proliv kod mačke

Proliv kod mačke!Kada je vreme za uzbunu?

Proliv kod mačke, šta sad? Ako čitate ovaj članak, verovatno ste se suočili sa neredom koji je vaša maca ostavila iza sebe. Šta vam poručuje?

Iako proliv kod mačke može biti loše iskustvo za vlasnika koji mora često da čisti nered, to takođe može biti znak da vaša maca ima bolest koja zahteva hitnu veterinarsku pomoć. 

Otkriti razlog zbog kog maca ima proliv je jednako važno kao i lečenje, jer će vam pomoći da odredite kako da lečite svoju macu i da li biste trebali biti zabrinuti. 

Zato je važno da znate šta uzrokuje proliv kod mačke i kako da pomognete vašoj maci da se oseća bolje.  

U ovom članku ćemo otkriti sve razloge zašto vaša mačka ima dijareju, kako možete da je lečite, kao i kako sprečiti proliv kod mačke.

Proliv kod odrasle mačke

Mačke obavljaju veliku nuždu jednom do dva puta dnevno, a normalna stolica treba da bude čvrsta i tamno braon boje. 

Ako je izmet vaše mace previše mekan ili vodenast, u većim količinama, učestaliji i ima jači miris nego inače u pitanju je dijareja kod mačke.

Proliv kod mačaka se obično posmatra kao simptom crevnog poremećaja. Takođe se može videti promena boje izmeta i/ili prisustvo sluzi i krvi u izmetu.

Proliv kod mačke se može javiti iz različitih razloga i može se podeliti u dva oblika:

 • Akutni proliv kod mačaka – obično počinje naglo i nestaje u roku od nekoliko dana. Sve mačke su različite, pa bi kod nekih mogao trajati i malo duže.
 • Hronični proliv kod mačaka – kada je dijareja uporna i traje dve nedelje ili duže.

Kod akutne dijareje, važno je da se pobrinete da sprečite dehidraciju, dok kod hronične dijareje važno je da pronađete uzrok uz pomoć veterinara i da se hronična dijareja kod mačke tretira i leči u skladu s tim. 

Proliv kod mačića

Dijareja je češća pojava kod mačića nego kod odraslih mačaka. Probavni sistem mačića se još uvek prilagođava hrani za mačke, a čak i male promene u ishrani će verovatno izazvati dijareju.  

Mačići su podložni crevnim parazitima, jer se njihov imuni sistem još uvek razvija. Takođe je veća verovatnoća da će doći u kontakt sa stvarima koje mogu biti toksične ili mogu izazvati probleme sa crevima. 

Pošto su mačići mali, dijareja može brzo dovesti do teške dehidracije i slabosti.

Dakle, ako vaše mače ima dijareju koja traje duže od dva dana ili je praćena drugim simptomima, odmah se obratite veterinaru.

Takođe, tu smo da vam pojasnimo kako da uočite simptome, saznate uzroke i izaberete najbolji način kako da lečite vašu macu ukoliko se javi dijareja. 

Koji su simptomi?

Uz izmet nezdravog izgleda, mačke sa prolivom mogu imati sledeće simptome:

 • sluz ili krv u izmetu,
 • paraziti u izmetu,
 • povećana učestalost defekacije, 
 • naprezanje prilikom obavljanja nužde, 
 • mučnina i povraćanje,
 • gubitak apetita,
 • umor ili slabost,
 • bol u stomaku,
 • gubitak težine. 

Dijareja kod mačaka je jedan od najčešćih razloga zašto vlasnici svoje mace vode kod veterinara. Zato, hajde da se upoznamo sa najčešćim uzrocima proliva kod mačka. 

hronični proliv kod mačke

Uzroci proliva kod mačke

Probavne smetnje mogu biti izazvane širokim spektrom faktora, tako da otkrivanje pravog uzroka dijareje kod vaše mace može biti teško. 

Ovo bi bila iscrpno duga lista ako bismo ušli u sve što može uzrokovati proliv kod mačke, ali evo nekih od najčešćih uzroka.

1.Paraziti 

Paraziti definitivno mogu iritirati gastrointestinalni trakt vaše mačke, izazivajući sve vrste dijareje.

2.Infekcije 

Virusne ili bakterijske infekcije takođe mogu izazvati dijareju i češće se javljaju kod mlađih mačaka.

3.Promene u ishrani

Čak i najmanja promena u ishrani ili prelazak sa jedne hrane na drugu može izazvati proliv kod mačke.

4.Stres 

Kao i kod ljudi, stres/anksioznost/uzbuđenje/strah kod mačke mogu dovesti do poremećaja gastrointestinalnog trakta što može da dovede do pojave proliva kod mačke.

5.Metaboličke bolesti 

Od poremećaja pankreasa ili jetre do disbalansa štitne žlezde, postoje mnogi drugi problemi koji dovode do pojave dijareje kod mačaka.

6.Lekovi/toksini 

Većina zna da određeni antibiotici mogu poremetiti gastrointestinalni trakt, ali drugi lekovi i određeni toksini takođe mogu izazvati proliv kod mačaka.

