sečenje noktiju kod pasa

Sečenje noktiju kod pasa: korak po korak

Klik! Klik! To je zvuk koji proizvode predugi nokti vašeg psa! Tada je vreme za sečenje noktiju kod pasa! Saznajte kako to bezbolno uraditi.

Mnogi vlasnici pasa imaju strah od sečenja noktiju. Zašto se javlja taj strah? Redovno sečenje noktiju kod pasa može biti neprijatno iskustvo za vlasnike, pogotovo ako pas ne uživa u dodirivanju šapa ili sečenju noktiju. 

Da stvar bude gora, mnogi vlasnici nerado seku nokte svom psu, jer su zabrinuti i strahuju da bi ga mogli povrediti. Uprkos ovim izazovima i strahovima kod vlasnika, redovna briga o noktima vašeg psa je od velike važnosti za zdravlje psa. To je način kako bi njegove šape bile zdrave i bez bolova. 

Zašto nokti kod psa mogu da budu predugački?

Kao i vaši nokti, nokti vašeg psa stalno rastu. Preci vašeg psa su prirodno trošili nokte za vreme trčanja, lova ili češanja. Budući da vaši kućni ljubimci provode većinu svog vremena u zatvorenom prostoru ili trče po mekim površinama, poput travnjaka, njihovi nokti se jako malo troše. 

Ukoliko vodite vašeg psa u redovne šetnje po tvrdim površinama, poput trotoara, to će im pomoći da se nokti prirodno troše tj. skrate, ali možda to neće biti dovoljno da budu kratki koliko je to potrebno. 

Nastavite da čitate i saznajte kako da sečenje noktiju kod pasa postane pozitivno iskustvo za vas i vašeg najboljeg prijatelja!

Znaci da su predugački nokti

Postoje neki uobičajeni znaci koji će vam ukazati da vaš pas oseća bol koji je posledica predugačkih noktiju i zato je važno da obratite pažnju na znakove kako bi sprečili probleme koji mogu da nastanu.

A kako možete da primetite te znakove kod psa? Prvo, pratitite govor tela vašeg psa. 

Vaš pas vam uz pomoć govora tela može reći da mu predugački nokti nanose bol i nelagodu u slučajevima kada pas:

 • zavija,
 • cvili,
 • liže i grize šape, 
 • podvija rep. 

Pored ovih znakova postoje još neki znaci koji vam mogu ukazati da vaš pas oseća bol, a to su: 

 • oklevanje da stane na šapu, 
 • letargija,
 • smanjena aktivnost,
 • agresivnost ako im se dodirne šapa koja ih boli, 
 • oticanje i crvenilo oko nokta,
 • čudna i neuobičajena boja nokta.

Kako ćete reagovati ako se pojavi bol kod vašeg psa?

Vašem psu možete staviti hladne obloge kako bi se smanjio bol i otok. Odmah potražite veterinarsku pomoć ako bol traje neko duže vreme.

sečenje noktiju kod pasa cena 

Zašto je važno sečenje noktiju kod pasa?

Kada nokti kod psa postanu predugi i neuredni, to može izazvati bol, ali i niz drugih zdravstvenih problema kod psa. 

Ako se nokti kod psa ne seku redovno, vremenom vaš pas može imati ozbiljne probleme sa kičmom i držanjem (poput čudnog sedenja ili stajanja). To se dešava jer će zbog predugačkih noktiju prebaciti svu svoju težinu sa nogu na kičmu.

Predugi nokti mogu čak dovesti do otežanog hodanja, hromosti ili ozbiljnih povreda. Generalno, predugi nokti mogu ograničiti kretanje vašeg psa.

U ekstremnim slučajevima, nokti se mogu saviti i zarasti u jastučić na šapi. Takođe, može se desiti da se nokti kod psa rascepe ili puknu, što je veoma bolno, a možda će zahtevati i lečenje kod veterinara.

Infekcije usled predugih noktiju kod psa mogu postati sekundarni problem i mogu dodatno ugroziti zdravlje psa.

Pored svih zdravstvenih razloga, postoji i jedna stvar koja se odnosi na bezbednost vas i vaše porodice. Ako pas ima preduge nokte može ozbiljno da izgrebe vas ili nekog od članova vaše porodice. 

U svakom slučaju, predugi nokti značajno umanjuju kvalitet svakodnevnog života vašeg psa. Čim nokti vašeg psa postanu dugi i počnu da dodiruju tlo vreme je za akciju!

Kada treba da sečete nokte?

Verovatno se sada pitate koja je „prava“ dužina noktiju kod psa?

Najčešće prihvaćeno pravilo je da, kada pas stoji, nokti ne smeju doći u dodir sa tlom. Ako možete da čujete kako nokti psa klikću kada pas hoda, to znači da su njegovi nokti predugi.  

