kako naučiti štene da obavlja nuždu

Kako naučiti štene da obavlja nuždu?

Ako ste vlasnik slatkog šteneta i pitate se kako naučiti štene da obavlja nuždu onda je ovo pravi vodič za vas.Nije teško,pratite sve savete.

Tokom perioda obuke šteneta uvek zapamtite da treba da budete strpljivi, da ostanete mirni i da se pridržavate rutine. Ako ostanete pozitivni i sledite sve smernice, obuka šteneta da obavlja nuždu će biti jednostavan proces. 

Zato smo izradili ovaj vodič koji sadrži sve što treba da znate o tome kako naučiti štene da obavlja nuždu. 

Kada započeti obuku šteneta da obavlja nuždu?

Kada male šape kroče kroz vrata vašeg doma, obuku šteneta kako da obavlja nuždu treba da započnete odmah. 

Prema rečima veterinara sa obukom je najbolje započeti kada je štene staro između 8 i 17 nedelja

Ono što je ključno jeste da svi štenci treba da budu naučeni kako da obavljaju nuždu, bez obzbira da li žive u stanu/kući ili napolju. Ovo je važno jer će na ovaj način vaše štene imati određene prednosti kao odrastao pas, a te prednosti su da: 

 • možete bez problema da ga pustite da provodi vreme sa vama u kući, bez straha da će obaviti nuždu,
 • možete da ga povedete sa vama u posetu vašim prijateljima i porodici,
 • neće obavljati nuždu u vašem autu, transporteru ili lokalnoj prodavnici.

Dakle, vaše štene će naučiti da obavlja nuždu na odgovarajućim mestima, a ne tamo gde im se prohte, a to će biti izuzetno korisno kada vaše štene odraste. 

Ipak, s druge strane, može se desiti da vaše štene obavi nuždu na mestima koja nisu predviđena za to, ali u tim slučajevima proverite da li vaše štene ili pas ima neki zdravstveni problem poput infekcije urinarnog trakta ili probleme sa varanjem.

Koraci: kako naučiti štene da obavlja nuždu?

U jednom od članaka bavili smo se dresurom pasa, kao važnim aspektom socijalizacije psa. Zato smo nastavili u istom duhu i pokrenuli još jedno važno pitanje: kako naučiti štene da obavlja nuždu? 

Prvo i osnovno, bez panike! Uz pažljivo obučavanje, svako štene će uskoro naučiti kako da obavlja nuždu. 

Zato pratite ove korake i uspeh je zagarantovan! 

Korak 1: Uspostavljanje rutine

Uspostavljanje rutine je prvi korak kako naučiti štene da obavlja nuždu i ovo će vam znatno olakšati obuku. Štene će tokom vremena prihvatiti rutinu koju ste uspostavili i znaće kada je vreme da ih pustite napolje. 

Kako treba da izgleda raspored i kada ćete izvoditi vaše štene u šetnju?

Ako mislite da je to komplikovano, predstavljamo vam stvari na koje treba da obratite pažnju, kako bi na što lakši način napravili raspored. Na taj način štene će naučiti da u toku dana postoji tačno određeno vreme kada ćete ga izvesti napolje da obavi nuždu i ovaj raspored će postati deo njihove rutine.

 • Kad se štene probudi

Čim se vaše štene probudi izvedite ga napolje kako bi obavilo nuždu na predviđenom mestu za to.

Vodite računa o tome da ga uvek vodite istim putem i da svaki put obavi nuždu na istom mestu kako bi štene što bolje shvatilo kada i gde treba da obavi nuždu. 

 • Nakon jela ili kada pije vodu

Izvodite štene napolje nakon jela ili kada pije vodu. Vodite računa o rasporedu hranjenja vašeg šteneta u toku dana. 

 • Nakon igre

Skakanje i trčanje mogu uzrokovati da štene mora da obavi nuždu. Bilo da vaše štene zaista mora da obavi nuždu nakon igranja ili ne, bolje je dati mu priliku da to učini.

 • Pre nego što odete negde i ostavite štene samo

Kada imate malo štene, moraćete da vodite računa o tome koliko dugo štene može da izdrži, a da ne obavi nuždu. Uvek vodite računa da izvedete štene u šetnju pre nego što odete negde na duže vreme.

štene vrši nuždu

Korak 2: Naučite štene da vas obavesti kada treba da obavi nuždu

Uspostavljanje reda i rutine može biti korisno kako bi vaše štene naučilo da vas obavesti kada treba da obavi nuždu.

Najčešće će pas preterano lajati, sedeti pored vrata ili grebati na vrata kada bude trebalo da izađe da obavi nuždu. 

