perut kod mačaka

Da li je perut kod mačaka ozbiljan problem?

Da li je perut kod mačaka njihov stalni saputnik ili ipak ne? Kako da prepoznate simptome na vreme i pomognete svom dragom ljubimcu?

Perut kod mačaka može da predstavlja pravi problem i vlasnici mačaka u ovim slučajevima često traže rešenje za svoje dlakave prijatelje. Mi smo tu da vam pružimo sveobuhvatan vodič kada je u pitanju perut kod mačaka. 

Perut je problem koji pogađa mnogo više mačaka nego što možete da zamislite.

U stvari, perut kod mačaka je toliko česta da postoji bezbroj kompanija koje proizvode šampone za mačke protiv peruti i druge srodne proizvode.

Ipak, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pitaju se šta uopšte uzrokuje perut? Postoji li način da se spreči iritacija i svrab?

Da li bi to mogao biti znak neke ozbiljnije bolesti?

U ovom članku ćemo prikazati sve važne informacije koje treba da znate o peruti kod mačaka. Iako je možda u pitanju samo svrab koji izaziva perut, to može biti i signal da vaša mačka pati od bilo čega, npr. od alergija do crevnih parazita.

Da bismo lečili perut, prvo moramo utvrditi šta je uzročnik. Pa krenimo!

Šta je perut kod mačaka?

Pa, šta je tačno perut? Perut kod mačaka nastaje kada žlezde u koži vaše mačke, koje su odgovorne za proizvodnju sebuma (lojne žlezde), počnu da prekomerno proizvode sebum. Uloga sebuma je da neguje i štiti kožu, ali u prevelikoj količini može početi da iritira kožu vaše mačke uzrokujući ljuštenje kože.

Dakle, perut kod mačaka je stanje u kojem se razvijaju suve, mrtve ćelije kože, a zatim se ljušte sa kože mačke. 

Međutim, perut u nekim slučajevima neće predstavljati problem mačkama, osim ako perut ne izaziva iritaciju i svrab. Kada perut kod mačaka uzrokuje da se vaša maca nekontrolisano češe, oštećenje kože može postati stvarna briga.

Ponekad malo peruti kod mačke ne treba da predstavlja razlog za brigu. Međutim, važno je otkriti šta uzrokuje perut, posebno ako je perut uporna i ako se javi u velikim količinama.

Vaša mačka ima perut ako na krznu možete videti bele ljuspice. Koža mačke će izgledati suvo i može biti upaljena. Perut kod mačaka izaziva stalni svrab i iritaciju kože, a možda ćete primetiti i mesta bez dlake ili opšte opadanje dlake kod mačaka.

Kada perut kod mačaka predstavlja problem?

Postoje mnogi razlozi zbog kojih može da se pojavi perut kod mačke, uključujući sezonske alergije, alergije na hranu, bakterijske infekcije, gljivične infekcije i spoljne parazite, kao što su buve, krpelji kod mačaka i grinje.

Osim što vašoj maci stvara neprijatnost, suva i iritirana koža je ranjivija na bakterijske ili gljivične infekcije.

Ako primetite da je koža vaše mačke crvena, nadražena, natečena i ako mačka preterano grebe, žvače ili čupa dlake, vreme je da potražite stručnu pomoć.

Zakažite sastanak sa veterinarom.

perut kod mačaka lečenje

Simptomi peruti kod mačaka

Perut kod mačaka se javlja u vidu malih, belih ljuspica koje se pojavljuju od korena dlake prema vrhu. Tipično je da mačke imaju perut, ipak je to prirodan proces.

Međutim, prekomerna perut imaće sledeće karakteristike:

 • perut je jasno vidljiva po celom telu,
 • količina peruti se povećava,
 • veličina ljuspica se povećava. 

Najčešći simptom peruti kod mačaka je suva i perutava koža na licu, leđima i dnu repa. Perut  je najočiglednija na mačkama koje imaju tamnu dlaku i teško je uočljiva na mačkama sa svetlom dlakom.

Ostali simptomi peruti kod mačke odnosiće se na osnovni uzrok koji može uključivati:

 • crvenu i upaljenu kožu,
 • svrab,
 • masnu kožu,
 • zadebljane, ljuskave mrlje na koži,
 • loše stanje dlake,
 • miris kože,
 • gubitak dlake,
 • povećanje telesne težine / gojaznost,
 • gubitak težine.

