pubertet kod pasa

Kako preživeti pubertet kod pasa?

Stalno testiranje granica i osporavanje vašeg autoriteta? Dobrodošli u fazu koja se zove pubertet kod pasa! Kako da razumete psa tinejdžera?

Da biste lakše preživeli pubertet kod pasa važno je da shvatite njegov smisao.

Tokom puberteta kod pasa, jedna od prvih stvari koje možete primetiti je da ponašanje vašeg psa počinje da se menja.

Čini se da su stvari koje ste ih naučili nehotice zaboravljene i izgleda da zaboravljaju i najjednostavnije stvari. Možda će doći do promena u njihovoj interakciji s vama kad neće prestajati da se odvajaju od vas ili, u drugim slučajevima, pas uopšte neće primećivati da postojite!

Ovo je vreme kada vaš pas počinje da gleda na svet očima nezavisne odrasle jedinke i preispituje svoje strategije ponašanja. 

Ostali psi počinju da se odnose prema psima koji su u pubertetu drugačije, jer više nemaju “privilegije štenaca” u kojima su uživali.

Moraju da preispitaju svoje socijalne veštine u vreme kada im hormoni besne, jer mužjaci u pubertetu imaju mnogo veći nivo testosterona od odraslih mužjaka!

To može dovesti do konkurentnosti, pa čak i agresije kod pasa.

U ovom praktičnom vodiču saznajte sve o znacima puberteta kod pasa i šta možete očekivati tokom ove faze od vašeg ljubimca.

Šta je pubertet kod pasa?

Vaš pas je postao neposlušan, ne odaziva se na poziv, beži i pravi lom?

Pitate se šta je sa njim i zašto se tako ponaša? Postoji jedna stvar na koju svi vlasnici pasa moraju biti spremni, a to je da će njihov simpatičan, slatki pas jednog dana ući u fazu puberteta.

Ovaj period sa sobom nosi promene u ponašanju, kao i fizičke promene kod psa.

Kao i kod ljudi, ponašanje i zdravlje pasa se menjaju kroz različite faze njihovog života. Znajući šta možete očekivati tokom puberteta kod pasa, nećete biti izbačeni iz ravnoteže kada vaš pas iznenada usvoji neočekivano ponašanje ili pokaže znakove „nenaučenog“ ponašanja za koje ste mislili da je savladao.

Pubertet kod pasa počinje oko šestog meseca i u proseku traje do desetog meseca. Pubertet kod pasa ne traje isto kod svih rasa pasa.

Male rase pasa ulaze u period puberteta ranije od većih rasa koje se sporije razvijaju. Pas male rase često će biti zreo sa oko godinu dana, dok neka veća rasa može imati i više od dve godine dok ne prođe ovaj period.

Pubertet kod pasa praćen je neposlušnošću, tvrdoglavošću i željom za samostalnošću psa. Iz tog razloga je potrebno psu posvetiti dosta pažnju, jer ukoliko to ne učinite kada pas izađe iz faze puberteta može postati svojeglav i neposlušan, a u ovom periodu je bitna i dresura psa.

pubertet kod pasa ženke

Kada nastupa pubertet kod pasa?

Trajanje puberteta kod pasa se razlikuje od psa do psa. Ovo se može razlikovati u zavisnosti od rase i veličine psa, kao što smo prethodno spomenuli. Male rase u proseku imaju veće šanse da uđu u pubertet ranije od većih rasa pasa. 

Ženke polno sazrevaju brže od mužjaka. Polna zrelost ili pubertet kod ženki počinje sa šest, a završava se otprilike u 24 mesecu, što zavisi od rase, dok se kod mužjaka takođe javlja sa šest meseci.

Mužjaci već sa neka četiri meseca starosti mogu da pokazuju interesovanje za ženke, ali ovo je samo psihički nagon, jer u tom uzrastu pas nije još uvek zreo za oplodnju.

Parenje ženki se preporučuje nakon 14 meseci starosti, a mužjaka nakon 18 meseci starosti.

Zdravlje takođe igra važnu ulogu kada je u pitanju pubertet kod pasa. Dugotrajne tegobe poput giardije (crevne infekcije uzrokovane parazitima koja obično uzrokuje jaku dijareju kod psa, povraćanje i gubitak težine) mogu prouzrokovati da vaš pas uđe kasnije u fazu puberteta.

Pravilno postupanje sa vašim psom “tiinejdžerom” sastoji se od dosta strpljenja. Ako uspete da pravilno prođete kroz period puberteta kod psa, vaše pas će se pretvoriti u super psa!

Kako se manifestuje pubertet kod pasa?

Ne samo da tinejdžeri postanu buntovni i naporni tokom puberteta, već će i vaš pas pre ili kasnije pokazati iste znake. Tipični znaci puberteta kod pasa su da iznenada pokazuju drugu, netipičnu vrstu ponašanja, zaboravljajući na komande koje su naučili i testirajući vaše granice.

