bombajska crna mačka

Bombajska crna mačka – minijaturni crni panter šarmantne prirode!

Bombajska crna mačka bi mogla biti ona koju biste izbegavali na ulici čisto zbog starog verovanja da je crna mačka koja vam prelazi put loš znak.

Ako ste neko ko veruje u ove priče, propuštate interakciju sa jednom od najsmirenijih i najljubaznijih mačaka koje postoje.

Bombajska mačka izgleda kao panter, hoda poput panter, ali nije divlja zver. To je nežni i razigrani dlakavi prijatelj. Želite li saznati više o bombajskoj crnoj mački?

Hajde da pogledamo njeno poreklo i otkrijemo činjenice o bombajskim crnim mačkama.

Bombajska crna mačke – poreklo

Bombajska crna mačka je domaća rasa mačke koju je stvorio čovek. Nastala je ukrštanjem burmanske  i američke kratkodlake mačke crne boje.

Ova ljupka rasa mačaka je ostvarenje sna dugogodišnjeg odgajivača i izlagača mačaka Niki Hornera iz Luizvila, američka država Kentaki.  

Bombaj mačka nastala je iz želje da se stvori rasa crne kratkodlake mačke, bakarnih očiju koja će podsećati na pantera.

Odgajivači su se opredelili za ime Bombaj (nekadašnji naziv za najveći indijski grad Mumbaj), jer je ova zemlja kolevka crnih leoparda, poznatijih kao crni panteri.

Bombajska crna mačka je 1976. godine prihvaćena od strane Udruženje ljubitelja mačaka, a pasminu priznaju i Američko udruženje ljubitelja mačaka i Međunarodno udruženje mačaka.

Bombajska crna mačka-karakteristike

Bombajska crna mačka spada u mačke srednje veličine. Ženka bombajske crne mačke teška je između 3,5 i 4 kg, a mužjak je težak između 4  i 5 kg.

Kada se pravilno neguju i hrane odgovarajućom kvalitetnom i dobro uravnoteženom ishranom bombajska mačka može da živi od 12 do 16 godina. 

Da biste uživali u dugom životu bez bolesti sa svojim voljenim minijaturnim panterom, preporučuje se da jednom godišnje mačku vodite na redovne veterinarske preglede.

Telo bombajske mačke je mišićavo sa širokim grudima i moćnim ramenima. Imaju okruglu glavu sa prepoznatljivim velikim okruglim očima bakarnozlatne boje koje su posebno upečatljive.

Uši su im srednje veličine, široko postavljene sa zaobljenim vrhovima i blago nagnute prema napred.

Dugačke noge i graciozan rep koji se sužava prema vrhu čine ovu macu  pravim minijaturnim crnim panterima. 

Telo bombajske mačke prekriveno je kratkom, tankom i sjajnom dlakom koja na dodir podseća na svilu. Dlaka ove veličanstvene mačke može biti samo jedne boje – crne.  

Vrh njenog nosa i jastučići šape takođe su crni.

Graciozna, vitka i elegantna, sa sjajnom dlakom poput svile, bombajska crna mačka predstavlja pravo remek-delo.

bombajska crna mačka karakteristike

Osobine bombaj mačke

U početku, ovaj crni prijatelj ima tendenciju da bude stidljiv i često se krije od vas u mračnom uglu sobe. Ali njemu treba vremena i vašeg strpljenja da stvori snažnu vezanost sa vlasnicima.

Kada se veže za vas, stidljivost se zamenjuje nežnošću. Pratiće vas gde god da krenete, poput vaše senke.

Dakle, ako tražite nežnu mačku, ova maca je pravi izbor za vas. Ali ako ste retko kod kuće, maca može patiti zbog nedostatka pažnje. 

Iako svoje emocije mogu izraziti sa ostalim članovima porodice, u njihovom srcu je uvek samo jedna posebna osoba, ona koja provodi najviše vremena igrajući se s njima i pružajući im puno brige i naklonosti. Bombajske mačke nisu tihe i mogu biti vrlo glasne u vođenju „razgovora“ sa ljudima. 

