čipovanje pasa

Čipovanje pasa!Čip za psa, odgovornost za vlasnika!

Čipovanje pasa je važan korak da što manje pasa lutalica bude na ulicama. Kako izgleda čipovanje i da li je obavezno, pratite u nastavku.

Pitate se zašto je važno čipovanje pasa? Veliki broj ljubimaca se svake godine izgubi, odluta ili bude ukraden, a mnogi vlasnici ih nikad ne pronađu.

Vaš ljubimac ne može da govori, a ako se izgubi, nikom ne može reći gde da ga odvede. Milioni kućnih ljubimaca se svake godine izgube i završe u azilima, ali pas koji je čipovan se lako može spojiti sa vlasnikom i na ovaj način će se izbeći druge posledice, poput eutanazije.

Čipovanje i registracija pasa predstavljaju zakonsku obavezu svakog vlasnika, bez obzira na rasu psa.

Registracija i obeležavanje ljubimca, drastično povećavaju njegove šanse da bude pronađen, ukoliko se izgubi. Važno je da vaš ljubimac stalno ima identifikaciju.

Ogrlica sa oznakama je standardni oblik identifikacije koju koriste vlasnici, ali.. dešava se i da pored toga, pas može da je izgubi ili ošteti.

Srećom, tehnologija je omogućila da svog ljubimca čipujete što predstavlja trajni oblik identifikacije.

Hajde onda da se bolje upoznamo sa ovim pojmom.

Šta kaže Pravilnik o obeležavanju i registraciji pasa?

U Republici Srbiji obeležavanje se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka koji je 2012. godine objavilo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede odnosno Uprava za veterinu. 

Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa propisuje se obaveza obeležavanja i registracije pasa, način obeležavanja i registracije pasa.

Takođe se ovim Pravilnikom propisuje izgled, sadržaj način i rok izdavanja, oduzimanja i/ili poništavanja pasoša, podaci koji se unose u pasoš, kao i postupak unošenja podataka u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja .

Trajno obeležavanje pasa uz pomoć mikročipa obavezno je za sve novorođene pse i mačke na teritoriji Republike Srbije najkasnije 90 dana od datuma rođenja ili prilikom prve vakcinacije psa. 

Obeležavanju podležu i uvezeni psi i mačke koji nisu trajno obeleženi, a obeležavanje se vrši 15 dana od dana ulaska u Republiku Srbiju. Psi i mačke u pratnji vlasnika, odnosno držaoca, koji su u tranzitu, kao i oni koji privremeno borave u Republici Srbiji, moraju da budu obeleženi mikročipom i da poseduju pasoš.

Sistem obeležavanje i registracija pasa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, sastoji se od sledećih elemenata:

 1. Obeleženih pasa;
 2. Pasoša;
 3. Centralne baze.

Jednom kada je životinja čipovana, ona poseduje jedinstveni kod. Ovaj kod je zapravo identifikacioni broj koji se zajedno sa informacijama vlasnika unosi u bazu podataka.

Mikročip se može očitati pomoću specijalnog čitača (skenera). Nakon toga treba samo pronaći identifikacioni broj u bazi podataka i vratiti životinju vlasniku.

Pristup bazi ima svaka veterinarska stanica, ambulanta i zoohigijenska služba.

Prema Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka, vlasnici, odnosno držaoci pasa i mačaka obeležavaju i registruju pse i mačke u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Obeležavanju podležu svi novorođeni psi i mačke koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije i to najkasnije  prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti.

čipovanje pasa cena

Obeležavanje pasa mikročipom

Obeležavanje pasa vrši se mikročipom!

Mikročip je trajni metod elektronske identifikacije. Sam čip je vrlo mali, otprilike veličine zrna pirinča, i ugrađuje se sa leve strane srednjeg dela vrata ispod kože psa. Mikročip je trajan i prati psa od obeležavanja do uginuća.

