jogurt za pse

Jogurt za pse! Da li i psi mogu da ga piju?

Jogurt za pse je divna poslastica, međuobrok ili dodatak ishrani. Sadrži kalcijum i proteine – plus, ukusan je! Evo i zašto ga još vole psi.

Na samom početku treba da znate da nisu sve vrste jogurta bezbedne za pse.

U nastavku objasnićemo da li je jogurt dobar za sve pse, vrste jogurta koje psi mogu da jedu, preporučene doze i nekoliko dodatnih saveta koje bi svaki vlasnik pasa trebalo da zna!

Ukusan, mlečni proizvod jogurt je najpoznatiji izvor probiotika.

Zbog toga ćemo vas najpre upoznati sa značajem probiotika za vašeg psa. 

Zašto su vašem psu potrebni probiotici?

Opšte je poznato da psi koji su bili na terapiji antibioticima ili im je potrebno podstaći imunološki sistem, treba da jedu hranu za odrasle pse koja je bogata probioticima.

U psećim crevima postoji ogroman broj/kolonija bakterija.

Neke su korisne, a neke nisu.

Održavanje ravnoteže između dobrih i loših bakterija od vitalnog je značaja za zdravlje vašeg kućnog ljubimca. Probiotici utiču na rast dobrih bakterija i pravilnu imunološku funkciju psa.

Probiotici takođe:

 • štitite telo od virusa i gljivica,
 • proizvode digestivne enzime,
 • deluju kao barijera protiv toksina, teških metala i alergena,
 • proizvode vitamin B
 • pomažu telu da apsorbuje kalcijum, magnezijum, gvožđe i druge hranljive sastojke,
 • sprečavaju zubne bolesti,
 • utiču na funkcije mozga.

Da li je jogurt za pse?

Kao i ljudi, psi mogu da piju jogurt, a za njih je to korisna hrana koja pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Međutim, moramo naglasiti da psi treba da jedu jogurt bez šećera i laktoze, jer u suprotnom može doći do gastrointestinalnih problema kod pasa.

Jogurt je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, natrijumom i proteinima, što je korisno za rast, kosti, oporavak mišića i negu dlake vašeg psa.

Takođe, psi imaju koristi od ove namirnice zahvaljujući bakterijama mlečne kiseline, koje se nalaze u probiotičkim jogurtima. 

Bakterije prisutne u ovim jogurtima pomažu u poboljšanju procesa varenja, jačaju imuni sistem i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca. Takođe, jogurt deluje kao probiotik, što može biti dobro za probavni sistem. Jogurt za pse je značajan za obnavljanje crevne flore, posebno za vreme i nakon lečenja psa antibioticima.

Naravno, iako je vrlo korisna namirnica, ona ni na koji način ne zamenjuje lečenje koje je propisao veterinar.

Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor proteina za one kućne ljubimce koji mogu biti alergični na druge izvore proteina poput mesa, piletine ili ribe.

Ako hranite psa jogurtom, on bi trebao da bude bez dodatnih zaslađivača, prirodnih i veštačkih. Dodati šećeri nisu zdravi za pse, a neki veštački zaslađivači, poput ksilitola, su toksični za pse. Čak i mala količina jogurta zaslađenog ksilitolom može dovesti do problema rada jetre.

Jogurt za pse je odličan u sledećim slučajevima i kombinacijama:

 • probiotički jogurt pomaže u regulaciji varenja i neophodan je kada je vaš pas na terapiji antibioticima,
 • jogurt raduje pse posebno u vrelim letnjim danima, jer hladi telo iznutra,
 • psima koji su osetljivi na proizvode od kravljeg mleka, može se ponuditi koziji ili ovčiji jogurt, jer su mnogo lakši za varenje.

da li je dobar jogurt za pse

Prednosti jogurta za pse

Jogurt je jedna od najboljih namirnica koja sadrži puno probiotika. Takođe je bogat kalcijumom i pruža dobru količinu proteina.

