konuktivitis kod mačaka

Konjuktivitis kod mačaka!Pazite na ove simptome!

Konjuktivitis kod mačaka oboljenje koje ugožava oči. Ukoliko je oko crveno, natečeno i izgleda nezdravo, vreme je da odmah pomognete maci.

Konjuktivitis može imati različite simptome, pa je nekada teško biti siguran o čemu se zapravo radi. Ukoliko primetite da maca pokušava da trlja oko šapom, na nameštaju ili duž poda, velika je verovatnoća da se radi baš o ovom oboljenju.

Konjuktivitis kod mačaka je čest problem. 

Dok vaša maca čeka pregled kod veterinara, pročitajte ovaj članak i saznajte više, šta uzrokuje bolest, šta možete učiniti da ovo neprijatno stanje oka nestane  i šta macu čeka kod veterinara.

Šta je konjuktivitis kod mačaka?

Konjuktivitis kod mačaka je zapaljenje konjunktive – prednje membrane oka. Ta membrana je veoma važna i ona ima zaštitnu ulogu.

Ona sprečava ulazak prljavštine, prašine i bakterija u oko. Upala će prouzrokovati da konjunktiva pocrveni i natekne, a oko može da suzi.

Konjuktivitis kod mačaka može biti povezan sa bolestima oka, ali i sa nekim drugim bolestima kod mačaka. Od konjuktivitisa mogu da obole mačke svih starosnih doba, ali su posebno podložni mačići.  

Može biti ili zarazan, ako ga uzrokuju virusi ili bakterije, ili neinfektivni kada nešto uđe u oko i nadraži ga. Upala se može pojaviti na jednom oku ili na oba oka istovremeno.

Ako vaša mačka ima konjunktivitis, možete primetiti da se šapom trlja po oku ili neprestano trepće i žmiri, jer je ovo stanje neprijatno. Odlazak kod veterinara je najbolja stvar za brz oporavak.

konjuktivitis kod mačaka simptomi

Koji su simptomi?

Ako vidite prekomerno suzenje jednog ili oba oka, nenormalno ispuštanje mutne, žute ili zelenkaste tečnosti iz oka ili crvenilo, vaša mačka može imati konjunktivitis. Vaša mačka takođe može škiljiti ili držati oči zatvorene zbog nelagodnosti ili fotofobije (nevoljnost da bude pod jakim svetlom). 

U težim slučajevima, tkivo konjunktive ili treći kapak mogu biti toliko otečeni da mogu delimično ili u potpunosti prekriti oko. 

Dakle, uobičajeni simptomi konjuktivitisa kod mačaka uključuju:

 • crvenilo oka,
 • poluzatvoreno ili skroz zatvoreno oko,
 • kapci su zalepljeni,
 • iscedak iz oka,
 • oticanje konjunktive,
 • žmirkanje ili preterano treptanje,
 • trljanje oka/očiju, 
 • gubitak apetita,
 • kijanje, mačka kašlje, curenje iz nosa ili sekundarne infekcije kao propratni simptomi.

Uvek kontaktirajte veterinara ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili ako sumnjate da nešto nije u redu sa očima mačke.

Ako se konjunktivitis predugo ostavi bez lečenja, to može dovesti do ozbiljnije bolesti ili čak gubitka oka.

Ako vaša mačka često pati od konjunktivitisa, veterinar će proveriti da li postoje drugi “okidači” koji mogu uzrokovati konjuktivitis kod mačke.

Vi najbolje poznajete svoju mačku. Ako nema gore navedene simptome, ali ste i dalje zabrinuti, uvek je najbolje da kontaktirate veterinara.

Ukoliko se pitate da li je konjuktivitis kod mačaka može preneti na ljude, znajte da su male šanse da se virusi i bakterije kod mačaka prenesu na ljude.

Bez obzira na to, i dalje bi trebalo da imate na umu neka osnovna higijenska pravila poput pranja ruku kada mazite svoju mačku dok se ne oporavi.

Može li mačka oslepeti od konjunktivitisa?

