čipovanje mačaka

Čipovanje mačaka! Šta je važno da znate?

Čuli ste da je čipovanje mačaka neophodno, ali zanima vas zbog čega i u kom pogledu koristi vašem ljubimcu. Da li je stvar izbora ili obaveza vlasnika?

Istraživanjem došli smo do odgovora na sva pitanja u vezi sa čipovanjem mačaka koja su od važnosti vlasnicima ovih umiljatih dlakavih stvorenja.

Pored puno ljubavi i pažnje koju, sigurni smo, pružate svojoj mački, želite da joj pružite i najbolju moguću zaštitu. 

Strah od gubitka voljenog ljubimca muči gotovo sve vlasnike mačaka, jer one su po prirodi samovoljne i nezavisnije od drugih kućnih ljubimaca. Svi znamo da mace obožavaju da lutaju i istražuju okolinu. Taj neukrotiv duh su im u nasleđe ostavili njihovi divlji preci. 

Iako su vrlo pametne životinje i lako upamte put do kuće, ipak se dešava da se maca izgubi i ne može da pronađe put do toplog doma. Ako do ovakvog slučaja dođe, upravo čip će pomoći da se ponovo ujedinite sa vašim malim voljenim prijateljem. 

Kako čip izgleda, da li se čipovanje mačaka izvodi na neki bolan način i da li može povrediti vašeg ljubimca? Kako izgleda sam proces čipovanja i koliko košta?

Da li čip funkcioniše uz pomoć GPS-a? Koja je razlika između čipa, GPS-a i bluetooth tragača? Da li je čipovanje mačaka kod nas zakonska obaveza? 

Odgovore na ova pitanja, kao i šta na ovu temu kažu stručnjaci, a šta zakon saznajte u tekstu pred vama.

čipovanje mačaka cena

Kako izgleda čipovanje mačaka i čemu služi?

Čip (ili mikročip) je mali elektronski uređaj veličine zrna pirinča. Najprostije rečeno, čip je najpouzdaniji alat za indentifikaciju, jer svaki čip sadrži kodiran ID broj za indentifikaciju vlasnika mačke u slučaju da se njihov maleni prijatelj izgubi.

Naime, sam čip ne čuva vaše lične podatke, ti podaci se čuvaju na ID broju u sigurnoj bazi podataka.

Čip mačke ima jedinstveni kod koji, kada veterinar čipuje mačku, prijavljuje jedinstvenoj bazi podataka Ministarstva za poljoprivredu, Upravi za veterinu Republike Srbije zajedno sa vašim podacima, uključujući vaše ime, adresu stanovanja i broj telefona za hitne slučajeve.

Na ovaj način vi mačku registrujete. 

Ukoliko u nekom trenutku promenite podatke, telefon ili adresu, morate ih ažurirati tako što ćete pozvati veterinara. Vodite računa da vaši podaci budu redovno ažurirani u bazi podataka, jer u suprotnom čip će biti neefikasan.

U nastavku ćemo na konkretnom primeru opisati kako, zapravo, ovo sve funkcioniše!!

Recimo, ako se desi da vaša mačka odluta i izgubi se, dovoljno je da naiđe na ljubaznog stranca koji će je odneti u prvi obližnji azil ili veterinarsku ambulantu.

Tamo će stručna lica, uz pomoć uređaja za skeniranje, proveriti da li je vaša mačka čipovana. Ovaj postupak je u potpunosti bezbedan, sličan je očitavanju barkoda u kupovini. 

Prilikom skeniranja pojaviće se kod zajedno sa deteljima baze podataka u kojoj je vaša mačka registrovana. 

Kada veterinar dobije broj čipa, obratiće se jedinstvenoj bazi podataka.

Nakon bezbednosnih provera registar čipova otkriće vaše lične podatke i veterinar ili upravnik azila moći će da vas kontaktiraju kako bi vam vratili vašeg ljubimca.

Napomena: Čipovanje mačaka ne može ugroziti vašu ličnu bezbednost! Jedinstvena baza podataka  na vrlo bezbedan način čuva vaše podatke. Procedura je takva da samo stručno lice može da pristupi podacima.

Čipovanje mačaka – procedura

Čipovanje mačaka se vrši ubacivanjem čipa pod kožu mačke putem šprica (ili aplikatora). Čip je upakovan u sterilni aplikator i brzim potezima se ubrizgava u predelu macinih leđa, tačnije između lopatica. 

