zašto mačka stalno mjauče

Mjau,mjau! Zašto mačka stalno mjauče?

Zašto mačka stalno mjauče? Muči vas to pitanje? Koliko je normalno da mačka mjauče? Šta ako ne prestaje? Da nije bolesna? Saznajte razloge.

Razlozi za stalno mjaukanje mačke menjaju se kako oni odrastaju od mačića u mačke.

Mačići obično mjauču kada su gladni, prehlađeni ili uplašeni, ali kada postanu odrasle mačke koristiće čitav niz glasova kako bi komunicirale. 

Hajde onda da vidimo šta možete uraditi kako biste zaustavili to mjaukanje i zaista ono što vas najviše zanima zašto mačka stalno mjauče. Ovo su neki od najčešćih razloga.

Zašto mačka stalno mjauče?

Mačje mjaukanje je način komunikacije mačke sa ljudima. Mačke mjauču iz mnogih razloga – da se pozdrave ili da nam kažu kada nešto nije u redu.

Mjaukanje je zanimljiva vokalizacija po tome što odrasle mačke zapravo ne mjauču jedna drugoj, već se na taj način obraćaju ljudima.

Mačići mjauču kako bi majci dali do znanja da su prehlađeni ili gladni, ali kad postanu odrasle mačke više ne mjauču prema drugim mačkama(majci) već isključivo ljudima.

Sve mačke će donekle mjaukati. To je normalno ponašanje u komunikaciji kod mačaka. Ipak, neke mačke mjauču više nego što bi to želeli njihovi vlasnici. Imajte na umu da su neke pasmine mačaka, posebno sijamske mačke, sklone prekomernom mjauku.

Pored uobičajenog mjaukanja koje možete lako prepoznati kao vlasnici mačaka, postoji više razloga zbog kojih vaša mačka neprekidno mjauče. Zato je i opravdano vaše pitanje zašto mačka stalno mjauče.

Mačke mjauču iz mnogih razloga i mjaukanje može biti povezano sa ozbiljnim problemima do toga da mačke traže samo pažnju.

Razloge zašto mačka stalno mjauče navešćemo u nastavku.

Bolest mačaka

Brojne bolesti kod mačke mogu da izazovu glad, žeđ ili bol, što može dovesti do prekomernog mjaukanja. Mačka vam se žali da joj nije dobro. Mačke svih starosnih grupa takođe mogu imati oboljenje štitne žlezde ili bubrega, što može dovesti do prekomernog mjaukanja. 

Stalno mjaukanje mačaka može biti znak bolesti poput bolesti bubrega, problema sa mokrenjem ili drugih zdravstvenih problema. Ako mislite da je bolest uzrok mjaukanja kod vaše mačke, obratite se veterinaru.

Mačka traži pažnju 

Mačke uživaju u socijalnom kontaktu sa ljudima i ne vole da puno vremena provode same. Mačke često mjauču kako bi pokrenule igru, maženje ili da vas nateraju da razgovarate s njima.

Nemojte zanemariti svog ljubimca. Provodite svakodnevno kvalitetno vreme s vašom macom, igrajući se, negujući je i razgovarajući s njom.  

Mačka želi hranu

Većina mačaka voli da jede i mogu biti prilično zahtevne kada je u pitanju hrana. Neke mačke mjauču svaki put kad neko uđe u kuhinju, a mnoge mačke postaju vrlo glasne kada se približi vreme za hranjenje.

Ako je ovo vaš problem, nemojte hraniti mačku i nemojte joj davati poslastice kada mjauče. Sačekajte dok se ne smiri. Ako ovo ne uspe, nabavite automatsku hranilicu koji se otvara u određeno vreme. Sad će maca mjaukati na hranilicu, a ne na vas.

Mačka vas pozdravlja

Možete očekivati da vaša mačka mjauče u znak pozdrava kada se vratite kući, kad se sretne s vama u kući i kada joj se obratite.

Mačka traži da je pustite unutra ili napolje 

Mjaukanje je način da vas mačka obavesti šta ona želi. Ako želi da izađe napolje, verovatno će naučiti da mjauče pored vrata. Isto tako, ako je na otvorenom i želi unutra, mjaukaće da je pustite da se vrati unutra.

