KAKO UBLAŽITI SVRAB KOD PASA

Kako ublažiti svrab kod pasa? Pas ne prestaje da se češe!

Vaš pas se uporno češe?! Pitate se kako ublažiti svrab kod pasa?  Evo šta treba da znate o uzrocima i šta možete učiniti da ublažite svrab.

Svrab je jedan od najčešćih problema pasa zbog kojeg vlasnici često vode svoje ljubimce kod veterinara. On najčešće pogađa kožu i uši psa, ali se može javiti i na drugim mestima.

Ukoliko se ne leči na vreme može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod psa. 

Postoje dve vrste svraba kod pasa, i on može biti sezonski i hronični.

 • Sezonski svrab se javlja tokom određenih perioda (sezona) u godini i obično traje od nekoliko nedelja do 2-3 meseca. Tokom ovih perioda u godini kod vašeg psa će se pojaviti svrab.

Obično sezonski svrab kod pasa mogu izazvati alergije psa na određene biljke, poput ambrozije ili buve.

 • Hronični svrab kod pasa traje kontinuirano tokom cele godine. Glavni uzroci hroničnog svraba kod pasa su: alergija na hranu, alergija na iritans iz okruženja ili buve. 

Ako sumnjate da vaš pas ima hronični svrab ili sezonski, obratite se veterinaru radi pronalaženja uzroka i lečenja hroničnog svraba kod pasa. 

Šta uzrokuje svrab kod pasa? Koji je najbolji tretman i kako ublažiti svrab kod pasa? Mnogo je pitanja, a odgovore saznajte u tekstu koji se nalazi pred vama!

Šta uzrokuje svrab kod pasa?

Ako se vaš pas češe više nego obično ovo je znak za uzbunu!

Uobičajeni znakovi koji ukazuju na to da vaš pas ima problem sa prekomernim svrabom su: 

 • prekomerno češanje tela šapama
 • lizanje ili grickanje kože,
 • trljanje tela ili glave o nameštaj, tepih ili neki drugi predmet, 
 • kada pas vuče zadnjicu po zemlji – “sankanje” ili liže područje oko anusa, 
 • odmahuje glavom što ukazuje na problem sa ušima
 • crvena koža, kraste ili gubitak dlake  na pojedinim delovima tela. 

Znamo da ste zabrinuti zbog svraba kod vašeg psa, ali da bi znali kako ublažiti svrab kod pasa, prvo morate saznati šta uzrokuje ovo neprijatno i bolno stanje kod vašeg ljubimca?

Postoji mnogo razloga zbog koji se može pojaviti svrab kod pasa. U nastavku vam predstavljamo neke od najčešći uzroka za svrab kod pasa: 

1.Buve i grinje 

Buve kod psa i grinje, ti mali, dosadni paraziti su najčešći uzročnici svraba kod pasa!  Za razliku od buva, grinje će verovatno postati stanovnici psećih ušiju, pre nego kože, ali mogu da nastane bilo koji deo tela psa. Grinje i buve ugrizom iritiraju kožu psa što dovodi do pojave svraba. 

Pa da li treba da čekate da ovi paraziti izazovu svrab kod vašeg psa? NE! Ključ je u prevenciji.

Na tržištu postoji čitav niz proizvoda koji će vam pomoći da svog psa zaštitite od buva i grinja.  

2.Bakterijske i gljivične infekcije kože 

Sigurni ste da vaš pas nema buve i grinje, ali i dalje se javlja problem sa svrabom? Šta je u pitanju?

Psi koji se češu, a nemaju grinje ili buve, mogu imati bakterijsku ili gljivičnu infekciju kože koja izaziva svrab kod psa.

Zato kako bi pomogli svom psu da živi srećan i miran život bez bakterijskih i gljivičnih infekcija koje izazivaju svrabo bratite se vašem veterinaru za pomoć.

3.Alergije mogu izazvati svrab kod vašeg psa

Svrab kod pasa je jedan od znakova da vaš pas možda ima alergiju na polen, prašinu, buđ ili bilo koji drugi iritans u njegovoj okolini. Ovim iritansima pas može biti izložen svakodnevno, bilo da je izašao u šetnju, u dvorište, pa čak i u domu. 

