štucanje kod pasa

Zaustavite štucanje kod pasa na ovaj način

Štucanje kod pasa je vrlo česta pojava, ali da li može biti i problem? Saznajte šta uzrokuje štucanje i kako ga možete zaustaviti trajno?

Možda se pitate da li postoje slučajevi u kojima štucanje ukazuje na neki medicinski problem vašeg ljubimca? Da li je u pitanju neka bolest pasa?

Svim odgovorima se bavimo u tekstu, pa hajde da saznamo više o štucanju i kada je potrebno obratiti se veterinaru.

Zašto se javlja štucanje kod pasa?

Pre svega, da, psi mogu da štucaju! Štucanje je u retkim slučajevima ozbiljan znak da se nešto dešava sa zdravljem vašeg psa i ne treba posećivati veterinara svaki put kada vaš pas štuca, ali postavlja se pitanje zašto pas štuca?!

Štucanje se javlja kad se dijafragma neočekivano stegne. Dijafragma je mišić smešten između grudnog koša i abdomena, a njena funkcija je da olakšava proces disanja.

Kada pas udiše dijafragma se steže i kreće se prema dole, a zatim se nakon što pas izdiše, opušta i pomera se prema gore. U slučaju da dođe do iznenadnog grčenja dijafragme javlja se štucanje.

Postoji dosta razloga zašto se javlja štucanje kod pasa.

 • Do štucanja dolazi ukoliko pas guta hranu ili pije vodu prebrzo i tada dolazi do prekomernog unosa vazduha koji može da izazove grčenje dijafragme.
 • Do grčenja dijafragme i štucanja može da dođe ukoliko je vaš pas uzbuđen ili radostan, a takođe jedan od okidača može da bude i stres. 
 • Jedan od razloga zašto se javlja štucanje kod pasa, jeste i kada se glotis, organ za stvaranje glasa, u grlu vašeg psa zatvori i dolazi do zaustavljanja unosa vazduha.
 • U slučaju da ste pušač, a vaš pas se nađe u prostoriji koja je zadimljena od duvanskog dima, može doći do nadražaja dijafragme i do štucanja kod vašeg psa. 

Ipak je češće kod štenaca!

Štucanje kod pasa može se dogoditi bez obzira na starost psa, ali štucanje se češće javlja kod štenaca, nego kod odraslih pasa.

Štucanje se kod štenaca obično javlja ujutru nakon buđenja, nakon jela ili kada su uzbuđeni. Glavni razlog zašto se štucanje češće javlja kod štenaca nego kod odraslih pasa je taj što oni imaju više energije, a samim tim i više su uzbuđeni.

Takođe, štenci mnogo brže jedu i piju i tada udišu previše vazduha, a to je jedan od glavnih razloga zašto dolazi do iznenadnog grčenja dijafragme i štucanja. Konstanto trčanje ili kretanje štenaca može uzrokovati ubrzano disanje, izazivajući štucanje. 

Neki štenci i psi počnu da štucaju i tokom spavanja!

Ovi nekontrolisani grčevi dijafragme mogu biti izazvani stresom ili umorom. Životinje takođe mogu doživeti uzbuđenje dok sanjaju i to utiče na njihovo disanje.

Psi sanjaju tokom REM faze sna, u kojoj se mogu fizički kretati i teško da dišu, izazivajući iznenadnu iritaciju mišića dijafragme.

Neki stručnjaci veruju da se štucanje kod štenaca događa zbog viška gasova u njihovom organizmu ili problema sa stomakom.

Kako se anatomija vašeg šteneta još razvija, sve dok ne navrši 6 meseci, štucanje kod pasa je prilično česta pojava i obično ne predstavlja razlog za zabrinutost.

Ako vaše štene štuca, možete ga postaviti na leđa i nekoliko puta lagano prebaciti sa strane na stranu kako bi štucanje prestalo. Psi od šest meseci i stariji retko imaju štucanje, jer je njihov nervni sistem zreo i ne dolazi često do iritacija. 

Ono što vam može pomoći da pronađete faktor koji pokreće štucanje kod vašeg psa je da  beležite situacije kada vaš pas štuca i da napišete šta je vaš pas u tom trenutku radio. U slučajevima kada morate da posetite veterinara, dodatne informacije će biti od pomoći..

Svaka promena koja izaziva pritisak na dijafragmu ili nervno tkivo može pokrenuti štucanje. Veterinar može obaviti ultrazvučni pregled grudnog koša i abdomena kod vašeg psa.

Hronično povraćanje ili proliv kod pasa, bubrežna bolest ili lezije u centralnom nervnom sistemu mogu takođe rezultirati grčevima. Ako je štucanje povremeno, nema razloga za brigu.

Međutim, kad god primetite neobično ponašanje kod vašeg psa koje se ponavlja, obratite se veterinaru.

štucanje kod pasa lečenje

Koji je uzrok štucanja kod pasa?

Štucanje se javlja ukoliko dođe do iznenadnog grčenja dijafragme usled stresa, uzbuđenja ili prebrzog hranjenja kod psa. Grčevi se javljaju neko vreme i posle određenog vremena nestaju.

