životni vek mačke

Životni vek mačke i faktori koji na to utiču!

Da li ste se nekad pitali koliki je životni vek mačke i koji faktori utiču na to? Svako želi da njegov ljubimac živi što duže, ali ovi faktori utiču na životni vek.

Naravno, postoji razlika između kućne i mačke koja živi u divljini ili napolju na ulicama, ali mesto življenja nije jedini preduslov dužeg života.

Veoma važni su i genetika, nega, ishrana, preventivni pregledi kod veterinara, kao i redovna fizička aktivnost vašeg ljubimca. Saznajte detaljnije u tekstu!

 

Koliko dugo žive mačke?

Prema nekim podacima i statistici i generalno govoreći, mačke u divljini mogu živeti od 2 do 16 godina.

Mačke koje žive u naseljima, ali napolju, bez stalnog vlasnika, prosečno žive oko 7 godina, dok kućne mačke imaju životni vek oko 14 godina.

Tako statistički procenjeno, životni vek mačke može biti od 10 do 15 godina.

Jasno je zašto domaće mačke mogu najduže živeti: samim tim što su u zatvorenom prostoru i pruža im se adekvatna nega, zaštićene su kako od raznih bolesti, tako i od spoljašnjih opasnosti kao što su ujedi i napadi drugih mački, pasa, ali i saobraćajnih nezgoda.

Takođe, mačkama koje žive napolju ne preti samo opasnost i trauma usled tuče ili udarca automobila, bicikla, već i od mogućih infekcija i virusa koje mogu dobiti usled kontakta sa drugom zaraženom mačkom ili dok traže hranu u kontejnerima.

Naravno, život u stanu ili kući ne znači i ne garantuje vašoj mački da će imati zdrav, dugogodišnji život, jer postoji još faktora koji odlučuju u tome, a isto tako teži uslovi za život divljim mačkama ne moraju striktno odrediti njihov kraći životni vek.

Ako imate mačku za kućnog ljubimca, možda će vas zanimati kako da izračunate koliko ona ima „ljudskih“ godina. To otprilike izgleda ovako:

  • 1 mesec = 1 ljudska godina
  • 2-3 meseca = 2-4 ljudske godine
  • 4 meseca = 6-8 naših godina

Ako je vaša mačka stara pola godine, u prevodu na ljudske, ona sada ima 10 godina. Ili ako je stara 2 godine, imaće 24 naših.

Računanje se vrši na ovaj način, jer mačke u svoje prve dve godine života dožive i detinjstvo i veliki deo adolescentskog doba.

Zbog toga se brojenje nakon druge godine vrši na sledeći način:

  • Nakon druge godine vašoj mački ćete dodati na jednu njenu – 4 ljudske godine.
  • Tako na primer, ako je mačka stara 3 godine – imaće 28 naših.
  • Ako je stara 4 godine – ima 32 ljudske godine.

Ukoliko ste vašeg kućnog ljubimca udomili, pa niste sigurni koliko je star, vrlo je verovatno da će veterinar uspeti da proceni, i to zahvaljujući ovim detaljima:

  • Krzno: mlađe mačke imaju nežniju i sjajniju dlaku, krzno meko na dodir, dok starije imaju dlaku koja je oštra i gusta, takođe može biti i proseda;
  • Zubi: starije mačke imaju fleke ili tamnije mrlje na zubima, dok mlađe, one koje su stare oko godinu dana, imaju bele zube. Ako primetite da vaša maca ima žućkaste mrlje na zubima, procenjuje se da ima oko dve godine. 
  • Oči: za razliku od mlađih mački, čije su oči bistre i retko suze, stare mačke mogu imati problema sa vidom i uočićete zamućenu očnu jabučicu.

koliko dugo živi mačka

Uslovi za duži životni vek mačke

Moguće je uticati na životni vek vaše mačke i produžiti ga, što je, podrazumeva se, svima nama želja.

Striktnog pravila nema, uvek mogu postojati izuzeci, ali ono što jeste vrlo značajno je sledeće:

