havanski bišon

Havanski bišon!Izvor bezuslovne ljubavi!

Zašto je havanski bišon poseban i da li je baš za vas? Ukoliko tražite prijatelja, saputnika i izvor bezuslovne ljubavi bišon jeste za vas.

Međutim, nijedan pas nije savršen! Odmah na početku treba da upoznate njegovu narav.

Možda ćete primetiti ove karakteristike kod havanskog bišona: 

 • sklon je anksioznosti zbog razdvajanja,
 • može imati tendenciju da previše laje,
 • njegovu dlaku je potrebno redovno negovati i četkati i
 • potrebna mu je česta pažnja porodice.

Ali, da li je sve to vredno? Naravno!

Havanski bišon je pas koji se voli i koji će voleti vas!

On je inteligentan, nežan, zabavan, dobar čuvar i odlično se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Saznajte više o životu sa havanskim bišonom.

Istorija rase havanski bišon

Havanski bišon je stara rasa koja potiče sa Kube. To je nacionalni pas Kube i nazvan je po glavnom gradu Kube, Havani. Ovaj pas je grejao krilo mnogih kubanskih aristokrata i bogatih stanovnika. 

Nacionalni pas Kube nekada je bio poznat i kao mali beli pas Havane ili havanski svileni pas zbog svoje guste i svilenkaste dlake koja ga je štitila od sunca.

Smatra se da je ova zabavna, mala rasa pasa došla na Kubu prilikom kolonizacije koja je započeta 1492. godine, a najveći deo Kube bio je u posedu Španije. Međutim, smatra se da pas vodi poreklo sa Tenerifa odakle su i došli prvi kolonisti koji su sa sobom doneli ove pse. 

Mnogi havanski bišoni stižu u Ameriku krajem pedesetih godina 20. veka zajedno sa svojim vlasnicima koji su bežali od Kubanske revolucije.

Izgled havanskog bišona

Havanski bišon je mali pas, ali i pored toga on je mišićav, živahan i energičan. Pod njhovom luksuznom dlakom krije se rasa koja je visoka između 21 i 29 cm i teška je od 4 do 7 kilograma.

Dužina tela havanskog bišona blago prevazilazi njihovu visinu, a rep je visoko postavljen i prekriven je gustom i dugom dlakom. Njegova okrugla glava, velike tamno smeđe oči, crna ili braon njuška i visoko postavljene uši stvaraju prijateljski, a opet nestašan izraz lica. 

Boja dlake je još jedna karakteristika havanskog bišona i ona može biti u različitim bojama.

Dlaka može biti: bela, krem, pšenično žuta, boje lana, crvena, smeđa, siva, srebrna, braon i crna. Dlaka može biti različitih boja, ali može biti i jednobojna. 

Štenad havanskog bišona zahvaljujući genima imaju tendenciju da menjaju boju dlake. Zbog toga nije uvek moguće predvideti kako će štenad izgledati kao odrasli psi.

Pojedinim havanskim bišonima dlaka posvetli, a zatim ponovo potamni kako godine prolaze. Jedno je sigurno, sa bojom dlake havanskog bišona nikad nije dosadno i uvek vas može iznenaditi.

Temperament bišona

Inteligentan, živahan, aktivan, privržen, nežan i ljubazan, havanski bišon je odličan pas pratilac. 

Ovaj pametan i sladak pas, željan ugađanja, po prirodi je druželjubiv i voli zabavu. 

Odličan je izbor za porodice sa decom, dobro se slaže i sa drugim kućnim ljubimcima i strancima. Priroda ovog psa takođe ga čini popularnim kao terapijski pas i pomoćnim psom za osobe sa oštećenjem sluha. 

Uprkos svojoj maloj veličini, havanski bišon može biti izvrstan pas čuvar, upozoravajući svog vlasnika na sve potencijalne opasnosti.

Na temperament havanskog bišona utiču brojni faktori, uključujući genetiku, dresuru pasa i socijalizaciju.

Kao i svakom psu, havanskom bišonu je potrebna rana socijalizacija – izlaganje različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima kada su štenad. Socijalizacija pomaže da vaše štene havanskog bišona odraste u dobrog psa.