Drugi potencijalni uzroci proliva kod mačaka uključuju:

 • bakterije u digestivnom traktu,
 • alergije na hranu,
 • zapaljenska bolest creva,
 • rak.

Ako je vaša mačka imala blagu dijareju koja je trajala manje od 24 sata, ali je inače dobro, možda želite da pokušate da problem rešite kod kuće pre nego što kontaktirate svog veterinara. 

Međutim, ako se stanje ne poboljša, ako se pogorša ili razvije bilo koji drugi simptom, trebalo bi da kontaktirate svog veterinara za savet. 

Vaš veterinar može da dijagnostikuje uzrok problema i preporuči odgovarajući tretman kako bi se zaustavio proliv kod vaše mace i kako bi se ona osećala bolje.

Mačka kod veterinara?!

Šta možete da učinite ako vaša maca ima dijareju? Pre odlaska kod veterinara, procenite ponašanje vaše mace. Da li izgleda da se oseća dobro ili deluje umornije nego inače? 

Da li ima loš apetit ili neke druge simptome? Da li povraća? 

Već smo spomenuli da kod odrasle mačke, dijareja s vremena na vreme nije razlog za zabrinutost. Ako se vaša mačka inače ponaša normalno i izgleda da se oseća dobro, razumno je sačekati dan ili dva da vidite da li će se dijareja sama rešiti.

Ali ako dijareja kod vaše mace traje duže od dva dana ili je praćena dodatnim simptomima, poput povraćanja, lošeg apetita ili letargije, to može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem  i potrebno je da vašu macu odmah odvedete kod veterinara. 

Svetlocrvena krv ili tamnija katranasta stolica su takođe znak za uzbunu. Ako mislite da je vaša mačka možda progutala nešto otrovno ili neki strani predmet, trebalo bi da odmah posetite veterinara.

Kako će veterinar utvrditi uzrok proliva kod mačke? Veterinari mogu koristiti nekoliko načina da utvrde uzrok dijareje kod vaše mace:

 • fizički pregled,
 • osnovni laboratorijski testovi (krv, urin, fekalni pregled),
 • rendgenski snimci (radiografija),
 • testovi gastrointestinalne funkcije (testovi krvi),
 • ispitivanje osetljivosti na lekove, 
 • ispitivanje osteljivosti na određenu hranu.

Proliv kod mačke lečenje

Lečenje proliva kod mačke zavisi od njegovog osnovnog uzroka. Postoji mnogo dostupnih tretmana za dijareju koje može preporučiti vaš veterinar u zavisnosti od različitih faktora. 

Ako vaša maca ima blagu dijareju, ali je inače dobro, odnosno nema drugih simptoma, vlasnici mogu pokušati da reše problem dijareje kod kuće.

Ali pre nego što isprobate ove kućne lekove, obratite se veterinaru za savet. Ukoliko se stanje vaše mace pogorša ili se ne poboljša u roku od 24 časa zakažite pregled kod veterinara. 

Kako zaustaviti proliv kod mačke kod kuće?

Kućna nega mačke koja ima proliv, može ići u nekoliko pravaca! Krenimo od onih najosnovnijih!

 1. Manji i češći obroci 

Nema potrebe da izgladnjujete vašu macu u ovom periodu. Umesto toga dajte joj manje i češće obroke kao što su kuvana piletina ili riba bez kostiju.  Veterinar će vam verovatno preporučiti konzerviranu hranu za vašu macu.

Nemojte joj davati masnu hranu i pozovite veterinara za savet ako vaša maca odbija da jede. 

 1. Dosta vode

Mačke sa dijarejom često piju više vode. Uverite se da vaša mačka ima stalan pristup vodi i ohrabrujte je da pije vodu tokom dana. Možete razmisliti i o fontani za mačke.

 1. Priuštite maci odmor 

Vašoj maci će možda trebati nešto više sna nego obično dok se oporavlja, pa je važno da joj dozvolite da se odmori. Međutim, ako izgleda preterano umorno i malaksalo, obratite se veterinaru za savet.

 1. Probiotici 

Probiotici pomažu u jačanju prijateljskih crevnih bakterija i apsorbovanju toksina u crevima. Pokazalo se da probiotici pomažu nekim mačkama, ali ne svim, i mogu se kupiti kod veterinara.

 1. Smanjite stres kod vaše mace

Pošto dijareja kod mačaka može biti povezana sa stresom, pomozite maci da se opusti. Obezbedite svojoj mački mesta za skrivanje gde može da provede vreme sama. Dodajte još jednu posudu sa posipom,  posudu za vodu i grebalice ili nove igračke, što će pomoći vašoj maci da bude smirenija. 

 1. Postepeno ponovo uvodite njihovu normalnu hranu

Kada izmet vaše mace ponovo postane čvrst, možete početi polako da ponovo uvodite njihovu normalnu ishranu tokom nekoliko dana.

Veterinarski tretman za mačke sa prolivom

Ako se dijareja kod mačke ne sanira kod kuće u roku od  24 do 48 sati, zakažite pregled kod veterinara. 

