nega mačaka

Osim ljubavi, nega mačaka je takođe obavezna!

Maca je postala nov član vaše porodice i pitate se kako treba da izgleda nega mačaka?Pratite naš vodič kako bi maca bila srećna i zdrava.

Kao i svakom kućnom ljubimcu i mačkama je potrebna nega. 

Svakodnevna nega mačaka zavisi od rase mačke, dužine dlake, zdravlja i godina.

Poznato je da se mačke same neguje, kupaju i čiste, ali ipak..

Baš zato mnogi mnogi misle da je mačkama kao kućnim ljubimcima potrebno malo nege, ipak istina je da vaša mačka može imati ogromnu korist od redovnog tretmana provere, nege i čišćenja.

Redovna nega mačaka od strane vlasnika podrazumeva pregled i čišćenje ušiju, šapa, zuba, dlake itd.

Ovaj vodič će vam objasniti kako redovno obavljati zdravstvene preglede kod kuće i kod veterinara i kako izgleda pravilna nega mačaka.

Zdravstveni pregled kod kuće kao deo nege mačke

Kada vam maca skoči u krilo, iskoristite ovaj trenutak da obavite brz pregled mace. Pogledajte njen kvalitet dlake, da li ima perut, pregledajte oči, uši, usnu duplju, da li ima buve ili krpelje i sl.  Ali takođe veoma je bitno da i jednom mesečno izdvojite vreme za temeljnu proveru vaše mace. 

Ovo vam omogućava da ranije otkrijete sve moguće probleme. Ali, uvek imajte na umu da ove provere ne mogu zameniti godišnje posete veterinaru (ili šestomesečne posete kada su u pitanju starije mačke) radi profesionalne zdravstvene provere. 

Pored zdravstvene provere vaša maca zaslužuje i najbolju negu.

Mnogo je stvari koje morate imati na umu kada posedujete mačku, a  evo korisne liste stvari koje treba da znate.

nega mačaka i zuba

Usta, zubi i desni

Obavezno perite zube mački i tom prilikom koristite četke za zube i paste koje su namenjene mačkama. 

Kada je u pitanju nega zuba, najbolje bi bilo da macu naviknete na ovaj proces još dok je mače. Za početak probajte da date maci da proba pastu za zube tako što će je liznuti. Potom pokušajte da pastu za zube prstom namažete maci na desni, a nakon nekoliko dana pokušajte da ponovite postupak četkicom za zube. 

Ponekad je macama potrebno i profesionalno čišćenje zuba zbog stvaranja zubnog kamenca. Ovu proceduru obavlja veterinar, a skidanje kamenca se radi u totalnoj anesteziji. 

Zubne bolesti mogu biti bolne i ozbiljno mogu uticati na zdravlje i dobrobit mace. Bakterije mogu ući u krvotok mačke i uticati na rad njenog srca i bubrega

Kod zdravih mačaka zubi su čisti i beli. Desni vaše mačke treba da budu ružičaste boje i zdravog izgleda, bez crvenila, otoka ili krvarenja.

Dah vaše mačke ne bi trebalo da ima neprijatan miris, pa ako ustanovite da im je dah odjednom neprijatan ili da imaju bilo kakve promene na desnima odvedite je kod veterinara na pregled. 

Nega ušiju kao redovna nega mačaka

Nega mačaka podrazumeva i pregled ušiju, zapravo to je važan deo nege.

Prilikom čišćenja ušiju nikad nemojte koristiti štapiće za uši, jer možete maci da povredite bubnu opnu.

Umesto štapića koristite vatu ili tupfer koji ćete umočiti u tečnost koja se koristi za čišćenje mačijih ušiju, a koju vam je preporučio veterinar.

Nežno očistite unutrašnjost uha mačke i odstranite sve nečistoće, a postupak ponovite i na drugom uhu. 

Koliko često ćete čistiti maci uši zavisi od same mace, ali generalno bi trebalo barem jednom mesečno da pregledate uši svoje mačke da biste otkrili bilo kakve potencijalne probleme.

To može biti prljavština koja se nagomilala u ušima, prekomerno nakupljanje voska, krvarenje, rane ili upale. 

Takođe su zabrinjavajuće ušne grinje, koje je teže videti, ali obično ostavljaju smrdljiv crvenkasto/smeđi iscedak u uhu, a mačke sa ušnim grinjama često češu uši.

Iako je malo voska u ušima normalno, ne sme biti neprijatnih mirisa. Takođe potražite duž ivica ušiju bilo kakve tragove, kvrge, zadebljanja, crvenilo ili lezije. Ako primetite bilo koji problem kod vaše mace odmah se obratite veterinaru.

Nega očiju

Nega mačaka podrazumeva i redovnu brigu o okicama. Često se mogu javiti bolesti, kao što je konjuktivitis i slično.

Kako bi vašoj maci očistili oči koristite pamučnu krpicu koju ćete pokvasiti vodom koju ste prethodno prokuvali. Nežno krpicom pređite preko krzna oko očiju i kapaka.

