povreda noge kod pasa

Povreda noge kod pasa!Kako pomoći psu da se oporavi?

Od vitalne je važnosti znati šta možete i šta treba da uradite usled povrede noge kod pasa. Pratite savete i upoznajte simptome na vreme.

Povreda noge kod pasa je ponekad  jednostavna povreda od koje se pas može oporaviti za dan ili dva, a ponekad to može biti teža povreda.

Ali kako možete znati da li je vreme da psa odvedete kod veterinara? Hajde da saznate!

Povreda noge kod pasa može biti uznemirujuća ne samo za kućnog ljubimca već i za vlasnike. Prirodno je da se osećate zabrinuto kada vašeg psa nešto boli.

Povrede pasa su jedna od najčešćih traumatičnih povreda. Zapravo, nije potrebno puno da bi se povredila noga kod psa.

Svakodnevne aktivnosti poput trčanja mogu dovesti do posekotina, uganuća, povrede ligamenata i čak slomljenih kostiju kod vašeg ljubimca.

Od vitalne je važnosti da čim prepoznate simptome povrede noge kod pasa zatražite hitnu pomoć veterinara koji će vam savetovati odgovarajuću negu za psa.

Ovo može pomoći u pronalaženju uzroka povreda koje se kreću od blagih i benignih do teških i opasnih po život. Međutim, u odsustvu neposredne nege, i najblaže povrede mogu postati kritične za zdravlje vašeg psa.

Identifikovanje simptoma i pružanje odgovarajuće medicinske nege mogu vam pomoći da oslobodite svog psa od bolova izazvanih ovim povredama.

Evo liste nekih najčešćih uzroka, simptoma i mogućnosti lečenja različitih povreda noge kod pasa.

Uzroci povreda noge kod pasa

Povreda noge kod pasa može se pripisati povredama mišića, ligamenata, tetiva i kostiju ili čak povređenoj šapi. 

Ukoliko sumnjate da vaš pas ima povredu noge obavezno ga odvedite kod veterinara i obratite pažnju na mere predostrožnosti koje treba preduzeti da bi se u budućnosti sprečile ovakve povrede.

Najčešći uzroci povreda noge kod psa su:

Povreda šape kod pasa

Jastučići na dnu psećih nogu su skloni povredama koje mogu nastati od stakla, vrućih trotoara itd. Takođe, zarastanje može biti teško zbog izloženosti jastučića na šapama kod psa bakterijama i pritiska usled stajanja na povređenom stopalu. 

Ako imate psa koji šepa, pregledajte da li na šapi postoje posekotine, ubodi ili otečena mesta. Ako je povređen, pas će reagovati usled pritiska na šapu.

Ako nađete duboku posekotinu ili komad stakla u šapi psa, onda morate da ga odvedete kod veterinara. Imajte na umu da će za lečenje ovih povreda noge kod pasa, s obzirom da postoji mogućnost da se povreda inficira, možda biti potrebno lečenje antibiotikom.

povreda ligamenta kod pasa

Povreda ligamenata kod pasa

Ozbiljna ortopedska povreda kolena kod pasa je puknut ukršteni ligament. Kada prednji ukršteni ligament pukne, zglob kolena postaje nestabilan. Do toga dolazi kada se butna i potkolenična kost pomeraju napred-nazad jedna preko druge i to dovodi do prevelike napetosti ligamenta zbog čega puca. 

Najčešći razlozi za nastanak ove povrede su kada se pas oklizne na klizavoj površini, napravi nagli pokret tokom trčanja ili ga udari automobil. Takođe gojaznost pasa može dovesti do ove povrede kod pasa.

Povreda tetiva kod pasa

Iako nisu toliko česte kao povrede ligamenata, povrede tetiva mogu biti prilično bolne za pse. Tendonitis ili upala tetive mogu se povremeno pojaviti kod preteranog trčanja ili skakanja psa.