Sam proces nije bolan i traje par sekundi, pa tako mačka gotovo ništa neće ni osetiti. Anestetik pre ubrizgavanja čipa neće biti neophodan, jer se postupak izvodi veoma brzo, pa će mačka osetiti blago štipanje koje traje kratko. 

Osećaj prilikom čipovanja sličan je osećaju prilikom vađenja krvi. 

Maca ovo strano telo pod svojom kožom uopšte neće osećati, niti će joj čip predstavljati bilo kakav problem. 

Jednom ubačen čip vašem ljubimcu ostaje pod kožom čitavog života. Kapsula oko čipa dizajnirana je tako da obezbedi trajnost čipa, pa se čip ne može pokvariti. 

Čip sadrži sledeće podatke:

 • Ime mačke
 • Datum rođenja
 • Rasu i boju dlake
 • Pol
 • Identifikacioni broj čipa
 • Podatke o sterilizaciji
 • Datum čipovanja
 • Datum vakcinacije
 • Datum obeležavanja
 • Datum odjave iz Centralne baze
 • Razlog odjave (uginuće, gubitak, izvoz, prodaja)
 • Serijski broj pasoša

Da li čip funkcioniše uz pomoć GPS-a?

Mnogi vlasnici mačaka misle da se mačka locira uz pomoć čipa. Ali u tekstu iznad mogli ste pročitati da se, zapravo, uz pomoć podataka na čipu pronađe vlasnik.

Prema tome, važno je shvatiti da čip za kućne ljubimce nije GPS uređaj koji pruža mogućnost praćenja mačke u realnom vremenu.

Šta više, čip je toliko mali da i ne postoji mogućnost da u njega stane uređaj kao što je GPS, niti bilo koji drugi uređaj za praćenje i pokazivanje lokacije. 

Mačiji čip je, zapravo, radio uređaj za identifikaciju radio frekvencija (RFID). 

Za razliku od GPS uređaja, čip ne zahteva napajanje. Aktivirati ga može samo upravnik azila ili veterinar koji uz pomoć skrenera pređe preko tela mačke u predelu gde je čip ugrađen. 

Naravno, na tržištu možete pronaći GPS ili bluetooth tragače za mačke. GPS uređaj je zasnovan na tehnologiji koji omogućava praćenje kretanja vašeg ljubimca, dok bluethoot uređaj može locirati predmete u vašoj neposrednoj okolini.

Efikasan je samo u okruženju od 20 metara. Ukoliko se maca izgubi negde dalje od kuće, ovaj tragač biće potpuno beskorisan.

Kad je pravo vreme za čipovanje mačke?

Verovatno se pitate kada je pravo vreme za čipovanje mačaka. Da li postoje ograničenja na osnovu uzrasta? Odnosno, kada je mačka dovoljno stara i u kom uzrastu je najbezbednije čipovati macu? 

Da li neke životne okolnosti zahtevaju od vlasnika da čipuju svoje mačke? Evo šta na to kažu stručnjaci. 

Čipovanje mačaka se može izvršiti dok je mačka vrlo mlada. U zavisnosti od rase mačke i njihove veličine, većina mačaka može biti čipovana od 10 do 12 nedelje starosti (neke, čak, i posle 5 nedelja starosti).

Prema tome, nemojte se iznenaditi ako ste iz nekog azila udomili već čipovano mače. Neki uzgajivači mačaka čipovanje novom vlasniku nude kao sastavni deo svojih usluga. 

Ukoliko ste se odlučili da čipujete svog ljubimca, uvek se možete posavetovati sa veterinarom. On će vam najpreciznije dati sve potrebne informacije i utvrditi kada je vašoj maci pravo vreme za čipovanje.

Stručnjaci, takođe, savetuju da se mačka čipuje ukoliko se spremate na neki daleki put ili planirate preseljenje. Jer, usled promene životnog okruženja, dok se mačka ne upozna dovoljno sa novom okolinom, može se desiti da zaluta. 

Šta više, u nekim zemljama je obavezno čipovanje mačaka pre putovanja u inostranstvo.

Na primer, u Velikoj Britaniji donet je zakon koji obavezuje vlasnike mačaka da pre putovanja čipuju svoje ljubimce.

Da li čipovanje može da ugrozi zdravlje mačke?

Čipovanje mačaka smatra se sigurnom procedurom, ali kao i kod svake medicinske intervencije postoji rizik od neželjenih efekata. 