Mačku koja ima perut treba da pregleda veterinar. Perut sama po sebi nije opasna po život, ali osnovni uzrok peruti kod mačaka može biti.

Šta uzrokuje perut kod mačaka?

Uzroke peruti kod mačaka možemo podeliti u sledeće kategorije: 

 • alergije, 
 • paraziti,
 • gljivične infekcije,
 • endokrinopatije,
 • hidratacija i 
 • ostale uzroke peruti kod mačaka.

Uobičajeni uzroci peruti kod mačaka su:

Alergije

Kontaktni dermatitis je alergijska reakcija na koži koja nastaje usled kontakta kože mačke sa alergenom ili iritantom kao što su sapuni, šamponi, rastvarači, hemikalije, biljke itd.

Gljivične infekcije

Lišajevi na koži mogu izazvati kružne, ljuskave mrlje na koži i gubitka dlake. Malassezia je gljivična infekcija koja dovodi do pojave ljuskave kože i snažnog, neprijatnog mirisa kože.

Paraziti

Demodikoza je bolest kože uzrokovana mikroskopski vidljivim parazitom – šugarcem iz roda Demodex. Postoje dve vrste demodikoze koje utiču na mačke.

Jedna  živi u folikulima dlake, a druga u površinskim slojevima kože. 

Ponekad grinje iz roda Cheyletiella mogu biti uzročnik pojave peruti kod mačaka. Zovu se i “hodajuća perut” jer se pri promatranju površine kože golim okom može videti njihovo kretanje. 

Srećom, ovo nije previše često i obično se javlja kod mačaka koje žive sa drugim životinjama u odgajivačnicama ili u azilima.

Hidratacija

Suv zimski vazduh ima malu vlažnost koja može dehidrirati kožu vaše mace i dovesti do pojave peruti.

Endokrini poremećaji (endokrinopatije)

Dijabetes je metabolička bolest u kojoj telo mačke ne reaguje adekvatno na insulin, što sprečava ulazak glukoze u ćelije. Hipotiroidizam je redak endokrini poremećaj gde štitna žlezda ne proizvodi odgovarajuće količine hormona štitne žlezde.

Ostalo uzroci peruti kod mačaka

Seboreja je stanje kože uzrokovano prekomernom proizvodnjom sebuma. Ovaj poremećaj kože ima nekoliko mogućih uzroka, uključujući bolesti, lošu ishranu i parazite.

Kod starijih mačaka može doći do pojave peruti zbog loše nege mačke iz nekoliko razloga. Pojavom artritisa kod starijih mačaka, mačkama može biti neprijatno i bolno da se okreću i neguju leđa.

Starije mačke su takođe manje aktivne i sklone su gojaznosti. Kada mačka stari, koža postaje suva zbog opadanja aktivnosti lojnih žlezda koje vlaže kožu. Gojazne mačke često ne mogu fizički da dospeju do određenih delova svog tela da se doteraju.

Opekotine od sunca su još jedan od razloga zašto se koža ljušti i one nanose štetu koži.

Ishrana vaše mačke takođe može izazvati perut ako u njihovoj hrani nedostaju hranljive materije neophodne za zdravo funkcionisanje njihove kože.

Proces obnavljanja njihovih ćelija kože koristi do 30% dnevnog unosa proteina vaše mačke, tako da svaka hrana koju jedu treba da sadrži visokokvalitetne, visokosvarljive proteine koji se lako apsorbuju u njihov organizam.

Omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline doprinose ukupnom zdravlju kože, a kako ih telo vaše mačke ne može sintetizovati, trebalo bi da budu sastavni deo njihove ishrane.

Određeni vitamini, poput vitamina A, takođe doprinose zdravlju kože, regulišući rast ćelija i proizvodnju ulja.

Način života je još jedan faktor koji može uticati na razvoj peruti kod vaše mačke. Ako je njihovo okruženje pretoplo, može isušiti kožu i izazvati prekomernu proizvodnju ulja, što dovodi do pojave peruti kod mačaka.

Ovo je, zajedno sa prekomernom negom, koja može prouzrokovati probleme sa kožom, čest problem mačaka koje žive u zatvorenom. Ako redovno kupate mačku, upotreba proizvoda koji nisu mačji šampon može da iritira njihovu kožu.

Dijagnostikovanje peruti kod mačaka

Vlasnici mačaka se često pitaju da li pojava peruti kod mačaka obavezno znači i odlazak kod veterinara. Inače zdrava mačka sa nekoliko ljuspica peruti verovatno ne zahteva posetu veterinaru.

