konjunktivitis kod pasa

Konjunktivitis kod pasa! Prepoznajte simptome na vreme!

Konjunktivitis kod pasa je jedna od najčešćih očnih bolesti. Šta onda raditi kada primetite pre promene kod svog ljubimca? Kako lečiti?

Konjuktivitis retko dolazi kao samostalna bolest, a češće kao posledica druge bolesti.

Oči psa su jako osetljive i potrebno je voditi posebnu brigu o njima. 

Konjunktivitis, koji se naziva i „crveno oko“, je upala prednje membrane oka – konjunktive. Ta membrana je od vitalne važnosti jer sprečava ulazak prašine, prljavštine i bakterija u oko.

Kod pasa se konjuktivitis može javiti u bilo kojoj fazi života.

Konjuktivitis se javlja u više oblika, a može biti akutni ili hronični i može se javiti na jedno ili na oba oka. Akutni konjuktivitis najčešće je infektivnog ili alergijskog porekla, dok o hroničnom govorimo onda kada traje više nedelja ili se konstantno ponavlja i nakon lečenja. 

Određene rase pasa sklonije su oboljevanju od konjunktivitisa, a to su:

 • retriveri,
 • pas mops,
 • pudlica,
 • pekinezer,
 • koker španijel,
 • čivava.

Ipak, imajte na umu da bilo koji pas, bez obzira na rasu, može razviti konjunktivitis. Zato, hajde da vidimo na šta prvo treba da obratite pažnju.

Simptomi konjunktivitisa kod pasa

Kada je reč o konjunktivitisu, jedan od najčešćih simptoma su crvene ili krvave oči. Ostali simptomi variraju u zavisnosti od težine upale, ali mogu uključivati sledeće:

 • grčenje očnih kapaka kao nekontrolisano treptanje oka (poznato kao blefarospazam),
 • crvenilo očnih tkiva (poznato kao hiperemija konjunktive),
 • iscedak iz oka koji može biti bistar ili može sadržati sluz i/ili gnoj,pojačani krmelji kod psa
 • uvučena očna jabučica  (poznato kao enoftalmus)
 • prekomerno treptanje ili škiljenje na jedno ili oba oka,
 • oticanje/natečenost oko kapaka,
 • trljanje očiju (šapama,duž poda ili nameštaja),
 • zatvoreno i preterano suzno oko.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma kod psa pozovite veterinara. Ako konjunktivitis postane ozbiljan, to može prouzrokovati trajno oštećenje rožnjače.

Ovo nije stanje koje će proći samo od sebe i zbog toga je neophodan medicinski tretman.

simptomi konjunktivitis kod pasa

Uzroci konjuktivitisa kod pasa

Postoje različiti uzroci konjunktivitisa, a uzrok će diktirati lečenje. Konjuktivitis kod pasa mogu uzrokovati:

 1. Iritanti

Izlaganje psa iritantima kao što su dim, prašina ili hemikalije mogu dovesti do pojave konjuktivitisa.

 1. Bakterijska infekcija

Mnoge bakterije mogu izazvati infekcije oka. Ako je uzrokovan bakterijskom infekcijom, konjunktivitis se može proširiti.

 1. Alergija

Alergije poput atopijskog dermatitisa (atopija) često pogađaju kožu oko očiju psa. Psi sa atopijom pate od konjunktivitisa mnogo češće od pasa sa zdravom kožom.

 1. Suvo oko 

Suvo oko je vrlo čest uzrok konjunktivitisa kod pasa. Psi sa suvim okom ne proizvode dovoljno suza, što znači da im se oči suše i dolazi do upale.

 1. Povrede

Povrede uzrokovane stranim predmetom ili nekom vrstom fizičke traume mogu biti uzrok pojave konjuktivitisa.

 1. Trepavice

Trepavica ne raste gde treba, uvrće se i raste u smeru oka može dovesti do pojave konjuktivitisa.  

 1. Poremećaji kapaka

Ektropija i entropija dovode do pojave konjuktivitisa. Ektropija podrazumeva izvrtanje očnog kapka i stalnu izloženost konjuktive spoljašnjim efektima.

Kod entropije dolazi do uvrtanja očnog kapka što dovodi ponovo do stalne mehaničke iritacije osetljivog tkiva i njegove upale.

