pas akita

Pas akita vaš najodaniji zaštitnik i čuvar!

Pas akita je toliko karakteristična pasmina da ljubiteljima pasa nisu mogle tek tako promaći sve njegove čari. Vlasnici akite to najbolje znaju.

Iako možda, na prvi pogled, tako ne izgleda, pas akita je vrlo umiljat, nežan, tih i odan svom vlasniku. Pokoran je i predan i veoma zaštitnički nastrojen.

Ako ste u dilemi i niste sigurni da li baš ovom psu da pružite svoju prijateljsku ljubav i uzmete ga za svog kućnog ljubimca, u nastavku teksta pokušaćemo da vam bolje približimo karakteristike akite i pomognemo da donesete pravu odluku.

Poreklo psa akite

Pas akita je naziv dobio po jednoj maloj provinciji Akita koja se nalazi na severu Japana. Veruje se da ovi psi poreklo vode upravo iz ovog mesta. 

Prva pojava ove rase datira još iz daleke 1600-te godine. Stručnjaci kažu da se tih davnih godina pas akita koristio za čuvanje japanskih plemića, kao i za lov na živinu i krupnu divljač (uključujući čak i medvede).

Na američko tlo ovu pasminu je donela žena po imenu Helen Keler. Naime, tokom njene posete Japanu, Japanci su je odveli do grada Shibuya-ku (okrug Tokija), kako bi joj pokazali statuu psa Hačika i upoznali je sa pričom o ovom neverovatnom psu. 

A ko je Hačiko?

Hačiko je bio pas akita koji je dvadesetih godina prošlog veka svojom lojalnošću stekao svetsku slavu. 

Naime, Hačiko je za vlasnika imao poznatog profesora koji se sa posla vraćao svakoga dana u isto vreme i njegov prvrženi i odani pas ga je svaki dan čekao na železničkoj stanici.

Jednoga dana profesoru je na poslu pozlilo usled čega je preminuo. Nikada se više nije vratio kući, ali ga je Hačiko neprestano čekao, u isto vreme na istom mestu, sve dok i sam nije izdahnuo skoro čitavu deceniju nakon smrti svog vlasnika.

Ova dirljiva priča doživela je i ekranizaciju. Film “Hačiko”, sa Ričardom Girom u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan 2009. godine. 

Nakon ove priče Helen Keler je i sama poželela da ima ovako odanog prijatelja. Japanci su joj poklonili štene akite koje je ona sa sobom ponela u Ameriku. 

Nakon Drugog svetskog rata, vojnici koji su bili stacionirani u Japanu sa sobom su doneli još pasa ove rase. 

Prvi uzgoj štenaca akite u SAD-u počeo je 1956. godine. Ovi psi bili su uzgajani pod nazivom američka akita, koja je evoluiranjem malo promenila karakteristike u odnosu na japansku akitu. 

Odvajanje rase akite na dve vrste je u početku podelilo ljubitelje pasa na dva suparnička tabora.

Bilo je onih koji nisu želeli da priznaju postojanje američke akite kao vrste, jer su želeli da ostanu verni izvornom japanskom poreklu akite. Ipak, 1972. godine, Američki kinološki savez, konačno prihvata američku akitu kao zvaničnu rasu pasa.

Bilo kako bilo, preferirali vi američku ili japansku akitu, ono o čemu se nikada ne raspravlja i što se ne dovodi u pitanje jeste kombinacija neustrašivosti i odanosti koje čine karakter ove prelepe životinje.

pas akita prodaja

Japanska akita

Japanska akita je zapravo i originalna rasa akite. Uzgajana je za lov i borbe pasa. Japanska akita je pas snažnog tela ali i karaktera, pa se ne preporučuju vlasnicima početnicima. 

Zbog borbene naravi potreban im je vlasnik sa iskustvom, koji će ih dresirati uz pomoć jake discipline i doslednosti. 

Uprkos urođenom karakteru, ovi psi su veoma privrženi i odani vlasniku, ali umeju da pokažu i najlepša osećanja prema onima koje vole. Hrabri su i odlični čuvari porodice. Japanska akita ne laje bez preke potrebe. 