Međutim, ako je perut izražena i ako su prisutni neki drugi znaci bolesti, trebalo bi da zakažete pregled za vašu macu kod veterinara. Ako se vaš veterinar složi da se radi samo o problemu suve kože, imate nekoliko mogućnosti za rešavanje problema.

Nega mačke češljem za buve (češljem sa zubima koji su vrlo blizu) često pomaže u uklanjanju ljuspica sa dlake.

U umerenim slučajevima kupanje mačke keratolitičkim šamponom – onim koji rastvara ljuspice – često pomaže u suzbijanju peruti.

Većina veterinarskih ordinacija ima ove posebne šampone, mada imajte na umu da nijedna mačka na zemlji ne uživa u kupanju.

Perut kod mačaka se dijagnostikuje na osnovu pregleda veterinara. Ako mačka ima bilo kakvih drugih simptoma ili ako vam se perut čini prekomernom, vaša mačka mora da poseti veterinara. Veterinar će obaviti kompletan fizički pregled vaše mačke i postaviće vam sledeća pitanja:

 • Koliko dugo je perut prisutna?
 • Da li ste primetili neke druge simptome?
 • Da li je perut prisutna stalno ili povremeno?
 • Šta jede mačka?
 • Da li mačka ima alergije?

Kompletan fizički pregled je važan kako bi se utvrdile promene na koži osim peruti, kao i bilo koje druge abnormalnosti.

Vaš veterinar će takođe izmeriti vašu mačku i proceniti da li treba da izgubi ili dobije na težini. Prateći simptomi zajedno sa uzrastom vaše mačke mogu veterinaru nagovestiti osnovni uzrok.

Da bi se postavila dijagnoza, biće potrebni dijagnostički testovi.

U nastavku da vidimo koje preglede dijagnostička obrada podrazumeva.

Biohemijski profil, kompletna krvna slika i analiza urina 

Ovi testovi procenjuju celokupno zdravlje vaše mačke, uključujući nivoe hidratacije, upale, infekcije i funkcije organa.

Testiranje je veoma važno za utvrđivanje uzroka peruti kod mačaka

Obično će vaš veterinar izvršiti nekoliko određenih testova kože. Ovi testovi uključuju:

Struganje kože

Da bi veterinar proverio da li postoji infekcija grinjama ili lišajevima radi se struganje kože. Mali delić kože nežno će se ostrugati sa vaše mačke i pregledati pod mikroskopom.

Kultura lišajeva (DTM)

Ovaj test kože traga za lišajevima ili gljivičnom infekcijom krzna.

Citologija

Veterinar će pažljivo pogledati ljuspice peruti kako bi se uverio da zapravo nisu grinje. Citologijom se  takođe traže bakterije ili kvasac sa kože.

Trihogram

Trihogram je mikroskopska analiza uzorka koji se sastoji od 70-100 iščupanih dlaka u potrazi za grinjama ili lišajevima.

Ako ovi testovi kože ne otkrivaju ništa, a vaš veterinar primeti druge probleme nakon pregleda vaše mačke, mogu se preporučiti drugi testovi.

Krvna slika je uobičajeni način traženja osnovnih zdravstvenih problema. Biopsija uključuje kratkotrajnu anesteziju mačke kako bi se uzeo vrlo mali komad kože i poslao specijalisti na pregled.

Alergije su često povezane sa mačjom peruti. Iako postoje testovi krvi koji mogu pomoći u utvrđivanju uzroka alergija, za konačna ispitivanja obično je potreban specijalista za kožu (dermatolog). 

Kako lečiti perut kod mačke?

Ako ste kod mačke prepoznali simptome peruti, važno je da vašu macu odvedete kod veterinara  u slučaju da boluje od lišajeva ili druge parazitske infekcije.

Perut kod mačaka može signalizirati osnovni zdravstveni problem, pa ako vaša mačka ima prekomernu perut, veterinar bi trebalo da je pregleda. 

Kod blažih slučajeva peruti kod mačaka, gde nema drugih simptoma, postoje neki kućni tretmani koji mogu pomoći.

Kućni tretmani protiv peruti kod mačaka

Ako vaša mačka ne pokazuje nikakve druge simptome, možda bi bilo korisno isprobati kućne lekove protiv peruti kod mačaka.