Mikročip za obeležavanje pasa mora biti u skladu sa ISO standardima 11784 i 11785. Sastoji se od jedinstvenog petnaestocifrenog broja koji je sastavljen na sledeći način:

 • prve tri cifre su kod Republike Srbije – 688;
 • četvrta cifra je nula;
 • peta i šesta cifra se dobijaju oduzimanjem od broja 991 ICAR standarda proizvođača;
 • od sedme do petnaeste cifre brojevi predstavljaju jedinstven identifikacioni broj psa.

Očitavanje identifikacionog broja sa mikročipa obavlja se pomoću odgovarajućeg čitača (skenera). Pošto je životinja na propisan način obeležena, svi njeni podaci, kao i podaci o vlasniku se unose u Centralnu bazu podataka. 

Ako vaš kućni ljubimac odluta ili se izgubi, veterinari ili azili mogu skenirati vašeg ljubimca da bi pronašli mikročip i kontaktirati vas putem baze podataka.

Ako se prilikom kontrole identifikacionog broja mikročipa ustanovi da je mikročip nečitljiv, odnosno oštećen, kao i u slučaju da je mikročip nevažeći, ponovno se vrši čipovanje psa. U Centralnu bazu se upisuje broj novog mikročipa, a broj starog mikročipa se označava kao nevažeći.

Veoma je važno da vaši podaci za kontakt budu ažurirani u bazi podataka, tako da ako se preselite ili promenite broj telefona, i dalje ćete biti u kontaktu u slučaju da se vaš ljubimac izgubi ili zaluta.

Ako kućni ljubimac dobije novog vlasnika, novi vlasnik mora osigurati da se njegovi podaci za kontakt zabeleže u bazi podataka.

Mikročip je lična karta psa i:

 • zakonska obaveza svakog vlasnika psa;
 • jedini dokaz vlasništva u slučaju krađe ili nestanka kućnog ljubimca;
 • najvažnija mera protiv napuštanja životinja i
 • uslov da veterinar vlasniku izda pasoš za psa(titar test)

Ko izvodi čipovanje pasa?

Čipovanje pasa vrši ovlašćeni obeleživač. Ovlaščeni obeleživač je veterinar sa licencom u sklopu veterinarske ambulante, stanice ili klinike.

Ovlašćeni obeleživač:

 • vrši tehničko obeležavanje pasa;
 • dostavlja podatke Centralnoj bazi o obeleženim psima;
 • dostavlja podatke Centralnoj bazi o uginulim ili izgubljenim psima;
 • dostavlja podatke Centralnoj bazi o promenama vlasnika ili držaoca pasa;
 • odgovara za tačnost i ažurnost podataka.

Na koji način se izvodi čipovanje pasa? 

Na samom početku, da li se mikročip lako postavlja? Odgovor je da!

Mikročip se postavlja lako, brzo i bezbolno. Mikročip je veoma mali, veličine zrna pirinča,  i smešten je u aplikator koji liči na špric sa specijalnom iglom.

Koristeći aplikator, veterinar postavlja mikročip pod kožu sa leve strane srednjeg dela vrata psa ili na sredini između lopatica.

Procedura je jednostavna i traje svega par sekundi. Posle 5-10 dana se oko mikročipa razvija vezivnotkivna kapsula koja onemogućava da čip “putuje” telom. 

Mogućnost čipovanja životinje imaju samo licencirani veterinari koji odmah po čipovanju životinje, podatke unose u Centralnu bazu podataka koju vodi Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, Uprava za veterinu Republike Srbije.

U Centralnu bazu se unose i podaci o vlasniku (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa, broj telefona). Na kraju se čitav proces zaokružuje tako što se vlasniku izdaje čitko popunjen pasoš životinje.

Mikročip traje ceo životni vek vašeg ljubimca. Proizvođači kažu da je funkcionalan najmanje 25 godina, pa mu nije potrebna nikakva zamena.

Kada treba izvršiti čipovanje psa?