Uganuća i istegnuća mišića kod pasa

Jedan od najčešćih razloga za povredu noge kod pasa su uganuća i istegnuća mišića. Za njih je karakteristično oticanje pogođenog područja i nemogućnost pomeranja mišićnog zgloba. 

Ovo se obično dešava tokom igre ili ledenih, blatnih ili klizavih uslova, što može dovesti do kretanja zgloba u oštrom, neprirodnom smeru, što rezultira istezanjem ili kidanjem ligamenata.

Prelomi kostiju kod pasa

Jedan od uzroka povreda noge kod pasa su prelomi kostiju. Do preloma kostiju kod pasa dolazi iz mnogo razloga, a najčešće su to povrede koje nastaju u saobraćajnim nesrećama ili prilikom pada.

U pitanju su traume izazvane delovanjem strane sile na telo ljubimca. Postoje mnoge vrste preloma kostiju kao što su zatvoreni prelomi, složeni prelomi itd.

Simptomi za otkrivanje povreda noge kod pasa

Prepoznavanje simptoma povreda noge kod psa može biti veoma važno za zdravlje vašeg psa. Neke povrede noge kod psa mogu početi kao blage, ali ako se ne leče, mogu postati ozbiljne, pa je uvek dobro reagovati rano.

Najčešći simptomi koji ukazuju da pas ima povredu noge su:

Simptomi koji se odnose na hod psa 

Glavni simptom koji se odnosi na hod kod povreda noge psa je šepanje. Međutim, vrsta šepanja može veoma da varira, u zavisnosti od mesta povrede. 

Teže povrede prednjih nogu dovešće do toga da pas digne glavu dok nosi svoju težinu na pogođenoj nozi. Suprotno tome, ako pas ima tešku povredu zadnje noge, obično će nagnuti glavu kada nagazi na tu nogu. 

Povlačenje stopala može biti simptom neurološke povrede, dok ukočeno hodanje može ukazivati na probleme sa zglobovima, poput artritisa kod psa.

Simptomi koji se odnose na bol kod psa

Većina pasa sa povredom noge ima bol kao glavni simptom.

Da biste procenili bolove kod psa, obratite pažnju da li pas ima problema prilikom hodanja ili skakanja, da li pruža otpor prilikom vežbanja i igranja ili cvili kada napravi neke pokrete.

Uvek budite oprezni ako sumnjate na povredu, jer pas kog boli može da ugrize.

Simptomi koji se odnose na otok kod psa

Još jedan glavni znak povreda noge kod pasa je otok. Oticanje se može pojaviti u bilo kom delu noge, na mestu povrede.

Uporedite obe noge da biste videli da li imaju isti opseg ili koristite meku mernu krojačku traku. 

Simptomi koji se odnose na krvarenje i rane kod psa

Krvarenje i rane su očigledni znaci povreda noge kod psa, ali ih nije uvek lako pronaći. Dugodlaki psi posebno mogu predstavljati izazov kada tražite malu ranu. Uvek lagano gurajte krzno u suprotnom smeru rasta dlake i proverite da li pas ima rane ili krvarenje.

Simptomi koji se odnose na  ponašanje psa

Promene u ponašanju psa mogu biti manje očigledan znak povreda noge kod psa. Psi koji imaju ozbiljne bolove zbog povreda nogu mogu imati gubitak apetita ili izgledati letargično. Kod povreda nogu možete primetiti da pas manje skače ili trči. Pas može odbiti da učestvuje u aktivnostima u kojima obično uživa.

U osnovi, svaki put kada vaš pas pokaže primetnu i upornu promenu u ponašanju, poseta veterinaru je dobra ideja.

Zabeležite sve simptome koje možete prepoznati pre nego što odvedete psa kod veterinara. Ovo će pomoći veterinaru da bolje dijagnostikuje problem, tako da možete identifikovati i lečiti problem povrede noge kod psa.

Kako da proverite da li postoji povreda noge kod psa?

Tipično je da će se pas uvek oslanjati na zdrave noge i izbegavaće oslanjanje i opterećivanje noge koja je povređena. 