Iako je havanski bišon mala rasa, idealna rasa pasa za stan, on ima prilično energije. Duga šetnja ili aktivna igra svakog dana će ga učiniti srećnim.

Havanski bišon se dobro snalazi u raznim domovima, od stanova do velikih kuća sa dvorištima. Ova rasa nije pogodna za život u dvorištu, odnosno napolju. Najsrećniji je kada je sa porodicom. 

Havanski bišon se lako trenira. Ovaj inteligentan pas veoma brzo uči i uživa da ispunjava zadatke i trikove, pa ne čudi što su ovi psi često korišćeni i kao cirkuski psi.

Prilikom treninga koristite lep ton, uz poslastice i pohvale i na ovaj način će havanski bišon naučiti komande već posle nekoliko ponavljanja. 

Dešava se da ovi psi ponekad i nepotrebno laju, a ovu naviku potrebno je iskoreniti u ranom periodu. 

Društveni havanski bišon je dobio nadimak “čičak pas” zbog toga što se bukvalno lepi za svog vlasnika i svuda ga prati.  

Iako će moći da provede nekoliko sati sam tokom dana, destruktivna ponašanja mogu nastati ako se predugo ostanu sami.

Ne ostavljajte psa samog duže vreme i ne činite to često; kad ga ostavite, ostavite ga sa puno igračaka kako bi bio zauzet.

Iako je mali havanski bišon nije igračka. Kao i sve rase, i on treba da nauči dobre pseće manire.

Nemojte ga razmaziti ostacima hrane sa stola ili tako što ćete ga stalno nositi, jer će se on ugojiti ili postati previše posesivan prema vama.

havanski bišon štenci

Havanski bišon zdravlje

Kada ovog sjajnog psa dovedete u svoju porodicu, možete očekivati da će on dugo biti sastavni deo vašeg života. Životnik vek havanskog bišona je od 14 do 16 godina. Havanski bišoni su uglavnom zdravi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim prolemima.

Vlasnici havanskog bišona treba da razgovaraju sa veterinarom o potencijalnim problemima i kako da se rizici svedu na minimum.

Neće svi havajski bišoni dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je da ih budete svesni ako razmišljate o ovoj rasi psa:

1. Displazija kuka

Displazija kuka je degenerativna bolest pasa kod koje je zglob kuka oslabljen usled abnormalnog rasta i razvoja. Ova bolest se javlja kod mnogih rasa pasa.

Iako je to genetska bolest, ona se može čak pojaviti i kod šteneta čiji roditelji nisu imali ovu bolest. Tretmani uključuju lekove, gubitak kilograma ako pas ima prekomernu težinu, nutritivne suplemente i ponekad operaciju.

2. Displazija lakta

Displazija lakta slična je displaziji kuka. To je degenerativna bolest koja pogađa zglob lakta. Veruje se da je to uzrokovano abnormalnim rastom i razvojem, što dovodi do nepravilnog oblikovanja i slabljenja zgloba.

Težina bolest se razlikuje,pa tako neki psi se samo malo ukoče, dok drugi postaju hromi. Lečenje podrazumeva operaciju, regulisanje težine i lekove.

3. Hondrodisplazija

Ovo je genetski poremećaj. Oboleli psi imaju neobično kratke udove. U manje teškim slučajevima psi mogu da žive dugo i srećno, ali bilo koji pas sa ovim poremećajem ne sme biti uzgajan.

4. Katarakta

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku, što uzrokuje gubitak vida. To je nasledna bolest i obično se javlja u starosti, ali se može javiti u bilo kom periodu života psa. Katarakta se leči hirurškim putem.

5. Gluvoća 

Gluvoća predstavlja izazov i za psa i za vlasnika. Neki oblici gluvoće i oštećenja sluha mogu se lečiti lekovima i operacijama, ali imajte na umu da se gluvoća obično ne može izlečiti.

Gluvom psu se mora dati strpljenje i vreme, a na tržištu postoji mnogo proizvoda, poput vibracionih ogrlica, kako bi olakšali život i vama i psu.

6. Luksacija patele (šepanje psa)

Ovo je čest problem kod malih pasa. Nastaje kada dođe do iskliznuća patele (čašice kolena) iz žleba butne kosti. To uzrokuje hromost ili šepanje pasa. Lečenje luksacije patele obično zahteva hiruršku intervenciju.

