lažna trudnoća kod pasa

Lažna trudnoća kod pasa!Ovo su znaci

Lažna trudnoća kod pasa je iznenađujuće česta pojava kod nesterilisanih ženki. Mnogi vlasnici misle da su štenci na putu, ali..pratite znake.

Da li je vaša ženka počela čudno da se ponaša? Reži ako joj se približite? Ili se čini letargičnom i neobičnom?

Moramo na samom početku reći da ozbiljnost ovog fenomena zavisi od nekoliko faktora. Pomenuto stanje može biti potpuno bezazleno, ali u nekim slučajevima ipak može doći i do komplikacija. 

U pojedinim slučajevima, lažni simptomi trudnoće nestanu sami od sebe. Ipak, vlasnici ne bi trebalo da stvari prepuštaju slučaju. Lažna trudnoća kod pasa ima simptome koji se lako mogu zameniti sa simptomima nekoliko drugih ozbiljnih stanja.

Ovo znači da je odlazak kod veterinara dobra ideja i najsigurnija opcija za kućnog ljubimca.

U nastavku teksta saznajte sve o lažnoj trudnoći, kao i šta raditi u datim situacijama.

Šta je lažna trudnoća kod pasa?

Lažna trudnoća, poznata i kao fantomska trudnoća stručno se naziva i pseudoceza ili pseudo trudnoća. Ovo je zapravo uobičajeno stanje u kojem nesterilisane ženke počinju oponašati fizičke i bihevioralne znakove trudnoće.

Iako mogu delovati, pa čak i izgledati kao da su trudne, u ovom slučaju ipak neće biti novih šapica u domaćinstvu.

Simptomi lažne trudnoće obično postaju očigledni četvrte do devete nedelje nakon što je životinja imala teranje

Simptomi bi trebalo da se povuku potpuno prirodno u roku od jedne do četiri nedelje, ostavljajući vašu ljubimicu neozleđenu.

Neki veterinari veruju i tvrde da će većina ženki doživeti neke fantomske simptome trudnoće nakon svakog teranja. 

Ipak, simptomi su obično previše blagi da bi izazvali zabrinutost i da biste ih primetili. 

Veruje se da će otprilike polovina svih ženki imati fantomsku trudnoću tokom svog života makar jednom, osim ako se ne sterilišu. 

Evo jedne zanimljivosti: kod nekih rasa pasa, kao što su avganistanci, bigl i jazavičari, verovatnoća da se dogodi lažna trudnoća kod pasa je čak 75%. Ipak, ne može se sa sigurnošću tvrditi zbog čega je to tako.

Jednom kada vaš pas dobije simptome lažne trudnoće, verovatno će ih u budućnosti doživljavati redovno, osim ako je ne sterilišete pre sledeće sezone teranja.

lazna trudnoca kod pasa trajanje

Zašto ženke pate od lažne trudnoće?

Lažna trudnoća je neželjena nuspojava prirodnog hormonskog ciklusa ženskog psa.

Zdrav ljubimac će verovatno doživeti svoj prvi ciklus između šest meseci i godinu dana starosti. Neke male rase pasa to doživljavaju ranije, dok veće pasmine možda neće teranje dobiti sve dok ne napune oko 18 meseci.

Osim ako ne sterilišete svog psa ili ženka zatrudni, ona će tada imati svoj ciklus redovno, odnosno oko 10 dana jednom u šest meseci.

Nakon što dobije ciklus, jajnici ženke će početi da proizvode hormone koji pripremaju njeno telo za trudnoću – bez obzira na to da li se parila ili ne.

Ako je trudna, njeno telo će nastaviti da proizvodi hormone za održavanje trudnoće, što će, nadamo se, rezultirati lepim leglom u roku od oko devet nedelja.

Ako nije trudna, ovi hormoni mogu oponašati stvarnu trudnoću. 

Nije tačno utvrđeno zbog čega se dešava lažna trudnoća kod pasa. Stručnjaci tvrde da je uzrok najverovatnije neravnoteža hormona progesterona i prolaktina, a takođe se smatra da je ovaj fenomen u vezi sa hipotiroidizmom ili mastitisom kod nekih pasa.

Druga teorija zasniva se na činjenici da u divljini psi žive u čoporima i sve ženke pomažu u negovanju legla štenaca.

Veruje se da lažna trudnoća podstiče majčinski instinkt psa, tako da će ženka pomoći i brinuti za sve štence u čoporu, bez obzira na to što nisu njeni.

Drugim rečima, majka priroda je to tako namestila.

Lažna trudnoća kod pasa trajanje

Kada dođe do lažne trudnoće, simptomi bi trebalo da nestanu u roku od nekoliko nedelja, obično bez trajnih posledica.

 U zavisnosti od rase pasa i eventualnog hormonskog dizbalansa, lažna trudnoća kod pasa može trajati od 14 do 21 dan. Ukoliko se simptomi produže, tada je neophodna intervencija stručnog lica.

Kako prepoznati lažnu trudnoću kod pasa?