Ako šepanje traje duže od jednog dana ili se ponavlja, odvedite psa kod veterinara na procenu.

Ono što bi trebalo da uradite je da pregledate psa da biste videli da li možete da otkrijete odakle dolazi problem. 

  • Možda bi bilo korisno prvo pregledati nepovređenu nogu da biste videli kako vaš pas reaguje na pritisak. Počnite od prstiju na nogama i nežno krenite prema telu psa.
  • Proverite da li nokti na nogama vašeg psa pucaju, što može izazvati bol prilikom hodanja. Pregledajte svaki nožni prst kod psa. Proverite da li na šapama i mrežama između prstiju ima posekotina ili strani predmet. Pregledajte da li postoji otok na zglobovima ili nogama psa.  
  • Takođe, proverite da li pas ima posekotine. Plitke posekotine često se mogu lečiti kod kuće. Međutim, posekotinu koja je duboka, dugačka ili oba  treba da leči veterinar.
  • Proverite da li pas ima prelom kostiju. Kada tražite slomljene kosti, možete proceniti svog psa na nekoliko načina. 
  • Proverite da li ima neobičnih kvrga ili izbočina na nozi, što može ukazivati na slomljenu kost ili iščašenje. Takođe možete nežno dodirivati nogu svog psa. Ako osetite neka mesta koja ukazuju na nepravilnos kostiju ovo može ukazivati na slomljenu kost. Odvedite psa kod veterinara što je pre moguće.

A šta vi kao vlasnik još možete da učinite za svog psa? Ukoliko sumnjate da vaš pas ima povredu noge uradite sledećih nekoliko stvari.

Obezbedite psu odmor od nekoliko sati

Pod pretpostavkom da ne pronađete znake da je noga vašeg psa slomljena, neka se pas smiri i odmori nekoliko sati. Često je psu potrebno malo odmora da se oseća bolje.

Ako nakon četiri ili pet sati vaš pas i dalje ima problema sa kretanjem ili spuštanjem težine na nogu, povreda noge kod psa može biti ozbiljnija i možda će zahtevati dalju negu i lečenje kod veterinara.

Nanesite hladne i tople obloge na povređenu nogu kod psa

Uganuće je kratkotrajno pomeranje zglobnih površina, pri kojem dolazi do istezanja ligamenata i zglobne čašice, pri skoku ili pogrešnom koraku psa.

Uganuće se leči stavljanjem hladnih, a zatim toplih obloga (naizmenično), mirovanjem i imobilizacijom minimalno 14 dana. 

Vrući oblozi otvaraju krvne sudove, što povećava protok krvi u zglobovima i opušta bolne mišiće, ligamente i tetive. 

Hladni oblozi pomažu u smanjenju upale, otoka i bola.

Nežno izmasirajte nogu psa

Pripazite na znakove koji ukazuju da je masaža neprijatna za vašeg psa, uključujući grčenje, cvilenje ili trzanje. Zaustavite se ako primetite ove znake.

Ako vaš pas ima napregnuti mišić, nežna masaža noge može biti odličan način da mu se pomogne kako bi se vaš pas  što pre osećao bolje. 

Započnite masažu tako što ćete rukama vrlo nežno pritiskati nogu psa kako biste ublažili napetost i bol u mišićima. Ako vaš pas dobro reaguje na taj pritisak na nogu, možete postepeno povećavati pritisak. 

Odvedite psa  kod veterinara

Ako vaši napori za lečenje povreda noge kod psa ne uspevaju ili se čini da se povreda pogoršava odvedite psa kod veterinara.

Veterinar će obaviti pregled psa, napraviti rendgenske snimke i druge preglede i odrediti najbolji način lečenja kako bi se vaš pas što pre oporavio i normalno kretao.

Dijagnoza povrede noge kod pasa

Rešavanje problema i uklanjanje bola usled povreda noge kod psa je izuzetno važno, kao i lečenje pre nego što se desi dalja (ponekad i nepovratna) šteta.

