gubitak apetita kod mačaka

Gubitak apetita kod mačke!Reagujte odmah!

Gubitak apetita kod mačke izaziva uobičajenu zabrinutost kod vlasnika. Koju poruku vam zaista šalje vaša mačka, saznajte u nastavku teksta.

Prirodno je brinuti ako dođe do gubitka apetita kod vaše mačke, a naročito ako joj izgubljeni apetit traje toliko dugo da maca počne da gubi na težini. 

Razmotrićemo moguće razloge gubitka apetita i zašto je od vitalne važnosti brzo delovati ako mačka odbija hranu.

Ovaj vodič sadrži informacije i savete koji će vam pomoći kada sebi postavite pitanje – zašto moja mačka ne jede?

Odmah da odgovorimo na pitanje šta je gubitak apetita?

Gubitak apetita kod mačaka, poznat kao anoreksija, može biti znak ozbiljne osnovne bolesti.

Spisak potencijalnih uzroka zbog kojih mačke ne jedu je dugačak i raznolik i uključuje bolesti bubrega, mačji grip, dijabetes, groznicu, hipertireozu i pankreatitis.

Stomatološki problemi i bol takođe mogu dovesti do toga da vaša mačka odbije da jede. Možda postoje i drugi razlozi za ovakvo ponašanje kod mace, poput stresa, anksioznosti ili depresije.

Mački će biti dijagnostikovana anoreksija ako promeni navike u ishrani i neprestano odbija da jede.

Ukoliko pokazuje znake anoreksije ili ste primetilio slab apetit kod mačke, odmah se obratite veterinaru. Prvi znak da mačka gubi apetit je ako ne jede duže od 24h. 

Gubitak apetita kod mačke simptomi

Iako je najjasniji znak da vaša mačka neće da jede odbijanje hrane svaki put kada joj se hrana da, postoje i drugi simptomi koji mogu biti prisutni.

Prepoznavanje simptoma može pomoći u sužavanju onoga što može biti uzrok gubitka apetita.

Obratite pažnju na bilo koji od sledećih simptoma, jer oni u slučaju gubitka apetita kod vašeg ljubimca mogu ukazivati na problem kao što je bolest:

 • letargija,
 • prekomerno slinjenje,
 • dehidratacija,
 • povraćanje i proliv kod mačke,
 • gubitak težine,
 • promene u ponašanju,
 • otežano disanje,
 • znaci infekcije.

Kako pratiti količinu hrane koju je maca pojela?!

Ako ste zabrinuti koliko hrane vaša mačka zapravo jede, pređite na hranjenje samo u određeno doba dana. Ovo vam omogućava da nadgledate kada vaša mačka jede i koliko hrane joj dajete i na kraju koliko hrane pojede.

Vlažnu hranu obično treba skloniti ubrzo nakon što mačka jede (u roku od sat vremena ili manje), što znatno olakšava praćenje apetita vaše mačke. 

kako stimulisati apetit kod mačke

Uzroci gubitka apetita

Postoji nekoliko potencijalnih problema zbog kojih može doći do gubitka apetita kod mačke.

Uzroci se obično grupišu u dve odvojene kategorije, psihološku i medicinsku.

Psihološka kategorija podrazumeva da:

 • mačka ne voli novu hranu,
 • promena okruženja – preseljenje u novi dom,
 • novi kućni ljubimac ili beba koji se pridružuje porodici,
 • stres.

Medicinska kategorija problema podrazumeva:

 • neželjene efekte vakcinacije,
 • paraziti kod mačke,
 • problemi sa zubima,
 • bolesti digestivnog sistema (želudac, jednjak, jetra),
 • bolesti bubrega,
 • rak,
 • infekcije,
 • trauma/povreda,
 • trovanje.

Šta god da uzrokuje gubitak apetita kod mačke, ovo može uticati na zdravlje vaše mačke čak i nakon samo 24 sata.