Koliko često ćete da sečete nokte kod psa zavisiće od toga koliko oni brzo rastu i koliko se troše na površinama po kojima pas hoda. Prema preporukama veterinara nokti kod pas treba da se seku najmanje jednom mesečno. 

Dakle, ako primetite da nokti psa postaju predugi ili lupaju po podu, definitivno je vreme za sečenje noktiju kod psa. 

Ako je tako, onda su predugi. 

A kada je idealno vreme da započnete sa sečenjem noktiju kod psa? Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan, a on glasi: što pre! 

Veoma je važno da počnete sa sečenjem noktiju kod psa dok je on još štene, jer će na taj način steći naviku da je to nešto normalno i da je to sastavni deo njegove nege.

Takođe, možda bi najbolje bilo da u ovom periodu kada je vaš pas još uvek štene, odvedete ga kod veterinara koji će mu iseći nokte. Na taj način se i vi možete upoznati sa tim procesom i dobiti određene saveta od veterinara. 

Sada kada znate da su nokti vašeg psa predugi, saznajte kako da sečete nokte kod psa!

Sečenje noktiju kod pasa: korak po korak

Dakle, vlasnik ste psa, ali još uvek niste sigurni kako da isečete nokte psu? Nikada do sada to niste radili?!

Da biste svom psu dali ono najbolje, da biste sačuvali njegovo zdravlje i kako bi vaš pas vodio srećan život bez bola, pred vama je upustvo za sečenje noktiju kod pasa i to korak po korak! 

Ključ za uspeh leži u tome da ohrabrite vašeg psa da poveže sečenje noktiju sa dobrim iskustvima. To znači da će vam trebati vremena, ali nemojte da žurite.

Žurba je recept za katastrofu. Zato, polako se krećite kroz ovaj proces, smireno i bez straha i uvek nagradite svog psa poslasticama i pohvalama dok mu sečete nokte. 

Nije neuobičajeno da psi drhte, povlače se, beže ili čak strašno reaguju na sečenje noktiju, posebno ako samo odjednom započnete ovaj proces. 

Zato je idealno, da kada je vaš pas štene, počnete da se bavite njegovim šapama i da ga naučite da je sečenje noktiju dobra stvar. Upoznajte svoje štene sa makazama za nokte i bukom koju stvaraju pri rukovanju. 

Pustite ih da njuškaju i da ih istražuju. Mnogo poslastica, pohvala i maženja u kombinaciji sa makazama za sečenje noktiju pomaže štenetu da nauči da nema razloga za brigu. 

Kako bi sečenje noktiju bilo uspešno, pas mora da bude miran kako bi se izbegle povrede, ali takođe je važno da psu bude prijatno kada mu dodirujete šape i sečete nokte.

Zato je važno da postepeno uvodite vašeg psa u ovaj proces. Na taj način ćete ga navesti da shvati da je sečenje noktiju samo još jedna stvar koju treba da ima u svom danu.

Kako ćete to postići?

Korak 1:  

Pre nego što uopšte počnete da sečete nokte psu, provedite minimum nekoliko dana u navikavanju vašeg psa na dodirivanje šapa. Ako imate štene, igrajte se s njegovim nogama i šapama kako bi se naviklo na dodirivanje i kako bi bilo opušteno. Upravo to je prvi korak za efikasno sečenje noktiju kod psa.

Korak 2:

Drugi korak se odnosi na pripremu alata za sečenje noktiju kod psa. Nikad nemojte da štedite na ovom alatu. Izbegavajte jeftine i nepouzdane proizvode i uvek imajte na umu da je zdravlje vašeg psa u pitanju. 

Danas se na tržištu mogu pronaći različiti alati za sečenje noktiju kod pasa, ali najčešće se koriste:

 • obične makaze koje su pogodne za male rase pasa,
 • giljotina za nokte koja je pogodna za srednje i velike rase pasa,
 • električna turpija za nokte pogodna za starije pse. 

Koristite samo one makaze za sečenje noktiju koje su namenjene psima. Nikako nemojte koristiti makaze za ljude!

Pored ovih alata, možete koristiti i: 

 • turpiju za nokte kako bi ih obradili nakon sečenja,
 • sredstva za prvu pomoć u slučaju povrede ( sredstva za dezinfekciju i puder za zaustavljanje krvarenja).

Kad sve bude spremno, udobno se smestite sa psom na određeno mesto.

Ako je vaš pas pomalo nervozan, smirite ga poslasticama ili ga nežno mazite. To će mu dati osećaj sigurnosti.

Korak 3:

Sečenje noktiju kod pasa. Vaš pas je opušten, a alat za sečenje noktiju je spreman. Vreme je da počnete da sečete nokte svom psu!

