koliko mačka nosi mačiće

Koliko mačka nosi mačiće? Ulepšajte joj svaki dan!

Vaša maca je trudna prvi put, a vi ne znate koliko mačka nosi mačiće dugo i kada to mace dolaze na svet? Evo kako to izgleda u nedeljama.

Kada mačka nosi mačiće to je veliki izazov i za vas i za mačku, naročito ako je to prvi put. Može se desiti da prve simptome trudnoće ne primetite na vreme i da samo odjednom primetite malo veći stomak kod mace.

Upoznajte se kroz sve nedelje macine trudnoće i kako one izgledaju. Takođe važno je da znate kako da pripremite okruženje za nove članove vađe porodice.

Hajde onda da saznamo koliko mačka nosi mačiće. Spremite se na vreme da ih dočekate.

Trudnoća kod mačaka

Mačke mogu ostati smacne više puta tokom godine. Mačke postaju polno zrele između šestog i devetog meseca. Međutim, pojedine rase mačaka sazrevaju ranije, te mogu dobiti prvo teranje već sa četiri meseca.

Čim mačka postane polno zrela ona u bilo kom trenutku može da uđe u estrus (teranje).

Kod mačaka estrus se može javiti svakih 12 do 22 dana i ovo se dešava stalno dok mačka ne zatrudni. Sezona parenja kod mačaka traje od marta do septembra.

Verovali ili ne, više mužjaka može oploditi jednu mačku tokom perioda njene ovulacije. Dakle, mačka se može pariti sa više mužjaka kada je u teranju i kao rezultat toga rađaju se mačići koji se međusobno razlikuju, jer su poreklom od različitih očeva. 

Period trudnoće kod mačke traje dva meseca, a ona je nakon porođaja brzo spremna za sledeće parenje. Mačka može da se omaci čak 5 puta u toku jedne godine. 

Dakle, sada je jasno koliko mačka nosi mačiće – puna dva meseca!

Važno: ako mislite da mačke od nekog perioda svog života više nisu plodne grešite. Kod mačaka tokom godina plodnost samo opada i smanjuje se šansa da za više poroda tokom jedne godine.

Čak i izuzetno stare mace mogu ostati trudne i rađati mačiće, ali zdravstveni rizici u tom periodu su mnogo veći.

mačka je trudna

Znakovi koji odaju trudnoću kod mačke

Kada mačka zatrudni, počeće da pokazuje znakove trudnoće i u svom izgledu i u ponašanju.

Većina vlasnika često ni ne zna da je mačka trudna, ali postoje određeni znaci koji vam govore da bi vaša mačka mogla biti trudna i da uskoro možete računati na mačiće u svom domu. 

Ako želite da znate da li je mačka trudna, obratite pažnju na sledeće znakove koji se javljaju nakon druge ili treće nedelje od trenutka kada mačka postane smacna: 

 • Jedan od najpouzdanijih pokazatelja da je vaša mačka trudna jesu promene koje se javljaju na bradavicama. Nakon otprilike 15-18 dana trudnoće, možete primetiti da bradavice kod mačke postaju uvećane i menjaju boju u ružičastu;
 • Trudna maca može proći kroz fazu povraćanja. Ako primetite da mačka povraća često ili da se maca ne oseća dobro, obratite se veterinaru.
 • Stomak mace počeće da se uvećava, ali izbegavajte dodirivanje tako da ne rizikujete da povredite mačku ili njene nerođene mačiće. Iza oteklog stomaka mogu da se kriju i drugi uzroci i zbog toga pažljivo pratite svoju mačku zbog mogućih znakova bolesti i obratite se veterinaru ako ste zabrinuti za mačku i njeno zdravstveno stanje;
 • Mačka će postepeno dobiti na težini između 1-2 kg u zavisnosti od broja mačića koje nosi, što je još jedan znak da je mačka trudna;
 • Apetit mačke znatno je veći nego što je to uobičajeno. Pojačan apetit će takođe doprineti njenom povećanju telesne težine. S druge strane, pojačan apetit takođe može biti znak da mačka ima gliste ili da je bolesna. Obavezno se posavetujte sa veterinarom kako biste bili sigurni da se ne radi o parazitima ili bolesti kod vaše mačke;
 • Trudnoća kod mačke može se otkriti i pomoću ultrazvuka, ponekad već 15 dana nakon što je postala smacna. Veterinar vam od 40. dana trudnoće može reći koliko mačića da očekujete. Imajte na umu da u trudnoći mačke veći mačići u materici mogu zakloniti manje mačiće, što se ne vidi na ultrazvuku, tako da možda vaša maca dobije više mačića nego što je očekivano;
 • Kada dođe vreme za porođaj mačka će tražiti toplo i skriveno mesto gde će njeni mačići biti sigurni. Zadnjih 24 sata pre porođaja mačka će biti nemirna i odbijaće hranu.