Spadaju u jaku i generalno zdravu pasminu, ali kao i svako biće imaju i slabe tačke. Japanskoj akiti osetljive su oči i kukovi. Stručnjaci preporučuju redovne očne preglede. 

Oblik glave je trouglast, lice je nalik lisici, a oči su u obliku badema. 

Japanska akita je pas kome je potrebno mnogo vežbanja kako bi održao kondiciju i mišićavost tela. Ipak, ako nekad morate šetnju i propustiti, neće se desiti ništa strašno. 

Uvek imajte na umu da su ovo lovački psi, pa prema tome, morate imati dodatan oprez ako ih puštate sa lanca da slobodno trče.

Svaki veliki pas ima i veliki apetit. Potrebna im je izbalansirana redovna ishrana bogata mineralima i vitaminima. Za razliku od drugih pasa, japanska akita je sklona nadimanju i stomačnim problemima, manji češći obroci pomoćiće da ove probleme izbegnete.

Krzno im je pufnasto i bogato dlakom. Najčešće je bele boje, ali ima i onih sa riđom dlakom, ili tigrastim šarama. 

Da bi bilo negovano, potrebno je redovno ga češljati četkama koje su namenjene psima. 

Američka akita

Mnogo ljudi ne pravi razliku između japanske i američke akite, ali činjenica je da su to dve različite vrste akite. Razlike se primećuju u boji krzna, obliku tela, veličini, ali i u karakteru. 

Iako slične građe, američka akita je veća i teža od japanske akite. Krzno američke akite može biti u svim bojama (riđa, bela, razne nijanse braon boje, tigrasta), dok je krzno japanske akite tigrasto, belo, riđe, ili riđe sa dlakama koje su na vrhovima crne.

Glavna telesna razlika je u strukturi glave i oka. Američka akita ima široku glavu i male uvučene oči (glava podseća na medveda). 

Američka akita ima zdepasto, mišićavo telo sa krupnim kostima, dok je japanska akita vitkija i gracioznija. 

Obe vrste imaju sličan temperament, ali je potrebno napomenuti i suptilne razlike. I jedna i druga je tvrdoglava, svojeglava, odana i zaštitnički nastrojena. 

Ni američka, ni japanska akita nisu naklonjene strancima. Takođe, ni jednoj, ni drugoj ne ide sa drugim životinjama baš najbolje.

Razlike, možemo reći, čine nijanse istih osobina. Na primer, američka akita se možda neće najbolje slagati sa psima istog pola, ali se odlično slaže sa psima suprotnog pola. Takođe, ako je dobro izdresirana, američka akita može razviti dobar odnos sa nepoznatim ljudima, što kod japanske akite nije slučaj.

Akita pas – karakteristike

Pas akita je velika i moćna rasa psa. Na prvi pogled zastrašujućeg i opasnog igleda, ali ako se pravilno dresira akita može biti nežan i zabavan porodični pas. 

Iako veliko, telo akite je skladno građeno. Pas akita ima široku glavu i kratku njušku. Oči su male i trouglaste, uši su uspravne i idu “u špic” što ovoj rasi daje dostojanstven i moćan izgled. 

Široka prsa i jak vrat služe kao oslonac velikoj glavi. Telo je mišićavo, noge ravne i snažne. Rep je veliki i pun, podignut, najčešće uvijen preko tela.

Pas akita ima gusto krzno koje čini dlaka kratke do srednje dužine. Ispod krzna ima gustu i mekanu poddlaku što ovu rasu čini pogodnu za hladnija podneblja. Međutim, dlaka se tokom letnjih meseci dosta proredi, pa im vrućina neće preterano smetati. 

Boja krzna može biti u potpunosti bela, bez ikakvih šara, ali takođe, krzno može biti prošarano riđim, braonkastim i crnim nijansama dlake. 

Životni vek ove pasmine može biti dug od 10 do 12 godina.

Odrasli mužjak može biti težak od 38 do 60 kilograma. Visina koju odrasli mužjak akite može dostići doseže do 68 cm. Ženka može biti teška između 30 i 50 kilograma, dok njena visina iznosi 63,5 cm.