Za mače, posebno ako je mlađe od 6 nedelja, izbegavanje hrane za samo 12 sati može biti štetno.

Kako pomoći mački?

Najvažnije od svega jeste utvrđivanje osnovnog razloga zbog kog mačka ne jede. Mačke se, za razliku od pasa ili ljudi, vrlo brzo razbole ako ne jedu.

Zbog toga je neophodno da u slučaju gubitka apetita kod mačke se obratite veterinaru što pre.

Budući da apetit ponekad može da raste ili da nestane, ne bi trebalo previše da brinete ako se mačka na kratko vreme ne interesuje za hranu.

Međutim, ako je prošlo više vremena, a vaša mačka još uvek nije jela, to može biti razlog za zabrinutost.

Može biti normalno da mačka ne želi da jede tokom nekoliko sati.

Mačka može biti pod stresom ili se možda ne oseća dobro. Međutim, ako vaša mačka i dalje nije jela ništa nakon 24 sata, trebalo bi da zakažete pregled kod veterinara. 

Jetrena lipidoza ili bolest masne jetre može se javiti kod mačaka nakon samo nekoliko dana od gubitka apetita kod mačke. Gubitak kilograma je takođe glavna briga.

Dijagnoza gubitka apetita

Veterinar će vas prvi pitati da li ste primetili neke druge znake, poput proliva ili povraćanja kod mace. Dalje, izvršiće fizički pregled mačke.

Budući da postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih mačke ne jedu, vaš veterinar će možda morati da izvrši i neke testove da bi utvrdio šta se dešava, kao što su testovi krvi, testovi urina, rendgen ili ultrazvuk.

Zbog različitih uzroka gubitka apetita kod mačke, veterinar mora da prođe potpunu procenu vaše mace.

Jedna od prvih stvari koje se mogu uraditi je provera težine i temperature vaše mačke, kao i analiza urina i biohemijskog profila.

Pregledom se mogu ustanoviti specifični poremećaji koji se nalaze u unutrašnjim organima, poput zaraznih bolesti mačke. Takođe, vaš veterinar može obaviti fizički pregled kako bi pronašao stvari poput rana ili drugih znakova traume.

Verovatno će se preporučiti rentgen ili ultrazvuk grudnog koša ili abdomena kako bi se utvrdile bilo kakve abnormalnosti ili upale.

Ako se sumnja da su uzročnici paraziti, veterinar će uraditi pregled izmeta mačke. Pored toga, vaša mačka će proći pregled usne duplje radi provere zubnih bolesti koje mogu biti uzrok gubitka apetita kod mačke.

Kako gubitak apetita kod mačke ponekad može biti psihološki, možda će biti teško postaviti dijagnozu ako labaratorijski testovi pokažu da je sve u redu.

U tom slučaju, veterinaru možete pomoći u postavljanju dijagnoze tako što ćete pratiti i obavestiti ga o svim promenama u ponašanju mace, kao i o tome šta se dogodilo u samoj kući kada su te promene započele.

Ima li leka?

Cilj lečenja gubitka apetita je pronalaženje i lečenje osnovnog uzroka.

Veterinar će svakako želeti da počne odmah sa lečenjem, jer  što duže traje gubitak apetita kod mačke, to će zdravlje vaše mačke brže propadati.

Postoji pregršt različitih metoda za lečenje ovog stanja, a kada su u pitanju medicinski uzroci lečenje gubitka apetita kod mačke oni mogu biti mnogobrojni.

Stimulanse apetita

Oni se mogu propisati da podstaknu vašu mačku da jede. Postoje određeni antidepresivi koji takođe mogu da podstaknu apetit.

Pored toga u lečenju se koriste i antiemetički lekovi (protiv mučnine i povraćanja), koji takođe mogu ublažiti mučninu, što je čest razlog zašto mačke gube apetit. Ostali lekovi koji stimulišu slab apetit kod mačke mogu da uključuju antihistaminik i kortikosteroide.