Korak 3: Svaki put odvedite štene na isto mesto

Izveli ste vaše štene napolje da obavi nuždu. Pitate se šta sad? Kako bi štene shvatilo da nije vreme za igru, već je vreme da obavi nuždu, imajte na umu nekoliko stvari: 

 • vodite štene na mesta koja su mirna i skrivena,
 • uvek ga izvodite na isto mesto,
 • budite smireni i nemojte vikati na štene,
 • ne obraćajte pažnju na štene dok obavlja nuždu kako mu ne bi smetali.

Zapamtite, vaše štene možda neće obaviti nuždu svaki put kada ga izvedete napolje, ali to nije smak sveta.

Ako štene ne obavi nuždu, vratite se unutra i pokušajte ponovo kasnije. Na kraju će vaše štene shvatiti koja je željena rutina. Ali ako vaše štene obavi nuždu napolju, nagradite ga za dobro ponašanje!

Korak 4: Upotreba kutija za obavljanje nužde

Morate na posao i treba da ostavite štene samo kod kuće ili u stanu?

Koristite kutije za obavljanje nužde. Obukom za korišćenje ovih kutija štenetu se daje prostor samo za njih, a ovo je deo njihovog prirodnog instikta da njihov životni prostor bude čist.  

Korak 5: Nagradite svoje štene

Uvek nagradite svoje štene poslasticom kada na pravilan način obavi nuždu. Ali kako da štene zna za šta je tačno nagrađeno? Ovde na scenu stupa kliker obuka.

To je mali uređaj koji ispušta znak “klik” kada se pritisne i možete ga koristiti odmah nakon što štene obavi nuždu u vreme i na mestu gde je to predviđeno, a nakon toga sledi poslastica kao nagrada. 

Kako ne bi imali glavobolje kada je u pitanju ova obuka, upoznajte se sa načinima kako naučiti štene da obavlja nuždu bilo da živite u kući ili stanu.

Živite u kući sa dvorištem

Kako bi naučili štene da obavlja nuždu, a živite u kući sa dvorištem potrebno je da pratite sledeće korake:

 • Napravite plan hranjenje štenaca u određeno vreme u toku dana i vodite računa kada štene pije vodu;
 • Izvedite štene napolje odmah nakon jela/pića ili nakon igre. Pored toga prema gruboj proceni potrebno je izvoditi štene napolje na svakih sat vremena;
 • Kada ga izvedete u dvorište, stavite štene na mesto koje je predviđeno da obave nuždu. Pokažite im na to mesto i zadajte mu komandu koju ste izabrali kako bi obavilo nuždu;
 • Ne obraćajte pažnju na štene i ne igrajte se sa njim dok ste napolju. Na ovaj način želite da rešite pitanje kako štene da obavlja nuždu; 
 • Nakon što štene obavi nuždu pohvalite ga i nagradite poslasticom; 
 • Kad to učinite vratite štene u kuću.

Pored ovih koraka, želimo da vam damo još neke savete!

Obaratite pažnju na znakove koje vam vaše štene daje kada mora da obavi nuždu.  Određena ponašanja poput njuškanja, nemira, kruženja mogu ukazivati da vaše štene želi da obavi nuždu.  Ako primetite ove znakove, možda je prekasno da izađete napolje, ali možete uzeti vaše štene i staviti ga u kutiju za obavljanje nužde. 

Ne zaboravite da redovno čistite izmet vašeg šteneta kako bi vaše dvorište bilo čisto. Ako naiđete na štene koje je već krenulo da obavlja nuždu u kući, obratite mu se komandom „ne“ i odvedite ga napolje na predviđeno mesto. 

Takođe, prilikom obuke možete koristiti i zvono kao način da vas štene obavesti da mora da obavi nuždu. Štene ćete naučiti da upotrebljava zvono tako što ćete mu staviti zvono u blizini nosa.

Kada štene udari u zvono otvorite vrata i izvedite ga napolje. Ovu vežbu koristite svaki put kada izvodite štene da obavi nuždu.

Živite u stanu

Ako živite u stanu obuka i saveti su veoma slični kao kada živite u kući. Pratite sledeće korake kako naučiti štene da obavlja nuždu ako živite u stanu:

 • Napravite plan hranjenja štenaca u određeno vreme u toku dana i vodite računa kada štene pije vodu;
 • Stavite štene u kutiju za obavljanje nužde odmah nakon jela/pića ili igre i zadajte mu komandu koju ste izabrali kako bi obavilo nuždu. Takođe, štene možete stavljati u kutiju za obavljanje nužde na svakih sat vremena;
 • Ne obraćajte pažnju na štene i ne igrajte se sa njim dok se nalazi u kutiji za obavljanje nužde; 
 • Nakon što štene obavi nuždu pohvalite ga i nagradite poslasticom i dozvolite im da izađu iz kutije za obavljanje nužde;
 • Ako primetite da štene i dalje njuška po kutiji za obavljanje nužde, pohvalite ga jer će te ga na taj način ohrabriti i smanjiti anksioznost.