 1. Glaukom

Glaukom je povećanje očnog pritiska koji dovodi do oštećenja očnog živca što može izazvati pojavu konjuktivitisa. 

 1. Keratitis

Stanje kada kapci ne štite pravilno prednji deo oka, koje postaje suvo i upaljeno. Keratitis je vrlo često stanje kod pasmina koje imaju kratak nos.

 1. Uveitis

Uveitis je zapaljenje oka.

 1. Kvržice i otoci 

Kvržice i otoci oko očiju mogu izazvati iritaciju i upale.

 1. Virusna infekcija

Neki virusi mogu izazvati konjunktivitis. Srećom, vrlo su retki, zato što je većina pasa vakcinisana.

Ne zaboravite da psa redovno vakcinišete kako biste ga zaštitili od ovakvih stanja.

Psi mogu razviti konjunktivitis na brojne načine, što ga čini izazovnim za sprečavanje. Alergeni, bakterije i virusi su svuda, pa to nije neuobičajeno stanje.

Dijagnostikovanje konjunktivitisa kod pasa 

Simptomi na koje treba paziti kada je u pitanju konjuktivitis kod pasa su crvenilo očiju, otok, prekomerno treptanje, osetljivost na svetlost, trljanje lica i očiju.

Ako mislite da vaš pas možda ima konjunktivitis, obratite se veterinaru. Jedan od prvih koraka u dijagnozi konjunktivitisa je oftamološki pregled kod veterinara. 

Važno je dobiti tačnu dijagnozu, jer ono što deluje kod lakog oblika konjunktivitisa neće lečiti ozbiljnije osnovne probleme.

Vaš veterinar će izvršiti određene testove, poput bojenja fluoresceinom za otkrivanje čireva na rožnjači ili površinskih ogrebotina, Schirmerov test suza kako bi utvrdio da li vaš pas proizvodi dovoljno suza i temeljni pregled spoljnih kapaka, trećeg kapka i konjunktive.

Bris može otkriti da li je konjunktivitis uzrokovan bakterijama, virusima ili gljivicama.

Vrste konjuktivitisa kod pasa

Postoji 5 vrsta konjunktivitisa kod pasa:

 1. Kataralni konjunktivitis javlja se u dva oblika: akutni i hronični. On je posledica ulaska stranog tela u oko psa. Kod mnogih rasa pasa, ova vrsta konjunktivitisa se javlja u hroničnom obliku.
 2. Gnojni (bakterijski, virusni) konjunktivitis nastaje zbog druge bolesti (štenećak, respiratorne infekcije, bolesti respiratornih organa ili probavnog trakta) ili zbog bakterija i patogenih mikroorganizama koji napadaju sluznicu oka. Iscedak iz oka je gust, gnojan, s neugodnim mirisom, boja je belo-žuta. Konjunktiva se upali i pocrveni.
 3. Folikularni konjuktivitis kod pasa obično se javlja u hroničnom obliku. Folikuli smešteni na sluznici su upaljeni i povećani. Prisutan je strah od svetla, svrab očiju, jako suzenje i žmirkanje.
 4. Alergijski konjunktivitis kod pasa razvija se nakon kontakta životinje s alergenom (lekovi, ubodi insekata, kućne hemikalije itd.). U retkim slučajevima, ishrana kod psa može uzrokovati oticanje konjuktive.
 5. Keratokonjunktivitis nastaje usled smanjene vlažnosti oka i hronična je bolest. Za to postoje mnogi razlozi: povrede, virusne bolesti, neurološke bolesti, lekovi itd.

Pre nego što se prepiše terapija, mora se obaviti kompletan pregled oka, jer različiti uzroci konjunktivitisa zahtevaju različite tretmane.

Lečenje psa od konjunktivitisa

Veterinar će odrediti terapiju u zavisnosti od tipa konjuktivitisa. Kapi za oči i drugi lekovi koji su namenjeni ljudima ne smeju se davati psima, jer mogu pogoršati stanje ili čak prouzrokovati trajno oštećenje oka kod psa.

Lečenje konjuktivitisa kod psa uključuje:

Konjunktivitis povezan sa alergijom

 • hladnе obloge,
 • steroidne kapi za oči,
 • veštačke suze,
 • antihistaminici (oralne ili kapi za oči),
 • protivupalni lekovi.

