u kojoj živi. Ukoliko se dvoumite da li ovaj pas pripada vama ili ne, evo na samom početku odgovora.

Ukoliko želite psa koga krase sledeće karakteristike:

 • inteligencija, razigranost i energija,
 • budni pas čuvar uvek spreman da zalaje i da vas upozori na opasnost,
 • pas koji se jako malo linja,
 • poslušan i odan…

… onda je šnaucer patuljasti pravi izbor za vas.

Međutim, nijedan pas nije savršen, pa tako i patuljasti šnaucer ima svoje loše trenutke:

 • nervoza,
 • brzopletost,
 • neprijateljski raspoložen prema strancima,
 • netoleriše kritiku vlasnika i brzo mu postane dosadno,
 • ne slaže se sa malim životinjama, uključujući mačke.

Ovo su glavne crte koje prate divnog šnaucera.

U nastavku teksta upoznajte se sa karakteristikama malog šnaucera, a mi ćemo vam pomoći da odlučite da li je ovo prava rasa psa za vas.

Patuljasti šnaucer poreklo i karakteristike

Najraniji podaci o patuljastom šnauceru potiču iz 1888. godine kada je u Nemačkoj rođena crna ženka patuljastog šnaucera po imenu Findel. Prvi i Drugi svetski rat bili su teški za uzgoj ove nemačke rase psa, posebno u Evropi, a neke rase pasa su tokom ovog perioda skoro izumrele. Ipak, interesovanje za male šnaucere je procvetalo nakon Prvog svetskog rata, a popularnost psa od tada nikada nije prestala.

Pored patuljastog šnaucera(Miniature Schnauzer) postoje i srednji i veliki šnaucer, a razlikuju se po težini i veličini.

Inače, zanimljiv podatak je i taj da pretke današnjeg šnaucera (velikog, srednjeg i malog) možemo sresti na slikama poznatih umetnika. Postoje dokazi koji idu u prilog tome da je šnaucer najstarija rasa pasa i da je sa čovekom išao u lov i čuvao stada jos 3.000 godina p.n.e.

Mužjaci i ženke patuljastog šnaucera su visoki između 30 i 35cm. Mužjaci su teški od 5 do 8 kilograma, dok su ženke teške od 5 do 7 kilograma.

Ovo je mala rasa psa čvrste građe sa telom četvrtastog oblika. Rep je visoko postavljen i uspravan. 

Pravougaonu glavu psa krase čupave obrve koje pomalo zaklanjaju oči, brkovi i raskošna brada, po čemu je ova rasa psa i prepoznatljiva. Oči su sitne, ovalnog oblika, tamno smeđe i živahne, a uši su male i u obliku slova V. Njuška je klinastog oblika, bez oštrog vrha, crne boje. 

Dlaka je jaka, oštra i gusta sa gustom poddlakom. Boja dlake može biti različita.

Postoje čisto crni patuljasti šnauceri, ali i patuljasti šnauceri crno srebrni i patuljasti šnaucer beli sa belom podlakom. 

patuljasti šnaucer crno srebrni

Patuljasti šnaucer osobine

Patuljasti šnaucer je mali pas velikog srca. On je odan svojoj porodici i zahteva dosta pažnje. Voli da bude u centru dešavanja, energičan je i oštrouman

Zbog svoje veličine može biti dobar gradski i seoski pas, ali mu je potrebna svakodnevna vežba. Može brzo da dobije na težini ako ne vežba redovno ili se ne hrani pravilno.

On je zaštitnički nastrojen prema ljudima koje voli i često je sumnjičav prema strancima za njega, sve dok mu ne date do znanja da su i oni dobrodošli.

On je odličan čuvar i upozoriće vas na posetioce ili provalnike. Zato je ovaj pas bučan, jer preterano laje čak i na najmanji šum.

Patuljasti šnaucer je inteligentan i brzo uči, ali je i nestašan. Zato, ako vam je dosadno tokom kišnog i hladnog vremena naučite svog malog šnaucera raznim trikovima. On je dovoljno pametan da nauči trikove i obožava da se ističe u podvizima. Takođe, lako ga je dresirati.