Iako vaša mačka može da se omaci bez vaše pomoći vi svakako budite spremni kako se dan porođaja bude približavao kako bi umirili vašu macu i kako bi joj pomogli u slučaju da dođe do komplikacija. 

Koliko dugo mačka nosi mačiće?

Trudnoća mačke po pravilu traje oko 60 dana, odnosno dva meseca, a većina mačaka se omaci do 65. dana. 

Tačno vreme ipak zavisi od zdravstvenog i opšteg stanja mačke, kao i od pasmine.

Najbolji način da odredimo termin kada mačka treba da se omaci jeste računanje, odnosno brojanje od dana parenja.

Mnogim vlasnicima taj dan u većini slučajeva nije poznat, pa je najbolje da to proceni veterinar. Mačke obično imaju u leglu od 2 do 5 mačića, a broj se tokom trudnoće može odrediti ultrazvučnim pregledom.

Faze trudnoće kod mačke

Postoji 5 faza trudnoće kod mačke. Prva faza je estrus, takođe poznat i kao teranje. Jednom kada se mačka pari, a jaje se oplodi, ulazi u drugu fazu svoje trudnoće.

Ovde će vaša mačka početi da pokazuje znakove trudnoće. 

U trećoj fazi trudnoće mačići počinju da rastu i vaša mačka će nastaviti da dobija na težini.

Četvrta faza podrazumeva da će mačka početi  da traži mirno i sigurno mesto gde će se omaciti, a otprilike dva dana pre nego što mačići stignu, možda će i prestati da jede.

Konačno, u petoj fazi, vaša mačka će početi da se porađa. Prvo mače se obično rodi oko sat vremena posle početka porođaja, a zatim novo mače bi trebalo da sledi otprilike svakih 15 do 20 minuta dok se svi ne rode. 

Tokom perioda trudnoće, ali i nakon porođaja, vašoj mezimici je neophodna hrana bogata vitaminima, kalorijama i hranljivim materijama.

Dajte svojoj mački blizu dva puta više hrane nego što je obično dobijala, u poslednje dve do tri nedelje trudnoće. Pitajte veterinara o tome kako mački davati vitaminske dodatke tokom ovog perioda. 

Trudnoća mačke iz nedelje u nedelju

Sada kada ste se upoznali sa pet faza trudnoće kod mačke i koliko dugo mačka nosi mačiće, hajde da proučimo trudnoću mačke iz nedelje u nedelju. 

Prva nedelja

Ovde se dešava magija. Mačke su veoma plodne i nakon što se vaša mačka pari, potrebno je oko 1 do 10 dana da spermatozoidi pronađu jajnu ćeliju i oplode je.

Druga nedelja

Oplođeno jaje putuje niz jajovod prema materici gde će se implantirati u zid materice.

Treća nedelja

Tokom treće nedelje trudnoće, mačići počinju da se razvijaju. Primetićete da se promene počinju dešavati na telu mačke.