U idealnom slučaju, vaš pas bi trebalo da bude čipovan od strane odgajivača dok je još štene. U azilu će to učiniti licencirani veterinar ukoliko odlučite da udomite psa.

Samo tako se efikasno može pratiti poreklo psa. Međutim, ako vaš kućni ljubimac još uvek nije čipovan, preporučujemo vam da ugovorite sastanak sa veterinarom kako bi ga odmah čipovao. 

Psi se mogu čipovati u bilo kom dobu, ali za štence je najbolje da se čipuju kada imaju najmanje sedam ili osam nedelja.

U praksi, čipovanje se vrši između šeste i osme nedelje starosti kućnog ljubimca, ali se najčešće radi posle trećeg meseca starosti životinje zajedno sa vakcinom protiv besnila. 

Zašto je važno čipovanje pasa?

Čipovanje pasa je trajni oblik identifikacije. Veoma je važno osigurati da vaš pas bude čipovan, jer ako se vaš pas izgubi, mnogo je veća verovatnoća da ćete psa pronaći ako je čipovan. Nažalost, u Republici Srbiji se svake godine eutanazira hiljade pasa, jer ih nije moguće identifikovati i vratiti vlasnicima.

Obavezno čipovanje pasa značajno je za dobrobiti životinje pomažući u sprečavanju bespotrebnog uništavanja tolikog broja pasa.

Obavezno čipovanje pasa ima sledeće prednosti: 

 • može omogućiti vlasniku da pronađe izgubljenog psa i da vrati svog ljubimca ukoliko se izgubi ili završi u azilu ili povređen u veterinarskoj klinici;
 • veterinari vas mogu brzo identifikovati i kontaktirati u vezi sa povređenim kućnim ljubimcem, tako da možete hitno doneti odluku o lečenju psa;
 • spasiti život ljubimca – hiljade neidentifikovanih kućnih ljubimaca moraju se svake godine eutanazirati, jer ih nije moguće vratiti vlasnicima;
 • identifikacija se ne može izgubiti kao tradicionalna ogrlica i medaljon;
 • povećana odgovornost vlasnika pasa i identifikacija vlasnika opasnih pasa. 

Čipovanje pasa je proces obeležavanja jedinki zbog utvrđivanja identiteta i zakonski je obavezan u našoj zemlji za sve vlasnike pasa i mačaka.

Ima veoma veliki značaj kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važno zbog identifikacije pri putovanjima, izložbama i sl.  

Vlasnici kućnih ljubimaca ponekad misle da će, nakon što je njihov pas čipovan, moći da prate gde on ide. Nažalost, to nije slučaj! Mikročip je jednostavno identifikaciona oznaka, nije GPS.

Šta ako se pas izgubi?

Užasno je iskustvo ako vaš pas nestane, ali postoje neke važne stvari koje možete učiniti:

 • Obratite se svom veterinaru, lokalnim veterinarskim ordinacijama i azilima u vašem lokalnom području i ostavite im podatke o psu (uključujući njihov broj čipa);
 • Potražite psa na redovnim pešačkim rutama;
 • Postavite plakate u vašem lokalnom području sa dobrom fotografijom vašeg psa i kontakt podacima;
 • Koristite društvene mreže da biste objavili da je vaš pas nestao i zamolite svoje prijatelje, komšije i druge da dele kroz objave.

Mnoge države ne dozvoljavaju ulazak životinja u njihovu zemlju ukoliko nisu obeležene čipom.

Tako da je obeležavanje prvi preduslov, ukoliko želite da putujete sa svojim kućnim ljubimcem. Nemoguće je napustiti zemlju sa ljubimcem koji nije obeležen čipom.

U našoj zemlji je obavezno čipovanje svih pasa i mačaka i vakcinacija protiv besnila.

Može li čip da šteti psu?

Čipovanje pasa je, kao što smo već spomenuli, brz, potpuno bezbedan i jednostavan postupak.

Nije bolno za ljubimca, ne ostavlja ožiljak i ne utiče na kretanje životinje, niti na neki drugi način menja njene fizičke karakteristike. 