Uvek se konsultujte sa veterinarom i nikada nemojte davati maci lekove na svoju ruku.

Terapija tečnostima

Bilo putem infuzije ili injekcijama pod kožu, vaš veterinar će dostaviti tečnost za lečenje dehidracije vašoj mački, kao i analgetike za lečenje bolova i lekove protiv mučnine.

Hranjenje cevčicom

Ako navedene metode lečenja nisu uspešne i vaša mačka i dalje ne jede, vaš veterinar će možda morati hraniti mačku sondom dok joj se apetit ne vrati. Cev za hranjenje je plastična cev koja se postavlja ili kroz nos (nazo-ezofegalna cev za hranjenje), kroz kožu vrata i u jednjak (ezofagostomna cev za hranjenje) ili kroz zid stomaka i u stomak ( gastrostomska cev za hranjenje).

Anestetik je potreban za ubacivanje ezofagostomskih ili gastrostomskih cevi za hranjenje.

Zatim se meka i vodenasta hrana stavlja u cev za hranjenje kako bi se obezbedila adekvatna hrana dok se apetit ne vrati. Mačka sa cevčicom za hranjenje može se lečiti kod kuće.

Ako osnovni uzrok gubitka apetita kod mačke nije medicinske prirode, važno je razmotriti druge moguće razloge (nemedicinske uzroke) zbog kojih vaša mačka ne jede.

Postoji nekoliko mogućih uzroka, koji uključujući sledeće uzroke!

Prljave posude za hranu

Niko ne želi da jede iz prljave posude za hranu, a to važi i za vašu mačku.

Ne samo da predstavljaju rizik, već može da ima i neprijatan miris. Operite posude za hranu u vrućoj vodi najmanje jednom dnevno.

Deljenje činije sa hranom sa drugim mačkama

Mačke više vole da jedu same. Svaka mačka treba da ima svoju posudu sa hranom.

Iznenadna promena u ishrani

Mačke koje su hranjene samo jednom vrstom hrane mogu biti prilično osetljive na promene u ishrani. Ako želite (ili morate da promenite njihovu ishranu) učinite to tokom nekoliko dana.

Započnite dodavanjem male količine nove hrane uobičajenoj hrani koju mačka jede i polako povećavajte količinu nove hrane dok istovremeno smanjujete količinu stare hrane.

Gubitak apetita često je jedan od prvih znakova da se vaša mačka loše oseća. Uvek budite oprezni i svesni koliko vaša mačka jede i potražite veterinarsku pomoć ako maca prestane da jede. 

Neodgovarajuće mesto posude za hranu

Lokacija je važna. Posude za hranu i vodu treba da budu smeštene u lako pristupačnim delovima. Ako vaša mačka mora previše da se kreće da bi pronašla svoju činiju ili ako mora da prođe pored psa, imate potencijalni problem.

Hrana koja nije sveža

Ne stavljajte gomilu sveže hrane za mačke u posudu i ne ostavljajte je tamo ceo dan. Ako hrana ne miriše, vaša mačka je neće jesti. Bolje je mačku hraniti malom količinom hrane, a češće.

Uklonite i bacite nepojedenu svežu hranu nakon 20 minuta.

Stres

Pas, druga mačka u domaćinstvu ili vaše dete tokom hranjenja, kod mačke mogu izazvati stres i stvoriti negativne asocijacije na hranjenje kod mačke. Mačke se moraju osećati sigurno i smireno tokom obroka.

Važno je da mačka što pre počne ponovo jede.

Neke mačke koje pate od anoreksije razvijaju jetrnu lipidozu (sindrom masne jetre), ozbiljnu komplikaciju koja može biti fatalna po mačku.

slab apetit kod mačke

Kako stimulisati apetit kod mačke?