Alergije kod pasa izazivaju svrab, počevši od blažeg oblika do nekontrolisanog češanja vašeg psa.

Kako ublažiti svrab kod pasa kada su u pitanju alergije? Odgovor se nalazi u pronalaženju uzroka alergije u čemu će vam pomoći vaš veterinar. 

4.Alergije na hranu 

A kada je vaš pas alergičan na hranu? Kako onda pomoći? Kada je pas alergičan na hranu njegov organizam će reagovati i dolazi do pojave: osipa na koži, svraba, povraćanja ili  dijareje kod psa.

Ovakve alergije su zapravo osetljivost organizma na neki sastojak u samoj hrani.

Ako svrab traje nekoliko dana, da bi saznali kako ublažiti svrab kod pasa, potrebno je da kontaktirate veterinara kako bi otkrio uzrok svraba i sproveo odgovarajuće lečenje za vašeg psa. 

svrab kože kod pasa

Gde se najčešće javlja svrab?

Spomenuli smo uši kao često mesto gde se svrab javlja kod pasa. 

U nastavku teksta upoznaćemo vas sa i sa drugim delovima tela kod psa koje pogađa svrab kako bi znali kada je vreme za brzu reakciju i odlazak kod veterinara!

1.Svrab kože kod pasa

Vaš pas se češe, liže ili gricka određeno područje na telu ili celo telo?

U pitanju je pruritus, odnosno svrab kože kod pasa. 

Na ovaj način vaš pas pokušava da se oslobodi neprijatnog osećaja svraba kože koji izazivaju problemi poput dermatitisa, alergije, infekcije ili parazita. 

Svrab kože kod pasa je praćen crvenim, upaljenim delovima kože i može dovesti do kožne infekcije zvane pioderma. U težim slučajevima može se pojaviti opadanje dlake kod psa, rane ili kraste koje su izazvane neprestanim češanjem psa. 

Međutim, svrab kože kod pasa u stvari nije bolest pasa ili poremećaj, već vam govori da vaš pas ima očigledno neki drugi problem. Pa kako ublažiti svrab kod pasa i otkriti u čemu je problem? 

Rešenje se nalazi u uspešnom pronalaženju uzroka svraba kože kod pasa i lečenju. Potražite veterinarsku pomoć kako bi se vaš pas oslobodio neprijatnog svraba.

2.Svrab ušiju kod pasa

Primetili ste da vašeg psa svrbe uši i da stalno odmahuje glavom? Vaš pas ima problem sa svrabom ušiju. Znaci koji ukazuju da vaš pas ima problem sa svrabom ušiju su odmahivanje glavom, odbijanje da mu dodirnete i očistite uši, pojava smeđeg ili žutog voska, u ušima praćen neprijatnim mirisom, otok, crvenilo i gubitak sluha. 

Uzroci svraba ušiju kod psa mogu biti grinje, bakterijske i gljivične infekcije, alergije, tumori, traume, čak i obična prljavština.

Ako ste primetili da vaš pas ima problem sa svrabom ušiju odmah kontaktirajte veterinara kako bi saznali u čemu je problem i kako bi lečenje vašeg psa započeli na vreme. Na ovaj način spasićete vašeg psa neprijatnosti, bola i trajnog oštećenja sluha. 

3.Svrab anusa kod pasa 

Vaš pas vuče zadnjicu po podu? Možda će vam to izgledati smešno, ali vaš pas se na ovaj način možda bori sa određenim problemom! 

Ako se svrab anusa kod pasa retko dešava nema potrebe da se brinete. Ali ako je svrab anusa česta pojava vaš pas možda ima problema sa analnim žlezdama, parazitima, alergijama, infekcijom ili tumorom.

Kako biste pronašli uzrok svraba anusa vašeg ljubimca obratite se  veterinaru.

Dijagnoza svraba kod pasa

Važno je da se otkrije prvo uzrok svraba kod pasam kako biste znali kako ublaziti svrab kod pasa i kako ga tretirati.

Zato je najbolji način da pomognete svom psu, naravno odlazak kod veterinara kako bi se dijagnostikovao uzrok svraba. 

