AD kapi za pse

Da li je dobro da se koriste AD kapi za pse?

Da li ste već koristili AD kapi za pse. One se koriste za poboljšanje zdravlja vašeg ljubimca. U nastavku saznajte sve benefite, primenu i način doziranja.

Sigurno ste upoznati sa tim da se AD kapi često koriste prilikom nege beba, ali i odraslih. Ipak, da li ste već čuli da su AD kapi dobre i za zdravlje vašeg psa i mačke?

Ako ste vlasnik-početnik, možda vam je ova informacija nova, ali bez brige, potrudićemo se da vam objasnimo zbog čega su vitamini A i D važni za pravilan razvoj vašeg kućnog ljubimca i kada ćete upotrebljavati AD kapi za pse.

AD kapi za pse – da ili ne?

Kao što smo spomenuli u uvodu, poznato je delotvorno dejstvo AD kapi kod nege beba i odraslih i potvrđeno u mnogo slučajeva. AD kapi se mogu koristiti u kombinaciji sa još nekim sastojcima za negu kože, kose ili lica. 

Ali šta je sa kućnim ljubimcima? 

Mnogi vlasnici već koriste AD kapi da bi pospešili zdravlje svojih kuca i maca. Međutim, vlasnicima-početnicima nije lako odlučiti da li da ih koriste, koju vrstu, da li ih kupovati “na svoju ruku” ili se pre toga konsultovati sa veterinarom. I najviše od svega, zašto ih korisiti i koje prednosti imaju AD kapi za pse.

Mnogo je pitanja, a i različitih mišljenja. 

Dobro je prvo reći da vitamini i minerali, suplementi koji se najčešće daju životinjama jesu multivatimini. Oni pomažu kod artritičnih zglobova. Takođe, kao suplement se daju i masne kiseline, za poboljšanje sjaja dlake. Ponekad se ovde uvrste i probiotici za bolje varenje.

Ali da li je to zaista neophodno? Da li se podrazumeva da ćete štencima, sem redovnih obroka, dodavati i još neke vitamine u obliku tableta, praha, kapi i sl? 

Mišljenje stručnjaka je da to zaista ponekad nije neophodno. Ako kupujete specijalnu hranu za pse, u njoj se već nalazi dovoljno vitamina i minerala.

Druga je stvar ako vašeg psa hranite drugačije, na primer kupujete mu samo meso i kosti u mesari ili mu pripremate obroke kod kuće.

U tom smislu, može postojati rizik da niste dovoljno izbalansirali potreban unos vitamina.

Veterinari kažu da je za pse čak opasno davati im previše suplemenata. Zašto?

Na primer, previše kalcijuma može uzrokovati probleme sa kostima, posebno velikim rasama pasa. Previše vitamina A može naškoditi krvnim sudovima i izazvati dehidrataciju i bolove u zglobovima. Dok s druge strane, višak vitamina D može navesti psa da prestane da jede, šteti kostima i mišićima.

Dakle, ne znači da sve što odgovara ljudima automatski odgovara i psima, pa čak i kada su u pitanju AD kapi. Forumi i iskustva drugih vlasnika mogu biti zaista od pomoći, ali uvek je savet da pre bilo kakve odluke kontaktirate veterinara vašeg psa. 

I sami veterinari često kažu da ukoliko je pas već zdrav i hrani se nutritivno bogatom i balansiranom hranom, bolje je davati mu voće i povrće umesto suplemenata. Imajte i u vidu da suplementi za pse mogu biti manje efektni od suplemenata za ljude. 

Još jedan razlog zašto je bolje prvo razgovarati sa veterinarom jeste što ponekad simptomi koje vidite i navode vas da mislite da vašem psu treba dodatnih vitamina ili minerala, jesu zapravo simptomi druge vrste – neki neurološki problem, hormonski ili kožni.

Ukoliko ste se posavetovali sa veterinarom i odlučili da svom psu obogatite ishranu dodajući i AD kapi, ono što je važno jeste da kupite kapi specijalne za pse (i mačke), ne one koje koriste ljudi.

Takođe, uvek birajte vodene kapi umesto uljanih kapi za vašeg ljubimca.

Ne preterujte sa dozom, neka bude 3-5 kapi dnevno. Iako se uglavnom ove kapi daju štencima, mada ne mora to biti uvek slučaj. 

Svaki vlasnik želi najbolje za svog kućnog ljubimca. Ali budite oprezni kada je davanje suplemenata preventivno u pitanju. Ako primetite neke simptome bolesti ili nedostatka vitamina, proverite sa veterinarom i sa njim se posavetujte oko preporučene dnevne doze, kao i koliko dugo bi trebalo da pas uzima AD kapi. 