Istovremeno, može biti tvrdoglav. Njegov omiljeni način da iskaže bunt  je da se pretvara da vas ne čuje kada pokušavate da ga naterate da uradi nešto. Zato da biste očuvali red u vašem domu, morate pokazati ko je glavni. Ako mu popustite samo jednom, on će to pamtiti zauvek i primetićete da ponašanje eskalira. 

Dakle, patuljasti šnaucer je živahan, žestok, pametan, srećan, bučan i  ljubazan pas koji je orijentisan na ljude i ne želi ništa drugo nego vašu pažnju i društvo. On je odličan ljubimac za aktivnu porodicu. Dobro se slaže i dobar je pas za decu. Slaže se i sa drugim psima, ali ne treba mu verovati kada su u pitanju male životinje. 

Uvek držite svog patuljastog šnaucera na povodcu kada niste u ograđenom prostoru. Ako nešto vidi i poželi da pojuri, verovatno će ignorisati vaše pozive.

Pošto je inteligentan i energičan, potrebne su mu razne aktivnosti i vežbe. Zato se pobrinite da mu ih obezbedite ili će postati destruktivan i loše raspoložen.

Da li je nega zahtevna?

Patuljasti šnaucer ima jaku, oštru i gustu dlaku sa podlakom koja se skoro i ne linja. Zbog toga mnogi ljudi misle da je on savršen kućni ljubimac, posebno za one koji pate od astme.

 • Dlaka treba da se četka dva ili tri puta nedeljno tvrdom četkom kako bi se uklonila mrtva dlaka. Takođe je dobra ideja da mu operete bradu nakon jela.

Zbog dužine i rasta dlake potrebno je redovno šišanje na svakih svakih pet do osam nedelja. Većina vlasnika svoje patuljaste šnaucere vodi kod profesionalnih frizera, ali možete naučiti kako da sami ošišate svog patuljasog šnaucera.

 • Perite mu zube najmanje dva ili tri puta nedeljno kako biste uklonili kamenac i bakterije. Svakodnevno pranje zuba je još bolja opcija, ako želite da sprečite bolesti desni i neprijatan zadah iz usta.
 • Isecite mu nokte jednom ili dva puta mesečno. Ako ih čujete kako škljocaju po podu, nokti su predugački. Nokti kod psa imaju krvne sudove u sebi, a ako ih isečete previše, možete izazvati krvarenje. U tom slučaju, možda vaš pas neće sarađivati sledeći put kada vidi makaze za nokte. Dakle, ako nemate iskustva sa sečenjem noktiju kod psa, pitajte veterinara za savet.
 • Uši treba jednom nedeljno pregledati i obratiti pažnju da li ima crvenila ili neprijatnog mirisa, što može ukazivati ​​na infekciju. Kada proveravate i čistite uši psa, obrišite ih vatom navlaženom nežnim, pH izbalansiranim sredstvom za čišćenje ušiju kako biste sprečili infekcije. Ne stavljajte ništa u ušni kanal psa, već samo očistite spoljašnje uho.
 • Redovno kupanje je takođe bitan deo nege patuljastog šnaucera. 

Počnite da navikavate svog patuljastog šnaucera na četkanje i preglede još kada je štene. Dok ga negujete, proverite da li ima rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, osetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima, očima i na šapama. 

Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Učinite negu psa pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama.

Šnaucer i zdravlje?

Patuljasti šnauceri su generalno zdravi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim problemima.  

Njihov životni vek je između 12 i 15 godina.