7. Portosistemski šant

Portosistemski šant je kada postoji šant, portalna vena ili neka od vena koje su povezane sa njom i nije pravilno povezana sa drugom venom i to stvara protok krvi oko jetre.

Kada se to dogodi, toksini koje jetra normalno uklanja, cirkulišu telom što dovodi do drugih bolesti.

Portosistemski šantovi se obično javljaju zajedno sa drugom bolešću, a simptomi uključuju lošu ravnotežu, gubitak apetita, letargiju, slepilo, depresiju, slabost, napade, dezorijentaciju i komu. Promena ishrane za odrasle pse i hirurške intervencije mogu pomoći u lečenju problema.

8. Šum na srcu

Poremećaj u krvotoku je uzrok šuma na ​​srcu. Šum na  srcu je pokazatelj bolesti. Neophodno je lečenje, koje može uključivati lekove, posebnu ishranu i ograničenja vežbanja.

9. Nedostatak mitralnog zaliska

Nedostatak mitralnog zaliska se češće primećuje kod starijih pasa kada mitralni zalistak, koji se nalazi između leve pretkomore i komore, počne da otkazuje.

Kada se to dogodi, mitralni zalistak ne uspeva da spreči protok krvi u levu pretkomoru. To može prouzrokovati zatajenje srca. Simptomi uključuju hipertenziju, tečnost u plućima i smanjenje snage srčanog mišića. Lečenje uključuje lekove, promenu ishrane i ograničeno vežbanje.

Nega bišona je posebno važna!

Svakodnevna nega  je presudna kada je u pitanju havanski bišon

 • Potrebno je svakodnevno četkati dlaku kako bi se sprečilo zapetljvanje dlake, a neophodno je i redovno kupanje psa (jednom mesečno ili jednom u tri nedelje).

Njihova dlaka je gusta, ali svilenkasta, mekana, lagana i minimalno se linja. Mnogi vlasnici havanskog bišona im skraćuju dlaku kako bi je lakše negovali. 

 • Oči koje suze i mrlje nastale od suza su uobičajeni kod havanskog bišona. Imajte na umu da prekomerno suzenje može signalizirati na problem sa očima i tada psa treba odvesti kod veterinara. 

Međutim, većina suznih mrlja nije ozbiljna, a uzrok je jednostavno nepoznat. Mrlje od suza i sam izgled psa možete poboljšati tako što ćete dlaku oko očiju održavati čistom (svakodnevno je obrišite vlažnom pamučnom krpom). Na tržištu postoje proizvodi za beljenje napravljeni posebno za mrlje od suza, što nekim vlasnicima pomaže.

 • Operite zube havanskom bišonu najmanje dva ili tri puta nedeljno da biste uklonili kamenac i bakterije. Svakodnevno pranje zuba je još bolja opcija ako želite da sprečite bolesti desni i neprijatan zadah iz usta.
 • Isecite nokte jednom ili dva puta mesečno ako ih vaš pas prirodno ne troši. Ako čujete kako nokti klikću i udaraju po podu, predugi su. Kratki, uredno podrezani nokti održavaju stopala u dobrom stanju i sprečavaju ogrebotine kada vaš havanski bišon oduševljeno skoči da vas pozdravi.

Počnite da navikavate svog havanskog bišona na četkanje i preglede još dok je štene. Neka nega bude pozitivno iskustvo ispunjeno pohvalama i nagradama i postavićete temelje za jednostavne veterinarske preglede.

Međutim, nemojte da preterujete sa poslasticama kada nagrađujete havanskog bišona. Ovo može dovesti do toga da havanski bišon lako može postati gojazan. 

Dok ga negujete, proverite da li imate rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila ili upale na koži, u ušima, nosu, ustima, očima i na stopalima, kao i da li ima krpelje i buve. Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Da li je ishrana bišona zahtevna?

Preporučena dnevna količina hrane za havanskog bišona je 1/2 do 1 šolje visokokvalitetne suve hrane dnevno, podeljene u dva obroka.

NAPOMENA: Koliko vaš odrasli pas jede zavisi od njegove veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne treba im svima ista količina hrane. Ukoliko niste sigurni i imate bilo kakve nedoumice u vezi sa ishranom psa, konsultujte se sa veterinarom.