Evo još nekih prednosti davanja jogurta psu:

1. Zdraviji imuni sistem

Jogurt i te kako može da potpomogne jačanje imuniteta prirodnim putem. Njegova tajna je u živim, aktivnim bakterijskim kulturama koje zapravo i pretvaraju obično mleko u jogurt.

Pored probiotika koji jačaju creva i imunitet, jogurt ima i druge prednosti za zdravlje vašeg psa. Pun je neophodnih hranljivih sastojaka poput kalcijuma, magnezijuma i proteina.

Takođe je dobar izvor najvažnije hranljive materije: vode. Jogurt se koristi kao dodatak ishrani.

Jogurt sadrži antioksidante i vitamine koji su korisni za imunološki sistem vašeg šteneta ili psa. Određena doza jogurta može pomoći u poboljšanju njihovog imunološkog sistema.

Pored toga, ovaj napitak sadrži dva probiotika, što može biti korisno za vaše štene ili psa. Ovi probiotici su Lactobacillus i Bifidobacterium, koji mogu pomoći u povećanju otpora vašeg šteneta i oporavku od infekcije.

Nije slučajno da je jogurt jedan od najboljih izvora probiotika. Od štenaca do odraslih pasa, svi  mogu imati koristi od jogurta. Ako vaš pas ima bilo kakvih hroničnih zdravstvenih problema ili je na lekovima, pitajte svog veterinara za savet.

2. Uravnotežena probava

Probiotici iz jogurta mogu pomoći u poboljšanju varenja vašeg psa. Veterinari često preporučuju jogurt psima koji imaju dijareju zajedno sa nekim antibioticima kako bi ubrzali oporavak.

Ako se vašem psu često uznemiri stomak, unošenje jogurta u svakodnevnu ishranu može vam pomoći. 

3. Kontrolisani holesterol

Ljudi nisu jedini koji moraju da paze na holesterol. Takođe morate biti oprezni u pogledu nivoa holesterola kod svog psa. Visok nivo holesterola ili hiperlipidemija kod pasa može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani napadi, problemi sa cirkulacijom i krvarenja.

Jogurt za pse pomaže u kontroli i smanjenju visokog nivoa ukupnog holesterola kod vašeg ljubimca.

Koji je najbolji jogurt za pse?

Među svim vrstama jogurta prisutnih na tržištu, najbolji izbor za vašeg psa je grčki tip jogurta, bez šećera ili laktoze. Poželjno ga je koristiti u ishrani psa jer je probavljiviji i sadrži više proteina od ostalih. Takođe se možete odlučiti za one s oznakom “niska masnoća”. 

Prema Purininom nutricionisti Janu Dempseiu: „Najbolja vrsta jogurta je običan ili čak nemasni jogurt. Samo budite sigurni da je to jogurt bez veštačkih konzervansa ili bilo kakvih zaslađivača.” 

Važno je pažljivo proveriti sastojke jogurta pre nego što ga date svom psu. Osim toga, onaj koji odaberete za svog psa ne bi trebalo da bude aromatizovan, pa bi trebalo da izbegavate one jogurte koji na sebi sadrže natpise “banana”, “jagoda” ili “čokolada”. 

Zašto psi ne bi trebalo da piju jogurt?

Postoji mnogo načina da svom psu date zdrave bakterije koje su mu potrebne, a jedan od najčešćih izbora je upravo jogurt o kome i pričamo. To je zato što je jogurt prepun probiotika.

Ipak, postoji tri glavna razloga zbog kojih vaš pas treba da izbegava da jede jogurt, a to su:

1. Pasterizacija

Pasterizacija je proces zagrevanja namirnica na visokoj temperaturi. Ova toplota uništava štetne mikroorganizme. 

Ipak, prilikom pasterizacije javljaju se dva problema:

 • temperature nisu dovoljno visoke da bi ubile opasne bakterije i
 • visoka temperatura uništava u mleku ono što ga čini dobrim, poput enzima i zdravih bakterija.