Karakter akite

Kao što smo spomenuli, pas akita je u davna vremena korišćen kao pas čuvar. Takođe, neretko je služio i kao pas za lov. Upravo zbog toga u genima ovog psa je da bude neustrašiv i da ne odstupa pred izazovima. Ali on u isto vreme može biti i nežan, privržen i odan pas porodici.

Uvek nepoznate osobe drži na oprezu, tako da, jednom rečju, on je pravi pas čuvar.

Konstantno je u pripravnosti da zaštiti vlasnika. Hrabar je i inteligentan. Sklon je agresiji prema drugim psima istog pola.

Upravo zbog toga, najprikladniji je za domaćinstvo u kojem će biti glavni ljubimac, ili eventualno imati još jednog čupavog prijatelja. 

Sa porodicom pas akita je vrlo nežan i razigran. Voli da učestvuje u svim aktivnostima. Sa decom će se vrlo rado igrati. Ukoliko vas jako voli, budite sigurni da ćete često biti “natopljeni” njegovim psećim poljupcima. 

Iako za njih važi uverenje da laju samo kada veruju da situacija to opravdava, neretko će oceniti da je upravo došao taj momenat da zalaju, jer oni su, pre svega, psi čuvari koji verno čuvaju svog vlasnika. 

Poznato je i da često “gunđaju”, odnosno jauču.

Vrlo često pas akita je tvrdoglav i svojevoljan. Prema tome, dresura ove rase može biti izazov nekim vlasnicima. Pas akita nije za nedosledne, plahe i popustljive vlasnike. Njemu je potreban vlasnik koji će mu pružiti čvrstu disciplinu, ali uz puno ljubavi. 

Svakodnevna aktivnost ovoj rasi je od velikog značaja. Potrebno im je puno vežbanja, šetanja i raznih drugih igrarija kako im ne bi bilo dosadno.

U suprotnom, dosadu će pretvoriti u agresivnost pa mogu biti i destruktivni za domaćinstvo. Ako se ne izvodi u redovne šetnje, nije isključeno da će početi da pravi lom po domaćinstvu. 

Ovoj rasi je u prirodi da bude agresivna, što će i biti ukoliko se ne dresira na adekvatan način. Dresura je od presudnog značaja za karakter akite, takođe i pravilna socijalizacija od najranijeg doba.

S obzirom na izrazitu tvrdoglavost ove pasmine, biće vam potreban dodatan trud i strpljenje kako biste psa akitu naučili pravilnom psećem ponašanju.

Kakva ishrana je adekvatna?

Koliko će odrasli pas akita jesti zavisi od njegove veličine, građe, metabolizma i dnevnih aktivnosti koje upražnjava. Psi su jedinka za sebe, baš kao i ljudi. Ne može se sa sigrunošću utvrditi univerzalna količina potrebnih nutrijenata na dnevnom nivou. 

Podrazumeva se da će veoma aktivnom psu biti potrebna i veća količina hrane u odnosu na psa koji većinu vremena provodi leškareći na kauču. 

Kvalitet pseće hrane, takođe, se razlikuje. Postoji kvalitetnija i manje kvalitetna hrana za vaše ljubimce. Ukoliko se odlučite za onu kvalitetniju, budite sigurni da će to pružiti bolju negu i zdravlje vašem ljubimcu.

Kvalitetna hrana će i količinski biti manje potrebna da zadovolji dnevne potrebe vašeg krznenog prijatelja.

Preporučena dnevna količina hrane za odraslog psa akitu je 3 do 5 šolja visokokvalitetne suve hrane.

O ishrani ljubimca najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom. On će vam sa sigurnošću reći za koju hranu da se odlučite i koliko obroka je dovoljno za vašeg “mališu”.

Da li je zahtevna nega akite?

Akita je najsrećnija i najbolje se oseća kada živi unutar doma sa porodicom. Iako po prirodi nije hiperaktivan, neophodno mu je redovno vežbanje.