Ako pokušavate da mačku prilagodite na život isključivo u zatvorenom prostoru, mačka će neprekidno mjaukati pored vrata ili prozora. Ovo je teško za mačku i verovatno će biti potrebne nedelje ili čak meseci da mjaukanje prestane.

Dok neke mačke vole da čuju svoj glas, druge žele da vode razgovor sa svojim vlasnicima. Ako vaša mačka mjauče više nego što biste želeli, pokušajte prvo da utvrdite uzrok mjaukanja. Jednom kada saznate razlog mjaukanja, tada možete raditi na tome da vaša mačka manje mjauče.

zašto mačka mjauče

Mačka je usamljena

Ako vaš ljubimac provodi nekoliko sati dnevno sam, razmislite o tome da pronađete načine da obogatite život svog kućnog ljubimca. Stavite hranilicu za ptice ispred prozora koji mačka može da gleda ili ostavite svom ljubimcu igračke.

Mačka je pod stresom

Mačke koje su pod stresom često postaju glasne. Novi kućni ljubimac ili beba, preseljenje ili promena mesta stanovanja, bolest ili gubitak voljene osobe mogu vašu mačku pretvoriti u “govornicu” koja neprestano mjauče.

Pokušajte da otkrijete šta utiče na vašu macu i pomozite joj da se prilagodi promenama. Ako to nije moguće, posvetite mački dodatnu pažnju i pomozite joj da se smiri u stresnim situacijama.

Stare mačke

Zašto mačka stalno mjauče ako je starija?

Mačke, baš kao i ljudi, starenjem mogu patiti od mentalne konfuzije ili kognitivne disfunkcije i mogu mjaukati ako postanu dezorijentisane što je čest simptom mačje verzije Alchajmerove bolesti.

Mačke u starosti postaju dezorijentisane i često žalosno mjauču bez očiglednog razloga, posebno noću. Noćno svetlo ponekad može pomoći ako vaša mačka noću postane dezorijentisana, a veterinar često može da prepiše lekove koji pomažu u ovim slučajevima.

Mačke je u teranju

Ako vaša mačka nije sterilizovana ili kastrirana, čućete mnogo više buke.

Ženke mjauču kada su u teranju, a mužjaci kada osete ženku u teranju. Ako vas kućni ljubimac bude sterilizovan ili kastriran, sprečićete da se ovo dešava.

 

Vrste mjauka znače različite stvari 

Mačke komuniciraju putem zvučnih signala i gestikulacijom, odnosno zauzimanjem određenih stavova i menjanjem izraza lica.

Pet najčešćih zvukova koje prave mačke imaju različita značenja, a to su:

Mjaukanje

Postoje mnoge varijante koje mogu biti modifikovane u zavisnosti od situacije i potreba mačke. Kraća mjaukanja koja zvuče više poput pitanja mogu ukazivati na znatiželju, pozdrav, traženje pažnje, pa čak mogu biti i vrsta zahteva ili protesta.

Predenje

Ono se događa kada je mačka opuštena i zadovoljna, ali ponekada može ukazivati na to da je mačka u bolovima ili se loše oseća i tada mačka prede kako bi sebe umirila.

Brbljanje ili cvrčanje

Na ovaj način mačka pokazuje uzbuđenje ili frustraciju, npr. kada mačka kroz prozor gleda pticu koju ne može da uhvati. Ovo je zvuk koji će vaša mačka proizvesti i kada gleda hranu. To je predatorski zvuk i ponekad zvuči kao da vaša mačka oponaša pticu koju verovatno posmatra.

Zavijanje

Zavijanje je zvuk koji se vezuje za teranje kod mačaka. Dugački, produženi zvuk visokog tona znači da se mačka nalazi u nevolji.

Režanje ili siktanje

Ovo je način na koji vam mačka saopštava da je iritirana, uplašena ili se oseća ugroženo. Mačka sikće kada je uplašena i pokušava na taj način da zaplaši čoveka ili drugu životinju i koristi ga kao sredstvo da ih natera da se povuku. Ako mačka sikće, najbolje je da je ignorišete i sačekate dok ona dođe do vas.