Čip je smešten u kapsulu od biotolerantnog stakla, a pri aplikaciji je sterilan, te ne postoji mogućnost bilo kakave infekcije. Jednom ugrađen čip, ne može da se pomeri, a moguće ga je ukloniti samo hirurškom intervencijom. 

Čipovanje pasa uključuje aplikator koji liči na špric sa specijalnom iglom, pa će vašem psu verovatno biti neprijatno nekoliko sekundi. Međutim, mnogi psi to i ne osete!

Neka štenad se mogu trzati ili zavijati dok se implantira čip, međutim bol je minimalan i kratkotrajan i većina životinja će ga vrlo brzo zaboraviti. 

Mikročipovi moraju biti neškodljivi za pse. Uputstvo za aplikaciju mikročipa, kao i uputstvo za i korišćenje čitača moraju da budu na srpskom jeziku.

Koji je nedostatak?

Jedini nedostatak mikročipa je taj što ovaj oblik identifikacije neće funkcionisati ukoliko se vaš ljubimac izgubi, bude pronađen, ali ljubimca ne odvedu kod nekog ko ima čitač za mikročip.

Ipak, to je mala verovatnoća, jer gotovo svi azili i veterinari imaju na raspolaganju čitače.

Ako pojedinac koji nije upoznat sa čipovanjem pasa pronađe i pokupi vašeg izgubljenog kućnog ljubimca, i zbog toga ga ne odnese na skeniranje, onda ne može da identifikuje vašeg psa putem njegovog čipa.

To je jedan od razloga zašto bi svi psi i dalje trebalo iako su čipovani da nose ogrlice sa identifikacionim oznakama.

S druge strane ogrlice mogu da se pokidaju, oštete ili ih neko možete skinuti, a privezak sa ogrlice se može otkačiti ili otpasti. Zato je čipovanje pasa trajan i pouzdan metod obeležavanja ljubimca, a njegova osnovna prednost je u tome što ne može da se izgubi.

Zapravo, preporučljivo je da vaš ljubimac pored mikročipa, nosi na ogrlici i identifikacioni privezak.

čipovanje pasa zakon

Čipovanje pasa cena

Uz čipovanje obavezna je i vakcinacija protiv besnila, pa je za ovu uslugu čipovanja psa i vakcinacije neophodno izdvojiti od 1000,00 do 2000,00 dinara u zavisnosti od ambulante u kojoj se vrši intervencija. 

Naravno, ova cena nije svuda ista, tako da ćete u nekim veterinarskim ambulantama naići i na višu cenu.

Zaključak

Ako se vaš ljubimac izgubi, obavestite svog obeleživača koji je čipovao psa. Oni šalju obaveštenje azilima, veterinarskim klinikama i drugim članovima svoje mreže u blizini mesta gde ste izgubili kućnog ljubimca.

Oni takođe mogu imati uslugu plakata „Izgubljeni kućni ljubimac“ i druge pogodnosti. Vlasnici pasa su dužni da nadležnoj veterinarskoj ambulanti u roku od sedam dana prijave bilo kakvu promenu vlasništva, ako je pas pobegao ili ako je pas uginuo kako bi pas bio odjavljen iz Centralne baze.

Vašem ljubimcu su potrebni vaša pažnja, vreme i posvećenost, pa zato dobro razmislite pre nego što preuzmete na sebe obavezu i odgovornost držanja ljubimca. Takođe, važno je napomenuti da je čipovanje i registracija pasa i čin odgovornog vlasništva, ali je i zakonski regulisano i obavezno za sve držaoce pasa. 

Trajno obeležavanje i identifikacija su ujedno i dokaz o vlasništvu kućnog ljubimca, što olakšava pronalaženje vlasnika ako se ljubimac slučajno izgubi.

Takođe, sve obeležene životinje se nalaze u jedinstvenom centralnom registru.

Budite odgovorni vlasnik!