zubi kod mačaka

Zubi kod mačaka!Higijena i moguća oboljenja!

Zubi kod mačaka mogu izazvati bolna stanja, posebno ako se ne leče. Ukoliko je nega dobra, zdravi zubi će krasiti vašeg mačka. Pratite dalje.

Bolesni zubi kod mačaka imaju veliki uticaj na čitavo telo.

Ne izazivaju samo neprijatan zadah iz usta, bol i infekcije, već se bakterije brzo prenose na ostale organe, uključujući jetru, srce i bubrege i uzrokuju njihova oštećenja ili čak dovode do potpunog prestanka rada. 

Unutrašnjost mačjih usta je misterija za mnoge vlasnike kućnih ljubimaca.

Redovni pregledi zuba kod mačke su od vitalnog značaja za održavanje njihovog celokupnog zdravlja. 

Na samom početku pitanje: koliko zuba ima mačka?

Mačići se rađaju bez zuba. Prvi zubi kod mačaka koji niču zovu se mlečni zubi i pojavljuju se sa 2 nedelje starosti, a mlečni zubi se kompletno formiraju sa 7 nedelja starosti.

Mačići imaju 26 mlečnih zuba. 

Odrasla mačka ima 30 stalnih zuba: 12 sekutića, 4 očnjaka, 10 pretkutnjaka i 4 kutnjaka. Stalni zubi kod mačaka ostaju čitavog života i o njima se mora voditi računa, jer su podložni kvarenju i stvaranju kamenca.

Za očuvanje zdravlja zuba preporučuje se davanje suve hrane za mace i redovna higijena korišćenjem mekane četkice za zube i  paste koja je namenjena mačkama.

Menjanje mlečnih zuba počinje od 3 do 6 meseci starosti.

Izmena zuba se dešava tako što stalni zub svojim rastom gura mlečni, tako da njegov koren slabi i on ispada, najčešće u toku obroka i mačke ga gutaju sa hranom. Potpuna zamena mlečnih zuba stalnim zubima traje do 7 meseci starosti.

Zubi kod mačaka: simptomi bolesti

Korisno je da makar jednom nedeljno proveravate usta i zube kod svoje mačke na bilo kakve neobične pojave.

Iako će najočigledniji simptomi propadanja i oboljenja zuba kod mačke biti vidljivi nakon pregleda zuba i usta, ipak postoje i dodatni simptomi na koje morate obratiti pažnju, a to su:

 • loš zadah,
 • promene u raspoloženju ‒ mačka se krije, nevoljna je, razdražljiva, agresivna,
 • odbijanje čvrste hrane,
 • infekcija u ustima ili desnima,
 • gubitak apetita i težine,
 • krvarenje iz usne šupljine, balavljenje sa prisustvom krvi i sukrvice ili bez nje,
 • zapaljenje desni i promene boje na desnima,
 • ciste ispod jezika,
 • klimavi zubi kod mačaka

Bilo koji simptom sa ove liste ukazuje na to da je vašoj mački potrebna profesionalna veterinarska intervencija kako bi se tačno utvrdio uzrok problema.

bolesti zuba kod mačke

Uzroci oboljenja zuba kod mačaka

Osnovni uzroci kvarenja i oboljenja zuba kod mačaka uključuju:

 • puknut ili slomljen zub,
 • istrošeni zubi kod mačaka,
 • povećano prisustvo plaka,
 • loše održavanje oralnog zdravlja kod mačke,
 • karijes.

Dijagnozu će uspostaviti veterinar koji će izvršiti temeljni pregled usta i zuba vaše mačke. 

Da bi se pravilno dijagnostikovala ozbiljnost stanja i odgovarajući način lečenja, veterinar će možda morati da uradi rendgenske snimke usta kod mačke. To će zahtevati da vaša mačka bude pod anestezijom.

Dok je vaša mačka pod anestezijom veterinar će detaljno pregledati usta i zube mačke.

Veterinar prilikom pregleda može da koristi posebne stomatološke instrumente koji služe za povlačenje ili nežno pomeranje desni kako bi utvrdio koliko su zubi kod mačaka pogođeni određenim oboljenjem.

Ovo će takođe omogućiti vašem veterinaru da identifikuje infekcije ili apscesa.

Zubne bolesti kod mačaka

Oboljenja zuba su najčešće dijagnostikovani zdravstveni problem kod mačaka, iako većina vlasnika toga nije svesna.  Više od polovine mačaka starijih od tri godine ima neki oblik oboljenja zuba.

Još jedan zanemareni aspekt zubnih oboljenja je njihov uticaj na opšte zdravlje mačke. Bakterije koje se nalaze u zubnim naslagama i usnoj šupljini ne zadržavaju se samo tu.