Nikada nemojte čekati duže od nekoliko dana ukoliko se kod psa pojavi jak, stalan, uporan i iznenadni svrab.

Važno da je da se obratite veterinaru i da razgovarate o simptomima, kako bi se otkrio i otklonio uzrok svraba kod pasa. 

Kako izgleda dijagnostikovanje svraba kod pasa? 

Potrebno je da odvedete psa kod veterinara kako bi ga najpre pregledao i razgovarao sa vama o ponašanju psa u danima kada se problem sa svrabom pojavio. 

Na osnovu informacija koje ćete dati veterinaru i početnog pregleda vašeg psa od strane veterinara utvrdiće se da li je problem svraba u samoj koži ili je svrab simptom nekog drugog, ozbiljnijeg zdravstvenog problema. 

Nakon toga veterinar će uraditi dijagnostičko ispitivanje uzroka svraba. Način na koji će se dijagnostikovati svrab kod psa zavisi od potencijalnog uzroka koji izaziva svrab kod psa.

Vetrinar može uraditi sledeće testove u zavisnosti od potencijalnog uzroka svraba kod pasa: 

 • Standardni dijagnostički testovi – kompletna analiza krvi može otkriti prisustvo infekcije kod psa;
 • Uzimanje brisa sa kože ili iz uveta kako bi se ispitalo da li je bakterijska infekcija uzrok svraba kod psa; 
 • Mikroskopsa analiza – posmatranjem dlake ili strugotina kože pod mikroskopom veterinar može ustanoviti da li se radi o gljivičnim infekcijama kod psa;
 • Biopsija kože – može pomoći u identifikovanju alergija i imunoloških stanja koja utiču na kožu;
 • Alergo test – ako su isključeni svi drugi uzroci svraba kod psa i ako veterinar veruje da je svrab uzrokovan alergijom može se uraditi test na koži ili uzeti uzorak krvi, pa odatle zaključiti šta je u pitanju. Druga mogućnost je da se veterinar odluči za pojedinačnim eliminisanjem potencijalnih alergena. Ukoliko se sumnja na alergiju na hranu, možda će biti potrebno da vodite dnevnik o ishrani vašeg psa ili da izbacite iz ishrane psa neke sastojke kako biste eliminisali potencijalne uzroke;
 • Veterinar će pregledati psa kako bi potražio znakove iritacije kože i ugriza buva, kao i prisustva grinja.

Nakon što se dijagnostikuje uzrok svraba kod psa, vaš veterinar će vam reći kako da ublažite svrab kod psa i koje su najbolje opcije za lečenje svraba u zavisnosti od uzroka. 

Svrab kod pasa lečenje

Vaš veterinar vam je pomogao da otkrijete uzrok svraba kod psa i neizmerno ste srećni zbog toga što ćete saznati kako ublažiti svrab kod pasa i kako ga lečiti.

U zavisnosti od uzroka svraba kod pasa lečenje se može sprovoditi na sledeće načine: 

1.Eliminisanje parazita kao uzrok svraba kod pasa

Ukoliko su buve i grinje uzrok svraba kod vašeg ljubimca, ovaj problem se može rešiti upotrebom antiparazitskih lekova i tretmana kao što su puderi, ogrlice, spot on-tretmani, lekovi i sl. 

Da biste znali koja je najbolja opcija za vašeg psa potrebno je da se konsultujete sa veterinarom. 

Ipak, prevencija je na prvom mestu. Redovni mesečni tretmani protiv buva i grinja mogu sprečiti da se ovaj problem pojavi. 

2.Bakterijske i gljivične infekcije kao uzrok svraba kod pasa

Bakterijske i gljivične infekcije su još jedan od čestih uzroka svraba, kao što smo već spomenuli.

Kako bi se uspešno lečile infekcije, veterinar vašem psu može prepisati antibiotike ili topikalnu metodu terapije, kao što je korišćenje određenih šampona za pse ili krema. 