Njene bradavice će se povećati i ona će početi dobijati na težini.

Četvrta nedelja

Ovo je naporna nedelja! Tokom četvrte nedelje mačke mogu imati mučnine, povraćanje, kao i gubitak apetita.

Do kraja četvrte nedelje ako nežno stavite ruku na stomak mačke možda ćete osećati mačiće koji se formiraju u stomaku vaše mačke. 

Peta nedelja

Ovo je nedelja u kojoj vaš veterinar može uraditi ultrazvučni pregled.

Čak bi mogao da vam kaže koliko mačića nosi vaša mačka, tako da znate koliku veličinu legla da očekujete. Dva? Tri? Možda šest? Ko zna!

Šesta nedelja

U šestoj nedelji apetit mačke će se još više povećati.

Biće joj potrebna dodatna ishrana da bi bila zdrava i da bi hranila mačiće. Takođe, zabavni deo … to je faza u kojoj ćete možda moći da vidite kako se mačići pomeraju u njenom stomaku.  

Sedma nedelja

U sedmoj nedelji mačka će imati veliki, zaobljeni stomak i tražiće sigurno i udobno mesto gde će se omaciti. Takođe mačka može izgubiti apetit.

Osma nedelja

Tokom ove nedelje bradavice vaše mačke biće velike i natečene.

Primetićete i da vaša mačka mnogo neguje sebe. 

Opet, mačka opet može izgubiti apetit i dalje tražiti ono savršeno mesto za mačiće ako ga već nije pronašla. Još jedna stvar koju ćete primetiti je mleko koje se izlučuje iz bradavica.

Deveta nedelja

Ovo je uzbudljiva nedelja. Vaša mačka bi sada mogla da se omaci. Možda ćete primetiti da se kod mačke pojavio vaginalni iscedak.

Iscedak je crvene boje, ali ne mora da znači da ćete ga primetiti, jer će mačka stalno lizati. Kod mačke se može pojaviti uznemirenosti.

Ako primetite bilo koje od ovih ponašanja, to su jasna upozorenja da se mačići mogu roditi bilo kada.

Deseta nedelja

Ako vaša mačka nije započela porođaj posle deset nedelja, obratite se svom veterinaru i uverite se da je sve u redu i da je mačka zdrava. Ako nešto nije u redu, bolje je da to znate odmah.

Veterinar može da pomogne maci i da spreči neke veće probleme tokom porođaja. Ako je sve u redu, nastavite da čekate da priroda krene svojim tokom.

Porođaj mačke se bliži!

Znaci koji ukazuju da se porođaj mačke bliži su sledeći:

 • ako mačka odbija hranu, nemirna je i traži mirno i skriveno mesto,
 • telesna temperatura mačke će pasti na oko 37,8°C između 12-24 sata pre početka porođaja,
 • pred porođaj mačka je glasna, uznemirena i stalno će se čistiti,
 • porođaj počinje jakim stomačnim stezanjem, nakon čega se javlja vaginalni iscedak. Ako je iscedak gust ili crn odmah kontaktirajte veterinara,
 • nakon iscedka mačići bi trebali uskoro da stignu!

Većina porođaja kod mačaka prođe bez problema, ali ako se pojave neki znakovi koji ukazuju na komplikacije ili ako videte da se mačka napreže, a mačića nema ili ste zabrinuti zbog nečeg drugog kontaktirajte veterinara.

trudnoća kod mačke

Porođaj kod mačke

Faza porođaja može trajati od 2 do 24 sata!

Svi mačići rođeni su u posteljici, koju bi mačka trebalo da ukloni sa novorođenih mačića. Generalno, vi ne biste trebali da joj smetate prilikom porođaja, ali ako ona ne može da skine posteljicu, uklonite je vi da biste sprečili da se mače uguši.

Tu će biti amnionske tečnosti koja može ući u usta i pluća mačeta i potrebno je da je aspirirate pomoću šprica ili da je nežno istresete.

