strah kod mačaka

Strah kod mačaka! Prepoznajte uplašenu macu!

Šta izaziva strah kod mačaka? Možda ste s vremena na vreme primetili da se vaša maca nečeg boji. Postoji mnogo razloga zbog kojih mačke mogu razviti strah.

Upoznaćemo vas sa nekim stvarima koje izazivaju strah kod mačaka i kako te stvari možete izbeći. 

Strah kod mačaka može dovesti do pojave anksioznosti što može biti teško i za vašu macu i za vašu porodicu. Gubitak apetita ili destruktivno ponašanje mogu dovesti do pojave bolesti ili povrede vašeg dlakavog prijatelja. 

Strah i anksioznost takođe mogu dovesti do toga da vaša mačka postane agresivna prema drugim kućnim ljubimcima i članovima vašeg domaćinstva.

Pre nego što vam kažemo šta izaziva strah kod mačke, trebalo bi da konstatujemo da ovde ne govorimo o tome kako uplašiti mačku. Na nesreću, neki ljudi koji su svesni toga da je mačku lako uplašiti koriste strahove kod mačke da se šale sa njima. 

Namerno plašenje mace ne samo da će povećati anksioznost, već će ugroziti njihovo opšte blagostanje i može oslabiti vezu koju delite sa macom. Ovo je izuzetno surovo i pozivamo vas da to ne činite!!

Takođe je važno napomenuti da se sve mačke ne plaše podjednako istih stvari. Neke čak mogu voleti stvari koje obično plaše druge mačke.

Ovo nam govori o tome koliko je važno upoznati ličnost mace.

strah kod mačaka simptomi

Strah kod mačaka!Kako prepoznati simptome?

Ponekad je jasno kada je vaša mačka zbog nečega uznemirena, ali neke mačke mogu sakriti strah i možda nećete shvatiti da im je neprijatno. 

Vaša mačka može pokazivati sledeće simptome zbog osećanja straha:

  • sakrivanje i bežanje,
  • promena u apetitu,
  • gubitak ili povećanje telesne težine,
  • depresija ili letargija,
  • drhtanje,
  • agresivno ili destruktivno ponašanje,
  • izvijanje leđa i nakostrešena dlaka,
  • široke oči sa velikim zenicama,
  • zavlači rep ispod sebe ili brzo zamahuje vrhom repa u stranu,
  • grebanje ili grizenje.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, možda se vaša mačka plaši, uznemirena je ili je pod stresom i važno je preduzeti određene korake da biste joj pomogli.

Uzroci straha kod mačaka

Otkrivanje toga šta je uzrok straha kod mačke može biti važan korak kako biste maci pružili neophodnu pomoć. Nažalost, vaša mačka bi se mogla uplašiti gotovo svega, čak i stvari koje vam se ne čine nimalo zastrašujuće!

Pa kako možete znati čega se vaša mačka plaši?

Prvi korak je traženje gore navedenih znakova straha kod mačaka. Jednom kada znate kako da prepoznate kada se vaša mačka uplašila, možete početi da povezujete strah sa onim što se dešava u trenucima kada se plaše.

Ono što najčešće izaziva strah kod mačaka je!

1. Glasni zvukovi i buka

Mnogi vlasnici mačaka otkrivaju da se njihovi dlakavi prijatelji plaše stvari poput vatrometa, usisavanja ili glasnih zvukova i buke.

Glasni zvukovi i buka izazivaju strah kod mačaka.

To je posebno izraženo kod onih maca koje od mladosti nisu naviknute na buku gradskog saobraćaja, lupanje posuđa, muziku sa radija i televizora i sl.

Buka može uplašiti mačke i one će se sakrivati i/ili  drhtati. Ako se maca uplaši, ograničite je na mesto gde je intenzitet buke manji. Takođe, kada je grmljavina(baš tad se često javlja strah kod mačaka) razgovarajte sa veterinarom i raspitajte se o lekovima protiv anksioznosti u hitnim slučajevima. 

2. Promene u okruženju

Bez obzira da li se krećete, menjate raspored nameštaja, selite se ili dovodite novu životinju u dom, promena u okruženju vaše mace može izazvati strah.

Mačke su pod stresom čak i sa malim promenama u njihovom okruženju. Novi kućni ljubimac ili stranac u kući može izazvati strah kod mačke. Maca će se uznemiri, sakriti na duži vremenski period ili će izgubiti apetit. 