Pored saveta koje ste dobili kada je u pitanju obavljanje nužde šteneta ako živite u kući, koja važe i  u ovom slučaju, potrebno je da dodamo još da morate odmah da uklonite izmet iz kutije za obavaljanje nužde.

Izmet ne mora da stoji u kutiji kako bi podstakao vaše štene da tu obavlja nuždu, ključno je da kutiju držite čistu prema upustvima proizvođača.

Pored kutije za obavljanje nužde, takođe prilikom obuke možete koristiti i prostirke (pelene) za pse koje se uvek postavljaju na istom mestu u stanu ili sprej/kapi koje se nanose na prostirku i čiji miris će privući štene i na taj način će ono naučiti da obavlja nuždu na istom mestu.

Ukoliko morate da ostavite štene samo u stanu neko vreme, obuka za obavljanje nužde se i dalje nastavlja. U ovom slučaju potrebno je da ograničite kretanje šteneta po stanu, a idealan način da to uradite je ograda za štence.

U jedan deo ogradice štenetu možete staviti igračke, jastuk ili ćebe za spavanje, a u drugi deo postavite prostirku (pelenu) za pse. Ovo je jednostavan način da štene nauči gde je prostor za igru i odmor, a gde za obavljanje nužde. 

Koliko vremena je potrebno da štene nauči kako da obavlja nuždu?

Većini štenaca je potrebno od 4 do 6 meseci da nauče kako da obavljaju nuždu.  

A koja je vaša uloga kao vlasnika šteneta u tome?

Vaša uloga je da budete dosledni, tolerantni i da pozitivno delujete na štene. Cilj je da prenesete dobre navike i izgradite vezu punu poverenja sa svojim ljupkim štenetom.

štene vrši nuždu napolju

Ako štene obavi nuždu na pogrešnom mestu?

Vaše štene je obavilo nuždu nasred dnevne sobe? Morate biti spremni na činjenicu da će se tokom obuke dešaviti da će vaše štene obaviti nuždu na pogrešnom mestu. 

Važno je da ne kažnjavate svoje štene, jer to može biti kontraproduktivno i neće vam pomoći u obuci ni na koji način. 

Da li ste nekada čuli da je dobar način obuke da utrljate nos vaš šteneta u mokraću? NIKAKO TO NEMOJTE DA RADITE. Ovakve metode su veoma štetne i potrebno ih je uvek izbegavati. 

Ako se vašem štenetu omaklo i ako je obavilo nuždu na pogrešnom mestu potrebno je da uradite sledeće:  

 • stavite mu do znanja da radi nešto pogrešno,
 • ako vidite da obavlja nuždu na pogrešnom mestu, mirnim tonom mu se obratite i odmah ga odnesite na predviđeno mesto za obavljanje nužde,
 • ako naiđete na lokvu od mokraće ili izmet zanemarite to!  Možda zvuči čudno, ali nema smisla da vašem štenetu skrenete pažnju nakon što se to dogodilo,
 •  očistite nered koji je štene ostavilo.

Kako očistiti urin i izmet šteneta?

Važno je očistiti svaki nered u kući/stanu koje štene ostavi. Zašto? Jedan od ključnih razloga je da ako štene oseti miris urina nastaviće da obavlja nuždu na istom mestu.

Nered možete očistiti  posebno formulisanim proizvodom koji ste dobili od veterinara. Izbegavajte upotrebu proizvoda na bazi amonijaka, poput izbeljivača, jer će to verovatno dovesti do toga da vaše štene ponovo koristi istu površinu da obavi nuždu. 

Da biste očistili tvrde podove, poput pločica, drveta, betona ili mermera potrebno je da:

 • Uklonite izmet ili urin papirnim ubrusom ili krpom;
 • Poprskate to mesto posebno formulisanim proizvodom;
 • Ostavite da proizvod deluje neko vreme;
 • Obrišite površinu čistim, vlažnim sunđerom da biste uklonili ostatke.

Da biste očistili tepih potrebno je da: 

 • Uklonite izmet ili urin papirnim ubrusom ili krpom;
 • Poprskate to mesto posebno formulisanim proizvodom;
 • Pustite da se proizvod osuši na vazduhu;
 • Kada se osuši, nanesite malu količinu vode na površinu i osušite.

Dakle, kada postavite sebi pitanje kako naučiti štene da obavlja nuždu, nemojte da se osećate nesigurno i da imate određenu dozu straha i stresa. Kao i svaki drugi aspekt treninga i obuke, potrebno je da uvek budete pozitivni i dosledni i veoma lako ćete naučiti štene kako da obavlja nuždu.

Verujte u sebe i svoje štene, budite strpljivi i uspeh je zagarantovan!