AD kapi za pse da ili ne

AD3 kapi za pse

AD3 kapi predstavljaju suplement koji sadrži vitamine A i D3. Pomažu u nadoknađivanju vitamina koji psi možda ne unose dovoljno kroz ishranu.

Vitamin D3 pomaže u apsorpciji kalcijuma i fosfora i gradi imuni sistem. 

Vitamin D pomaže i u prevenciji srčanih bolesti, kožne/krznene bolesti, raka, problema sa vidom, depresije, mentalnih bolesti, infekcija i sl.

Vitamin D3 naziva se i “vitamin sunca” – naime, sunčevi zraci ga proizvode na našoj koži, a naše telo ga pretvara u vitamin D3. Nažalost za pse, sunčevi zraci njima ne pomažu u tom smislu i da bi imali dovoljno vitamina D3, moraju ga unositi kroz hranu ili suplemente. 

Takođe, važno je znati da previše ovog vitamina u organizmu pasa nije dobro, čak u nekim slučajevima može biti i fatalno.

Naime, previše vitamina D3 dovodi do previše kalcijuma u krvi, što utiče na nervni sistem, mišiće, gastrointestinalni trakt i kardiovaskularni sistem.

Da biste proverili koliko je vitamina D3 u organizmu vašeg psa, potrebno je da date analizu krvi. 

Za pse su ovi testovi napravljeni krajem 1980-ih godina na Fakultetu veterinarske medicine Michigan State University. Test je postao dijagnostički alat pomoću koga veterinari mogu da identifikuju da li pas ima neku gastrointestinalnu bolest ili manjak/višak vitamina D. 

Mnogi veterinari preporučuju da ishrana psa bude na bazi mesa i da ne uključuje kukuruz, pšenicu, soju, pirinač, beli krompir, grašak i sl.

Kako kažu, ta hrana se alkalizira u stomaku, a psima je potrebna kiselina u želucu da bi se hrana mogla probaviti, kao i da bi se vitamin D mogao apsorbovati.

Za pse koji se hrane suvom hranom, predlažu da im se doda supa od kostiju ili topla voda pre glavnog obroka. 

Svaki pas može imati nedostatak vitamina D ako njegova ishrana ne obezbeđuje ovaj vitamin, a stariji psi ili oni koji imaju problema sa probavom ili koji su na kortikosteroidima antacidima su u dodatnom riziku. 

Psi sa bolestima poput raka, heoničnih zapaljenskih stanja, srčanim i bubrežnim bolestima ili upalom creva, verovatno će imati nizak nivo vitamina D u organizmu. Zato je dobro dodati njihovoj ishrani AD3 kapi, ali uz prethodne konsultacije sa veterinarom, naravno. 

Što se tiče vitamina A, najpoznatiji je po tome što štiti od bolesti i utiče na na rast i vid. Neophodan je za dobro funkcionisanje epitelnih ćelija, za rast (naročito kostiju), reprodukciju i embrionalni razvoj. 

Sintetički vitamin D (D3)

Kao suplement, vitamin D može da potiče iz prirodnih izvora, ali je češće sintetički.

Sintetički vitamin D3 nastaje ultraljubičastim zračenjem 7-dehidrohosterola izdvojenog iz lanolina u ovčjoj vuni. Neželjeni izomeri koji nastaju prilikom zračenja, uklanjaju se u procesu prečišćavanja, ostavljajući koncentrovanu smolu, koja se topi na sobnoj temeperaturi.

Vitamin D3, kako ljudima, tako i psima, reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora, pa utiče na pravilan razvoj kostiju i zuba. Sprečava deformacije kostiju i zglobova. 

AD kapi za pse doziranje

Kada AD kapi za pse dajete svom ljubimcu, najbolje ih je dodati u mleko, hranu ili eventualno direktno dati psu. Napomenućemo da u dnevnom obroku pasa treba da budu zastupljeni svi vitamini (ne samo A i D). 

Štencima nikako nemojte davati uljane AD kapi, već isključivo vodene. Kao što smo prethodno spomenuli, veterinari savetuju da budete oprezni pri davanju AD kapi – štenci mogu biti stari najviše od 3-7 meseci i treba im davati 3-5 kapi dnevno. 

Ukoliko svom štencu budete dodavali AD kapi u ishranu, štenac će biti u manjem riziku od dobijanja rahitisa, a takođe će ove kapi pomoći bržoj apsorpciji kalcijuma i doprineće pravilnom razvoju kostiju. 