Virusni konjunktivitis

 • hladne obloge,
 • steroidne kapi za oči,
 • veštačke suze.

Bakterijski konjunktivitis

 • antibiotske kapi za oči ili mast,
 • hladne obloge,
 • veštačke suze,
 • steroidne kapi za oči,
 • antibiotici.

Bez obzira na osnovni uzrok, vaš veterinar može preporučiti da se psu stavi kragna dok se konjunktivitis ne izleči. Iako se to može činiti smetnjom, ova ogrlica će sprečiti psa da pogorša stanje trljanjem očiju. 

Napomena: Lekovi protiv konjunktivitisa mogu da pogoršaju povredu rožnjače, pa čak mogu da izazovu i slepilo. Vaš veterinar će utvrditi da li postoji oštećenje rožnjače i savetovaće najbolji način za lečenje konjuktivitisa kod psa.

U nekim slučajevima ako lekovi nisu najbolja opcija za lečenje ili nisu bili uspešni u lečenju konjuktivitisa preporučuje se hirurška intervencija.

U slučajevima lagane iritacije oka i konjunktivitisa koji nisu uzrokovani patogenima, često je dovoljno lečiti obolelog psa nekoliko dana prirodnim kapima za oči. U ovom slučaju preporučuje se upotreba kapi za negu očiju čiji su sastojci ekstrakt kamilice i aloe vere. One omogućavaju da nežno tretirate oči svog psa, tako da će se one brzo smiriti i konjunktivitis bi brzo trebao nestati.

E sada, davanje kapi može biti veliki izazov, jer psi su često nemirni, pa da vidimo kako ćete izvesti taj poduhvat.

Propisane kapi za oči primenjuju se kao terapija kod kuće na sledeći način: 

 1. Nežno očistite područje oko oka;
 2. Držite psa uz telo kako ne bi mogao da se izmigolji;
 3. Obmotajte ruku oko ramena psa i nagnite mu bradu prema gore. Tom istom rukom lagano povucite donji kapak oka da biste stvorili malu vrećicu ispod očne jabučice;
 4. Primenite propisani broj kapi. Ne dozvolite da vrh bočice dodiruje oko. Ako je moguće, prislonite ruku koja drži flašu uz glavu vašeg psa; 
 5. Kada stavite kapi, otpustite stisak. Prirodno kretanje i treptanje psa pomoći će ravnomernom širenju lekova preko oka;
 6. Ako je vašem psu propisano više od jednog lokalnog leka za oči, sačekajte najmanje pet minuta između primene lekova za oči. Masti treba uvek primenjivati poslednje;
 7. Jednom kada se primene kapi za oči, vaš pas bi trebalo da oseti olakšanje relativno brzo. Vreme potpunog oporavka varira, ali može potrajati do dve ili tri nedelje.

Ako se pas koji pati od konjuktivitisa ne leči, osetiće jak bol u očima, što bi potencijalno moglo dovesti do potpunog slepila.

Nelečeni slučaj bakterijskog konjunktivitisa mogao bi prouzrokovati širenje infekcije na druge delove tela, a virusna infekcija poput pseće kuge koja uzrokuje sekundarni konjunktivitis može dovesti do ozbiljne bolesti ili čak smrti.

Ako sumnjate da vaš pas ima konjuktivitis, odmah zakažite sastanak sa veterinarom.

Veterinar će propisati najefikasniji tretman na osnovu uzroka konjunktivitisa. Konjunktivitis će se gotovo uvek rešiti odgovarajućim lečenjem. Međutim, alergijski konjunktivitis se može ponoviti i psi mogu više puta razviti infektivni konjunktivitis.

Kakve su prognoze nakon bolesti?

U principu, prognoza za pse sa konjunktivitisom je pozitivna. Neinfektivni konjunktivitis se obično vrlo brzo leči i bez značajnih komplikacija, tako da bi simptomi obično trebalo da nestanu u roku od nekoliko dana.

Ovo obično važi i za pse sa zaraznim konjunktivitisom. Međutim, veoma je važno ne prekidati lečenje pre vremena.

Mast ili kapi moraju se davati uvek onoliko dugo koliko je veterinar propisao. U suprotnom postoji velika verovatnoća da se konjunktivitis kod pasa ponovo pojavi nakon nekoliko dana.