Podstaknite disanje mačeta tako što ćete ga nežno trljati dok ne počne da mjauče i da se pomera, a zatim dopustite mački da očisti svoje mačiće. 

Nova mama obično žvaće pupčanu vrpcu sama, ali ako to ne učini, moraćete je vi preseći. Pupčanu vrpcu treba da vežete na dva dela i presečete je sa sterilisanim makazama.

Ako primetite da se vaša mačka neproduktivno napreže duže od dva sata, odmah se obratite veterinaru.

Komplikacije tokom porođaja kod mačke

Ponekad porođaj kod mačke može postati problematičan. Mlade mačke i one koje se porađaju po prvi put posebno mogu biti sklone komplikacijama.

Ako mačka predugo trpi porođajne bolove, a mačići ne stižu ili ako se mačići postavljaju na problematičan način, stvari mogu postati opasne i za majku i za potomstvo.

U tom slučaju pozovite veterinara, koji će moći da vam pomogne.

Odmah potražite veterinarsku pomoć ako:

 • tokom sat vremena od početka porođaja mačka ne donosi mačiće,
 • mačka je depresivna, letargična ili ima temperaturu veću od 39,4 °C,
 • mačka gubi svežu krv iz svoje vulve više od deset minuta. Vaginalno krvarenje u kasnoj trudnoći, poput osme nedelje, može ukazivati na prerano rođenje koje zahteva carski rez i zbog toga je maci potrebna hitna veterinarska nega. Carski rez kod mačke potrebno je raditi i u slučaju distocije (kada se mače zaglavi u porođajnom kanalu),
 • kontrakcije koje traju duže od 60 minuta znače da je mački potrebna pomoć pri rođenju mačića od strane veterinara.

Mačke mlađe od 1 godine ili starije od 8 godina imaju više zdravstvenih komplikacija tokom trudnoće nego ostale mačke. 

Gotovo je! Mačići su stigli!

Mačka i mačići su dobro!

Porođaj je veoma iscrpljujuć i zato su i maca i mačići veoma umorni. Čim su mačići zauzeti sa prvim obrokom, majka počinje da ih čisti. Mačići su istraživali, našli su bradavice i radosno piju mleko.

Često jednostavno zaspe posle toga, a mačka ih pere kako bi pokrenula metabolizam i varenje kod mačića.

Tokom prvih 48 sati mačići kroz prvo majčino mleko tzv. kolostrum dobijaju potrebne hranljive materije. Kolostrum je izrazito bogat mastima, proteinima i određenim mineralima i na taj način mačići jačaju njihov imuni sistem i štite se od infekcija.

Mnoge mačke instinktivno prenose svoje mačiće na drugo mesto nakon rođenja, kako bi ih zaštitile.

U početku, nakon porođaja mačka neće napuštati mesto gde se nalazi sa mačićima osim da bi uzela obrok ili zbog odlaska u toalet za mačke.

Zbog toga je potrebno da joj u blizini stavite toalet(posip za mačke) i hranu kako bi razdaljine bile kratke i omogućile joj da se brzo vrati svojim mačićima.

Novorođene mačiće je potrebno hraniti u roku od sat ili dva od njihovog rođenja. Međutim, ako se to ne dogodi, ako mačići ne dobijaju dovoljno hrane ili ako mačka odbija da se stara o svojim mačićima moraćete vi stupiti kao zamenska mama. Unos mleka treba da nadopunite upotrebom flaša za dojenje i dodataka koje možete kupiti u najbližoj prodavnici kućnih ljubimaca.

Sa planiranjem i pripremama, dolazak novih mačića ne mora biti stresno iskustvo. Sada kada znate koliko mačka nosi mačiće, učinite joj svaku nedelju brižnom i bez stresa. Želimo vam puno sreće sa vašom novom proširenom mačjom porodicom!