Jednom kada vaš pas uđe u pubertet, njegovo ponašanje može se iznenada promeniti:

 • vaš pas češće obeležava teritoriju mokrenjem tokom šetnji,
 • vaš pas deluje samouverenije i istražuje okolinu ne obraćajući pažnju na vas,
 • ponaša se drugačije prema drugim psima prilikom igranja u odnosu na ranije, npr. može biti dominantniji ili anksiozniji,
 • pored specifičnog ponašanja, pubertet kod pasa sa sobom nosi i razne nove osobine i ponašanja, što može uključivati anksioznost, nesigurnost, razdražljivost, nezavisnost, kao i nevoljnost da dođu kada ih pozovete. Oni takođe mogu početi da se ponašaju teritorijalno i zaštitnički ili čak postaju izbirljivi u pogledu pasa sa kojima će se igrati, a mogu i da se tuku sa drugim psima,
 • pubertet kod pasa prati i obilje energije. To često može dovesti do žvakanja pogrešnih stvari, kao što je nameštaj, povlačenja povodaca i kopanja, ako im vlasnici ne daju druge izvore da potroše energiju, kao što su igranje, trčanje i odlazak u česte šetnje.

Stručnjaci se slažu da je važno da se kućni ljubimci mentalno stimulišu igranjem, istraživanjem novih mesta i učenjem novih trikova. Pse treba socijalizovati, jer zajedno sa pubertetom kod pasa može se pojaviti i iznenadni strah od ljudi ili od stvari.

Ovo je kritično vreme, jer se psi za vreme puberteta emocionalno razvijaju, stiču samopouzdanje i odlučuju kome veruju.

Fizički znaci puberteta kod pasa

Možda odlučite da ne kastrirate/sterilišete svog psa ili ste ipak odlučili da ga kastrirate/sterilišete nakon ulaska u pubertet.

U tom slučaju je važno razumeti fizičke promene koje se javljaju i kod mužjaka i ženki.

Hormoni su signalne supstance koje određene žlezde puštaju u krv. Slanjem signala hormoni regulišu mnoge procese u telu, uključujući rast i sazrevanje polnih ćelija. Skokovi hormona izazvaće promene u ponašanju. 

Svet je velik, sadrži mnogo mirisa i boja i sve ih treba otkriti. Na vama je da upravljate pubertetom kod pasa kao mudar, smiren i vlasnik pun ljubavi. Baš kao i sa fazom anksioznosti, s vremenom će sve biti u redu ukoliko se vodite pravim smernicama!

Kako bolje razumeti pubertet kod pasa?

Ako ne želite da vam vaš pas kroz pubertet zadaje probleme, jasna pravila su od ključne važnosti tokom čitave faze puberteta kod pasa. Da bi ovo funkcionisalo, svi u domaćinstvu poput vašeg partnera ili dece moraju se pridržavati pravila.

Daćemo vam pet važnih pravila kojih bi trebalo da se u potpunosti pridržavate tokom puberteta kod pasa:

 1. Pokažite svom psu da se može osećati sigurno sa vama. U slučaju opasnosti stojite ispred svog psa i budite mirni.
 2. Uvek se ponašajte kao vođa čopora.
 3. Ojačajte prethodno naučene osnovne komande poput sedi, ovde, dole i stani. I poslastice se mogu koristiti za pomoć.
 4. Uverite se da vaš pas ima dovoljno kontakta sa drugim psima.
 5. Ako imate poteškoća s nametanjem autoriteta nad svojim pobunjenim mladim psom, može vam pomoći profesionalni trener pasa.

Dakle, šta je potrebno da uradite sa psom koji je u pubertetu?

Kod pasa u pubertetu će se dešavati da se ponašaju kao da nikad nisu naučili neke komande, ali to ne znači da ih je pas zaboravio. To je normalno za pubertet kod pasa i zato se naoružajte strpljenjem i vodite računa o sledećem: 

 • budite uporni da usmerite psa da radi ono što želite, 
 • ponavljajte i vežbajte ranije naučene stvari sa psom,
 • obezbedite psu dovoljno fizičkih aktivnosti i mentalne stimulacije (treninzi, učenje novih stvari, igračke…).

Čini se da jaka veza čovek-pas smanjuje uticaj nekih od promena koje se dešavaju za vreme puberteta kod pasa. Dakle, ulaganje vremena i truda u puno igre, osnovni trening i vreme provedeno sa psom u ranim mesecima njihovog života mogu ovde doneti uspeh.

Bilo koji oblik vezivanja je koristan u bilo kojoj dobi i nikad nije kasno za stvaranje jake vezanosti između čoveka i psa.

Pubertet kod ženki- prvi simptomi

Seksualna zrelost kod ženki dostiže se oko devetog ili desetog meseca. Male rase pasa to mogu dostići i ranije, a velike, na primer, tek u drugoj godini života. Ženke su spremne za parenje kada uđu u polni ciklus.

Ženke se uglavnom pare dva puta godišnje, otprilike na svakih šest meseci. Kod malih rasa pasa interval između dva polna ciklusa je između 4 i 12 meseci, prosečno oko sedam meseci. 

