prirodni lek protiv krpelja kod pasa

Prirodni lek protiv krpelja kod pasa!

Uveliko je sezona krpelja. Da li ste razmišljali da probate prirodni lek protiv krpelja kod pasa umesto preparata koje ste koristili do sada?

Kao vlasnik psa znate koliko je važno zaštititi svog ljubimca od ovih svih štetočina. U tom slučaju možete probati i neki prirodni lek protiv krpelja kod pasa.

Krpelji su potencijalno opasni, izgledaju užasno i vrebaju na travnatim mestima gde psi vole da se valjaju – definitivno predstavljaju letnju opasnost. 

Krpelji su paraziti koji se mogu naći na telima kućnih ljubimaca i opstaju hraneći se njihovom krvlju. 

Ovi paraziti, koji izgledom podsećaju na pauka, najčešće se nalaze u visokoj travi. Iako se javljaju tokom cele godine, krpelji su paraziti kojih najviše ima tokom proleća i leta. 

A gde vole da se smeste kod vašeg ljubimca?

Postoji nekoliko omiljenih mesta za skrivanje krpelja na telu psa koja bi trebalo da proveravate kod svog ljubimca. Ova područja uključuju vrat, ispod repa, unutar prepona i između prstiju. 

Takođe je poznato da krpelji kod pasa pokušavaju da se sakriju na očnim kapcima kućnog ljubimca i na ušima.

Krpelji mogu biti veoma štetni za zdravlje vašeg psa, pa čak mogu i da šire brojne bolesti ako se ne leče. Ove bolesti kod pasa mogu biti:

Postoji mnogo načina da zaštitite svog psa od krpelja. Tu su naravno gotovi preparati, ali kao vlasnik psa morate uzeti u obzir efekte hemijskih tretmana protiv krpelja.

Oni mogu ugroziti psa tako što će dovesti do problema sa:

 • digestivnim traktom,
 • unutrašnjim organima,
 • sveukupnim zdravljem psa.

Iz tog razloga sve  više vlasnika pasa želi prirodni lek protiv krpelja kod pasa. Ako ste zabrinuti zbog uticaja ovih hemikalija na vašeg psa i želite sigurnije rešenje, u nastavku ćete saznati koji prirodni lek protiv krpelja kod pasa se preporučuje.

Ali pre toga, zašto treba da izbegnete tradicionalna rešenja poput sprejeva, ampula i sl.? Zašto treba da kažete ne hemijskim tretmanima protiv krpelja?

Poput antibiotika, pesticida i herbicida, štetočine postaju vremenom otporne na određene hemikalije. Kao rezultat toga, kompanije moraju da traže nova rešenja. A ova rešenja su često štetnija za vašeg ljubimca.

I dok možda mislite: „Godinama ih koristim i moj pas nikada nije imao problema“, to za mnoge nije slučaj. Zapravo, svake godine se prijavljuje hiljade trovanja pasa usled upotrebe hemijskih tretmana protiv krpelja.

Pa hajde da pređemo na prirodne lekove protiv krpelja!

prirodni lek kod pasa protiv krpelja

Prirodni lek protiv krpelja kod pasa

Leto je u punom jeku. Iako su neki od vas očajnički iščekivali letnju sezonu i zaputili se na plažu, situacija za vlasnike pasa je malo drugačija. Leto je sezona kada se javljaju buve kod pasa i upravo krpelji.

Zato smo sastavili listu prirodnih lekova protiv krpelja kod pasa kako bi vlasnici uživali sa svojim psima tokom letnjih i prolećnih meseci!

1. Citrusi

Citrusi su jedan od prirodnih lekova protiv krpelja kod pasa. Kako bi zaštitili svog psa od krpelja skuvajte koru limuna i pomorandže, a zatim ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi u vodi 24 sata. Kada se vaša smeša ohladi, prirodno citrusno ulje procuriće iz kore voća u vodu.

Ova voda se može procediti i sipati u bočicu sa raspršivačem. Vaš citrusni sprej se može koristiti na krznu vašeg psa i oko kuće, u vašem dvorištu gde boravi vaš ljubimac. 