Bez lečenja, međutim, konjunktivitis kod pasa može prouzrokovati trajno oštećenje, a u najgorem slučaju može dovesti i do potpunog slepila na pogođenom oku.

konjunktivitis kod pasa lečenje

Kako sprečiti konjunktivitis kod pasa?

Nažalost, praktično je nemoguće zaštititi svog prijatelja od svake bolesti pasa na svetu, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od pojave konjuktivitisa kod psa:

 1. Pokušajte što češće da pregledate svog psa i potražite bilo kakve znakove bolesti ili potencijalne bolesti. Gore navedene simptome biće mnogo lakše uočiti ako redovno proveravate oči svog psa. To znači da ako je vašeg malog prijatelja pogodio konjuktivitis, rano ćete ga uočiti i moći ćete se nositi sa njim pre nego što se pogorša. Ovo je takođe dobar način da pripazite na bilo koje druge bolesti ili povrede, a ne samo na konjuktivitis kod psa.
 2. Bakterijski konjunktivitis je najteže sprečiti, jer ne možete kontrolisati bakterije koje lebde na otvorenom. Vaši psi su uvek u opasnosti od bakterija dok su napolju i zato je važno osigurati da njihov dom nema bakterija. Uvek se potrudite da mesta za spavanje i ishranu vašeg psa budu čista i sterilna. Ubijanjem neželjenih bakterija smanjiće se rizik od infekcije.
 3. Pokušaj da zaštitite svog psa od virusa takođe može biti vrlo nezgodno, jer se uglavnom svodi na snagu njihovog imunološkog sistema. To znači da je njihova ishrana veoma važna kada je reč o suzbijanju virusnih infekcija. Obavezno uključite određenu količinu vitamina za pse i minerala u ishranu svog psa kako biste pomogli jačanju njegovog imunološkog sistema i kako bi mu pružili otpornost na viruse.
 4. Ako imate više pasa i jedan od njih oboli od konjuktivitisa, važno je da ih razdvojite, posebno ako je u pitanju virusni konjuktivitis. 
 5. Konjuktivitis mogu izazvati alergeni ili iritanti. To nije nešto što se uvek može sprečiti, ali održavanjem svog psa negovanim možete smanjiti rizik da im dlake, prašina ili prljavština uđu u oko i izazovu ogrebotine. Smanjenje izloženosti iritantima u vazduhu poput dima, parfema, pa čak i prašine može pomoći u smanjenju konjunktivitisa povezanog sa alergijama, dok nadgledanje pasa koji se igraju zajedno može smanjiti rizik od traume oka. 
 6. Redovno čistite oči vašem psu. Dovoljna je maramica sa toplom vodom kako bi se uklonile sve nečistoće i iritacije oko oka. Možete koristiti i preparate za negu očiju koji su odobreni od strane veterinara.

I da zaključimo!

Za sve one koji se pitaju da li je konjuktivitis kod pasa zarazan, evo odgovora:

Neinfektivni konjunktivitis (npr. konjuktivitis koji nastaje usled povrede ili alergije kod pasa) nije zarazan. Međutim, ako je konjunktivitis rezultat virusa ili bakterijske infekcije, on može da se prenosi sa jednog psa na drugog.

Pored toga, neke vrste psećih konjunktivitisa (obično bakterijski) mogu se preneti na ljude. Važno je da svako ko je u kontaktu sa zaraženim psom temeljno opere ruke kako bi sprečio širenje infekcije na druge životinje ili sebe. Izbegavajte da dodirujete područje oka ili lica kada ste u blizini zaraženog psa.

Ako se pojave znaci infekcije oka, odmah se obratite lekaru.

Određene mere predostrožnosti mogu pomoći u smanjenju rizika od infekcije. Biti svestan uzroka i pokretača konjunktivitisa i znati koje znakove i simptome treba tražiti, igraće veliku ulogu u održavanju očiju vašeg psa zdravim.

Iako nije opasan po život, napredni konjunktivitis može se proširiti i uticati na druge očne strukture, što može dovesti do oštećenja vida.

Konjunktivitis kod pasa može biti simptom ozbiljne i vrlo zarazne bolesti, pseće kuge.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. 

Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo u prepoznavanju simptoma konjuktivitisa kod psa i ranom delovanju da ublažite ili čak možda i sprečite pojavu neke bolesti.