Iako se konjunktivitis mačaka razlikuje po težini od blagih slučajeva do ozbiljnih slučajeva infekcije mačjih očiju, slepilo je generalno vrlo retka posledica za ovu vrstu stanja.

Međutim, nemojte odlagati da macu odvedete na pregled kod veterinara ako primetite neki od simptoma.

Koji su uzroci konjunktivitisa kod mačaka?

Najčešći uzroci mogu se podeliti u dve kategorije: 

 • infektivna stanja poput bakterija, virusa i gljivica i
 • neinfektivna stanja, uključujući alergije, nasledna stanja i tumore. 

Konjunktivitis takođe može biti sekundarni simptom druge bolesti oka.

 • Infektivni uzroci konjunktivitisa obuhvataju infektivne agense koji su najčešći uzročnici konjunktivitisa kod mačaka. U mnogim slučajevima virusi, poput mačjeg virusnog rinotraheitisa (FVR), takođe poznatog kao mačji herpesvirus, ili mačji kalicivirus su početni uzrok upale.

Postoji mnogo različitih vrsta bakterija koje uzrokuju konjunktivitis kod mačaka.

Primarne virusne infekcije su često komplikovane sekundarnim bakterijskim infekcijama, različitim bakterijama, uključujući streptokoke i stafilokoke.

Verovatno će vaša mačka jednom ili dva puta u životu “pokupiti” bakterijski konjunktivitis.

 • Neinfektivni uzroci konjunktivitisa uključuju alergije, nasledna stanja i tumore.  Rase mačaka kao što su persijske mačke, himalajske mačke i druge dugodlake rase mogu se roditi sa izvrnutim očnim kapkom ka unutra, a ovo stanje se naziva entropija. Entropija izaziva iritaciju rožnjače kada se trepavice neprestano trlja o očnu jabučicu. Ovo može dovesti do infekcije oka, konjuktivitisa i gubitka vida. 

Strana tela, poput prašine ili peska, mogu se zaglaviti u očnim kapcima mace, a izlaganje nadražujućim hemikalijama može takođe pokrenuti konjunktivitis koji dovodi do sekundarne infekcije. 

Veruje se da su alergije čest uzrok, ali specifične alergene ponekad može biti teško identifikovati ili izbeći. Alergije na koži mogu uticati na kožu oko očiju. Mačke sa alergijskim oboljenjima kože pate od konjunktivitisa mnogo češće od mačaka sa zdravom kožom. Konjunktivitis je takođe čest simptom tumora oka.

U slučaju da se kod vaše mace javi blaži oblik konjuktivitisa, ovo stanje će veoma brzo izlečiti veterinar.

Ako vaš veterinar sumnja da postoji stanje koje uzrokuje konjunktivitis, vašoj maci će možda biti potrebna dodatna dijagnostika.

Postavljanje dijagnoze

Konjunktivitis kod mačaka ne mora uvek da bude izazvan ozbiljnom bolešću. Ako se pojave drugi simptomi ili ako se ne prođe sam od sebe u roku od nekoliko dana, treba se obratiti veterinaru bez daljeg odlaganja.

Kada je u pitanju dijagnostikovanje konjuktivitisa kod mačaka, veterinar će se pridržavati određene rutine pregleda.

Pored razgovora sa vlasnikom, od značaja su i informacije da li je maca vakcinisana, da li ima druge znake bolesti ili je bila u kontaktu sa drugim bolesnim životinjama.

Sve informacije koje veterinaru možete dati o oku vaše mace, opštem zdravlju i njenom ponašanju pomoći će u eventualnoj dijagnozi. Neka od pitanja koja vam mogu biti postavljena uključuju:

 • Koliko dugo traju promene na oku?
 • Da li je maca ranije imala problema sa očima ili je imala mačji grip?
 • Da li je bila u kontaktu sa mačkama koje su možda imale mačji grip?
 • Koji je status vakcinacije vaše mace?
 • Da li je vaša maca učestvovala u tuči sa drugim mačkama?
 • Da li ste primetili da li je vaša mačka kijala, da li je letargična i da li je izgubila apetit?
 • Postoje li druge mačke u domaćinstvu i da li one pokazuju simptome?