Samo limunov sok se takođe može dodati u bočicu sa raspršivačem kako bi se vaš pas odbranio od krpelja.

Takođe možete skuvati šest prepolovljenih limuna u litri vode.

Nakon što odstoji nekoliko sati procedite smešu i sipajte je u bočicu sa raspršivačem. Dodavanje ulja peperminta u smešu pomoći će da i ostali insekti, poput pauka, budu dalje od vas i vašeg psa.

2. Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće je prirodni lek protiv krpelja kod pasa i lako se koristi. Jedna kašičica sirćeta dnevno dodata u posudu sa vodom koju pije vaš pas držaće krpelje dalje od vašeg psa (na jedan litar vode ide jedna kašičica jabukovog sirćeta).

A da li se zaista kroz unos tečnosti može pas zaštititi od krpelja?

Mnogi vlasnici su probali i rekli da deluje. Na ovaj način jabukovo sirće smanjuje pH vrednost kože psa i tako ona postaje odbojna za krpelje. 

Jabukovo sirće takođe se može mešati sa vodom da bi se napravio prirodan lek protiv krpelja kod pasa u vidu spreja. Ovaj sprej ćete dobiti kada pomešate ½ jabukovog sirćeta sa ½ vodom.

Ovaj jednostavni sprej možete naneti svakog jutra na krzno psa pre nego što krenete napolje u šetnju. 

3. Eterična ulja

Eterična ulja se vekovima koriste kao prirodni lekovi za razne bolesti kod ljudi i životinja. Mogu se lako nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i predstavljaju još jedan prirodni lek protiv krpelja kod pasa. 

Eterična ulja koja možete da koristite kao prirodni lek protiv krpelja kod pasa su:

 • Geranium ruža 

Geranium ruže je jedno od najpopularnijih esencijalnih ulja za odbijanje krpelja. Ovo je eterično ulje slatkog, a snažnog mirisa. Budući da se krpeljima ne sviđa miris ovog ulja, ono čini čuda kako bi krpelje držalo dalje od vašeg psa. 

Napravite sprej pomoću destilovane vode i kapi ulja ružinog geranijuma. Razgovarajte o doziranju sa veterinarom pre nego što isprobate ovaj prirodni lek protiv krpelja kod pasa.  

 • Ulje lavande 

Ulje lavande je još jedan prirodni lek protiv krpelja kod pasa, koje ne samo da odbija krpelje, već i sprečava da se krpelji izlegu iz jaja.

Dodavanje 5 do 10 kapi ulja lavande u šampon za pse može pomoći u odbijanju krpelja, kod nadražene kože i sprečavanju infekcije.

U bocu sa raspršivačem u dve litre vode stavite po pet kapi ulja od mente, cimeta, lavande i badema. Dobro ga protresite i prskajte po krznu svog psa. 

Ovo je još jedan sjajan prirodni lek protiv krpelja kod pasa. 

 • Ulje limunove trave 

Aktivni sastojci limunove trave su citral i geraniol i oni su prirodni preparati protiv krpelja kod pasa. Dodavanjem pet kapi ulja limunove trave u bočicu sa raspršivačem i punjenjem ostatka bočice vodom možete dobiti sprej za upotrebu na psu.

 • Ulje kedra

Kedar odvraća krpelje, pa dodavanje nekoliko kapi ulja u šampon za pse može da vam pomogne da sprečite pojavu krpelja kod psa.

 • Ulje citronele 

Ulje citronele se može staviti u bočicu sa raspršivačem i koristiti na psu, u dvorištu ili u vašem domu. Trebalo bi napuniti bočicu sa raspršivačem vodom, dodati 15 kapi ulja i promućkati pre svake upotrebe.

Budite oprezni kada koristite bilo koje esencijalno ulje na bazi citrusa jer mogu biti fotosenzibilna, što znači da privlače sunce i mogu da izazovu opekotine kod psa.

Takođe, vaš pas nikada ne sme da primenjuje ova ulja direktno u koncentrovanom obliku i ne smete ih koristiti na trudnim životinjama, osim ako to ne odredi veterinar.

4. Kokosovo ulje

Nanesite obilnu količinu kokosovog ulja na pseću dlaku. Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju ubija i odbija krpelje.