Ova rasa jedna od najtolerantnijih stvorenja na zemlji. Ovo je mirna mačka koja se dobro prilagođava bilo kojoj vrsti domaćinstva, uključujući i ona sa psima ili sa decom. 

Bombajska crna mačka je izuzetno inteligentna i u svetu mačaka je pravi genije. 

Razigrana je i može naučiti da izvodi trikove i hoda na povodcu, ali nije toliko aktivna da će vas iscrpljivati zahtevima za igru.

Takođe je ovu macu lako zabaviti. Kesa od papira ili plastična boca za vodu zaokupiće njenu pažnju, jednako kao i najskuplja igračka. Sigurni smo da će vas ove mace učiniti ponosnim zbog svoje inteligencije.

Bombajska maca je veoma oseljiva i biće loše volje ako bude ignorisana. Samo nekoliko negativnih reči može uznemiriti ovu macu. Izuzetno je osetljiva na vikanje, kažnjavanje ili udaranje.

Šta je ono što najviše želi bombajska crna mačka?

Bombajska maca želi da spava na vašem krevetu? Svako ko je vlasnik ove mace definitivno će razumeti o čemu govorimo. Iako ima svoj krevet, vaš udoban krevet je zaista njihova stvarna želja. 

Vole da se maze ispod pokrivača, a zatim se premeštaju do podnožja vašeg kreveta da spavaju. Ali ako niste osoba koja može da spava sa kućnim ljubimcem, to nije veliki problem.

Ova maca je dovoljno inteligentna da zna vaša osećanja sve dok im s vremena na vreme dajete do znanja. Posle nekoliko dana poštovaće vaše želje. Nije teško promeniti njihov prirodni interes, ali zahteva malo truda i strpljenja.

Da li se plašite dok vas mačka gleda?

Bombajska crna mačka često baci pogled na određenu osobu ili stvar. Taj pogled ne treba da vas zastrašuje. Ona jednostavno proučava neobičnu stvar po svom mišljenju. Kako je ova maca  radoznala po prirodi, voli i da uči. 

Ove mace su veoma nežne i uvek žele društvo ljudi. Nepotrebno je reći da su ove mace među najvećim tragačima za pažnjom u svetu mačaka.

Sedenje u krilu i uživanje u dobrom maženju je nešto najbolje za njih ikada. Ako ste vlasnik ove mace, onda znate na šta mislimo.

Sigurni smo da ne možete da odolite šarmu ove mace i odmah ih primate u krilo. Čak i ako ne mogu da vam privuku pažnju, ovi nepozvani prijatelji neće oklevati da vam skoče u krilo.

Iako su ove mace u početku rezervisane i stidljive, vremenom postaju veoma zavisne od svojih vlasnika. Ostaviti ih same kod  kuće na duži period uopšte nije dobar izbor.

Ova kontinuirana situacija može prouzrokovati usamljenost i depresiju. Kad se osećaju usamljeno ove mace mogu da imaju određena destruktivna ponašanja koja mogu da dovedu do razbijanja i uništavanja stvari po kući ili stanu.

Sve dok imate redovan raspored odlaska i povratka kući, nema ništa lepše nego videti svoju ljupku macu kako sedi ispred vrata i pozdravlja vas sa svojim lepim licem. Rastopili ste se, zar ne?

Ova rasa je zavisna od toplote. Njihova omiljena stvar je da osećaju toplotu oko svog tela i da se sklupčaju pored kamina ili radijatora.  

Zato je preporučljivo da svoje izvore toplote obezbedite tako da se maca ne može opeći. 

Drugi način da osete toplotu je približavanje vlasnicima i drugim životinjama. Zamislite samo da se u hladnim zimskim noćima bombajska crna maca sklupča sa porodičnim psom. Kako slatko!

Šta treba da znate o zdravlju bombajske mačke?