Oči vaše mačke treba da budu bistre, svetle i bez crvenila, otoka ili izlučevina. Ako je prisutan bilo koji od ovih simptoma, to može biti znak infekcije i u tom slučaju treba da kontaktirate veterinara.

Briga o nosiću

Nos vaše mace možete očistiti tako što ćete umočiti tupfer ili vatu u posudu s toplom vodom i nežno joj obrisati nos.

Nos zdrave mačke je obično vlažan i gladak. Nežno dodirivanje otkriće vam da li na nosu vaše mačke ima neravnina, kvrga ili otoka.

Čirevi su još jedna stvar na koju treba paziti. Svako ispuštanje tečnosti iz nosa vaše mačke moglo bi biti znak infekcije.

Dlaka i koža

Nega mačaka podrazumeva i negu dlake.

Mačke su vrlo čiste životinje i vole da se neguju, ali ponekad će im biti potrebna vaša pomoć. Nega mačaka smanjuje pojavu dlaka i sprečava zapetljavanje, i na kraju opadanje dlake.

Nega dlake i kože takođe pomaže da vas upozori na krpelje, rane, kvržice i probleme sa kožom kod vaše mace, tako da možete efikasno nadgledati i održavati zdravlje svoje mačke. 

Sa četkanjem mace najbolje je započeti od ranog doba jer ovo omogućava vašoj maci da se navikne na četkanje. Takođe, mačići imaju manje iskustva kada je u pitanju nega, pa će vaša pomoć biti od koristi. 

Starijim mačkama će možda biti potrebna dodatna pomoć kada je u pitanju nega dlake, jer ne mogu da dođu do određenih mesta na telu. Iz tog razloga, trebalo bi da pomažete vašoj maci kada je u pitanju nega dlake.

Kada vašu macu četkate nežno i u kratkim sesijama, ovo može biti prijatno iskustvo i za vas i za vašu macu. Počnite polako, s ciljem da na kraju četkate celo telo, uključujući zadnje noge i druga područja koja bi mogla biti teško dostupna. 

Ako se vaša mačka opire četkanju, ne pokušavajte da je prisiljavate ako izgleda nesrećno ili želi da pobegne od četke. Umesto toga, možete pokušati da četkate deo po deo dlake u različito doba dana toliko dugo ili kratko koliko je vašoj maci prijatno.

Stomak i rep često su osetljiva područja i možda će vam biti potrebno strpljenje kako bi vam maca dozvolila da četkate ova područja. Uvek nagradite macu za mirno ponašanje poslasticom.

Dugodlake mačke,kao što je persijska mačka, treba četkati svakodnevno kako bi se sprečilo da im se dlaka zapetlja; dok kratkodlake mačke je potrebno četkati samo jednom nedeljno. 

Alati za negu dlake su široko dostupni. Meka četka je uglavnom dovoljna za kratku dlaku. Češljići protiv buva mogu se koristiti za uklanjanje mrtve dlake i traženje buva. Dugodlakim mačkama će verovatno trebati i češalj sa širokim zubcima.

Dlaka je verovatno najteži deo nege mačaka i možda ćete vašu macu voditi kod  profesionalca. Iako pribegavanje makazama kako biste isekli zapetljanu dlaku može izgledati jednostavno, teško je to uraditi, a da ne povredite vašu macu i zato je to najbolje izbegavati.

Veterinarske ordinacije često pružaju usluge nege i pružiće vam sve savete koji su vam potrebni kada je u pitanju nega dlake i kože mace.

O zdravstvenom stanju vaše mace može vam puno toga reći stanje dlake i kože. Ako se vaša mačka preterano češe ili liže, možda je vreme za pregled kod veterinara. Stres, paraziti, rane ili alergije mogu imati uticaja na zdravlje vaše mačke.

Briga o kandžama mace

Kao deo nege mačaka veoma je važno da maci redovno sečete kandže.

Proverite kandže mačke da biste videli da li su preduge i ako imate iskustva sa njihovim sečenjem, odsecite ih sami. Ako niste sigurni odvedite mačku kod veterinara.

Sečenje kandži vaše mačke ima za cilj uklanjanje oštrih vrhova. Ovo ne samo da smanjuje rizik od oštećenja nameštaja, već omogućava igranje i interakciju sa mačkom bez brige zbog ogrebotina i bolnih uboda.

Za vašu mačku postoje i zdravstveni benefiti, jer uklanjanje oštrih krajeva pomaže joj da izbegne bol zbog slomljenih kandži koje mogu nastati usled zabijanja kandži u tepih ili druge stvari u kući. 

Kada kupujete makaze za nokte, obavezno odaberite kvalitetnu i odgovarajuću veličinu makaza u prodavnici kućnih ljubimaca ili kod veterinara. Makaze za mačke i pse nisu isto i uvek bi trebalo da birate specijalne makaze za mačke kako biste sprečili nanošenje štete svom ljubimcu.