Putem krvotoka one stižu i do bubrega, jetre, srčanih zalizaka i svih delova tela i mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Sledi spisak najčešćih zubnih bolesti kod mačaka !

Gingivitis 

Gingivitis je upala desni izazvana stvaranjem mekih naslaga – plaka na zubima. Ako se plak ne uklanja redovno pranjem zuba dolazi do pojave upalnog procesa, a desni su crveni, otečeni i bolni.

Nakupljanje bakterija ispod desni oštećuje barijeru između desni i zuba i dolazi do upale gingive. Najčešći simptomi gingivitisa su crvenilo i otok gingive, a moguća su i krvarenja, balavljenje, odbijanje hrane i zadah iz usta.

Gingivitis može biti izazvan nekim od sistematskih ili infektivnih oboljenja kao što su: infekcije kalcivirusom, oboljenja bubrega, šećerne bolesti, autoimunih oboljenja.

U ovim slučajevima promene se mogu uočiti i na drugim delovima sluzokože usta, a to stanje se naziva stomatitis.

Kako bi se sprečila pojava gingivitisa kod mačaka potrebno je redovno uklanjanje naslaga plaka sprovođenjem zubne higijene. Neophodno je da se koriste paste koje su namenjene mačkama, jer paste za ljudsku upotrebu mogu biti toksične za mačke.

Pranje zuba za mačke može biti bolno i potrebno je konsultovati se sa veterinarom kada je u pitanju dentalna higijena. Ukoliko gingivitis uznapreduje neophodno je uključiti i određenu terapiju (antiseptički preparati i antibiotici). 

Periodontitis (progresija gingivitisa) 

U slučajevima kada se gingivitis ne leči dolazi do pojave periodontitisa. Ovo je oboljenje kod koga se nastala oštećenja ne mogu izlečiti. Periodontitis izaziva oštećenje zuba usled bakterijske infekcije kod mačke, a ova oštećena dovode do gubitka zuba. 

Simptomi koji ukazuju da vaša mačka ima ovo oboljenje su upala desni (crvenilo, otok, krvarenje, odbijanje hrane…), povlačenje desni kada su vidljivi koreni zuba, zubi se klimaju i na kraju dolazi do ispadanja zuba kod mačke.

U slučaju, ukoliko postoji sumnja na periodontitis, neophodno je uraditi snimanje svakog zuba pojedinačno, kao i gornje i donje vilice. Tretman se sastoji od uklanjana naslaga sa zuba, snimanja zuba i procene u kakvom stanju su zubi.

U slučajevima kada je došlo do oštećenja na potpornom sistemu i koštanom tkivu vilice neophodno je vađenje zuba. Takođe, tretman podrazumeva i upotrebu oralnih antiseptika i antibiotika.

Resorptivna oštećenja zuba

Resorpcija zuba predstavlja progresivno uništavanje zuba ( vidljivog dela zuba i/ili korena) i dovodi do oštećenja gleđi. Simptomi su bol, balavljenje, krvarenje i odbijanje hrane.  

Dijagnoza se postavlja rendgenološkim snimanjem zuba, a tretman zavisi od oštećenja zuba. Kada oštećenja nisu velika moguća je popravka zuba, a ukoliko su oštećenja velika neophodno je vađenje zuba. Iako je uzrok ove bolesti nepoznat, loša oralna higijena može igrati značajnu ulogu u razvoju ove bolesti. 

Kako biste izbegli sve ove bolesti, na vama je kao odgovornom vlasniku, da redovno pregledate zube svom ljubimcu. Kako to učiniti?

Kako izgled pregled zuba kod mačke?

Kada proveravate zube mačke treba da budete veoma pažljivi. Nikada ne zabadajte prst u usta kućnih ljubimaca ako vam nije jasno šta treba da radite.

Važno je da vaša mačka bude što opuštenija tokom ovog pregleda, jer je mnogo veća verovatnoća da će sarađivati i smanjiće šansu od slučajnih ugriza.

Moguće je pregledati usta i zube vaše mačke dovoljno dobro da biste prepoznali moguće probleme, a da ih ne otvorite širom.  Ako mački redovno perete zube, tada ste već pobednik, jer možete baciti pogled dok obavljate ovaj svakodnevni zadatak. 

Ako mački ne perete zube (vredi razmisliti o tome da započnete); postoji način kako da dobro pogledate njihove zube i desni.

Dok maca mirno sedi, lagano joj otvorite usta i pogledajte njene zube. Obratite pažnju na boju desni, eventualne kvržice, slomljene ili okrnjene zube i mesta koja izgledaju bolno. 

Objasnite svom veterinaru da želite da započnete sa obavljanjem pregleda zuba mački kod kuće kako biste pripazili na njeno dentalno zdravlje između poseta veterinaru. 