Mačke se mogu uplašiti kada primete nepoznate pse ili mačke kako lutaju na njihovoj teritoriji. Visok nivo stresa i strah mogu dovesti do toga da mačke napadaju jedna drugu. Zato im obezbedite sigurno okruženje u kojem mogu da žive i neustrašivo lutaju. 

Dodavanje novog nameštaja u vašem domu ili promena rasporeda nameštaja takođe može izazvati strah kod vaše mace. Ovaj strah kod mačaka može izazvati povraćanje, dijareju, anksioznost ili gubitak apetita.

Obavezno nadgledajte svoju mačku kad god dođe do promene u kući, bez obzira koliko vam se ta promena činila malom. 

3. Stresan događaj 

Veoma mali broj mačaka uživa u odlasku kod veterinara, sređivanju ili stavljanju u transporter, zbog čega se događaji poput ovih mogu pretvoriti u fobije.

Nakon događaja poput ovih, mačke mogu pokazivati znakove straha satima ili čak danima nakon događaja.

4. Socijalizacija

Pored ovih okidača, mogu postojati i neki duboko ukorenjeni razlozi za strah vaše mačke.

Na primer, mačići koji nisu dovoljno socijalizovani mogu odrasti u mačku sa mnogo više strahova od mačića koji su imali adekvatnu socijalizaciju. 

5. Kazna

Ako je mačka zlostavljana ili je živela u nezdravom okruženju, može se uplašiti ponašanja koje ih podseća na to vreme.

Ovakve vrste prošlih iskustava takođe mogu dovesti do hronične anksioznosti kod mačaka ili do strah koji ona oseća u tim situacijama, a koji se automatski pretvara u agresivno ponašanje.

Ovo su osnovni razlozi zbog kojih se javlja strah kod mačaka. Međutim, pre nego što shvatite osnovni razlog njihovog straha, važno je razumeti kako taj strah izgleda.

Sa mačkama koje provode vreme na otvorenom, možda ćete se mučiti da otkrijete čega se tačno plaše, jer konačni rezultat možete videti tek kad se vrati kući. Srećom, postoji još puno načina na koje im možete pomoći.  

Ekstremni strah i anksioznost mogu biti uzrokovane različitim situacijama. 

Ako je vaša mačka bolesna, povređena ili se ne oseća sigurno, može početi da pokazuju kliničke znake ekstremnog straha i anksioznosti.

Dijagnoza straha kod mačaka

Možda će biti teško odvesti macu kod veterinara kada pokazuje znakove straha i anksioznosti. Međutim, vaš veterinar mora biti siguran da simptomi nisu povezani sa drugim zdravstvenim problemom. Vaš veterinar će razgovarati s vama o njihovim simptomima i istoriji bolesti.

Takođe, razgovaraćete i o svim  događajima koji mogu doprineti pojavi straha kod mace.

Veterinaru možete pomoći da postavi tačnu dijagnozu tako što ćete zapisati simptome i promene ponašanja koje pokazuje vaša maca.

Uvek postoji šansa da je bolest, povreda ili izloženost toksinima uzrok njihovog straha i strepnje. Fizički pregled i test krvi mogu identifikovati ili isključiti drugi zdravstveni problem kod mace.

Važno je da mačku odvedete kod veterinara čim primetite bilo kakve simptome ili promene u ponašanju. Ključno je prepoznati problem i pomoći maci da se oseća prijatno u toj situaciji.

Lečenje straha i anksioznosti kod mačaka

Prva stvar koju treba da znate da biste pomogli svojoj uznemirenoj maci je da nikada ne treba da je kažnjavate ili grdite ukoliko je uznemirena.

To će samo povećati negativne asocijacije i strah i pogoršati stvari umesto da postanu bolje. 

Cilj bi trebao biti da im pomognete da se osećaju sigurno i opušteno u svom okruženju. 

Lečenje straha i anksioznosti koju strah izaziva kod mace vrši se na individualnoj osnovi. Možda će vam biti pružene tehnike obuke da probate kod kuće ili će vaša mačka morati da bude hospitalizovana.

1.Lekovi na prvom mestu

Vaš veterinar može da prepiše lekove koji pomažu kod straha i anksioznosti. Vaša mačka će možda morati da ostane u bolnici dok lekovi ne počnu da deluju.

2.Terapija ponašanja

Vašoj maci će možda biti potreban trening kako bi promenila svoje ponašanje i kako bi se izborila sa svojim strahovima.