Održavajte svog havanskog bišona u dobroj formi tako što ćete mu meriti hranu i hraniti ga dva puta dnevno, umesto da mu stalno ostavljate hranu. Ako niste sigurni da li je gojazan uradite mali test. 

Prvo, pogledajte ga. Trebalo bi da vidite struk.

Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kičme, prstima raširenim nadole. Trebalo bi da možete da osetite, ali ne i da vidite njegova rebra, a da ne morate snažno da pritisnete. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vežbanja.

Slaganje sa decom i drugim ljubimcima!

Havanski bišon je odličan porodični pas koji je naklonjen svima, uključujući decu svih uzrasta, druge pse i kućne ljubimce.

Ali zato što je tako mali, mogao bi slučajno da se povredi, pa je posebno važno naučiti decu kako da se ophodite prema njemu.

Uvek treba da naučite decu kako da pristupaju psima i da ih dodiruju, i uvek da nadgledate bilo kakvu interakciju između pasa i male dece kako biste sprečili bilo kakve neprijatne situacije.

Naučite dete da nikada ne prilazi nijednom psu dok jede ili spava ili da pokušava da mu oduzme hranu.

Nijedan pas, bez obzira na to koliko je prijateljski raspoložen, nikada ne sme ostati sa detetom bez nadzora.

havanski bišon cena

Havanski bišon cena

Odabir uglednog odgajivača je odličan način da pronađete pravo štene. Ugledni odgajivač će vam rado odgovoriti na pitanja o temperamentu i zdravstvenom stanju štenaca i objasniće vam istoriju rase.

Pitajte sve što vas zanima. Odgajivači su stalno sa svojim štencima i poznaju njihov temperament. Oni će vam dati najbolju preporuku.

Izbegavajte odgajivače koji izgledaju zainteresovani samo za to koliko brzo mogu da prodaju štence i zarade novac.  

Takođe treba da imate na umu da kupovina šteneta sa veb lokacije koja nudi da vam odmah isporuče psa može biti rizičan poduhvat, jer vam ne ostavlja mogućnost ako ono što dobijete nije baš ono što ste očekivali.  

Ne postoji 100% siguran način da osigurate da nikada nećete kupiti bolesno štene, ali istraživanje rase (kako biste znali šta možete očekivati), pregled odgajivačnice (radi identifikovanja nezdravih stanja ili bolesnih životinja) i postavljanje pravih pitanja može smanjiti šanse da se dođe u katastrofalnu situaciju. 

I ne zaboravite da pitate svog veterinara, koji vas često može uputiti kod uglednog odgajivača ili drugog pouzdanog izvora zdravih štenaca.

Cena havajskog bišona varira u zavisnosti od mesta porekla, bilo da je muško ili žensko, kakve nagrade su osvojili njegovi roditelji i da li je u pitanju izložbeni pas ili pas za dom.

Raspon cena kreće se od 500 do 1500 evra!

Pre nego što se odlučite za kupovinu šteneta, razmislite da li bi odrasli havanski bišon možda bolje odgovarao vašim potrebama i načinu života.

Štene je gomila zabave, ali im je potrebno puno vremena i truda pre nego što odrastu i postanu pas vaših snova. Odrasli havanski bišon možda već ima određenu obuku i verovatno će biti manje destruktivan i zahtevan od šteneta.

Ako želite psa koji je …

 • mali, a živahan,
 • ne zahteva previše aktivnosti na otvorenom,
 • razigran je i zabavan,
 • dobar je čuvar i nije agresivan,
 • slaže se sa svim kućnim ljubimcima i decom…

havanski bišon je možda pravi izbor za vas.

Ako ne želite da se bavite …

 • anksioznošću zbog razdvajanja (destruktivnost i lajanje),
 • čestim četkanjem,
 • blagom tvrdoglavošću,
 • lajanjem

havanski bišon možda nije pravi izbor za vas.

Sada znate sve o havanskom bišonu.

Na ovaj način ćete steći bolji uvid u život sa havanskim bišonom i njegovim potrebama, kao i o tome da li će ova rasa psa odgovarati vašem načinu života.