Neki veterinari preporučuju da, uz kvalitetnu ishranu, u periodu do 7. meseca starosti, vlasnici pasa dodaju još neke vitaminsko-mineralne dodatke za pse, koji će sadržavati vitamine A i D (zbog toga se preporučuju AD kapi), ali uz njih i kalcijum, fosfor i druge makro i mikro elemente. 

Zašto baš u ovom periodu koristiti suplemente? 

Zato što je period rasta psa najosetljiviji period, kada je organizmu neophodno da obezbedi sve hranljive materije da bi se pravilno razvijao. Kada toga nema dovoljno u hrani, preporuka su kapi i drugi suplementi.

Naravno, sem manjka vitamina i minerala, opasnosti postoji i od viška istih tih elemenata. Zbog toga optimalno balansirajte obrok za svog ljubimca i pridržavajte se uputstva na proizvodu koji dodajte u hranu. 

Koje AD kapi koristiti za pse?

Ukoliko ste pažljivo pratili, prethodno smo spomenuli i uljane i vodene kapi. Dakle, postoje uljane i vodene AD kapi za pse. 

Uljane kapi se koriste uglavnom u spravljanju kozmetike za ljude, na primer, dodaju se u kreme za lice. Takođe se mogu direktno mazati oko očiju i tako uticati na smanjenje bora u tom predelu.

Uglavnom je preporuka da uljane kapi koriste ljudi koji imaju normalni ili suvi tip kože, ne preporučuje se osobama sa masnim tipom kože.

Što se tiče životinja i konkretno pasa, vodene kapi treba da budu vaš izbor. Dakle, ako odlučite da vašem štencu unesete dodatne vitamine u vidu AD kapi, izaberite obavezno vodene.

Vodene mogu koristiti i ljudi, naravno, ali uglavnom one čine pomoćno sredstvo prilikom čišćenja lica, a efikasne su i u uklanjanju bubuljica. 

vodene AD kapi za pse

AD kapi za pse cena

Ako ste već odlučili da ih dajete svom psu, reći ćemo da su AD kapi za pse mnogostruko delotvorne: one pospešuju rast mladih životinja, pospešuju pravilnu funkciju vida, utiču na dobru funkciju polnih žlezda, kao i na metabolizam proteina, ugljenih hidrata i masti.

Posebne AD kapi možete naći za vašeg psa ili mačku. Cene variraju zavisno od proizvođača, ali okvirno koštaju od 150-350 dinara za 20ml ili 40ml.

Možete ih nabaviti u pet šopovima, apotekama i bolje opremljenim radnjama.

Kako za ljude, tako i za pse – vitamini su organske materije sa važnim zaštitnim funkcijama u organizmu. Iako će A i D vitamini u dnevnom obroku psa biti zastupljeni u malim količinama, te količine biće neophodne, ali i dovoljne za pravilan rast i razvoj vašeg ljubimca.

I ne samo ova dva vitamina, koje je najlakše nadoknaditi ako nedostaju organizmu u vidu AD kapi.

Tu si i vitamini E, K, grupa vitamina B… Svaki od njih ima svoju funkciju i potreban je organizmu.

Kao što smo već spomenuli, unošenjem vitamina A, rast vašeg štenca, kao i vid, biće bolji. Vitamin D će ga štititi od pojave rahitisa. Vitamin E utiče na plodnost, sprečava mišićnu distrofiju.

Vitamin K utiče na zgrušavanje krvi. Vitamini B grupe imaju svoju ulogu kada je u pitanju promet masti, ugljenih hidrata i proteina.

Najvažnije je da se pre upotrebe posavetujete sa veterinarom oko same doze davanja vitamina svom ljubimcu. Iako je generalna preporuka za AD kapi davati 3-5 kapi dnevno štencu, podsećamo vas da nije svaki organizam isti i da će ipak veterinar znati šta je konkretno za vašeg psa najbolja doza.

AD kapi če štencu pomoći da se pravilno razvija i raste, psu se poboljšava i kvalitet dlake. 

Uzročno-posledično, i kosti će se razvijati zato pravilno, funkcije polnih žlezda će se poboljšati. Smatra se i da AD kapi mogu poboljšati vid kod pasa. 

I da zaključimo, AD kapi za pse pomažu višestruko u nezi i zdravlju kako čoveka, tako i pasa i mačaka, od spoljašnjih do unutrašnjih benefita organizma. Važno je samo dozirati upotrebu i uvek se konsultovati sa stručnim licem, da bi se izbegle komplikacije ili kontra-efekat.