Iako postoji mnogo razloga zbog kojih bi vaša maca mogla da mjauče, kao vlasnici znaćete da vaša mačka ponekad mjauče bez očiglednog razloga.

Ako obratite pažnju na okolnosti u kojima vaša mačka mjauče ili proizvodi određene zvukove bolje ćete razumeti svog krznenog pratioca. Pažljivo posmatrajte gestova i varijacije mjaukanja kod mace i to će vam pomoći da je bolje upoznate i naučite da razumete njene poruke.

Rase mačaka koje najviše mjauču

Sve mačke mjauču, ali postoje određene rase mačaka koje su sklonije vokalizaciji i vole da stalno ćaskaju. Naravno, količina mjaukanja varira u zavisnosti od rase, pa čak i mačke. Orijentalne rase, posebno sijamske mačke, poznate su kao sjajni „govornici“, pa bi svako ko ne voli mjaukanje verovatno trebalo da se kloni ove rase.

Evo pasmina mačaka za koje je poznato da najviše mjauču:

Sijamska mačka

Elegantna i graciozna sijamska mačka voli da se druži. Ako već posedujete sijamsku mačku, verovatno znate da mir i tišina jednostavno nisu njihova jača strana. Ove mačke mogu postati vrlo glasne, ali i izuzetno zabavne.

Orijentalna kratkodlaka mačka

Slično sijamskim, i orijentalne kratkodlake mačke su prave pričljivice pune energije. Ovo je mačka koja voli da mjauče, da se igra i da bude u blizini ljudi.

Mejn kun (Maine Coon)

Ove mačke su poznate su po divnom, tihom mjaukanju koje proizvode. Veoma su razigrane i druželjubive i mjauču kako bi vam stavile do znanja koliko uživaju u vašem društvu.

Bengalska mačka

Vrlo energične, bengalske mačke su takođe vrlo glasna rasa mačaka. 

mačka mjauče

Pomozite mački da bude manje glasna 

Pre nego što pokušate da sprečite prekomerno mjaukanje vaše mačke, morate utvrditi uzrok mjaukanja. Sagledajte okolnosti u kojima mačka mjauče i zabeležite ono što čini da zaustavi mjaukanje kod mačke. Možda će vam u tome pomoći vođenje dnevnika.

Takođe, isprobajte ove predloge kako biste pomogli maci da kontroliše svoje mjaukanje:

Ne zanemarujte svoju mačku

Glavni razlog zašto mačke mjauču je zato što pokušavaju da komuniciraju s vama. Tačno je da možda neće uvek imati nešto važno da vam kažu, ali u slučaju da je mjaukanje njihov SOS signal, pripazite na druge znakove koji prate mjaukanje.

Vaša mačka može biti u nevolji ili može biti bolesna i zato nemojte da odpišete mjaukanje mačke kao besposleno ćaskanje pre nego što isključite bilo kakve zdravstvene razloge.

Ne kažnjavajte svoju mačku

Imali ste dug dan na poslu ili ste zauzeti pripremom obroka i poslednje što vam treba je mačka koja neprestano mjauče na vas. Ali iako mjaukanje može biti dosadno, najbolje je da budete mirni i izbegnete vikanje ili kažnjavanje mačke.

Ne samo da ovo neće zaustaviti mjaukanje, već može da kod vaše mačke izazove strah od pokušaja da vam kaže o svojim problemima. Umesto toga, prođite kroz gornju listu razloga za mjaukanje mačaka i pokušajte da utvrdite šta tačno vaša mačka pokušava da kaže.

Razbiti naviku

Ako je mjaukanje jedan od trikova vaše mačke kada je gladna ili kada treži vreme za igru, najbolje je da pokušate da odviknete mačku od ovog načina ponašanja. 

Izbegavajte da mački dodelite bilo kakve nagrade za čisto mjaukanje prema vama. 

Posetite veterinara

Ako je vaša mačka uvek bila bučna, onda verovatno nema razloga za brigu. Međutim, ako mjaukanje mačke postane preterano i neobično po visini tona, to bi mogao biti znak bolesti.

Obavezno posetite veterinara i razgovarajte o neobičnim simptomima ili ponašanju mačke. Mačku koja puno mjauče veterinar treba da pregleda, kako bi bili sigurni da zdravstveno stanje nije uzrok mjaukanja.