Za dodatnu zaštitu dodajte po jednu kašičicu na 20 kilograma telesne težine u hranu vašeg psa dva puta dnevno.

5. Beli luk

Beli luk je takođe prirodni lek protiv krpelja kod pasa. Beli luk se može dodati u hranu vašeg psa radi dodatne zaštite od krpelja. Miris belog luka se širi kroz kožu psa i krpelji ga ne vole, zato i može da deluje i na ovaj način.

Količina belog luka koja će se dodati u hranu  zavisi od veličine i težine vašeg psa. Dnevno ne koristite više od pola čena belog luka na 20 kilograma telesne težine. 

Oprez: Ako je vaš pas u prošlosti imao hemolitičku anemiju, izbegavajte upotrebu belog luka u bilo kom obliku. 

6. Pivski kvasac

Jednostavno dodajte malu količinu pivskog kvasca u hranu vašeg psa kao efikasan lek protiv krpelja.

7. Čaj od kamilice

Kamilica je efikasan prirodni lek protiv krpelja kod pasa zbog mirisa koji odaje. Pripremite čaj od kamilice koristeći dve kesice čaja od kamilice. Sačekajte da se čaj ohladi i okupajte psa.

Da biste je učinili moćnijim sredstvom protiv krpelja, tokom pripreme u vodu možete dodati krišku limuna. Osim što sprečava krpelje da se hrane krvlju vašeg psa, kamilica će smiriti njihovu nadraženu kožu.

8. Prirodni prašak protiv krpelja

Pomešajte 225 grama dijatomejske zemlje sa 2 kašike esencijalnog ulja citronele ili čajevca. Zatim dodajte 2 kašike esencijalnog ulja eukaliptusa i 2 kašike esencijalnog ulja lavande.

Sve sastojke pomešajte u blenderu i čuvajte u staklenoj posudi sa hermetičkim poklopcem. Prašak se nanosi na grudi psa. 

9. Drugi prirodni lekovi protiv krpelja kod pasa

Evo još nekoliko prirodnih lekova protiv krpelja kod pasa koje možete napraviti kod kuće:

 • U maloj posudi ili činiji izmešajte 4 kašikice bademovog ulja, 2 kašike gela aloe vere i 30 do 40 kapi esencijalnog ulja geranijuma. Dobro pomešajte smešu i nanesite dve do tri kapi uz pomoću kapaljke na ogrlicu svog psa kako biste odbili krpelje.
 • Napravite istu kombinaciju, ali umesto geranijuma koristite esencijalno ulje lavande. Takođe možete koristiti pola esencijalnih ulja geranijuma i pola lavande.
 • Kombinujte 1 šolju vode, 1 kašičicu jabukovog sirćeta i 6 do 10 kapi esencijalnog ulja geranijuma ili lavande u boci sa raspršivačem. Ovim sredstvom protiv krpelja možete prskati krzno vašeg ljubimca.
 • Neem (Nim) ulje je efikasno sredstvo protiv krpelja kod pasa. Prokuvajte 2 šolje vode i u vodu dodate ½ šolje osušenog lišća nima. Ostavite da odstoji jedan sat, a zatim procedite tečnost u bočicu sa raspršivačem. Ova vodu utrljajte u krzno vašeg psa.  Izbegavajte kontakt sa očima ili ušima kućnih ljubimaca.

Zajedno sa upotrebom prirodnih lekova protiv krpelja kod pasa, postoje i druge mere koje bi trebalo da preduzmete tokom sezone krpelja, a to su redovni pregledi psa ubrzo nakon što ste bili na otvorenom. Ako otkrijete krpelja na svom ljubimcu, pažljivo ga uklonite sa psa.

Prirodni lekovi poput ovih koji su ovde navedeni mogu vam pomoći da zaštitite svoje kućne ljubimce od krpelja.  

Važna napomena: nijedan prirodni lek protiv krpelja kod pasa ne koristite bez prethodne konsultacije sa veterinarom.

lek protiv krpelja kod pasa

Zdrav ljubimac je najbolja preventiva!

Izuzetno je važno hraniti kućnog ljubimca uravnoteženom ishranom koja će mu pomoći da održi optimalan imunološki sistem. 