Neki od neželjenih efekata su:

 • Potencijalna migracija čipa kroz organizam (šansa da dođe do ovakvih komplikacija je vrlo mala,gotovo nepostojeća, jer se čip nalazi u kapsuli )
 • Razvoj tumora na mestu injekcije (iako je ovo redak slučaj)

Jako je važno napomenuti da su se neželjeni efekti čipovanja ispoljili kod vrlo malog broja mačaka. Stručnjaci tvrde da su nuspojave izrazito male s obzirom na desetine miliona mačaka koje su čipove primile i nisu imale nikakve negativne reakcije.

Možemo slobodno reći da su pozitivni efekti čipovanja daleko veći od potencijalnih rizika.

Redovnim kontrolama kod veterinara možete sprečiti bilo kakve komplikacije. Veterinar prilikom pregleda mačke uvek može utvrditi da li je čip i dalje na svom mestu. 

Zašto je čipovanje mačaka važno i koje su prednosti?

Prvo razmotrimo statistiku. Naime, prema Američkom veterinarskom medicinskom udruženju, studija iz 2007. godine otkrila je da su azili za životinje uspešno identifikovali i vratili vlasnicima njihove izgubljene ljubimce u 74,1% slučajeva.

Međutim, životinje koje nisu imale čip vlasnicima su vraćene u samo 13% slučajeva. 

Mačka koja ne može da se identifikuje biće uspavana, a nažalost ova tužna sudbina zadesila je veliki broj mačaka. 

Istraživanje Nacionalnog saveta za kontrolu populacije kućnih ljubimaca iz 1997. godine izvestilo je da je eutanazirano 64% životinja lutalica za koje nije bilo mesta u azilima.

Konkretno, procenat eutanaziranih mačaka znosi 71%. Procenjuje se da je 2008. godine samo u SAD-u uspavano 3,7 miliona životinja. Ovo je, morate priznati, poražavajuća i zastrašujuća brojka.

Prema tome, ukoliko volite životinje i jedan ste od odgovornih i savesnih vlasnika kućnih ljubimaca, shvatićete koliko je, zapravo, dobra praksa čipovati mačku još u njaranijem dobu. 

Čipovanjem svom ljubimcu obezbeđujete sigurniji i lagodniji život. U nastavku teksta navešćemo nekoliko razloga koji će ukazati na važnost čipovanja.

Kada je vaša mačka čipovana lako ćete joj ući u trag kada se izgubi!

Čipovanje mačaka vrlo je korisno za mačke koje vlasnici puštaju napolje samostalno. Ali ništa manje nije bitno ni za mace koje borave u zatvorenom prostoru.

Možda će sada neki vlasnici mačaka reći: “Moja mačka je kućna mačka i ne izlazi napolje, čip joj nije potreban.” Moramo vas odmah upozoriti da ste u velikoj zabludi. 

Postoji nekoliko načina na koje možete izgubiti mačku. Kao prvo, u slučaju da je nešto u domaćinstvu uplaši, mačka će pobeći glavom bez obzira. A neretko se dešava da maca izgubi interesovanje za okruženje u kojem se nalazi i tako svojevoljno krene u pohode istraživanja novih stvari. 

Dešava se da mačke nestanu vrlo brzo nakon preseljenja u novo domaćinstvo. Zbog nepoznavanja novog mesta i okoline jednog dana će krenuti u neku pustolovinu i neće uspeti da pronađe put do kuće. Upravo zbog ovakvih situacija čipovanje mačaka je pametan izbor. 

Takođe, dešava se da izgubljenu mačku koja nije čipovana azili ne žele da prihvate jer su prepuni

Ukoliko je ne uspavaju, vraćaju je nazad na ulicu jer nemaju drugog izbora. Mačka je tada prepuštena sama sebi, ostavljena na milost i nemilost ovom surovom svetu.

Prema tome, možemo slobodno reći da joj čipovanjem, doslovno, možete spasiti život.

Mačke je ponekad teško prepoznati jer izgledaju vrlo slično jedna drugoj. Upravo zbog ovog fenomena često se vode sporovi oko vlasništva.

Ako ste jedan od vlasnika koji su na vreme iskoristili pogodnost čipovanja, vi nećete imati ovakvu vrstu problema. Čip će vam pomoći prilikom dokazivanja vlasništva nad mačkom. 