Sve mačke imaju potencijal da razviju genetske zdravstvene probleme. Smatra se da su bombajske mačke uglavnom zdrava rasa. Evo nekoliko zdrvstvenih problema kojima bi ove mačke mogle biti sklone:

 1. Problemi sa sinusima i curenjem nosa
 2. Kraniofacijalni defekt je urođena mana u razvoju lobanje.  Ovi mačići se obično eutanaziraju.
 3. Preporučuje se da se bombajska mačka steriliše ili kastrira sa 5 do 9 meseci starosti. Ova rasa dostiže polnu zrelost već sa 5 meseci.
 4. Gojaznost može skratiti životni vek bilo koje mačke, pa bi trebalo da pratite težinu mačke i preduzmete mere ukoliko dobije neki višak kilograma. Pazite na higijenu zuba redovnim četkanjem zuba kako biste sprečili gingivitis.
 5. Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) je najčešći oblik bolesti srca kod mačaka. Uzrokuje zadebljanje (hipertrofiju) srčanog mišića. 
 6. Otežanog disanja zbog kratke njuške mačke.

Kako bi se sprečilo da ova maca postane žrtva virusnih i zaraznih bolesti, potrebno je da se vakciniše. Mače se prvo vakciniše u periodu od 7 do 8 nedelja starosti.

Nakon 4 nedelje, ponovo se vakciniše i dobija vakcinu protiv besnila. Nakon toga, mačka se vakciniše jednom godišnje. 

Kako bi se sprečile bolesti koje prenose paraziti bombajska maca se tretira protiv glista i buva. Držanje bombajske crne mace u zatvorenom prostoru pomoći će u sprečavanju mnogih bolesti, borbi protiv povreda i sprečavanju nesreća koje mogu skratiti život mačke.

Ukoliko želite da vaša bombajska maca boravi na otvorenom, najbolji način je da je izvedete u šetnju,ali pre toga treba da je naučite da se šeta sa povocem oko vrata.    

Imajte na umu da nakon što ste uzeli novo mače u svoj dom, imate moć da ga zaštitite od jednog od najčešćih zdravstvenih problema: gojaznosti.

Održavanje bombajske mace na odgovarajućoj težini jedan je od najlakših načina da se zaštiti njeno celokupno zdravlje.

Iskoristite svoje preventivne sposobnosti kako biste osigurali zdrav život za vašu macu. Obavezno vodite mačku na redovne veterinarske preglede i obezbedite joj preporučene vakcinacije i preventivne tretmane. 

Ishrana je posebno važna!

Bombajska crna mačka nema posebne prehrambene potrebe. Kao i za sve  mačke, i za ove mace je preporučljivo da se obezbedi visokokvalitetna hrana. 

Ako vaša mačka pokazuje znake gojaznosti, razgovarajte o ishrani mace sa veterinarom. Za mačiće, starije mačke i mačke sa zdravstvenim problemima mogu biti potrebne posebne dijete. 

Ova dijeta uključuje:

 • Sveže proizvode (jetra, srce, bubrezi),
 • Sveže meso (piletina, govedina, zečetina),
 • Kuvano povrće (bundeva, tikvice, šargarepa, karfiol),
 • Mlečni proizvodi ( sir, kefir, mleko),
 • Kaša (pšenica, heljda, zob, ječam).

Bombajske mačke se ne mogu hraniti svinjetinom, kobasicama, slatkišima i pecivima. Predstavnicima pasmine zabranjeno je davati rečnu ribu, kosti, krompir, grašak i bilo kakvu hranu sa stola vlasnika.

Obavezno obezbedite svežu, čistu vodu za svoju mačku.

bombajska mačka

Da li bombajska crna mačka zahteva posebnu negu?

Bombajske crne mace nemaju poddlaku i iz tog razloga ne treba da žive na otvorenom. Preporučuje se da ove mace budu u kući ili stanu, u prostorijama gde je toplo i gde nema promaje.

Ostatak nege za bombajske mace podrazumeva:  

 • Oči i uši mačke redovno se brišu vlažnim pamučnim krpicama i proveravaju se da li ima nekih neobičnih pojava. Ukoliko  se pojavi gnoj ili neprijatan miris, obavezno se obratite veterinaru.
 • Redovno sečenje kandži jednom nedeljno. Kandže se pažljivo skraćuju makazama ili grickalicama koje su namenjene macama, . 
 • Zubi bombajske mačke peru se nekoliko puta mesečno pastom za zube koju je odobrio veterinar za dobro zdravlje zuba i svež dah. Ovaj jednostavan postupak pomoći će u jačanju desni i sprečiti stvaranje kamenca.
 • Kratka mačja dlaka ne zahteva posebnu negu. Za održavanje estetskog izgleda, češlja se 2-3 puta nedeljno gumenom četkom. Svideće joj se osećaj četkanja gumenom četkom koji je sličan masaži.  Bombajska crna mačka se kupa 3-4 puta godišnje posebnim šamponima za crnu dlaku.