Nikad ne secite ceo nokat odjednom. Preporuka je da se nokat seče postupno, odnosno deo po deo. Kada sečete nokat vodite računa o boji nokta koja se nalazi na sredini, odnosno na mestu gde ste nokat presekli.

To je važno da biste znali kada treba da prestanete da sečete nokat psu. U jednom trenutku pojaviće se svetlo ružičasta boja u sredini nokta kod pasa koji imaju svetle nokte ili crna boja kod pasa sa tamnom bojom noktiju. Kada stignete do tog dela nokta to znači da ste stigli do krvne žile i živca.

Najbolje da psu odsečete nokat toliko da kada stoji nokat ne dodiruje tlo. 

Koristite nagrade kako bi vašem psu bilo udobno ako je potrebno. Ako na kraju čitavog procesa nema krvi i vaš pas se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, učinili ste sve kako treba!

U slučaju da vaš ljubimac ima nokte koji su prirodno veoma suvi i često pucaju, najbolje je da isečete nokte nakon kupanja psa, a to može sprečiti dalje pucanje.

Kada završite sa sečenjem noktiju kod psa, možete mu omekšati kožu oko noktiju nekim balzamom za šape. Nije obavezno, ali može biti lepo iskustvo za vašeg psa. 

Korak 4:

Nagradite svog psa. Konačno, na kraju, ne zaboravite naknadno nagraditi svog psa! Na taj način, vaš pas će povezati “neprijatno” iskustvo sečenja noktiju sa nečim pozitivnim, a to može smanjiti njegov strah. Uostalom, ko će se buniti oko sečenja noktiju ako zna da na kraju sledi nagrada?

Ne morate psu odjednom iseći sve nokte i ne brinite ako iz jednog pokušaja niste uspeli to da uradite. Počnite sa jednim noktom i ponudite psu dragocenu poslasticu. Ako pas/štene nisu pod stresom, ponovite postupak sa još jednim noktom. Ako je vaš pas nervozan ili je pod stresom, zastanite i nagradite ga, igrajte se s njim i pokušajte ponovo kasnije. Ovo je posebno važno za psa koji je možda već razvio strah od prethodnog lošeg iskustva.

Čak i ako ste veoma oprezni, moguće je da nešto pođe po zlu. Dakle, zlatno pravilo glasi: nemojte paničiti ako vidite malo krvi na noktu vašeg psa.

Umesto toga, pokušajte da zaustavite krvarenje i sprečite da prljavština dođe u kontakt sa ranom. Ovo će pomoći da se izbegne infekcija. Ako krv ne prestane da ide nakon 30 minuta, obratite se veterinaru.

A ako ne možete kontaktirati svog veterinara i morate brzo da reagujete, upotrebite stiptični prah za ranu. 

Ako nemate stiptični prah, a ne možete otići da ga nabavite, pokušajte sa kockicama leda koje ćete staviti na povređeno mesto kako bi sprečili krvarenje kod psa. 

Ako i dalje niste sigurni u sebe, to mogu učiniti profesionalni grumeri ili veterinar za vas.

secenje noktiju kod pasa beograd

Sečenje noktiju kod pasa cena

Nekim vlasnicima i psima lakše je i sigurnije da sečenje noktiju obave profesionalci. Ako ste imali brojne neuspešne pokušaje sečenja noktiju kod psa, ili ste pod stresom i zabrinuti zbog ovog zadatka, vaš pas će to takođe osetiti. 

Neki psi imaju ekstremnu anksioznost oko sečenja noktiju i postaće agresivni i nesigurni prema svojim vlasnicima čim ugledaju makaze. U takvim situacijama najbolje je zakazati termin kod veterinara kako bi vašem psu isekao nokte. 

Pored toga, ako vam se čini da su nokti vašeg psa popucali, predugo narasli ili uzrokuju vašem psu bol, preporučuje se stručno mišljenje od strane veterinara i sečenje noktiju.  

Pa, da li bi radije prepustili sečenje noktiju kod psa profesionalcima? 

Ako imate problem da sami kod kuće sečete nokte svom psu nemojte da oklevate i obratite se veterinaru za pomoć.

Prosečna cena sečenja noktiju kod pasa je oko 550,00 dinara. 

Svaki vlasnik psa bi trebao da zna kako da svom psu iseče nokte. Sečenje noktiju kod psa je čin ljubavi, ali i bitan deo zdravlja i higijene vašeg psa.

Redovno sečenje noktiju vašeg psa je od suštinskog značaja za očuvanje njegovog zdravlja. 

Ako imate problem da vašem psu isečete nokte odvedite ga kod veterinara. On vam može pokazati kako da to uradite na pravilan način. Ako se i dalje budete bojali da sečete nokte vašem psu sami kod kuće, onda to prepustite profesionalcima.