U mnogim zemljama, pa i kod nas, čipovanje mačaka je zakonom obavezno. U nekim takvim državama kada se pronađe mačka lutalica koja ne može da se identifikuje biće podvrgnuta eutanaziji.

S toga je čipovanje mačaka osnovna mera predostrožnosti koju bi trebalo da preduzmu svi vlasnici mačaka.

Da li je čipovanje mačaka obavezno u Srbiji?

Čipovanje mačaka zakonom je obavezno i u državi Srbiji od 2012. godine, kada je usvojen novi Pravilnik o obeležavanju i registraciji kućnih ljubimaca. Sve do tada čipovanje je bilo dobrovoljno. 

Kako je čipovanje regulisano zakonom, veterinari JKP Veterine Beograda u pratnji komunalne policije imaju pravo da vrše proveru vaših kućnih ljubimaca kako bi utvrdili da li poštujete zakon.

Nepoštovanje zakona o obeležavanju i registraciji životinja sankcioniše se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do čak 50.000,00 dinara.

čipovanje mačaka prednosti

Čipovanje mačke – cena

Čipovanje mačke nije skupo i pristupačno je svim vlasnicima. Još ako pogledamo sve benefite koje čipovanje mačaka pruža, cena je zaista i više nego povoljna. 

U zavisnosti od toga za koju se veterinarsku ordinaciju odlučite cene variraju od 1000,00 do 2500,00 dinara. 

Neke veterinarske ordinacije povremeno imaju i akcije besplatnog čipovanja, pa ukoliko smatrate da taj novac može biti i pametnije uložen, uvek možete pratiti ponude veterinara i čipovanje dobiti gratis.

Takođe, spomenuli smo u gornjem delu teksta, da neke uzgajivačnice mačaka imaju praksu da vam prodaju već čipovano mače, pa se možete raspitati i pronaći jednu od takvih uzgajivačnica.

Ideja za ogrlicu!!

Super je ideja da uložite u ogrlicu sa identifikacionim priveskom za svoju mačku. Obeležja na ID ogrlici su, da tako kažemo, prva pomoć u pronalaženju i identifikaciji izgubljene životinje. 

Na primer, ako mačku koja je zalutala u komšiluku pronađe komšija, on sigurno neće imati skener za očitavanje čipa, niti će mu možda pasti na pamet da razmišlja u tom pravcu.

Prvo što će on uraditi, proveriće da li maca ima ogrlicu i da li mu ona može pružiti neku informaciju o tome čija je mačka koju je pronašao i kome da je vrati. 

Međutim, ogrlica nije najpouzdaniji način za pronalaženje ljubimca, jer uvek postoji mogućnost da se otkači i spadne sa životinje. 

Čipovanje mačaka, ipak, osigurava najbezbedniji i najpouzdaniji način čuvanja podataka. Kada macu čipujete ona će do kraja života nostiti sa sobom podatke o svom vlasniku. U slučaju nestanka, koliko god vremena da prođe, uvek postoji mogućnost da pronađete svog najdražeg prijatelja. 

Čipovanjem svom čupavom mališanu osiguravate da identifikacija vašeg ljubimca nikada ne bude izgubljena, ukradena, uklonjena, niti ugrožena na bilo koji drugi način. 

Gubitak kućnog ljubimca može razumeti samo neko ko je to iskusio. Da, uvek možete sebi nabaviti novu mačku, ali ukoliko ste od onih vlasnika koji su zaista voleli svog ljubimca kao najboljeg prijatelja, nećete moći tek tako da stvar prepustite slučaju. 

Gubitak voljenog kućnog ljubimca ume da bude krajnje mučan i bolan. Zašto onda ne bste čipovali svoju mačku kad već postoji mogućnost? Time biste poštedeli i sebe i svog mezimca bilo kakvih neprijatnosti. 

Čipovanje mačaka vam u velikoj meri smanjuje rizik od gubitka ljubimca zauvek. Obeležavanje ljubimaca postalo je imprativ za sigurnost životinja! 

Budite odgovoran vlasnik! Ukoliko još uvek niste čipovali svog ljubimca, odmah pozovite veterinara i zakažite pregled. Ovaj kratak i brz postupak koristi bezbrižnom životu vaše pufnaste mezimice. 

Iako ste zakonom obavezani da brinete o sigurnosti svog ljubimca, ljubav je valjda ta koja vas na ovo najviše obavezuje, zar ne?