  • okruženje: vaša mačka je vaš kućni ljubimac, samim tim se treba osećati bezbedno i bezbrižno. Pokušajte da se lepo ophodite prema njoj, prateći šta joj prija, a posebno se to odnosi u igri sa decom. Bilo bi dobro da objasnite svojim mališanima kako se treba igrati sa macom. Uz to, jako je važno da svaki vaš kućni ljubimac bude dresiran, radi što boljeg njihovog međusobnog odnosa;
  • ishrana: ishranu vaše mačke morate prilagoditi njenim godinama, veličini, rasi, težini, a sve to uz dogovor sa veterinarom, ako je potrebno. Njena hrana treba biti bogata svim neophodnim mineralima, kao i proteinima, dok bi bilo dobro da se redukuje unos ugljenih hidrata;
  •  sterilizacija:  ovo je stvar ličnog izbora, ali dužni smo da vam spomenemo i ukažemo i na ovu mogućnost. Prema nekim istraživanjima i savetima stručnjaka, sterilizacija produžava životni vek vaše mačke, jer je štiti od raznih genitalnih oboljenja koje se mogu razviti u određenom dobu;
  •  zdravlje: rana vakcinacija, preventivni pregled kod veterinara su nešto što je vrlo preporučljivo. Osim toga, ono što sami možete učiniti je da redovno posmatrate ima li promena, malih ili velikih, u ponašanju vaše mačke, zatim da li imaju uobičajen apetit, da li kašlju, redovno vrše nuždu, kakve su im fizičke mogućnosti… Na svaku sumnjivu promenu ponašanja, važno je da svog kućnog ljubimca odvedete veterinaru.
  • aktivnost: bez obzira što žive u kući, redovna aktivnost im je potrebna, nevezano za to da li su po prirodi živahne, energične ili lenje. Kroz igru će razvijati i održavati kondiciju;
  • nega: pranje zuba, čišćenje očiju i ušiju, skraćivanje noktiju. Kao i redovno četkanje, onoliko koliko zahteva njihov tip dlake (to može biti svakog dana, ali i jednom nedeljno, zavisno od rase).

 

Životni vek domaće mačke

Domaće mačke nazivamo i kućnim mačkama.

U proseku, životni vek domaće mačke je oko 15 godina. Smatraju se starim kada imaju 11 godina. Često nadžive pse koji takođe žive u kućnim uslovima, a zanimljivo je da su mačke već stotinama godina kućni ljubimci.

Potiču iz zemalja Bliskog Istoka, gde su pripitomljene da bi pomogle u kontrolisanju populacije glodara (miševa, pacova…)

Od rase do rase mogu postojati male razlike u životnom veku mačke.

Faktori koji dodatno utiču na životni vek su: opšte zdravlje, aktivnost, nega, ishrana i genetika.

Kada je u pitanju ishrana, mačke uglavnom jedu meso. Važno je obezbediti im kvalitetnu hranu, onu koja sadrži dosta proteina, neophodne vitamine i minerale. Ali ne samo to: morate obratiti pažnju i na količinu.

Na primer, odrasle mačke ne mogu i ne treba da unose preveliku količinu ugljenih hidrata i laktoze. Posebno ugljeni hidrati mogu biti loši, jer ugrožavaju zdravlje vašeg ljubimca.

Ono što je važno da imaju u svojoj ishrani jesu proteini, a takođe i esencijalne amino-kiseline (taurin, metionin, cistin).

Kada govorimo o zdravlju, loša genetika, slab imuni sistem, paraziti, bolesti – sve to može uticati na životni vek mačke. Poželjna je i redovna kontrola kod veterinara, kao i vakcinacija.

Aktivnost: nisu sve domaće mačke aktivne, iako bi se tako nešto moglo pretpostaviti. Ima i onih lenjih. Zato je odgovarajuća aktivnost kroz igru potrebna za njihov razvoj i eventualni produžetak životnog veka.

Iako žive u kući ili stanu, to ne znači automatski da je takvo okruženje savršeno za njih.

Potrebno je svojoj mački obezbediti okruženje bez stresa – dakle, dobro ophođenje prema njoj od strane svih ukućana, ali i razmatranje da li je bezbedno ako imate, recimo, i psa za kućnog ljubimca ili još jednu mačku (druge rase).

 Najčešće rase mačaka kod nas su ruska plava mačka, sijamska mačka i persijska. Hajde da vidimo koji je prosečni životni vek ovih mačaka!

Životni vek ruske plave mačke

Hajde da u nekoliko rečenica kažemo neke osnovne stvari o ovoj rasi.

Ruska plava mačka potiče iz severne Rusije, a veruje se da je transportovana odatle u Veliku Britaniju krajem XIX veka.

Kada govorimo o njenom karakteru, ona je odana vlasniku, ali nije druželjubiva kada su drugi ljudi u pitanju zbog svoje stidljivosti. Ova rasa mačke se smatra pažljivom i pametnom, a slaže se sa decom.

Samostalne su i mogu se i same igrati ako ih ostavite kod kuće, pa su dobar izbor za vlasnike koji često odsustvuju. Još jedna dobra stvar je što su generalno dobrog zdravlja i bez genetskih bolesti.

Mogu živeti od 15-20 godina, što je zaista sjajno. Dokazano je da u proseku žive 18 godina i to je čest slučaj.

Zahvalne su i za negu, jer je dovoljno četkati ih jednom do dva puta nedeljno.

Naravno, da biste pozitivno uticali na produžetak njihovog životnog veka, negujte ih pravilno i redovno: tu spada čišćenje zuba, ušiju i redovno održavanje noktiju, kao i praćenje njihovog opšteg zdravstvenog stanja.