Trideset minuta do sat vremena aktivnosti dnevno, ovom psu biće dovoljno da se oslobodi viška energije. 

Brza šetnja, trčanje (za odraslog psa, starijeg od dve godine), valjanje i skakutanje po dvorištu ili negde na otvorenom, omiljene su aktivnosti ovog psa.

Zbog izražene agresivnosti prema drugim psima, posete parkovima bi bilo najbolje izbegavati. Pas akita spada u pasmine koje imaju veoma visok koeficijent inteligencije. Upravo zbog toga, najbolje bi bilo praktikovati raznovrsnu rutinu. 

Dosada im izaziva promene u ponašanju kao što su učestalo lajanje i zavijanje, kopanje, žvakanje i uništavanje nameštaja, a mogu postati vidno agresivniji. Akitu uključite u što više porodičnih aktivnosti i ne ostavljajte je samu duži vremenski period. 

Ukoliko imate dvorište, najbolje bi bilo da ono bude ograđeno. Ovo je važno kako za bezbednost vašeg ljubimca, tako i za bezbednost nepoznanika koji mogu slučajno zalutati na vaš posed. 

Obično nisu agresivni prema posetiocima ako su vlasnici kod kuće, ali kada vlasnici nisu u blizini može se desiti da napadnu nepoznatu osobu.

Akita je najodaniji čuvar i u prirodi mu je da zaštiti svog vlasnika od svega što smatra pretnjom.

Pri uzgajanju štenaca akite mora se obratiti posebna pažnja. Ova rasa pasa raste veoma brzo, (naročito od četvrtog do sedmog meseca) pa usled neadekvatne nege mogu razviti poremećaj kostiju. Visokokvalitetna i niskokalorična ishrana usporiće rast i sprečiti posledice. 

Dok je akita još štene izbegavajte da je puštate da se igra na tvrdim površinama kao što je pločnik. Radije se odlučite za travnate površine. Skakanje i trčanje po tvrdim podlogama odložite dok pas ne napuni dve godine, do tad će im se zglobovi u potpunosti razviti i oblikovati.

Iako imaju bogato pufnasto krzno, nije ga teško održavati. Najbolje ih je kupati na tri meseca. Naravno, može i češće ako za kupanjem ima potrebe. Koristite proverene šampone za pse.

Nokte im je potrebno kratiti jednom mesečno, a uši jednom nedeljno proveravati kako biste videli ima li prljavštine koju je neophodno ukloniti. 

pas akita cena

Akita pas – cena

Prosečna cena štenaca akite kreće se od 80.000,00 dinara, pa sve do 120.000,00 dinara. 

Na ovaj raspon u ceni utiče nekoliko faktora, kao npr. da li je reč o izložbenom psu, da li imaju jak pedigre, opšte stanje psa, leglo, uzrast i ostalo.

Akita pas – prodaja

Kao i sve drugo, tako se i životinje danas u većini slučajeva, prodaju putem interneta. Koliko je internet oglas pouzdan i da li garantuje da ćete dobiti upravo psa kojeg želite, a ne mešanca, to vam niko ne može sa sigurnošću tvrditi. 

Ovo možete proveriti jedino u slučaju da poznajete nekoga ko je imao pozitivno iskustvo prilikom kupovine psa preko interneta.

Sigurnija opcija za kupovinu svakako jeste da potražite registrovanu uzgajivačnicu pasa. One vam kao garanciju nude sve potrebne papire i dokumente o pedigreu.

Uzgajivačnice odaberite preko interneta ili pitajte prijatelje za preporuku. 

Koliko god vam se pas akita činio kao veliki izazov i nešto sa čim, možda, ne želite da se “bakćete”, budite sigurni da vernijeg prijatelja i odgovornijeg zaštitnika nikada nećete imati.

Oni možda jesu nezgrapni i ogromni, i nisu za preterano druženje sa vašim poznanicima, ali će vama, do kraja svog života, pružati zaštitu i bezuslovnu ljubav. Akita je pas koji vas nikada neće izneveriti, njegova jedina misija u životu je da služi svom vlasniku.