Mogući kućni tretmani mogu uključivati:

 • Hranjenje visokokvalitetnom komercijalnom hranom. Pitajte veterinara za preporuke;
 • Povećajte vlažnost vazduha u svojoj kući tokom hladnih zimskih meseci;
 • Isprobajte omega 3 suplemente masnih kiselina za mačke. Dodavanje omega 3 masnih kiselina u ishranu može smanjiti upalu i ublažiti svrab kože zbog alergija. Razgovarajte sa veterinarom pre nego što dopunite ishranu vaše mace;
 • Ako je vaša mačka gojazna, izmerite količinu hrane koju vaša mačka pojede i polako smanjujte ukupnu količinu hrane za 10 procenata kad god vaša mačka ima istu težinu tokom 2-3 nedelje;
 • Redovno negujte mačku. Neke mačke imaju poteškoće u nezi zbog starosti ili gojaznosti i potrebna im je pomoć. Pet minuta dnevno je potrebno većini mačaka, negovanje će pomoći distribuciji prirodnih ulja  u dlaci mačke;
 • Koristite hidratantni šampon. Veterinar ili prodavnica kućnih ljubimaca može preporučiti odgovarajući proizvod koji je siguran za mačke, potražite proizvode na bazi ovsene kaše. Perut kod mačaka je stanje koje karakterišu male, bele ljuspice kože i obično ima osnovni uzrok, uključujući alergije, parazite i dehidraciju;
 • Lekoviti šamponi  za lečenje teške peruti. Ovo mora biti šampon protiv peruti namenjen mačkama, a ne šampon protiv peruti za ljude.

Ako se perut vaše mačke pogorša u bilo kom trenutku ili ako primetite promene apetita, promene ponašanja ili probleme sa kožom poput gubitka dlake, odmah odvedite mačku kod veterinara.

perut kod mačaka simptomi

Veterinarski tretmani za perut kod mačaka

Ako ste zabrinuti zbog peruti kod mačke, zakažite pregled kod veterinara. 

Veterinarski tretmani peruti kod mačaka mogu da uključuju:

 • omega 3 masne kiseline,
 • lekovi za prevenciju buva kod mačaka/grinja,
 • proizvodi koji sadrže masne kiseline i ulja (za hidrataciju kože),
 • proizvodi za prskanje koji koriste u borbi protiv kvasca ili bakterijskih infekcija,
 • šamponi namenjeni smanjenju osipanja kože (seboroične ili keratinolitičke),
 • ostali oralni lekovi, poput antibiotika, antimikotika, suplemenata.

Obično se perut kod mačaka može lako rešiti. Posetite veterinara kako bi dobili savet i on će vam dati ideje kako održavati kožu i dlaku svoje mace zdravom.

Može li se sprečiti perut od mačaka?

Sprečavanje peruti kod mačaka može se postići u nekim slučajevima. Evo nekoliko saveta za održavanje zdrave kože vaše mace:

 • hranite macu visokokvalitetnom hranom, 
 • izbegavajte gojaznost kontrolišući broj kalorija koje vaša mačka unese,
 • koristite preventivno sredstvo protiv buva,
 • obezbedite svojoj maci aktivnost kako bi maca vodila život bez stresa,
 • svakodnevno četkajte mačku posebno ako postoje područja na telu do kojih ona ne može da dođe,
 • osigurajte povećanu vlažnost vazduha tokom zime ili sušnijih meseci.

Ako vaša mačka pokaže bilo kakve simptome poput gubitka kilograma ili promene apetita, odmah potražite veterinarsku pomoć.

Normalno je da želite da svom ljubimcu pružite najbolje i da sprečite da se oseća neprijatno. Ono što je važno znati je da u velikoj većini slučajeva perut kod mačaka obično nije znak velikog problema, iako u nekim slučajevima može biti.

Ako niste sigurni kako se leči perut kod mačaka, obavezno se obratite veterinaru!

Konačno, perut često može biti prvi znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Pre nego što isprobate bilo kakve lekove protiv peruti, obavezno posetite svog veterinara kako biste isključili bilo kakva ozbiljna medicinska stanja. 

Bilo koji problem kože treba da pregleda veterinar. To može biti obična alergija, ali to može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema kao što su rak ili bolest jetre.

Vaš veterinar je takođe odličan izvor preporuka proizvoda kao što su šamponi protiv peruti, hidratantne kreme za kožu, suplemente i ishranu prilagođenu koži.