Veterinar može preporučiti posetu terapeutu za ponašanje zbog straha i anksioznosti.

3.Trening kod kuće

Uvek treba da razgovarate sa veterinarom pre nego što započnete bilo kakvu obuku kod kuće. Veterinar vam može dati savete o tome kako obučiti mačku na osnovu sopstvenih strahova i strepnje.

Jedan primer bi bio podučavanje vaše mačke da sedi u transporteru tokom vožnje automobilom. 

Počnite tako što ćete na primer, maci staviti njen omiljeni pokrivač u transporter. Mali koraci su neophodni za navikavanje vaše mačke na situaciju. Može početi tako što će vaša mačka sedeti u transporteru nekoliko minuta, a završiti kratkom vožnjom automobilom.

Obavezno pružite svojoj mački puno ljubavi, pažnje i ohrabrenja kako bi se osećala sigurno. Uvek treba da izbegavate kažnjavanje, jer bi ovo moglo da pogorša situaciju.

Obuka zavisi od vaše mačke, situacije i razgovora sa veterinarom. Ono što deluje za jednu mačku možda neće uspeti za drugu mačku, a vi želite da smislite rutinu treninga koja je baš za vašeg dlakavog prijatelja.

4.Modifikacija ponašanja radi ublažavanja straha

Ako pokušate da izmenite ponašanje mace, na vama je da uložite vreme i trud. Kao i kod svih bolesti, najbolje je započeti lečenje rano.

Dva načina modifikovanja ponašanja koja vam može preporučiti veterinar su: desenzibilizacija i kontrakondicioniranje.

Obe ove metode zahtevaju određeno vreme i sposobnost čitanja govora tela vaše mačke i dekodiranja kretanja repa mace kako bi primetili najranije znakove straha i stresa.

Desenzibilizacija je ponovljena, kontrolisana izloženost stimulusu koji obično izaziva strah ili uznemirenost. Ključno je da svoju mačku izlažete stimulusima na niskom nivou, tako da vaša mačka ne pokazuje znakove straha ili stresa.

Popularna verzija uključuje puštanje zvuka kojeg se vaša mačka plaši pri tako maloj jačini zvuka da nema straha ili stresa.

Nakon tri ili četiri reprodukcije zvuka pri tihoj jačini zvuka bez reakcije, možete vrlo malo pojačati jačinu zvuka i ponoviti postupak.

Neophodno je da vaša mačka ne pokazuje znakove straha ili stresa pre nego što povećate jačinu zvuka.

Protivuslovljavanje menja emocionalni odgovor na stimulus iz negativnog u pozitivni. Na primer, mačku koja se plaši porodičnog psa možete da hranite omiljenom poslasticom svaki put kad ugleda psa.

Vremenom se njen odgovor na viđanje psa može promeniti iz straha u dobra osećanja povezana sa njenom omiljenom poslasticom.

Prva pomoć!Šta mogu učiniti da pomognem maci kada se uplaši?

Ako imate nervoznu ili uznemirenu mačku, važno je preduzeti korake kod kuće kako biste pokušali da smanjite njihov stres, strah i anksioznost. To podrazumeva sledeće:

1.Uverite se da imaju svoj prostor

Mnogim mačkama je jedna od najvažnijih stvari da imaju svoj prostor gde se mogu sakriti kada se uplaše. Zašto im ne bi napravili mesto ispod ili iza nameštaja gde se mogu sakriti?

Ili razmislite o tome da im napravite udoban krevet na vrhu garderobera ili da postavite police na kojima će sedeti ako više vole da budu visoko?

Uvek kada mačka ima strah dobro je postaviti mačku na viši položaj, jer na taj način dobija uvid u celu situaciju iz druge perspektive. Na ovaj način maca će naučiti da je sve u redu i da se ne boji.

2.Izbegavajte stvari koje ih plaše

Ako se vaša mačka plaši nečega na šta naiđe dok je napolju, možda bi bilo najbolje da je deo dana držite u zatvorenom.

Možda bi čak bila srećnija da ostane kod kuće, pogotovo ako to znači da ih možete držati podalje od onoga što ih plaši. Ako je pod većim stresom kada ostane unutra, pobrinite se da ima lak način za ulazak i izlazak po svom izboru, na primer, pomoću mačjeg poklopca na vratima.