Pravilna dijagnoza povrede noge kod psa podrazumeva jedan ili više sledećih postupaka:

  • Fizički pregled

Veterinar će izvršiti pokretanje noge da bi video obim pokreta, upoređujući je sa nepovređenom nogom.

  • Rendgen

Ovaj postupak snimanja prikazaće frakture kostiju, iščašenja ili pomeranja i nenormalno stanje zglobova.

  • Fluoroskopija

Fluoroskopija je poput rendgenskog snimka. To je tehnika ​​slikanja koju koriste veterinari za vizualizaciju unutrašnjih organa dok su u pokretu.  Veterinar na taj način može da vidi iščašenja ili abnormalno kretanje zglobova.

Nakon pravilne dijagnoze, vaš veterinar će uraditi plan lečenja na osnovu potreba vašeg ljubimca. 

povreda noge kod pasa lečenje

Lečenje povreda noge kod pasa

Zbog činjenice da su uzroci povreda noge kod pasa različiti, lečenje će biti u korelaciji sa vrstom i težinom povrede noge kod psa.

Neki slučajevi povrede noge kod psa mogu se tretirati na sledeći način:

Uganuće ili povrede ligamenata

Uganuća ili povrede ligamenata mogu biti prvog, drugog ili trećeg stepena. Za uganuću prvog ili drugog stepena može biti potreban odmor i lekovi tokom 6 do 8 nedelja.

Za treći stepen može biti potrebna hirurška intervencija. Povrede ligamenata mogu biti veoma ozbiljne i oporavak može dugo da traje. 

Prelomi

U slučaju preloma biće potrebna hirurša intervencija, mada se neke povrede noge kod psa mogu zaceliti upotrebom daske koja se koristi za imobilizaciju preloma ili gipsom.  

Povreda brahijalnog pleksusa

Brahijalni pleksus je grupa kičmenih nerava i pruža se duž cele noge, do šape. Povreda brahijalnog pleksusa  je vrlo složena povreda. Može se izvesti operacija, ali mogu se javiti komplikacije za vašeg psa tokom perioda oporavka. 

Često vaš ljubimac više ne može da oseti ud. Amputacija uda mogla bi biti najbolja opcija za vašeg ljubimca, s obzirom na to da jaki potezi oštećuju živce.

Kod lečenja povrede noge kod psa najvažnije je mirovanje. Za bolove veterinar će psu prepisati lekove protiv bolova. Kako bi osigurali da pas miruje i da se odmori ponekad je neophodno da ga stavite u transporter. 

Kod povreda se može primenjivati i fizioterapija (fizikalna masaža) i hidroterapija koje će ubrzati proces oporavka psa.

Oporavak od povrede noge kod pasa

Veoma je važno da se lečenje završi do kraja, pre nego što se pas vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Kako se stanje kod psa poboljšava, morate biti u kontaktu sa svojim veterinarom i bez odlaganja prijaviti sve nedoumice. Nakon što vam veterinar da dozvolu, održavajte redovnu umerenu rutinu vežbanja kako biste obnovili snagu mišića psa.

Ukoliko se lečenje ne sprovede do kraja u skladu sa upustvima koje ste dobili od veterinara to može da dovede do pogoršanja ili ponavljanja povrede noge kod psa, a to znači ponovno lečenje i više vremena za oporavak.

U slučaju bilo kakvih preloma ili iščašenja zglobova, vlasnici ne bi trebalo da pokušavaju da sami leče psa. Možda nesvesno na kraju nanesete više štete nego koristi.

Umesto toga, ono što biste trebalo da uradite je da odmah potražite veterinarsku pomoć. 

Identifikovanje povrede noge kod psa i pružanje odgovarajuće medicinske nege uveliko pomažu u spasavanju psa od drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako znate korake koje treba preduzeti, možete dobro voditi računa o svom psu ako ikada povredi nogu.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o povredama noge kod psa i koje korake da preduzmete kako bi pomogli svom ljubimcu.