U nekim slučajevima ste se verovatno osećali zabrinuto i želeli ste da pomognete vašem psu, ali da biste mogli da pomognete psu sa štucanjem, prvo utvrdite koji je uzrok štucanja.

 Uzrok štucanja kod psa mogu biti i:

1.Pas brzo jede

Kod pasa koji brzo jedu hranu javlja se veći rizik da se pojavi štucanje, nego kod pasa koji jedu polako. Razlog je taj što psi koji jedu brzo unose vazduh u stomak i zajedno sa velikom količinom hrane to može dovesti do grčenja dijafragme koja dovodi do stvaranja štucanja.

Dakle, kada sledeći put primetite da vaš pas štuca nakon jela, znaćete zašto se to dogodilo.    

2. Pas jede određenu vrstu hrane

Određena vrsta hrane za pse je jedan od uzroka štucanja kod pasa. Ova hrana može da proizvede prekomernu količinu gasova u psećem stomaku i ovo dovodi do iritacije stomaka, što utiče na grčenje dijafragme i može dovesti do pojave štucanja.

Hranu koja može da izazove štucanje kod pasa čine žitarice i začini.

3.Anksioznost, strah ili stres

Stres i umor su česti uzroci štucanja kod pasa. Štucanje se može pojaviti ukoliko su vaš pas ili štene izloženi nekoj situaciji koja bi izazvala nepravilno disanje zbog stresa.

4.Uzbuđenje

Preterano uzbuđenje kod psa ili štenaca je još jedan od češtih razloga za štucanje. Uzbuđenje može uzrokovati da vaš pas jede ili pije brže nego što bi trebalo, što utiče na mišiće dijafragme. Ovo može da dovede i do tzv. “obrnutog štucanja” što podrazumeva glasno, nenamerno udisanje kroz nosa.

U drugim slučajevima, ukoliko se pas previše uzbudi i ukoliko počne preterano da laje, sa svakim lavežom se unosi više vazduha u telo psa što može da dovede do štucanja.

5.Upotreba lekova

Postoje lekovi koji mogu da izazovu različite iritacije, a neki od tih lekova su:benzodiazepini, lekovi protiv bolova, mišićni relaksanti i kortikosteroidi, koji su poznati kao lekovi koji izazivaju štucanje kod pasa. 

6.Iritacije

Izlaganje pasa dimu cigareta i drugih nadražujućih sredstava takođe može izazvati štucanje. Ovi zagađivači vazduha mogu iritirati disajne puteve kod psa, što dovodi do grčeva u mišićima respiratornog sistema.

7.Fizički napor

Veliki napor, posebno u vrelim danima, takođe može izazvati štucanje. Toplotni udar je ozbiljno, po život opasno stanje koje svaki pas može da doživi, ali psi kao što su engleski buldozi i francuski buldozi, posebno su podložni ovom, zbog njihove kraće njuške i disajnih puteva.

Vaš pas može da bude i netolerantan na vežbanje tj. brzo se umara, čak i blagim hodom i to može da dovede do otežanog disanja koje će izazvati štucanje.

8.Opšte zdravstveno stanje

Ako se zapitate zašto vaš pas ili štene stalno štucaju u dužim vremenskim intervalima, razmislite o mogućnosti da vaš pas ima ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako štucanje ili “obrnuto štucanje” traje duže vreme, odvedite svoje štene ili psa kod veterinara.

Vaš pas ili štene može imati zdravstvene probleme kao što su: astma, upala pluća ili oštećenje repiratornih organa. Najčešći uzroci hroničnog ili trajnog štucanja su bolesti mozga.

To može da uključi encefalitis, meningitis i traumu mozga, što utiče da nervni impulsi iritiraju živce koji snadbevaju dijafragmu. Bolesti jetre takođe mogu izazvati štucanje kod pasa. 

Evo nekoliko potencijalnih uzroka štucanja kod pasa

 • Paraziti: U nekim slučajevima štucanje može biti pokazatelj ozbiljnog problema sa parazitima. Ako vaš pas štuca duži vremenski period i dobije proliv ili počne da povraća morate ga odvesti kod veterinara. Srčani crvi ili okrugle gliste kod pasa mogu izazvati probleme u respiratornom traktu vašeg psa.
 • Gastro problemi: Simptomi stomačnih tegoba koji su uzrok štucanja kod vašeg psa veoma su slični simptomima koje izazivaju paraziti kod pasa. Povraćanje, proliv i krv u stolici vašeg psa predstavljaju znak za uzbunu. Lista gastro problema koje pas može da ima je dugačka, ali većina tih problema i bolesti se može lečiti, a neophodno je da veterinar uspostavi pravu dijagnozu.
 • Respiratorni problemi: Pražnjenje iz nosa, kijanje ili kašalj kod pasa nisu dobar znak. Psi su podložni respiratornim stanjima kao što su upala pluća, bronhitis ili toplotni udar, što može biti opasno po život vašeg psa i zato je bitno da se odmah obratite veterinaru.

Pazite na svog psa, posebno obraćajući pažnju na bilo koje druge simptome, zajedno sa štucanjem.

Da li je štucanje kod pasa opasno?

