zašto štene često mokri

Zašto štene često mokri? Kada je vreme za brigu?!

Pitate se zašto štene često mokri? Brinete što po celom domu nalazite tragove mokraće?! Kako rešiti ovaj problem i naučiti štene gde da mokri?

Tu smo da vam pomognemo da shvatite da li postoji problem i kako da ga rešite. Zato nastavite da čitate i saznajte šta je normalno za vaše štene kada je u pitanju mokrenje i kada je vreme da pozovete veterinara.

Često mokrenje kod štenaca ne mora uvek da bude znak za uzbunu, ali ponekad može da bude upozorenje da vaše štene ima neki zdravstveni problem.

Zato nikada nemojte da budete ljuti na vaše štene kada u svom domu naiđete na tragove mokraće i nemojte da ignorišete problem ako ga vaše štene ima.

Važno da kao vlasnik štenca budete odgovorni za njega i da nađete rešenje da sprečite i regulišete često mokrenje kod šteneta.

Koliko zapravo često štene treba da mokri?

Starost psa utiče na činjenicu koliko pas često mokri. Kada su u pitanju štenci oni mokre mnogo ćešće nego odrasli psi. 

Da, štenci često mokre, a pitate se zašto?

Njihova mala bešika ima mnogo manji kapacitet za skladištenje mokraće u odnosu na odrasle pse, a mišići bešike kod šteneta nisu do šestog meseca starosti dovoljno jaki da zadrže mokraću i to je razlog zašto štenad često mokri. 

Pa koliko često štene treba da mokri i šta je normalno?

Vaše štene treba da izvodite što češće napolje kako bi obavilo nuždu.

Generalno, štence mlađe od šest meseci bi trebalo izvoditi napolje da mokre na svakih sat ili dva vremena i ovo se smatra normalnim mokrenjem.

Ali kako vaš pas stari, učestalost mokrenja bi trebala biti mnogo manja. 

Od šestog meseca pa nadalje, štenci treba da mokre u intervalima od pet sati ili ne više od četiri do pet puta dnevno. 

Takođe, vodite računa da izvodite vaše štene da mokri svaki put kada se probudi, nakon igre i u roku od 10 do 30 minuta nakon jela ili kada pije vodu. 

Kada je vreme za zabrinutost? 

Ako primetite da vaše štene često mokri, moraćete učiniti nešto po tom pitanju. Osim čišćenja nereda, možda ćete biti zabrinuti zbog drugih mogućih razloga čestog mokrenja kod šteneta.

Ukoliko štene mokri nekoliko puta u roku od sat vremena to može ukazivati na neki zdravstveni problem, pa bi trebalo da se obratite veterinaru kako bi vašem štenetu pružio potrebnu pomoć.

Često mokrenje kod štenaca se može javiti usled različitih medicinskih problema, kao što su infekcije urinarnog trakta, problemi sa bubrezima ili dijabetes.

S druge strane na često mokrenje kod štenaca mogu uticati i problemi u ponašanju, kao što su anksioznost, potreba da privuku pažnju ili jednostavno da ne shvate pravila o tome gde i kada treba da mokre.

štene često mokri

Zašto štene često mokri?

Pa zašto štene često mokri?

Postoji nekoliko razloga zašto štene često mokri. Kao što smo već naveli ti razlozi idu od problema u ponašanju do ozbiljnijih zdravstvenih problema, dok u nekim slučajevima to može biti kombinacija oba. Zato je važno obratiti pažnju na simptome kod šteneta kada primetite da često mokri.

Jedan od najčešćih pokazatelja zdravstvenih problema je mutan ili tamno obojen urin (jarko narandžaste ili crvene boje). Vaše štene može takođe pokazati nelagodu ili naprezanje prilikom mokrenja ili izbacivati urin sa jakim mirisom.

Koji je prvi korak kako bi otkrili zašto štene često mokri? Ako primetite da vaše štene ima ove simptome i ako često mokri, odvedite ga kod veterinara kako bi se utvrdilo da li štene ima neki zdravstveni problem. 

Iz tog razloga upoznaćemo vas sa najčešćim zdravstvenim problemima i problemima u ponašanju koji mogu da dovedu do čestog mokrenja kod šteneta kako bi znali kada treba da reagujete i odvedete vaše štene kod veterinara. 

Najčešći zdravstvenih razlozi zbog kojih štenci često mokre

Postoje različiti zdravstveni problemi koji mogu da uzrokuju često mokrenje kod štenaca. Najčešći zdravstveni razlozi zbog kojih štenci često mokre su: 

1.Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarog trakta je jedan od najčešćih problema zašto štene često mokri. Infekcije urinarnog trakta se obično lako leče i zbog toga je neophodno da se što pre obratite veterinaru ukoliko mislite da vaše štene ima infekciju urinarnog trakta.