Uz upotrebu antibiotika veterinar će preporučiti i korišćenje zaštitne kragne za pse kako bi se izbegla situacija da pas grize ili liže kožu koja je pogođena bakterijskom ili gljivičnom infekcijom; čime bi mogao da pogorša stanje i izazove dalje širenje infekcije. 

3.Alergije (iritansi iz okoline) kao uzrok 

Kako bi vaš veterinar na odgovarajući način lečio alergije kod psa, potrebno je da se otkrije iritans iz okoline koje izaziva alergiju kod psa i dovodi do svraba. 

U lečenju ovakvog vida alergije veterinar vašem psu može propisati suplemente omega 3 masnih kiselina, kortikosteroide (kratkotrajno), antihistamine, kao i lekove koji sprečavaju svrab. 

A šta vi možete da učinite za vašeg psa kada su u pitanju alergije? Bez obzira na terapiju i propisane lekove, ono što vi možete učiniti jeste da izbegavate izloženost tome na šta je vaš pas alergičan.

4.Alergije na hranu kao uzrok svraba

Ako je alergija na hranu uzrok svraba kod psa potrebno je da iz ishrane vašeg psa eliminišete sve namirnice koje izazivaju ovo stanje. Dakle, u konsultaciji sa veterinarom promenite hranu vašeg psa kako bi otkrili na šta je pas alergičan i koja vrsta hrane je najbolja za vašeg psa. 

Počnite da hranite psa visokokvalitetnom hranom za odrasle pse, koja ne sadrži sastojke na koje je pas alerigičan i rešićete ovaj problem bez upotrebe lekova! 

SVRAB KOD PASA

Sredstva protiv svraba kod pasa

Kako ublažiti svrab kod pasa i pomoći ljubimcu da opet bude srećan? 

Koja su efikasna sredstva protiv svraba kod pasa? 

Na tržištu postoji čitav niz proizvoda za ublažavanje svraba, ali je bitno da koristite kvalitetne proizvode koji neće štetiti vašem psu!

Sredstva koja se najčešće koriste protiv svraba kod pasa su:

 • šamponi,
 • sprejevi, 
 • losioni,
 • spot-on preparati,
 • puderi i sl.

A kako da izaberete najbolje sredstvo protiv svraba kod psa?

Uvek se prvo konsultujte sa veterinarom o tome šta će najviše odgovarati vašem psu kako bi ublažili svrab. Ali takođe, neka prevencija uvek bude na prvom mestu.

To je ono u čemu vi možete da pomognete kao odgovoran vlasnik psa kako bi sprečili pojavu svraba ili bilo kog drugog zdravstvenog problema kod psa.

Neka vaš pas ima dug, srećan i zdrav život bez svraba!

Zaključak!

Za kraj, važno pitanje je da li vi kao vlasnik psa možete učiniti nešto da sprečite pojavu dosadnog i upornog svraba kod svog ljubimca? Naravno da možete.

Nega i briga za zdravlje vašeg psa sprečiće pojavu svraba, a to možete učiniti tako što ćete: 

 • redovno negovati svog psa i negovati dlaku, 
 • hraniti psa visokokvalitetnom hranom bogatom omega-3 kiselinama, 
 • koristiti redovne mesečne tretmane protiv buva i drugih parazita,
 • održavanjem okruženja vašeg psa čistim.

Ako se vaš pas neprekidno češe, vreme je da saznate zašto i kako ublažiti svrab kod psa. Na ovaj način pomoći ćete svom psu da mu ponovo bude prijatno u njegovoj koži i da uživa u životu bez svraba. 

Uzroci svraba kod pasa mogu biti mnogobrojni. Iako većina uzroka svraba kod pasa nije ozbiljna, kao što ste i sami zaključili i može se uspešno lečiti, važno je da posetite veterinara zbog tačne dijagnoze, ali i odgovora pd veterinara kako ublažiti svrab kod pasa.

Lečenje može da se razlikuje od uzroka svraba kod psa i zato nikad nemojte sami lečiti svog psa, dok ne budete sigurni u osnovni uzrok svraba kod psa.

Saveti dati u ovom tekstu namenjeni su u informativne svrhe. Za tačnu dijagnozu i lečenje svraba kod pasa, zakažite pregleg kod veterinara.