Objasnite mu da ne pokušavate da zamenite veterinara obavljajući preglede kod kuće, već želite da reagujete čim se pojave problemi sa zubima kod mačke kako bi se mačka adekvatno lečila.

Na šta obratiti pažnju?

Prilikom pregleda zuba kod vaše mace obratite pažnju na sledeće stvari:

 1. Crvenilo desni – mačke su sklone gingivitisu (upala desni). Lako ga je uočiti, jer je glavni znak ove bolesti crvenilo desni. 
 2. Recesija desni podrazumeva pomeranje ivice desni u smeru vrha korena zuba što dovodi do otkrivanja korena zuba.
 3. Krvarenje  desni je često sledeća faza u razvoju bolesti desni nakon gingivitisa i/ili recesije desni i može biti znak da stvari nisu dobre. Ako se u ovoj fazi ne leči, gotovo je izvesna teška bolest zuba. 
 4. Plak može da izazove kvarenje zuba.
 5. Slomljeni ili klimavi zubi kod mačaka – mačke mogu da prikriju bol u ovom slučaju i nastaviće da jedu, ali ovo ne treba uzimati kao dokaz da su dobro.
 6. Oticanje desni oko nekih zuba može ukazivati na apsces, često je bolan i može dovesti do gubitka zuba ili čak širenja na druge delove tela.
 7. Kvržice na desnima – postoje razne kvržice mekog tkiva koje mogu rasti u ustima i uvek je najbolje da se provere.

Ove provere nisu namenjene kao zamena za odlazak kod veterinara, već vam pomažu da prepoznate šta je normalno za vašeg ljubimca, a šta nije i kada treba da se obratite veterinaru.  

Šta raditi ako se problem javi?

Ako primetite da vaša mačka ima zubni kamenac, gingivitis ili pokazuje bilo kakve znake bolova u ustima ili nelagodnost, odvedite je kod veterinara na detaljan pregled.

Veterinar će vam savetovati: pregled zuba vaše mačke, profesionalno čišćenje ili radiografiju (bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja se zasniva na primeni X zraka za snimanje različitih delova tela i organa) u opštoj anesteziji.

Ne pokušavajte sami da uklonite kamenac sa zuba kod mačke bilo kojim metalnim instrumentom. Na ovaj način možete oštetiti površinu zuba i stvoriti područja gde se mogu pojaviti bakterije koje podstiču stvaranje plaka što će dodatno pogoršati probleme kod vaše mace. 

Održavanje površine zuba glatkom je važno i razlog je zašto se zubi kod mačaka poliraju uvek nakon uklanjanja kamenca.

Stopa nakupljanja zubnog kamenca je veoma različita kod pojedinih mačaka, a u nekim slučajevima ovo može zahtevati redovno profesionalno čišćenje, svakih 6-12 meseci.

Lečenje zuba kod mačaka

Vrsta tretmana koju vaš veterinar propisuje za lečenje zuba, zavisiće od težine problema koji maca ima i osnovnog uzroka.

 • On može savetovati temeljno čišćenje zuba vaših mačaka. Ovaj proces se sprovodi u veterinarskoj ordinaciji i obično uključuje anesteziju.

Stavljanje mačke pod anesteziju ima određene rizike, ali će obezbediti temeljno uklanjanje štetnih ćelija i bakterija.

 • Kod ozbiljnijih stanja veterinar će verovatno morati da izvrši oralnu operaciju.

Tokom operacije, najčešće, uklanjaju se truli zubi kod mačaka. Truli zubi se uklanjaju u slučaju kada su zubi kod mačaka ozbiljno oštećeni i kada postoji rizik od pojave bakterija koje mogu da izazovu infekciju. 

Za operaciju, mačka će takođe morati biti stavljena pod anesteziju.

Veterinar će maci takođe propisati antibiotike koji pomažu u borbi protiv infekcije nakon operacije i lekove protiv bolova. 

Kako izgleda oporavak?

Uz pravilnu negu i preventivu, mačke sa karijesom će imati dug i normalan život. Redovno čišćenje je odličan način da se zaustavi propadanje zuba. Razgovarajte  sa veterinarom u vezi sa posebnom hranom, konzumiranjem poslasticama ili drugim proizvodima koji su značajni za oralno zdravlje mačke.

Ako su vašoj mački odstranjeni zubi kao rezultat karijesa, prognoza je dobra. Mačke mogu živeti normalno čak i ako im nedostaje nekoliko zuba.