2.Dijabetes

Dijabetes je još jedan od razloga zašto štene često mokri. Dijabetes se javlja kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, a kao rezultat se javlja visok nivo šećera u krvi što dovodi do toga da bubrezi izbacuju vodu, čime se stimuliše štene da isprazni bešiku. 

Pored toga simptom koji ukazuje na dijabetes je i prekomerna žeđ što pogoršava problem sa čestim mokrenjem.

3.Kamenje u bešici

Kamenje u bešici može biti razlog zašto štene oseća hitnu potrebu da isprazni bešiku. Kamenje u bešici može da uzrokuje i pojavu krvi u urinu, što je slučaj i kod ozbiljnih infekcija bubrega ili bešike.

Ukoliko sumnjate da je razlog zašto vaše štene često mokri kamenje u bešici, hitno se obratite veterinaru, jer je ovo stanje veoma bolno za vaše štene, a takođe može biti opasno po život. 

4.Kamen u bubregu

Često mokrenje šteneta može biti uzrokovano pojavom kamena u bubregu. Zatražite veterinarsku pomoć ukoliko sumnjate da štene ima ovaj problem. 

5.Lekovi

Lekovi su još jedan od razloga zašto štene često mokri. Većina veterinara će vas unapred upozoriti na ovu mogućnost, kako bi umanjili svaku vašu potencijalnu brigu.

6.Tumori

Tumor mozga ili kičme mogu umanjiti sposobnost šteneta da kontroliše rad bešike, što dovodi do čestog mokrenja kod šteneta. 

Ukoliko sumnjate da vaše štene ima neki od ovih zdravstvenih problema koji uzrokuju često mokrenje odvedite štene kod veterinara na pregled. Veterinar će obaviti fizički pregled šteneta, razgovaraće sa vama o svim simptomima koje ste primetili kod svog šteneta i kada ste ih prvi put primetili. 

Veterinar će uraditi analizu krvi i uzeće uzorak urina kako bi analizirao nivo glukoze koji je prisutan u urinu (visok nivo glukoze može ukazivati na dijabetes). Ako se u uzorku urina nađu bakterije, to može potvrditi infekciju urinarnog trakta.

Drugi testovi mogu uključivati rendgenske snimke bubrega, uretera i bešike vašeg šteneta, ultrazvuk abdomena i endoskopski pregled mokraćne bešike.

Problemi u ponašanju zbog kojih štenaci često mokre

Nakon što vaš veterinar potvrdi da zdravstveni razlozi nisu uzrok čestog mokrenja šteneta, vreme je da posvetite pažnju emocionalnim i mentalnim razlozima zbog kojih štene može da ima problem sa čestim mokrenjem.

Neki od najčešćih problema u ponašanju zbog kojih štenci često mokre su:

1.Obeležavanje teritorije

Obeležavanje teritorije mokraćom je čin koji je popularan među psima svih uzrasta i ovo je njihov “potpis”. Isto tako štenci vrlo često mokrenjem obeležavaju nova područja u domu i izvan njega. Ovo je česta pojava kod pasa koji nisu kastrirani.

2.Uzbuđenje i radost

Radost i uzbuđenje mogu takođe biti razlog zašto štene često mokri. Svaki vaš povratak kući sa posla ili poslastica koju dobije mogu biti razlog da se vaše štene uzbudi i obraduje što može dovesti do mokrenja.  

Štene može da mokri iz bilo kog razloga koji bi ga mogao učiniti uzbuđenim, poput odlaska u šetnju, dobijanje omiljene poslastice ili upoznavanje novih krznenih prijatelja.

Zato je važno da izvedete štene napolje odmah kada dođete kući ili kada vidite da počinje da se raduje.

Zapamtite, štene ne mokri da bi vas iznerviralo. Ono vam šalje znak da vam je privrženo ili ima stvarnu potrebu da mokri. 

3.Traženje pažnje

Vaše štene može početi da mokri ako tokom dana ne dobije dovoljno pažnje ili stimulacije. Ono će mokriti po podu, jer je naučilo da ovim neželjenim ponašanjem može da privuče vašu pažnju. 

Nabavite vašem štenetu igračke i jednostavno posvetite mu više pažnje i igrajte se sa njim kako bi na brz i lak način sprečili mokrenje. 

Potrebno je samo da svom štenetu date dodatnu stimulaciju, vežbu i pažnju!

4.Anksioznost

Ako je vaše štene uznemireno kada odete na posao, može se javiti anksioznost zbog razdvajanja. Mnogi psi, posebno male rase pasa, mokre kad god postanu nervozni. Zato je neophodno da vašem štenetu obezbedite udobno skrovište u ovim situacijama, poput kreveta ili kućice za pse, gde će se ono osećati sigurno. 