Šta sledi dalje?

Posle anamneze, odnosno razgovora sa vlasnikom, sledi opšti pregled kako bi se utvrdilo opšte zdravstveno stanje mačke.

Ovo je veoma važno, jer dalja dijagnoza zavisi od trenutnog stanja mačke. Najvažniji parametri su opšte stanje mačke, rad srca i disanje, kao i stanje sluzokože i rektalna unutrašnja telesna temperatura.

Ako rezultati opšteg pregleda ne pokažu odstupanje od vitalnih parametara, veterinar će pristupiti specijalnom pregledu mace. Oči mace se pažljivijije ispituju kako bi se isključilo prisustvo stranog tela.

Ako maca ne sarađuje prilikom pregleda možda će joj veterinar dati lokalni ili opšti anestetik. Suprotno tome, zarazne bolesti mogu se brzo otkriti brisom. Da bi se otkrio uzrok alergije, veterinar može izvršiti dugotrajnu eliminacionu dijetu, kožni test (intradermalni test) ili test krvi.

Okvirna dijagnoza konjunktivitisa kod mačaka postavlja se nakon što vaš veterinar isključi stanja kao što su strano telo u oku, začepljeni suzni kanal koji sprečava normalno odvođenje suza, čir na rožnjači ili druge povrede oka.

Budući da sekundarne bakterijske infekcije uzrokuju mnoge znake konjunktivitisa i zato što postoji potreba za smanjenjem neposrednog bola i upale, lečenje se obično započinje na osnovu ove okvirne dijagnoze zaraznog konjunktivitisa.

Većina bakterijskih i virusnih infekcija će se rešiti u roku od pet do četrnaest dana.

U slučajevima koji se ne poboljšavaju ili gde su drugi kućni ljubimci u opasnosti od zaraze, izvršiće se dalja ispitivanja kako bi se postigla konačna dijagnoza.

Kako lečiti konjunktivitis kod mačaka?

Opšti pristup u lečenju konjuktivitisa podrazumeva upotrebu oftalmoloških preparata koji sadrže kombinaciju antibiotika širokog spektra za kontrolu sekundarne bakterijske infekcije i lekova za smanjenje upale.

Ovi preparati dolaze u obliku kapi ili masti. Lokalni tretman će možda biti potrebno dopuniti injekcijama i tabletama.

Lekovi koji leče konjunktivitis kod mačaka uključuju:

 • Protivupalne lekove

Ovi lekovi smanjuju otok i iritaciju u oku.

 • Kapi za oči

 Kapi za oči formulisane za povećanje vlažnosti očiju pomažu u izbacivanju štetnih materija i čine da vašoj maci bude prijatnije.

 • Antibiotici

 Ovi lekovi ubijaju bakterije. Možete ih naneti direktno na oko u obliku kapi ili masti ili vam veterinar može preporučiti oralni antibiotik za vašu macu.

 • Antivirusni lekovi

Vašoj maci će možda biti potrebna ova vrsta lekova ako postoji ozbiljna ili uporna virusna infekcija.

Ako su uzrok konjunktivitisa vaše mačke alergije ili iritanti u vazduhu, važno je ukloniti te supstance u svom domu. U suprotnom, vaša mačka će i dalje trpeti simptome konjunktivitisa.

Važno je da znate!

Redovno i često lečenje je neophodno za uspešno lečenje konjunktivitisa kod mačaka.

Većinu oftalmoloških kapi treba davati od 3 do 6 puta dnevno na početku lečenja, dok masti za oči mogu zahtevati ređu primenu.

Prilikom davanja lekova maci biće potrebne dve osobe: jedan da drži macu, a druga da joj daje lekove za oči, bar dok se nelagodnost i osetljivost očiju ne smanji. Kada je u pitanju mast potrebno je da se nanese određen sloj masti na svako oko, a zatim zatvorite maci oči kako bi se mast razmazala po očnoj jabučici. 