Neće svi patuljasti šnauceri dobiti bilo koju ili sve ove bolesti pasa, ali važno je da ih budete svesni, ako razmišljate o ovoj rasi psa:

 • Katarakta uzrokuje zamućenje očnog sočiva, što rezultira lošim vidom. Katarakta se obično javlja u starosti i može se hirurški ukloniti kako bi se poboljšao vid.
 • Entropion se obično javlja do šestog meseca starosti. Ovo je bolest kod koje dolazi do uvijanja donjeg kapka prema unutra, čime dolazi do iritacije oka. Može biti pogođeno jedno ili oba oka. Ako vaš šnaucer ima entropion, možete primetiti da trlja oči. Ovo stanje se rešava hirurškim putem kako bi se sprečilo oštećenje rožnjače oka.
 • Progresivna atrofija retine (PRA) je očna bolest koja uključuje postepeno propadanje mrežnjače. U ranoj fazi bolesti, oboleli psi postaju slepi tokom noći, a gube vid tokom dana kako bolest napreduje. Mnogi pogođeni psi se dobro prilagođavaju svom ograničenom ili izgubljenom vidu, sve dok njihova okolina ostaje ista.
 • Kamen u bešiki može dovesti do toga da vaš pas počne da se napreže kako bi mokrio, dolazi do pojave krvi u urinu, mokri češće nego što je normalno i ima zamućen ili urin jakog i neprijatnog mirisa. U ovom slučaju trebalo bi da se konsultujete sa veterinarom. 
 • Kongenitalna miotonija je bolest koja je tek nedavno otkrivena kod patuljastih šnaucera. To je nasledni skeletomišićni poremećaj sličan mišićnoj distrofiji. Simptomi počinju kada štenad ima nekoliko nedelja. 
 • Von Vilebrandova bolest je poremećaj krvi koji utiče na proces zgrušavanja. Pogođeni pas će imati simptome kao što su krvarenje iz nosa, krvarenje desni, produženo krvarenje nakon operacije, a povremeno i krv u stolici. Ovaj poremećaj se obično dijagnostikuje između tri i pet godina i ne može se izlečiti. 
 • Urođeni megaezofagus je stanje u kojem se hrana i tečnost zadržavaju u jednjaku psa, što dovodi do toga da pas povraća.

Šta možete da učinite kao odgovoran vlasnik po pitanju zdravlja vašeg psa?

Pre svega, kao vlasnik ove rase psa treba da porazgovarate sa veterinarom o svim zdravstvenim problemima sa kojima može da se suoči vaš pas. Veterinar će vam dati savete kako da najbolje brinete o svom psu.  

Šnaucer patuljasti i ishrana

Ne gledajte u nevine okice patuljastog šnaucera za vreme obroka. Verovatno se pitate zašto? Ovo je pas koji obožava svoju hranu i može postati gojazan ako se ne hrani pravilno i ako ne vežba dovoljno. 

Patuljasti šnaucer bi trebalo da se hrani visokokvalitetnom hranom za pse, bilo da je u pitanju komercijalna hrana ili hrana pripremljena kod kuće uz nadzor i odobrenje veterinara.

Preporučena dnevna količina hrane je 1/2 do 1 šolja kvalitetne suve hrane dnevno, podeljeno u dva obroka.

Svaka ishrana treba da odgovara uzrastu psa (štene, odrasli pas ili stariji pas). Neki psi su skloni dobijanju prekomerne težine, pa pazite na potrošnju kalorija i težinu vašeg psa. Poslastice mogu biti važna pomoć u treningu, ali previše poslastica ili torte za psa može izazvati gojaznost. 

Proverite sa veterinarom ako imate bilo kakvih nedoumica ili ste zabrinuti u vezi sa težinom ili ishranom vašeg psa. Čista, sveža voda treba da bude dostupna psu u svakom trenutku.

Patuljasti šnaucer dresura

Kao i svakom psu, patuljastom šnauceru je potrebna rana socijalizacija koja se zasniva na upoznavanju šteneta sa različitim ljudima, prizorima, zvucima i iskustvima. Socijalizacija pomaže i važna je kako bi vaše štene izraslo u srećnog i dobro socijalizovanog psa.

Patuljasti šnaucer je aktivan kada je u kući, igra se igračkama i prati vas od sobe do sobe. Voli da ima dvorište za igru, ali će mu biti dobro i bez njega ako ga svakodnevno šetate.