A da li ste se možda nekada zapitali da li vi izazivate anksioznost kod svog šteneta? Ako vam se desilo da ste vikali na štene, a ono se popiškilo, znači da se ono plaši vas. Da li želite da se ovo desi? Naravno da ne. Zato radite na tome da pokažete vašem štenetu da mu niste pretnja i da vas ne mora bojati. 

5.Nepravilna ili nepotpuna obuka

Kao odgovoran vlasnik psa treba da naučite štene kada i gde im je dozvoljeno da mokre. To znači da vaše štene treba da izvodite napolje po tačno utvrđenom rasporedu i da mu pružite dosta pohvala. 

Ne zanemarujte rutinu vašeg šteneta – često i redovno izvođenje je od suštinskog značaja za negovanje zdravog ponašanja štenaca u budućnosti.

Takođe zapamtite da štenci nemaju potpunu kontrolu nad bešikom kada imaju manje od šest meseci. Strpljenje je neophodna veština svakog vlasnika šteneta,  a vreme je još jedna ključna stvar da štene nauči kako da kontroliše rad bešike

štene često mokri uzrok

Šta učiniti ako štene često mokri?

Da li možete nešto da učinite da izbegnete često mokrenje kod štenaca? U zavisnosti od razloga zašto vaše štene često mokri, možete da pribegnete različitim strategijama i tehnikama kako bi poboljšali ovu situaciju. 

Nekoliko stvari koje mogu pomoći vašem štenetu da bolje kontroliše bešiku i da smanji često mokrenje su da:

Napravite raspored kada ćete izvoditi vaše štene da mokri

Kao kada je u pitanju hranjenje štenaca u određeno vreme u toku dana, zašto ne bi ste napravili i raspored kada ćete izvoditi vaše štene da mokri u toku dana? Uspostavljanje rutine je odlična stvar kada je u pitanju rast štenaca i na ovaj način štenci će izgraditi samopouzdanje koje im je potrebno.

Pored toga, ovo je način da naučite vaše štene da ne mora da isprazni bešiku čim oseti potrebu za tim. Oni će naučiti da u toku dana postoji tačno određeno vreme kada ćete ih izvesti napolje da mokre i ovaj raspored će postati deo njihove rutine.

Pronađite mesto gde će štene mokriti

Kako bi razvili rutinu kada je u pitanju mokrenje, neophodno je da pronađete mesto u vašem dvorištu gde možete da odvedete štene da mokri. Tako će štene naučiti da je to mesto za mokrenje i na taj način ćete izbeći da vaše štene mokri bilo gde. 

Vlasnici štenaca koji žive u stanu mogu da koriste pelene za pse ili kutije za obavljanje nužde.  

Raspored spavanja

Štenci spavaju u proseku po sedam ili osam sati. Štene bi trebalo da mokri neposredno pre spavanja, a takođe je važno da ga izvedete da mokri ukoliko primetite tokom noći da cvili. Važno je da ga izvedete da mokri i čim ustane ujutru.

Ovo je još jedan način da štene uđe u rutini i počne da kontroliše bešiku.  

Vodite računa o količini vode koju popije štene

Štenci često piju vodu, a to je razlog zašto često mokre. Ne ostavljajte posudu sa vodom dostupnu štenetu ceo dan. Sve što treba da uradite je da posudu napunite odgovarajućom količinom vodom, a zatim da je sklonite čim vaše štene prestane da pije iz nje. Takođe, štenetu morate dati vodu svaki put kada ga nahranite.  

A da li to znači da ćete na ovaj način biti neodgovoran vlasnik koji će svoje štene ostaviti žedno? Apsolutno ne! U odnosu na njihovu težinu postoji preporučena količina vode koju štenci treba da piju svaki dan.

Preporučena količina vode za štence je da za svaki kilogram svoje težine treba da popiju oko ¼  šolje vode u toku dana. 

Vodite računa o ponašanju šteneta 

Socijalni i problemi u ponašanju mogu biti veoma teški za prevazilaženje. Prvi korak u otklanjanju problema je razumevanje zašto štene često mokri, odnosno šta izaziva često mokrenje. 

Posmatrajte vaše štene i obratite pažnju na to šta bi moglo da uzrokuje često mokrenje kod šteneta. Tek kada otkrijete uzrok, možete pomoći vašem štenetu da prevaziđe sve probleme sa kojima se suočava.

Sada znate medicinske uzroke i probleme u ponašanju koji mogu da dovedu do čestog mokrenja kod štenaca. Ako ste zabrinuti zbog toga što vaše štene često mokri obratite se veterinaru za pomoć. Odvođenje vašeg šteneta kod veterinara će ukloniti vašu brigu, jer će veterinar obaviti pregled kako bi postavio pravu dijagnozu i propisao pravi tretman.

Mnogi razlozi mogu biti okidač zašto štene često mokri i trebalo bi da naučite da identifikujete šta je to kako biste rešili problem – sve to za srećan i zdrav život vašeg šteneta.