Životni vek persijske mačke

Persijska mačka je jedna od najstarijih rasa domaćih mački. Mesto porekla je Iran, prosečno žive 14 godina, tj. od 12 do 17 godina.

Faktori koji utiču na životni vek ove rase su razni.

Pre svega, postoji razlika da li živi u kući ili ne. Ukoliko nije slučaj da živi sa vama u stanu ili kući, već je u dvorištu, imaće verovatno kraći životni vek.

Ali ono što vam moramo spomenuti u vezi sa njihovim zdravljem i sledećim faktorom dužeg i kvalitetnijeg života, jeste genetika.

Persijske mačke genetski imaju predispozicije za neke bolesti:

  • Policističnost bubrega
  • Problemi sa disanjem
  • Progresivna atrofija mrežnice
  • Problemi sa očima

Da biste ovo otkrili i kontrolisali, neophodne su preventivne kontrole kod veterinara, a takođe i provera samog uzgoja, tj. pedigrea. Na taj način postoje šanse da se utvrdi da li vaša mačka ima u sebi predispozicija za dobijanje neke od navedenih bolesti. Ako se bolest otkrije na vreme, može se kontrolisati, a samim tim i produžiti životni vek mačke.

Međutim, imajte u vidu da ni ovo nije 100% sigurno, čak iako kupite mačku sa odličnim pedigreom.

Ako ste mačku usvojili, još je teže utvrditi i pratiti genetsko nasleđe.

Ono što možete vi kao vlasnik učiniti, sem redovne kontrole, jeste da im obezbedite adekvatnu negu.

Na primer, ako imaju problem sa očima, redovno ih čistite, pa i svakog dana.

Rana vakcinacija je važna da bi se vaša mačka zaštitila od potencijalnih bolesti.

Četkanje možda ne deluje kao nešto što je važno za zdravlje i produžavanje životnog veka, ali s obzirom da ova rasa ima dugačku dlaku, četkanje mora biti redovno da se ne bi stvorile loptice dlaka, koje mogu biti opasne ako se nađu u stomaku vašeg kućnog ljubimca.

Takođe, vrlo značajna je ishrana: balansirano dajte kuvanu i suvu hranu, obezbedite unos svih potrebnih minerala, trudite se da hrana bude što kvalitetnija.

Persijske mačke, kao uostalom i sve ostale rase, imaju dnevnu potrebu za vodom, pa se trudite da to ispratite i da voda uvek bude sveža i čista.

Prema istraživanju u Švedskoj, 76% ove rase živi 10 godina ili više, a 56% živi 12 i po godina ili više. Slično, engleska istraživanja su pokazala da je prosek života persijske mačke 14 godina.

životni vek mačke

Životni vek sijamske mačke

Sijamske mačke su vrlo poznate po svojoj mršavoj figuri, plavim očima i razigranoj prirodi. Poreklo im je sa Tajlanda.

Ako su u kući i imaju dobru negu, mogu dugo živeti.

Prosečni životni vek im je od 15 do 20 godina, a mnoge žive i duže.

I ovde to zavisi od generalnog zdravlja i životnih okolnosti. Kada govorimo o zdravlju, čistokrvne mačke mogu da budu podložnije bolestima nego one koje su mešane rase.

Tako sijamske mačke mogu imati problema sa disanjem, ukrštenim očima, kamenjem u bešici i hroničnim problemima sa bubrezima.

I kao i kod ostalih rasa, da biste potencijalno produžili životni vek sijamske mačke, neophodno je da im obezbedite hranu koja je nutritivno balansirana, redovnu fizičku aktivnost, preglede kod veterinara i naravno, pružite im puno ljubavi i pažnje.

Životni vek mačke – ginisov rekord

Mnoge mačke našle su se u Ginisovoj knjizi rekorda!

Na primer, jedan od njih je mačak Barivel iz Italije, koji je 2018. godine proglašen za najdužeg mačka na svetu. Dugačak je 120cm.

Nasuprot tome, najkraća mačka na svetu je Liliput iz SAD, koja je proglašena 2013. godine i imala je samo 13, 34cm, a bila je stara 9 godina.

Najstarija mačka živela je 38 godina i tri dana! Zvala se Creme Puff i živela je u Austinu u Teksasu. Rođena je 1967. godine, a umrla je 2005. godine.

Ne može se tačno utvrditi kako je imala toliko dug životni vek, ali ono što se pretpostavlja je da je dobijala odgovarajuću negu, ljubav, da je imala dobru genetiku i bezbedno okruženje. Naravno, bila je kućna mačka.

I na kraju, ali svakako ne i najmanje bitno jeste da mačke obasipate ljubavlju i pažnjom. Mačke su umiljate, nežne i vole svoje vlasnike. Odane su i privržene ako postanu kućni ljubimci, a kao i svim živim bićima, potrebna im je dnevna doza nežnosti.