3.Dajte im prostora

Neke mačke će želeti da dođu kod vas radi utehe kada se plaše, dok će druge želeti da se sakriju ili ostanu same.

Uvek je najbolje poštovati izbor mačke i ne prisiljavati ih da vam prilaze ako su uplašene – ovo bi zapravo moglo učiniti da se osećaju još više uplašeno.

4.Ostanite smireni

Mačke će se često javiti ako se boje ili su pod stresom, pa pokušaj da ostanete mirni zaista je važan. Ako pokazuju znake stresa, vaše zadržavanje smirenosti pomoći će im da se osećaju lagodnije.

5.Pokušajte da se pridržavate rutine

Većina mačaka voli rutinu, jer to znači da mogu da predvide šta će se sledeće dogoditi. Hranite i puštajte mačku napolje svakog dana u isto vreme.

6.Polako uvodite nove stvari

Ponekad promena može uplašiti vašu mačku, posebno ako nije spremna i ako u svom domu pronađe nešto novo od čega oseća da ne može da pobegne.

Ako vršite bilo kakve promene u svojoj kući, pokušajte da to učinite postepeno, ako je moguće. Uvek se pobrinite da vaša mačka ima negde gde može da ode ako želi da bude daleko od novih stvari.

Mačke takođe vole priliku da stvari gledaju, njuškaju ili istražuju, pa im, ako je moguće, u startu pokušajte omogućiti pristup pod nadzorom kako bi se mogle na siguran način naviknuti na sve nove prizore, zvukove ili mirise.

7.Isprobajte feromonski dodatak

 Ovi proizvodi mogu pomoći vašoj mački da se oseća mirno i ublažiti napetost u kući.

8.Čipujte macu

Ako je vaša mačka uplašena, mogla bi da se uspaniči, pobegne i izgubi se. Ako je čipovana i ako su vaši podaci ažurirani i tačni, imate mnogo veće šanse da se ponovo ujedinite ako maca ne pronađe način da se vrati kući. Veterinari i azili skeniraće mikročip vaše mačke i moći će da vas kontaktiraju ako im se dovede mačka.

9.Obratite se svom veterinaru 

Preporučili bismo da što pre kontaktirate svog veterinara ako se vaša mačka plaši ili strepi, jer se strahovi vremenom pogoršavaju.

Ovo ne samo da uznemirava vašu mačku, već i njihovo ponašanje postaje sve ekstremnije. 

mačka se plaši

Oporavak od straha i anksioznosti kod mačaka

Ekstremni strah i anksioznost nisu poznati kao uslovi opasni po život, ali je svejedno važno da zakažete kontrolni pregled kod svog veterinara.

Na ovaj način možete proveriti napredak u lečenju i uveriti se da vaša mačka nije razvila neke druge bolesti.

Moglo bi potrajati da pomognete vašoj mački da se izbori sa svojim strahovima, a postoji šansa da je vaša mačka prirodno zabrinuta.

Najbolje što možete učiniti je da radite sa veterinarom, obučite mačku da se nosi sa anksioznošću i izbegava stresne situacije kad god je to moguće.

Šta je prevencija?

Socijalizacija je izuzetno bitna za mace. Rani, česti i prijatni susreti sa različitim kućnim ljubimcima i ljudima svih starosnih grupa mogu pomoći u sprečavanju razvoja strahova i fobija kod maca. Period socijalizacije kod mačaka započinje i završava obično između 3 i 9 nedelje.

Genetika igra ulogu u razvoju strahova, zato odaberite macu ili mačku koja se ne boji i koja je društvena.

Važno je izbegavati stimuluse koji izazivaju strah, posebno kada ste odsutni i pružiti svojoj mački sigurno i zdravo okruženje. Ako vaša mačka pati od anksioznosti zbog razdvajanja, možda ćete želeti da razmislite o tome da unajmite čuvara mačaka i pružite joj nekoliko aktivnosti koje će je okupirati dok vas nema.

I zapamtite, ako vaša mačka pati od strahova, pobrinite se da je zaštitite od fizičkih povreda koje će sebi naneti tokom epizoda reakcija na strah.

Strahovi kod mačaka mogu značajno uticati na kvalitet njihovog života. Iako može proći neko vreme dok se maca ne izbori sa svojim strahovima, vaša podrška i ohrabrenje su neophodni. Ako vaša mačka pati od krajnje anksioznosti, odmah se obratite svom veterinaru.