Vaš veterinar može koristiti jedan od sledećih tretmana za dijareju kako bi pomogao vašoj mački da se oseća bolje:

 1. Lek za proliv kod mačaka

Ako je dijareja vaše mačke posledica infekcije, vaš veterinar će izabrati pravi lek. Veterinar takođe može propisati vašoj maci lek protiv dijareje koji pomaže smanjenjem upale u crevima.

 1. Promena ishrane

Za dijareju povezanu sa alergijama na hranu vaš veterinar će propisati novu proteinsku ishranu, koja može uključivati alternativne izvore proteina kao što su divljač, sardine, losos i pastrmka. Nemojte menjati hranu vaše mačke bez pomoći vašeg veterinara, jer to može pogoršati dijareju ili otežati lečenje.

 1. Probiotici

Iako postoje probiotici bez recepta, najbolji su na recept od vašeg veterinara. Ovo može pomoći da se uspostavi ravnoteža u digestivnom sistemu i ublaži dijareja vaše mačke.

 1. Imunoterapija

Neke vrste hronične dijareje kod mačaka zahtevaju lečenje steroidima i drugim jakim lekovima koji utiču na celokupnu funkciju imunog sistema.

Veterinarska pomoć za dijareju kod mačaka je važna ako se dijareja pogorša, postane krvava ili ako vaša mačka prestane da jede. Ako vaša mačka ima bilo koje druge bolesti kao što su dijabetes ili bolest bubrega, najbolje je da zakažete pregled kod veterinara.

proliv kod mačke lečenje

Kako izgleda oporavak?

Prognoza zavisi od uzroka dijareje. Dijareja kod mačke se lako leči, kao što ste pročitali, promenom ishrane i/ili lekovima i prognoza za oporavak je dobra, a mnogi slučajevi će se potpuno rešiti odgovarajućom terapijom od strane veterinara. 

Kod svih mačaka, rano otkrivanje osnovnog uzroka uporne dijareje će pomoći u sprečavanju dugotrajnih promena u crevima.

Kako se vaša mačka oporavlja od dijareje, važno je da preduzmete neophodne korake kod kuće kako biste osigurali njeno zdravlje. Trebalo bi da se pridržavate saveta i održavate kontakt sa svojim veterinarom kako bi vaša mačka u budućnosti izbegla da se razboli od dijareje.

Ako vaš veterinar preporuči da promenite ishranu vaše mačke, na primer, važno je da pre svega izbacite hranu koja je izazvala proliv kod mačke. 

Takođe bi trebalo da čistite posudu sa posipom, obezbedite svežu vodu i hranu i redovno čistite i brišete prostor gde se vaša maca hrani. Ove jednostavne mere predostrožnosti mogu sprečiti pojavu parazita, virusa i bakterija koje izazivaju proliv kod mačaka.

Ako je vaša mačka bila podvrgnuta operaciji ili pati od ozbiljne bolesti kao što je bolest jetre ili rak, važno je da date mački propisane lekove prema preporuci vašeg veterinara. 

Postoji li preventiva?

Kako biste ubuduće sprečili dijareju kod vašeg ljubimca, sledite savete u nastavku:

 • Pazite na ishranu vaše mačke. Nemojte praviti nagle promene u ishrani vaše mace. Držite se potpune i uravnotežene ishrane za mačke. Ako sumnjate na alergiju na hranu ili vam je veterinar preporučio promenu hrane, postepeno menjajte hranu da biste izbegli gastrointestinalne smetnje.
 • Koristite jednom mesečno sredstvo protiv crevnih parazita. Davanje mački ovog sredstva sprečiće se pojava crevnih parazita koji izazivaju dijareju. Ovo je posebno važno ako vaša mačka ide napolje.
 • Smanjite stres vaše mačke. Pošto bilo koja vrsta stresa takođe može izazvati dijareju kod mačaka, pobrinite se da vaša mačka uvek ima sigurno mesto kada pravite promene kao što su novi ljudi u kući, novi nameštaj, pa čak i praznični ukrasi.
 • Držite toksine van domašaja mace. Obavezno držite sva sredstva za čišćenje u domaćinstvu na bezbednom mestu i držite otrovne biljke van domašaja vaše mace.

Dijareja je jedan od najčešćih razloga za posetu vaše mace veterinaru. Dakle, postoji velika šansa da će vaša mačka imati barem nekoliko ovakvih epizoda u svom životu. 

Ali ako preduzmete nekoliko mera predostrožnosti, možete svesti na minimum pojavu proliva kod mačke. 

Na taj način, uznemireni stomak vaše mace neće ometati vaše zajedničko vreme za igru, maženja i sve druge aktivnosti koje vaša mačka voli!

Znamo da samo želite ono što je najbolje za svog krznenog prijatelja. Želimo još jednom da naglasimo da dijareja sama po sebi nije bolest, već je znak nekog drugog zdravstvenog problema kod mace. Precizno određivanje uzroka dijareje je ključno za lečenje i prevenciju u budućnosti.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o simptomima koji prate proliv kod mačke.