U slučaju da se mački ukloni veliki broj zuba, možda ćete morati da promenite način ishrane mačke kako bi joj obezbedili hranu koju će lakše žvakati.

pranje zuba kod mačaka

Zubi kod mačaka: higijena

Postoji nekoliko načina da se osigura pravilna zubna nega mačaka. Svi oni uključuju marljivost i posvećenost vas kao vlasnika. Vaš mačji prijatelj vam neće reći da li mu je potrebna zubarska nega, pa je na vama da proaktivno odgovorite na njihove potrebe.

Ovo su načini na koje možete biti proaktivni u poboljšanju stomatološke zaštite svoje mačke: 

 1. Ishrana

Dobra ishrana je temelj dobrog zdravlja zuba. Razgovarajte sa veterinarom kako bi saznali koja je najbolja hrana za celokupno zdravlje vaše mačke, kao i za zdravlje zuba. Hranite mačku kombinacijom suve i vlažne hrane, ali i mesom. Pored ribe, mački možete davati i govedinu i zečetinu.

 1. Ne zanemarujte loš dah

Blagi “riblji” miris, mačiji dah, smatra se normalnim. Ali ako vaša mačka ima baš neprijatan zadah, onda je to znak da postoji neki problem sa zubima. Ukoliko se mačka ne leči, zadah će postajati sve gori. Kada mačka ima loš zadah i balavi, uzrok je često povezan sa bolestima desni i/ili karijesom.

 1. Obavezne godišnje kontrole

Nažalost, većina ljudi ne razmišlja o stomatološkom pregledu kada vodi mačku na godišnji pregled kod veterinara. Mačke mogu patiti od stomatoloških problema, koji ako se ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zdravlje zuba važan je deo godišnje posete vaše mačke veterinaru, a veterinar će to vreme iskoristiti za procenu ukupnog zdravlja vaše mačke, kao i zdravlja usta i zuba. Tokom ove posete veterinar će vas obavestiti kada vaša mačka treba na profesionalno veterinarsko čišćenje zuba.

 1. Ustanovite rutinu čišćenja zuba

Započnite svakodnevnu rutinu nege zuba svoje mačke i pridržavajte je se. Nije previše teško da se mačke naviknu na čišćenje zuba. Međutim, odrasle mačke se više opiru, pa je dobro započeti sa rutinom dok su mačići.

Preporučuje se navikavanje mačića na postupak čišćenja zuba korišćenjem gaze zajedno sa pastom za zube napravljenom posebno za mačke.

 1. Pranje zuba

Najefikasniji način za smanjenje zubnog plaka i kamenca je svakodnevno pranje zuba vaše mačke. Počnite tako što ćete prvo dati mački da lizne pastu za zube. Za koji dan ponovite ovaj postupak, pa stavite pastu na prst i namažite nežno na desni mačke.

I na kraju, posle nekoliko dana, zube. Onda opet za nekoliko dana ponovite ovaj postupak, ali onda probajte da napravite cirkularne pokrete u ustima ljubimca.

Ovo bi trebalo da traje oko 30 sekundi. Jednom kada se mačka navikne na mačiju pastu za zube, biće vam lako da joj čistite zube gazom, navlakom za prst ili četkicom za zube, dovoljno je samo malo da joj dignete usne.

Brojne četkice za zube su posebno dizajnirane za mačke. Nikada ne koristite ljudsku pastu za zube.

Ljudske paste za zube mogu biti toksične za mačke. Koristite paste za zube dizajnirane za mačke koje su dostupne u ukusima u kojima će maca sigurno uživati. Svakodnevno pranje zuba  je NAJBOLJI NAČIN sprečavanja bolesti zuba.

 1. Stimulišite desni tokom pranja zuba

Propadanje zuba obično započinje iritiranim ili upaljenim desnima, pa ne zaboravite da im masirate desni kada god možete. Masiranjem desni vaše mačke možete ne samo da ubrzate oporavak, već i da ojačate desni, tako da će vaša mačka kasnije imati manje problema.

 1. Ne čekajte da bude prekasno

Kvarni zubi kod mačaka i bolesti desni povezani su sa bolestima srca, bubrega i drugim hroničnim bolestima. Ne čekajte da mačka pokaže znakove bolesti da biste im pregledali zube.

Mnoge mačke ne pokazuju da ih nešto boli dok nisu u ozbiljnim bolovima. Preventivna nega, godišnje kontrole i dobra ishrana omogućavaju vašoj maci zdrav i srećan život.

Rana prevencija je od suštinskog značaja kako bi se smanjili ozbiljni stomatološki problemi.

Brigom o zubima svoje mačke pomažete u njenom ukupnom zdravlju. Redovni veterinarski pregledi i naknadni pregledi neophodni su za održavanje dobrog zdravlja zuba. Nežnim pristupom, strpljenjem i istrajnošću moguće je oprati zube mačke i pružiti oralnu negu potrebnu za sprečavanje bolesti zuba.