Prvi fizički znaci polne zrelosti koje obično vidite kod ženki su otok ili crvenilo vulve, krvarenje i pojačano lizanje vulve. Možda ćete primetiti da ženka više ili češće mokri.

Mužjaci će početi da pokazuju interesovanje za ženku, iako ona u ovom trenutku neće dozvoliti parenje, pa čak može biti i prilično agresivna ako joj se približi mužjak.

Ovaj period kada ženka mužjacima ne dozvoljava parenje uglavnom traje sve do 7-10. dana ciklusa, a naziva se proestrus.

Da li ženke pasa imaju menstruaciju?

Da, ženke imaju menstruaciju.

Nakon faze proestrusa, ženka ulazi u fazu estrusa koja traje oko 9 dana. Tokom ovog perioda ženka je spremna za teranje.

Vaginalni sekret iz krvavog prelazi u beli ili braonkasti. Ovog puta rep pomera u stranu, što znači da je plodna. Izlučuje feromone koje mužjaci namirišu, a zanimljivo je i to da u ovom periodu i druge ženke mogu postati agresivne prema njoj.

Do krvarenja može doći u polnom ciklusu kod ženke, a takođe i tokom i nakon teranja kod pasa. Kada se krvarenje javi tokom polnog ciklusa, prirodna pojava je da kroz dane menja boju iz tamno crvene u blago ružičastu, pa do bele na kraju. Sve ovo traje oko 3-4 nedelje. 

Neće biti potrebne promene u ishrani, iako zbog hormonalnih promena možete primetiti blagu promenu apetita kod svog psa, ali ovo nije nešto zbog čega biste preterano brinuli. 

Lažna trudnoća kod ženki

Lažna trudnoća kod ženski je prilično česta, poznata je i kao pseudopregnantnost ili fantomska trudnoća. To je stanje kada se telo ženke oseća kao da je trudno, iako to nije. Ako se to dogodi, to se obično događa oko 10. ili 12. nedelja nakon završetka njene sezone teranja.

Ženka tada može pokazivati sledeće simptome:

 • uznemirenost,
 • gnežđenje – verovatno će pokušati da se ugnezdi bilo gde i svuda,
 • može postati posesivna prema predmetima ili igračkama i takođe ih može nositi kao bebe,
 • smanjen apetit,
 • proizvodnja mleka,
 • proširenje mlečne žlezde,
 • vaginalni iscedak,
 • anoreksija.

Srećom, lažna trudnoća kod pasa prolazi (obično između 1. ili 2. nedelje) i obično nije potrebno lečenje, mada ako ženka pokaže jaku agresiju ili vrlo opsesivno ponašanje, vaš veterinar može savetovati medicinsko lečenje.

Možete da pomognete uklanjanjem predmeta sa kojima pokušava da ostvari povezanost i time zaustavite povezanost koju ona ima sa ponašanjem u stilu majke i obezbedite da bude zauzeta vežbanjem i aktivnostima. 

pubertet kod pasa simptomi

Pubertet kod mužjaka – prvi simptomi

Kada su u pitanju mužjaci, male rase pasa su spremne za parenje u svojih 12-18 meseci, srednje rase od 15-18. meseca, a velike rase od 18-24 meseci. 

Obično će se testisi mužjaka spustiti u mošnice vrlo brzo nakon rođenja, ali ponekad to može potrajati i mesec dana, a vrlo retko i do godinu dana (mada se obično spuste do 3 meseca starosti). Jednom kada se testisi spuste i nivo testosterona počne da raste, štene će početi da podiže nogu dok mokri. 

Povećani nivo hormona ponekad može dovesti do promena u ponašanju, uključujući agresiju, ali one su vrlo promenljive i razlikuju se kod pojedinih pasa.

Zaključak!

I aza kraj, imajte strpljenja! Vaš pas prolazi kroz neke ozbiljne promene. Nastavite sa socijalizacijom i obukom, čak i ako vam se čini da morate da ponovite iste osnovne lekcije nekoliko puta. Verovatno jeste naporno, ali ponavljanje će se isplatiti!

Psi u fazi puberteta imaju gomilu energije, a to se može pretvoriti u frustraciju ako se njima ne upravlja dobro. Igra takođe pomaže u vezi vlasnika i psa i može imati vrlo blagotvoran efekat na trening.

Pokušajte da se opustite i uživate u ovoj novoj fazi sa svojim sada nespretnim i uzbudljivim tinejdžerskim psom. Oni bi vas sada mogli osramotiti i frustrirati, ali ova faza će se brzo završiti.

Sav vaš naporan rad i posvećenost isplatiće se mirnim, punim ljubavi i poslušnim odraslim psom! Zapamtite, ako se mučite ili ste veoma zabrinuti zbog ponašanja svog psa tokom puberteta, razgovarajte sa veterinarom i potražite savet. Sada znate sve o pubertetu kod pasa!