Šta ovo znači? To ne znači samo da bi jogurt kojim hranite psa mogao da sadrži opasne bakterije, već i da su korisne bakterije i enzimi uništeni.

2. Psi mogu biti netolerantni na laktozu

Osim procesa pasterizacije koji uništava dobre bakterije i ostavlja iza sebe one opasne, laktoza takođe može stvoriti probleme vašem psu.

Neke rase pasa ne proizvode dovoljno digestivnog enzima potrebnog za varenje mleka. I dok je sirovo mleko puno ovih enzima, proces pasterizacije ih uništava.

Ako vaš pas nije tolerantan na laktozu, može doći do pojave probavnih poremećaja kada jede jogurt.

Simptomi netolerancije na laktozu uključuju:

Iako jogurt nije toksičan, vaš pas može imati problema sa varenjem. Hrana bogata laktozom može izazvati gasove, dijareju i povraćanje kod psa. Ako vaš pas ispolji bilo koju od ovih reakcija, obavezno se obratite veterinaru. 

Kao i kod bilo kog drugog mlečnog proizvoda, vlasnici pasa moraju da vode računa o sadržaju masti u jogurtu kada ga daju svom ljubimcu. 

Kada psu dajete jogurt uvek treba da pazite na kalorije i masnoće, zato proverite etikete i kupite jogurt za pse sa malo masti ili bez masti. 

Svaki put kada psu date previše masti u ishrani, on može da pati od želučanih smetnji ili čak pankreatitisa, ozbiljne i potencijalno fatalne bolesti.

Neki psi imaju alergiju na protein u mlečnim proizvodima sa simptomima koji uključuju povraćanje, naprezanje da bi imali stolicu ili dijareju. 

3. Dodati šećeri i veštačka zaslađivači

U jogurt se često dodaje šećer. To je još jedan dobar razlog da jogurt držite dalje od svog psa. Uznemireni stomak, povraćanje i dijareja su često neželjeni efekti.

S vremenom, previše šećera takođe može dovesti do hroničnih problema poput:

 • dijabetesa,
 • gojaznosti i
 • stomatoloških problema. 

Vaš jogurt je bez šećera? Ovo bi moglo biti još opasnije. Ksilitol je uobičajena alternativa tradicionalnim zaslađivačima. Možda bi on bio sjajna alternativa za ljude koji žele da izbegnu šećer, ali za pse to može biti smrtonosno. 

Čak i mala količina ksilitola može prouzrokovati opasnu hipoglikemiju i otkazivanje jetre. Uvek se uverite da jogurt ne sadrži ksilitol, veštački zaslađivač koji je toksičan za pse.

Vašem psu ne treba da dajete jogurte sa ukusima ili sa voćem, kao što smo spomenuli. Čak i ako ne sadrže ksilitol, ove vrste jogurta obično sadrže šećer, konzervans i aditive koji jednostavno nisu zdravi za vaše pseće prijatelje. Sukraloza, stevija i aspartam takođe su opasni za vašeg psa i treba ih izbegavati.

Kao i kod svih poslastica, nahranite svog psa malom količinom jogurta i pratite dalje ponašanje i kako će reagovati pas. Ako nema nijedan od gore navedenih simptoma, u redu je hraniti ga ovom poslasticom s vremena na vreme.

Razgovarajte sa veterinarom o ishrani vašeg ljubimca i obavestite veterinara da li jogurt za pse pravi određene zdravstvene probleme vašem ljubimcu.

Koliko jogurta može piti vaš ljubimac?

Prava veličina porcije za pse razlikuje se u zavisnosti od vrste jogurta i vašeg psa, odnosno zavisi od:

 • veličine psa,
 • težine psa,
 • dnevnog unosa kalorija,
 • osnovnih zdravstvenih problema i
 • nivoa aktivnosti psa.