Kada su u pitanju krpelji, snažan imunološki odgovor pomoći će vašem psu u borbi protiv svih patogena koji se prenose krpeljima, a kojima je izložen vaš ljubimac.

Sledeći saveti će vam pomoći da prirodno zaštitite svog psa od krpelja:

 • Svakodnevno proveravajte da li vaš pas ima krpelje, posebno nakon što provode vreme na otvorenom;
 • Ako na svom psu nađete krpelja, odmah ga uklonite;
 • Kupite dijatomejsku zemlju i nanesite je na mesta na kojima biste želeli da se otarasite krpelja – oko kuće, u blizini kućice za pse, itd. Ovaj beli prah napravljen je od fosilizovanih ostataka malih vodenih organizama koji se nazivaju dijatomeji, i iako je potpuno siguran za ljude i životinje, smrtonosan je za parazite poput krpelja. Oštećuje njihov egzoskelet i uzrokuje umiranje od dehidracije. Dijatomejska zemlja nije otrov i krpelji ne mogu da postanu imuni na nju. Upozorenje:  Dijatomejska zemlja će ubiti i loše i dobre bubice, pa je najbolje ograničiti upotrebu na područja sa krpeljima.
 • Čist dom je zdrav dom. Uvek održavajte kuću i dvorište čistim, jer prljavo okruženje privlači krpelje. To će vam pomoći da smanjite broj krpelja u vašem dvorištu. Neka vaš travnjak bude pokošen i očišćen od lišća, visoke trave i korova iz vašeg dvorišta i područja na kojima vaš ljubimac često boravi;
 • Krpelji se obično nalaze u visokoj travi. Poseta psa takvim mestima sa sobom donosi i krpelje. Dakle, pokušajte da pokrijete svog psa kako biste izbegli krpelja prilikom posete području sa visokim travama i grmljem. Razmislite o zaštitnoj odeći: ako ćete provoditi vreme na mestu gde verovatno ima krpelja, kao što je šumovito ili travnato područje, razmislite o tome da vašem psu obučete majicu kako biste sprečili pojavu krpelja. Možete čak da isečete stare čarape i stavite ih na noge svog psa kao dodatnu zaštitu. Ipak, budite sigurni da je odeća udobna za vašeg ljubimca i da ne dovodi do pregrejavanja;
 • Temeljno kupanje u kadi sa vodom ispraće većinu krpelja sa tela vašeg ljubimca.Korišćenje nežnog šampona za kućne ljubimce uz temeljno četkanje takođe će pomoći da se ukloni većina krpelja sa ljubimca.

Iako krpelji mogu izazvati širok spektar bolesti i iritaciju, važno je zapamtiti da je mnogo lakše baviti se prevencijom nego se suočavati sa dugotrajnom bolešću poput Lajmske bolesti.

Obavezno koristite prevenciju protiv krpelja kako biste ograničili rizik od ujeda krpelja kada se vaš pas nalazi u zonama visokog rizika.

Ako primetite da se kod psa pojave simptomi nakon ujeda krpelja, odmah se obratite veterinaru. Mnoge bolesti se mogu izlečiti ako se rano primete. 

Veterinar će vam postaviti pitanja poput mesta ugriza krpelja, bilo kojih drugih značajnijih simptoma kod vašeg psa, učestalosti simptoma i datuma kada ste primetili krpelja na svom psu.

Isto tako, vaš veterinar može uraditi test krvi kako bi potvrdio ili isključio bilo koje bolesti ili bolesti povezane sa krpeljima. 

Ako je rezultat pozitivan, veterinar će propisati odgovarajuće lekove za vašeg psa. Uvek se pobrinite da pažljivo sledite uputstva kako biste sprečili ponovnu zarazu.

Prevencija krpelja ne treba da bude hemijski tretman. Postoji mnogo prirodnih lekova protiv krpelja kod pasa kojima možete da omogućite svom psu zdrav život bez hemikalija. 

Preporučujemo da sledite savete svog veterinara, ali ako se odlučite za prirodan pristup, a dobra vest je da postoji puno načina za prirodno odbijanje krpelja kod pasa bez upotrebe hemijskih tretmana.