Potrebno mu je 45 minuta dnevne vežbe i zapamtite, umorni patuljasti šnaucer je dobar patuljasti šnaucer.

Ova rasa psa je prijateljski raspoložena, živahna i željna da udovolji svom vlasniku i zato  brzo uči.

Zahvaljujući inteligenciji ove rase psa nećete imati problema kada je u pitanju dresura za koju će biti potrebno minimalno angažovanje vlasnika. Neophodno je da obuka i trening budu zabavni, zanimljivi i raznovrsni, jer im ponavljanje može dosaditi. Dešava se da ova rasa poprimi ponašanje svog vlasnika, pa se može desiti da se pas ponaša onako kako se vi ponašate kao njegov vlasnik. 

Budni i živahni, zahtevaju redovnu svakodnevnu vežbu da bi održali svoje mentalno i fizičko zdravlje. Imaju srednji nivo energije i važno je obezbediti ograđeni prostor gde može bezbedno da trči i juri loptu i da uživa u igri sa svojim vlasnikom. 

Njihova najveća radost je da budu sa svojom porodicom. Imaju snažan nagon za plenom, tako da ih nikada ne bi trebalo pustiti bez povodca kada nisu u ograđenom prostoru, jer možda neće odoleti porivu da jure za malim životinjama.

patuljasti šnaucer dresura

Patuljasti šnaucer cena

O čemu treba da povedete računa pre nego što kupite patuljastog šnaucera?  Pre nego što kupite štene, razmislite o tome da li možete da mu posvetite dovoljno vremena i energije. 

Takođe, vodite računa od koga kupujete štene. Dešava se da zbog popularnosti ove rase, mnogi nekvalifikovani ljudi ga odgajaju zbog brze zarade. 

Odabir uglednog odgajivača je odličan način da pronađete pravo štene!

Ugledni odgajivač će vam rado odgovoriti na pitanja o temperamentu i zdravstvenom stanju štenadi i objasniće vam istoriju rase. Ne stidite se da tačno opišete šta tražite od psa. Odgajivači svakodnevno provode vreme sa svojim štencima i poznaju njihov temperament, tako da mogu da vam daju tačne preporuke kada saznaju nešto o vašem načinu života i ličnosti.

Pitajte veterinara ili trenera pasa, za njihove preporuke odgajivača patuljastog šnaucera u vašoj okolini.

Prosečna cena šteneta, ako ga kupujete od uglednog i odgovornog odgajivača je između 200 i 400 evra. 

I da li je ovaj pas za vas?

Ukoliko se i dalje pitate da li je patuljasti šnaucer za vas, znajte još i da on mnogo voli da se druži sa svojom porodicom. Šnaucer zapravo živi za to. Dobro se slaže sa decom, posebno ako je odrastao sa njima. On će se igrati sa njima i štititi ih. Dakle, deca i patuljasti šnauceri su odlična kombinacija.

Kao i kod svake rase, uvek treba učiti decu kako da priđu i dodiruju pse, i  uvek nadgledajte svaku interakciju između pasa i male dece kako biste sprečili bilo kakve neprijatne situacije ili povrede.

Naučite svoje dete da nikada ne prilazi nijednom psu dok jede ili spava ili da pokušava da otme psu hranu. Nijedan pas, ma koliko bio prijateljski raspoložen, nikada ne bi trebalo da ostane bez nadzora sam sa detetom.

Ovi psi se obično dobro slažu i sa drugim psima. Obično nije agresivan prema drugim psima, ali je hrabar i neustrašiv kada su u pitanju velike rase pasa i to je osobina koja ga može dovesti u nevolje. On nije svestan toga da je mali pas, već je u svom umu veliki i odgovoran pas.

Mali sisari, kao što su pacovi i hrčkovi, međutim, nisu dobri parovi za patuljastog šnaucera.

Ume on da bude i tvrdoglav, ali budite sigurni ovo je poseban pas. Šnaucer patuljasti će biti vaš najbolji prijatelj, pratilac, zaštitnik i izvor bezuslovne ljubavi.