Kada znate dnevne prehrambene potrebe svog psa, možete da odredite koliko jogurta vaš pas može da pojede.

Količina jogurta ne bi trebalo da bude veća od deset odsto svakodnevnog unosa kalorija vašeg ljubimca.

Količina jogurta kojom možete hraniti psa variraće u zavisnosti od vrste jogurta.

Proverite etiketu na jogurtu i obratite pažnju na sadržaj kalorija i masti kako biste mogli izmeriti pravu količinu porcije.

Zapamtite, jogurt treba da bude dodatak, a ne izvor dnevnog unosa kalorija vašeg psa. 

Kako biste bili sigurni da vaš prijatelj pravilno probavlja jogurt, počnite tako što ćete mu prvo dati malu količinu jogurta,  ne više od jedne kašikice za početak.

Ako imate malog psa, dovoljna je jedna kašika jogurta, a ako imate velikog psa dovoljno je do 3 kašike jogurta. U svakom slučaju, preporučujemo vam da se posavetujete sa veterinarom ako se dvoumite oko količine jogurta koju ćete dati psu.

kozji jogurt za pse

Kako dati jogurt psu?

Grčki jogurt za pse je odličan, pod uslovom da ne sadrži ksilitol. Ostale vrste jogurta u kojima vaš pas može uživati su:

 • običan jogurt,
 • niskokaloričan jogurt i
 • smrznuti jogurt.

Nakon što pregledate proizvode od jogurta na tržištu i odaberete onaj koji je običan, sa malo masti ili bez masti, sa visokim sadržajem živih aktivnih kultura i proteina, možete da vidite da li će se vašem psu svideti ova kremasta poslastica.

Evo nekoliko ideja kako dodati jogurt u ishranu vašeg psa:

 • Možete početi sa dodavanjem malih količina jogurta u hranu psa. To je odličan način da mu navlažite hranu i da duže bude sit. Takođe, na vrh kašikice možete staviti malo jogurta i dati ga psu kako biste videli da li mu se sviđa ukus;
 • Kada pravite domaću hranu za svog psa možete dodati jogurt kao začin;
 • Koristite jogurt za pse u receptima za pseće poslastice. Ako želite da napravite smrznutu poslasticu za psa, jogurt možete pomešati sa svežim voćem i zamrznuti ga u kalupima za led. Nemojte dodavati čokoladu, avokado, grožđe, makadamiju, luk, kafu ili alkohol, jer su toksični za pse.

Predlažemo vam recept za pseći sladoled ili tortu za pse, čija priprema zahteva samo nekoliko minuta i samo dva jeftina sastojka, a kućnim ljubimcima donosi toliko potrebno osveženje tokom letnjih dana. 

Sladoled od jogurta i banane

Potrebni sastojci:

 • 1 običan jogurt ili kefir (200 grama)
 • 1 banana

Priprema: Jogurt sipajte u blender i dodajte bananu isečenu na manje komade (možete da koristite i štapni mikser). Kada dobijete tečnu homogenu smešu, sipajte je u klasične kalupe za led.

Posle 3-4 sata u zamrzivaču, sladoled je spreman za vašeg psa.

Zaključak!!

Kada birate jogurt koji ćete podeliti sa psom, uvek uzmite onaj bez šećera. Ako je vaš pas sklon gojenju izaberite jogurt sa smanjenim sadržajem mlečne masti.

Mnogim psima odgovara jogurt bez laktoze, koji je dobar izvor minerala, a ne opterećuje njihov probavni sistem.  Razgovarajte sa veterinarom kako biste procenili da li vaš pas može patiti od intolerancije na laktozu ili alergije koje se mogu pogoršati jedenjem jogurta. Ako vaš pas uživa u jogurtu, koristite ga kao nagradnu poslasticu na treningu ili kao dodatak njegovoj ishrani.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica obratite se svom veterinaru.