Započnite četkanje, sečenje kandži  i pranje zuba rano kako bi vaše mače prihvatilo ove aktivnosti.

Kako odabrati najboljeg odgajivača?

Želite da vaša bombajska crna mačka bude srećna i zdrava kako biste mogli uživati u vremenu provedenim s njom? Za više informacija o istoriji, ličnosti i izgledu bombajske mace, ili da biste pronašli odgajivača, posetite veb adrese registrovanih odgajivačnica koje su registrovane pri World Cat Federation.

Ugledni odgajivač  će se pridržavati etičkog kodeksa koji zabranjuje prodaju maca prodavnicama kućnih ljubimaca. Izaberite odgajivača čiji mačići imaju sertifikovane međunarodne rodovnike – pedigre.

Mnogi ugledni odgajivači imaju web stranice, pa kako onda možete da prepoznate ko je dobar, a ko nije dobar odgajivač?

Znak za uzbunu su odgajivačnice su sledeći znaci: uvek imaju mace na raspolaganju, imaju više legla u prostorijama, nude mogućnost izbora mačića i mogućnost plaćanja putem Interneta kreditnom karticom.

Te stvari su praktične, ali gotovo nikada nisu povezane sa uglednim odgajivačima.

Neugledne odgajivače i nezdrave odgajivačnice teško je razlikovati od onih pouzdanih. Ne postoji 100% zagarantovan način da budete sigurni da nikada nećete kupiti bolesno mače, već istražite rasu (kako biste znali šta možete očekivati), proverite objekat (da biste identifikovali nezdrava stanja ili bolesne životinje) i postavite prava pitanja odgajivačima. 

Time može smanjiti šanse za katastrofalnu situaciju.

I ne zaboravite da pitate veterinara, koji vas često može uputiti kod uglednog odgajivača, organizacije za spasavanje mačaka ili drugog pouzdanog izvora zdravih mačića.

Budite strpljivi. U zavisnosti od onoga što tražite, možda ćete morati da sačekate šest meseci ili više da bi pravo mače bilo dostupno.

Mnogi odgajivači neće puštati mačiće u nove domove dok ne napune između 12 i 16 nedelja.

Pre nego što kupite mače, razmislite da li je odrasla bombajska crna mačka možda bolji izbor za vaš životni stil. Mačići su zabavni, ali oni mogu biti destruktivni dok ne dostignu nešto mirnije odraslo doba. 

Ako ste zainteresovani za kupovinu odrasle mačke umesto mačeta, pitajte odgojivača o kupovini penzionisane izložbene ili uzgojne mačke ili ako znaju za odraslu mačku kojoj treba novi dom.

Mače ili odraslu mačku, odvedite kod veterinara ubrzo nakon usvajanja ili kupovine. Vaš veterinar će moći da uoči probleme i sarađivaće sa vama na uspostavljanju preventivnog režima koji će vam pomoći da izbegnete mnoge zdravstvene probleme.

Koliko košta bombajska crna mačka?

Što se tiče cene, mačići mlade čistokrvne bombajske mačke s rodovnikom koštaju oko 700 evra. Zato bi preniska cena za mačiće, na primer, 50 evra trebalo da vas upozori.

Uostalom, najverovatnije govorimo o običnoj crnoj dvorišnoj mački, a neiskusna osoba u tom pogledu možda neće odmah primetiti razliku. 

Bombajske crne mačke plene svojom inteligencijom, gracioznošću i divnim karakterom. I konačno… Ovi crni prijatelji su sjajni, zar ne? Ako imate mnogo zajedničkih stvari sa misterioznom bombajskom crnom mačkom, da li ste spremni da je učinite članom vaše porodice?