Tečni preparati se mogu nanositi direktno na površinu oka, a obično su dovoljne jedna ili dve kapi po oku. Ako niste sigurni kako da dajete lekove vašoj maci, obratite se veterinaru kako bi vam pokazao odgovarajući postupak. 

Kada započnete lečenje, obično ćete vrlo brzo videti poboljšanje, čak u roku od nekoliko dana. Međutim, čak i ako se konjunktivitis reši, ne prekidajte lečenje do kraja propisanog perioda lečenja. 

Rano prekidanje sa lekovima može omogućiti ponovnu pojavu infekcije i otežaće eliminisanje konjuktivitisa kod mačke sledeći put.

Ako se neki od neinfektivnih uzroka ne ukloni, konjunktivitis kod mačaka se može ponovo pojaviti. Neki od virusa koji uzrokuju infektivni konjunktivitis mogu postojati u skrivenom obliku ili kao hronične infekcije i povremeno se pojačavaju, posebno u slučajevima kada je maca pod stresom ili je bolesna.

kako lečiti konjuktivitis kod mačaka

Kakva je prognoza za mačku kojoj je dijagnostikovan konjunktivitis?

Prognoza zavisi od konkretne dijagnoze. Sa nekim neinfektivnim uzrocima, ako se osnovni uzrok ne ukloni, konjunktivitis će se ponoviti.

Neki od virusa koji uzrokuju infektivni konjunktivitis su neizlečivi i mogu postojati u skrivenom obliku, s povremenim pojavama, naročito kada je maca pod stresom ili kada je bolesna. 

Cilj lečenja konjuktivitisa kod maca je da se minimalizuje učestalost i vraćanje bolesti optimalnom ishranom, odgovarajućom vakcinacijom protiv uzroka bolesti i medicinskim lečenjem kada je to indicirano.

Takođe je bitno da se konjuktivitis kod mačaka uoči što pre, jer ako se ne leči na vreme on će se pogoršavati.

Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme to može biti katastrofalno po zdravlje vaše mace, koja može čak i izgubiti vid.

Postoji li prevencija?

Prevencija konjuktivitisa kod mačaka treba da se zasniva na  prevenciji uzroka koji dovode do razvoja konjuktivitisa kod mačaka.

Kako bi izbegli konjuktivitis kod mačaka potrebno je imati u vidu i neke preventivne mere. Evo o čemu je reč!

 • Vakcinacija mačke

Redovna vakcinacija mačke, posebno protiv herpesne virusne infekcije, može pomoći kod smanjenja rizika od pojave konjunktivitisa kod mačaka.

Mačji grip je čest uzrok konjunktivitisa kod mačaka, pa pripazite da ne propustite vreme za vakcinaciju protiv mačjeg gripa. Tretmani protiv spoljnih i unutrašnjih parazita kod mačke su takođe važan deo prevencije.

 • Pripazite na mačku tokom igre

Ako je vaša mačka oduševljena tokom igre ili vežbanja, pokušajte da uklonite sve oštre predmete koji mogu prouzrokovati traumu na oku. Ali budite svesni da su obično glavni krivac za traume oka same mačje kandže.

 • Upravljajte stresom

Stres takođe može doprineti ponavljanju virusnog konjunktivitisa kod mačaka. Imuni sistem je obično prvi koji reaguje kada je mačka pod stresom.

Slaba odbrana znači da je borba protiv virusa kao što je mačji herpesvirus upravo postala teža za vašeg mačjeg prijatelja.

 • Preventivni pregled kod veterinara

Vodite svoju macu periodično na preventivne preglede kod veterinara.

Problemi sa očima su veoma neprijatni za vašu mačku i ako primetite upaljeno oko, najbolje je da je odmah pregleda vaš veterinar. Potreba za lečenjem čim primetite simptome i poštovanje svih preporuka veterinara pomoći će vašoj mački da prevaziđe konjunktivitis i vrati se na ono u čemu najviše uživa.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo da prepoznate konuktivitis kod mačaka i da, što je ranije moguće, adekvatno reagujete.