Takođe bi trebalo da zapamtite da prvo dozvolite svojoj mački da se navikne na makaze za nokte. Započnite tako što ćete svoju mačku naviknuti da joj dodirujete šape rukama. 

Nežno im dodirnite šape. Na bilo koji znak negativnog govora tela, poput sklapanja ušiju, pomeranja repa ili drugih znakova napetosti, zaustavite se dok se mačka ponovo ne opusti. 

Jednom kada dođete do faze kada joj je prijatno dok dodirujete njene šape, možete krenuti ka laganom pritiskanju njene šape da biste otkrili nokte. Ako joj je ovo prijatno, makazama secite oštri deo nokta. 

kako negovati mačku i kandže

Kupanje kao deo nege mačaka

Većina mačaka mrzi kupanje i ovaj proces može biti stresan za njih, ali i za vas. Zato se pobrinite da to učinite kako treba i to samo ako je potrebno. Pripremite se tako što ćete pripremiti prave proizvode za kupanje mace.

Nikada nemojte koristiti ljudski šampon, jer ne odgovara mačjoj dlaci i može isušiti kožu. Koristite isključivo šampone za mačke.

Obavezno pripremite sve pre nego što dovedete mačku na kupanje. Ono što vam je potrebno je:

 • šampon za mačke (i po potrebi regenerator za mačke),
 • peškiri,
 • češalj ili četka,
 • posuda za ispiranje i
 • gumenu prostirka ili peškir da spreče klizanje mačke.

Započnite sa četkanjem mačke kako biste uklonili što više prljavštine sa dlake, a zatim napunite kadu ili umivaonik toplom vodom (vodite računa da voda ne bude vruća).

Ponekad poslastice i/ili pomoć druge osobe koja drži vašu mačku mogu olakšati postupak i vama i vašoj mački. Ako vas vaša mačka tokom kupanja grize, grebe ili vam se čini da je uznemirena, prestanite da je kupate i potražite savet kod veterinara. 

Ukoliko maca nema negativnu reakciju pokvasite je i nanesite malu količinu šampona. Izbegavajte područje glave i šamponirajte samo ostatak tela. Ako želite da im očistite lice, obrišite ga vlažnim peškirom.

Nikada im ne zabijajte glavu u vodu i nemojte ih prskati vodom u lice. 

Da biste isprali mačku, napunite posudu sa malo tople vode i pokrijte oči i uši mačke dok nežno ispirate ostatak njenog tela. Obavezno temeljno isperite šampon i regenerator.

Na kraju, postavite mačku na peškir i dozvolite joj da otrese višak vode. Pomozite joj da osuši dlaku peškirom, a ne fenom, jer bi zvuk mogao uplašiti vašu mačku.

Važno:

Sami utvrdite da li je stvarno potrebno kupanje vašoj maci. Većina mačaka će se očistiti i neće zahtevati kupanje, međutim nekima će ipak biti potrebna dodatna nega.

Dodatni saveti za uspešnu negu mačaka

Čitav proces nege mačke treba da bude prijatan i da mačka uživa u tome. Posle toga će vaša maca da izgleda i da se oseća kao milion dolara!

Negujući mačku provešćete kvalitetno vreme sa njom. Neki od sjajnih saveta za uspešnu negu mačaka uključuju sledeće:

 • započnite rutinu nege dok je mače, jer će na taj način vaša mačka će naučiti da prihvata četkanje od malena; 
 • pokušajte da koristite različite češljeve i četke i odaberite one koji odgovaraju dužini dlake vaše mačke. Čekinje mogu biti tvrde, meke ili žičane, a takođe možete koristiti i rukavice za negu. Mekše četke su macama prijatnije, pa razmislite da započnete s mekim četkama i krenete prema onim tvrđim, koje su obično efikasnije; 
 • držite četke pored mesta na kojima vaša mačka voli da drema, tako da možete brzo iskoristiti trenutak za negu vašeg mačjeg prijatelja;
 • uverite se da je soba ili prostor tih, prijatan i bez drugih stimulacija poput igranja dece, drugih kućnih ljubimaca ili prekomerne buke;
 • dajte svom ljubimcu visokokvalitetnu hranu za mačke koja odgovara životnom stadijumu i zdravstvenom stanju mace;
 • uvek osigurajte da vaša mačka ima pristup čistoj, svežoj vodi;
 • vaš ljubimac treba da ima svoje čisto i suvo mesto za spavanje i odmor; 
 • obezbedite maci posudu za nuždu i kvalitetan posip za mačke, koja će biti smeštena na mirnom i pristupačnom mestu i
 • dajte svojoj mački poslastice tako da će naučiti da povezuju vreme nege sa pozitivnim ishodima. 

I da… za kraj pružite svojoj maci ljubav!

Kada se zadovolje potrebe vaše mačke možete da očekujete da će vam ona uzvratiti dodatnim mačjim poljupcima i maženjem. Osim toga, jednostavni zajednički život doprinosi vašem ukupnom kardiovaskularnom i mentalnom zdravlju.

Drugim rečima, i vama napori u nezi mačaka idu u korist!