Ako štucanje kod vašeg psa traje kratko, ne brinite se. U stvari, štucanje može biti korisno za pse, jer im pomaže da se oslobode gasova u stomaku.

Kao što ste videli postoji mnogo uzroka koji mogu da izazovu štucanje kod pasa i većina njih nije ozbiljna, ali postoje i oni trenuci kada štucanje može biti znak da se dešava nešto ozbiljno sa zdravljem vašeg psa. 

U retkim slučajevima, česti napadi štucanja kod odraslih pasa, posebno ako traju duže od 60 minuta i ako se primete sa drugim simptomima, mogu biti znak da nešto nije u redu. Jedan od simptoma da se dešava nešto ozbiljno jeste hronično štucanje.

Niko ne poznaje vašeg psa bolje od vas, pa ako čak i sumnjate i niste sigurni da li njihovo štucanje predstavlja znak da se nešto ozbiljno dešava, obratite se veterinaru. 

Postoji nekoliko slučajeva kada treba da pozovete veterinara ukoliko vaš pas ima problema sa štucanjem. To se odnosi u slučaju da: 

 • štucanje vašeg psa traje duže od nekoliko sati,
 • štucanje se događa često,
 • vaš pas ima nepravilno i otežano disanje, 
 • redovne, dugotrajne epizode ​​štucanja u kombinaciji sa bilo kojim problemima disanja, gastro problemima i dugotrajno štucanje u kombinaciji  sa problemima kao što su zatvor ili proliv, a naročito povraćanje i / ili gubitak apetita treba uzeti za ozbiljno. 

zašto pas štuca

Kako zaustaviti štucanje kod pasa?

Postoji nekoliko sigurnih metoda pomoću kojih možete da zaustavite štucanje kod vašeg psa. Vlasnici kućnih ljubimaca mogu da pomognu svom psu da prebrodi štucanje koristeći prirodne lekove.

Preporučuje se davanje male kašikice meda, karo sirupa (kukuruznog sirupa) ili javorovog sirupa.

Ovi sirupi mogu pomoći da se grlo vašeg psa obloži zaštitnim lekovitim slojem i da se smanji iritacija, kao i da odvrate pažnju psu od stresa ili uzbuđenja i da umire i opuste disajne puteve kod psa. 

Jedan od načina da pomognete vašem psu da prebrodi štucanje je i da im pomognete da se opuste. Primenite blagu masažu grudnog koša kako bi se dijafragma opustila, mazite vašeg psa i tiho razgovarajte sa njim.  

Još jedna metoda koja je korisna jeste i da podstaknete psa da pije vodu. Naravno, polako, i to samo u malim količinama.

Bez obzira da li je u pitanju šetnja parkom ili bilo koja aktivnost psa na otvorenom, može pomoći da se psu promeni  disanje i otkucaji srca što je ključno za zaustvaljanje štucanja bez obzira šta ga je izazvalo. 

Podsticanje psa da legne na leđa, kako bi ga mazili po stomaku, ne samo da smiruje psa, već može promeniti i položaj njegove dijafragme, što može da pomogne da se zaustavi štucanje.

Pokušajte da nahranite psa, ali ga hranite malo i često i nikako im nemojte davati čvrstu hranu, koja zahteva žvakanje, jer može doći do gušenja.

Kada su u pitanju slatki proizvodi, obavezno izbegavajte one koji ne sadrže šećer, jer ti proizvodi često sadrže ksilitol (šećerno alkoholni zaslađivač) koji može biti vrlo opasan za pse.  

I poslednje, ali ne i najmanje bitno je da ih uplašite. Znamo da strah kod ljudi zaustavlja štucanje, pa zašto to ne bi bio slučaj i kod pasa?

Nemojte plašiti svog psa do te mere da se oseća ugroženim, da je u nevolji ili da ćete mu nauditi, dovoljno je malo udaranje rukama dlanom o dlan ili skok da bi trik bio uspešan. 

Ovi saveti kako zaustaviti štucanje kod pasa ili štenaca su, srećom, u većini slučajeva uspešni. Ako vaš pas štuca duže od nekoliko sati ili ako se štucanje vašeg psa promeni u hrapav zvuk i prouzrokuje nepravilno i otežano disanje potrebno je da vašeg psa odvedete kod veterinara.

Učestalo štucanje kod psa može biti simptom ozbiljnijeg problema. 

Štucanje samo po sebi ne šteti zdravlju ili sreći vaših pasa. Većina vlasnika pasa je zabrinuta ukoliko se kod psa pojavi štucanje, ali uglavnom nema razloga za brigu. 

U vrlo retkim slučajevima štucanje može biti znak nekog ozbiljnijeg problema, kao što je oštećenje respiratornog sistema, upala pluća, astma, upala srčane maramice ili toplotni udar.

Samo određivanjem tačnog uzroka štucanja kod vašeg psa, veterinar vam može pomoći da nađete najbolje rešenje kako bi pomogli vašem kućnom ljubimcu. 

Ističemo da tekst pred vama ne sadrži stručne veterinarske savete i nema za cilj da vas uputi da sami lečite bilo koju bolest vašeg ljubimca.