Brojne bolesti mogu izazvati da mačke osećaju glad, žeđ, da budu nemirne ili razdražljive, a sve ovo može dovesti do pojave prekomernog mjaukanja kod mačke.

Čak i ako je vaša mačka u prošlosti mjaukala zbog hrane, uvek je dobro obaviti pregled kod veterinara. Kako mačke stare, sklone su razvoju bolesti štitne žlezde i upale bubrega, a bilo koja od njih može rezultirati prekomernim mjaukanjem.

Instalirajte vrata za mačke

Ako vaša mačka mjauče da biste je pustili unutra/napolje, razmislite o instaliranju vrata za mačke kako ne biste morali da joj služite kao batler.

Preporučuje se da se mačke drže isključivo u zatvorenom prostoru kako bi se zaštitile od opasnosti i bolesti. Ako imate mačku koja je navikla da izlazi napolje i želite da je zadržite unutra, verovatno će proći kroz izvestan period mjaukanja pored vrata i prozora.

Ne postoji jednostavan način da se ovo prebrodi, ali na kraju će se prilagoditi svom životu u zatvorenom prostoru i prestaće da mjauče. Druga opcija je izgradnja ograde za mačke na otvorenom kako bi mogla da provodi vreme napolju, ali da ostane sigurna.

Sterilizacija ili kastracija

Ako ženka nije sterilizovana i povremeno prejako mjauče, možda je to vreme kada je u teranju. Ženke koje su u teranju obično postaju sve više nežne, trljaju se više o vas, valjaju se po podu i puno mjauču. To traje četiri do deset dana.

Najbolji način da smanjite prekomerno mjaukanje uzrokovano teranjem je da se vaša mačka steriliše.

Ako mužjak nije kastriran i periodično preterano mjauče, možda oseti ženku koja je u teranju. Verovatno će neumoljivo koračati i mjaukati sve vreme dok ženka bude u teranju. U ovom slučaju najbolji način za smanjenje prekomernog mjaukanja kod mužjaka je kastracija.

Sprečiti mačku da uopšte mjauče nije samo nemoguće, već nije ni zdravo.

Mačke treba da mjauču, baš kao što i mi moramo da razgovaramo, da saopšte svoje želje i potrebe. Da biste sprečili da medicinski problem prouzrokuje prekomerno mjaukanje, mačku treba voditi na rutinske preglede kako bi se ustanovila bilo kakva stanja ili bolesti pre nego što postanu preozbiljni. 

Prekomerno mjaukanje kod mačaka može da se leči. Cena lečenja prekomernog mjaukanja zavisi od osnovnog uzroka. Tretmani za stres i starosna pitanja, poput demencije i glaukoma, mogu koštati između 100 i 400 evra, dok ozbiljniji problemi mogu biti mnogo skuplji za lečenje, kao što je otkazivanje bubrega.

Zaključak!

Ne zanemarujte svoju mačku kada mjauče. Jedini izuzetak je ako sa sigurnošću znate da ona mjauče da biste učinili nešto što ona želi. Ako je to slučaj, možete zanemariti mačji vapaj da biste joj na taj način stavili do znanja da njeno ponašanje neće biti nagrađeno.

Na primer, sačekajte dok mačka ne prestane da mjauče, a zatim je nahranite. Vremenom mačka će naučiti da efikasno koristi mjauke.

Promene u tonu mjauka i povećanje ili smanjenje tona mogu ukazivati na medicinski problem. Ako primetite ove promene, odvedite macu da je pregleda najbolji mačiji prijatelja, veterinar.

Ne grdite i ne udarajte mačku zbog previše mjaukanja. Iako bi je ova vrsta kazne u početku mogla naterati da prestane da mjauče, malo je verovatno da će imati trajni efekat na njeno mjaukanje.

Međutim, ovo može da izazove da se ona plaši vas. Mjaukanje je način da nam mačke kažu šta žele ili kako se osećaju. Važno je da pažljivo slušamo svoje mačke kada pokušavaju da komuniciraju sa nama. Sada kada znate sve odgovore na pitanje zašto mačka stalno mjauče, bolje ćete razumeti svog ljubimca.