Važno je da nastavite da posmatrate svoju mačku. Gubitak apetita kod mačke može dovesti do dehidratacije, pa pripazite i na to. Vaša mačka može imati koristi od elektrolita ili dodataka za hidrataciju, koje će vaš veterinar preporučiti vašoj maci.

Ako se daju lekovi, uvek sledite uputstva veterinara da biste sprečili da se bolest vrati.

Ako su promene kod kuće uzrok za to što vaša mačka ne jede, tada se takođe obratite svom veterinaru za pomoć kako bi što bolje upravljali situacijom, na primer u slučaju dovođenja novog kućnog ljubimca ili čak rođenja bebe.

Obavezno pratite upustva veterinara kako biste se uverili da se prehrambene navike vaše mačke normalizuju, a ako postoje indikacije da se anoreksija vratila, odvedite macu na još jedan pregled što je pre moguće.

A šta vi kao vlasnik možete učiniti da se izbegne gubitak apetita kod mačke? Pokušajte da navedete vašu macu da jede tako što ćete joj: 

 • dati malo konzervirane/vlažne hrane,
 • dati malo mesne hrane za bebe,
 • dodati malo ribljeg ulja iz konzerve tune u njihovu hranu,
 • dodati malo zagrejane, pileće supe (izbegavajte čorbe koje sadrže luk, luk u prahu ili beli luk – jer oni mogu biti toksični za mačke),
 • zagrejte hranu u mikrotalasnoj ili sa toplom vodom (nemojte da bude previše vruća!)
 • pospite im hranu naribanim parmezanom. Slani, sirasti ukus često je dovoljan da pobudi mačji interes i apetit,
 • pospite im na hranu malo hranljivog kvasca u prahu, a dodatni bonus je što je bogat vitaminima B grupe! 

Ako ovi trikovi ne uspeju ili ako vaša mačka odbije više od dva obroka, vreme je da odete kod veterinara na procenu i negu.

Postoji li prevencija?

Ponekad malo možete učiniti da sprečite gubitak apetita kod vaše mačkea, ali..

Mogu se preduzeti mere predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od nekih uobičajenih uzroka, a to su:

 • Bilo kakve promene u ishrani treba vršiti postepeno. Ako se njihova prehrana menja iz medicinskih razloga, potražite savet kod veterinara. Ako se menja iz drugih razloga, novu hranu treba polako uvoditi zamenom male količine trenutne hrane novom hranom tokom perioda od nedelju dana.
 • Ako primetite bilo kakve neželjene reakcije, tj. povraćanje ili gubitak apetita, vratite se prvobitnoj hrani nedelju dana pre ponovnog pokušaja promene.
 • Smanjite stres u okruženju mačke što je više moguće, preduzmite mere da se vaša mačka oseća sigurnije.
 • Redovnim pregledima kod veterinara mogu se rano otkriti neka od stanja poput zubnih bolesti, koje mogu  izazvati probleme sa apetitom.
 • Godišnje vakcinacije će sprečiti bolesti od kojih se vaša mačka može zaraziti i razboleti, što takođe može uticati na apetit i dovesti do daljih zdravstvenih problema.

Mogućnosti zbog čega je došlo do gubitka apetita kod mačke mogu biti beskrajne, ali najvažnije je upamtiti da ako ovo ponašanje traje duže od jednog dana, veoma je važno da mačku odvedete kod veterinara.

Gubitak apetita kod mačaka je medicinski značajan simptom i često ukazuje na bolest. 

Sveobuhvatni pregled zajedno sa određenim testovima može odmah otkriti nešto ozbiljno i može vam pomoći da vodite put uspešnog lečenja vaše mace.

Uvek treba obratiti pažnju na prehrambene navike vaše mačke, jer vam mogu pružiti uvid u to kako se vaša mačka oseća.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo da prepoznate simptome gubitka apetita i da, što je ranije moguće, adekvatno reagujete.