Psi koji su razvili lažnu trudnoću verovatno će pokazivati i fizičke simptome, ali će se dogoditi i promena u ponašanju psa. Zapravo, ženka će se ponašati baš kao što bi to činila da zaista nosi leglo štenaca. 

Sigurno ćete primetiti da je vaša ženka nekako majčinski nastrojena. Ona bi čak mogla početi da se gnezdi, na primer pomera posteljinu u svom krevetu, ušuškava je kako bi pokušala da stvori jazbinu za sebe i svoje fantomsko leglo. 

Takođe bi mogla početi da kopa u pokušaju da stvori bezbedno područje za zbrinjavanje svojih nepostojećih štenaca.

Isto tako, mogla bi da pokazuje naklonost i preteranu brižnost. Naime, nije isključeno da se ženka odjednom jako veže za jednu određenu igračku i ponaša se zaštitnički prema njoj. Ako pokušate da joj je uzmete, počeće da reži. 

Generalno, lažna trudnoća kod pasa može izazvati čak i manju agresivnost kod pasa

Budite oprezni u ovom periodu. Naročito ako u domaćnistvu ima dece. Dodatnu pažnju morate obratiti i kada se ljubimac nalazi u blizini drugih pasa.

Mogu se, naravno, javiti i fizički znaci, poput otečenog stomaka. Mogu se povećati i mlečne žlezde, pa će ženka početi da luči iscedak nalik mleku iz bradavica, a u nekim slučajevima čak i samo mleko.

Iako su retki slučajevi, neke nesretne životinje tokom ovog stanja čak dožive kontrakcije i krenu u lažni porođaj.

Ostale simptome je malo teže razlikovati od onih uobičajenih za neka druga stanja. U te simptome spadaju letargija, depresija, uznemirenost, anksioznost…

Gubitak apetita ili povraćanje psa su takođe mogući, iako vaš pas možda neće izgubiti težinu zbog zadržavanja vode.

Ukoliko primetite bilo kakve simptome, vi ćete se verovatno zabrinuti za zdravlje svog voljenog ljubimca.

Kako biste izbegli stresne situacije, najbolja opcija je da svog kućnog ljubimca odvedete na pregled kod veterinara.

Kako razlikovati pravu od lažne trudnoće kod pasa?

Lažna trudnoća se zapravo i ne razlikuje od prave trudnoće, osim što kod lažne na kraju ne dobijete štence. Da, ovo jeste nezgodno iz dva razloga:

  1. Ako ste želeli štence i pronašli ste mužjaka za svoju ženku, možda će vas obradovati znaci trudnoće, a zatim ćete biti jako razočarani kada se ispostavi da su u pitanju lažni simptomi.
  2. S druge strane, ako vam parenje ljubimca nije bila namera, mogli biste se uznemiriti pri pomisli da ćete uskoro imati neočekivano leglo štenaca! Onda ćete se pitati kako se to moglo desiti i kada. Pa sledi briga oko udomljavanja potencijalne prinove.

Pa kako onda sprečiti ovaj bespotrebni stres i znati na čemu ste? Da li je ženka trudna ili nije? Najpouzdaniji način da ovo ustanovite jeste da se obratite veterinaru. 

Vaš veterinar vam može reći šta se zapravo dešava sa vašom ljubimicom pomoću testa krvi ili urina. Takođe se preporučuje ultrazvuk kako bi se sa sigurnošću utvrdilo ima li štenaca na putu.

Ovakav pregled od strane stručnog lica će vam zapravo najbolje reći kako da dalje postupate i kako da pomognete svom psu. Bilo da je ženka trudna ili joj se dešava lažna trudnoća, veterinar će vam dati potrebne odgovore za adekvatnu negu psa i tretiranje stanja.

Ako ne planirate i ne bavite se uzgajanjem pasa, najbolje bi bilo da svoju ljubimicu na vreme sterilišete.

Tako ćete jedino biti sigurni da pas ne može ostati trudan i osloboditi sebe nepotrebnog stresiranja.

Da li lažna trudnoća može biti opasna?

U većini slučajeva lažna trudnoća kod pasa se prirodno razreši (simptomi prođu sami od sebe) u roku od nekoliko nedelja. Ako su simptomi blagi i potpuno ste sigurni da u poslednje vreme ženka nije srela nijednog mužjaka, ne morate ništa da radite. Mada, poseta veterinaru je uvek dobrodošla kada pas ima neki problem.

Ponekad, međutim, lažna trudnoća ume da potraje. Konstanti neprijatni simptomi mogu da uznemiravaju i psa i njegovog vlasnika. U tom slučaju, najbolje je da ljubimca pregleda stručnjak kako bi se sprečile bilo kakve komplikacije. 

Kada se veterinar uveri da vaša ljubimica nije skotna, možda će hteti da proveri da li postoje neki drugi razlozi, odnosno bolesti koje su izazvale simptome. 

Pomenute simptome mogu takođe izazvati razne infekcije, nepravilan rad štitne žlezde ili benigni tumor hipofize.

Jedna od ozbiljnijih bolesti koja ima iste simptome kao lažna trudnoća kod pasa je piometra. Piometra je hronična gnojna upala materice koja može ugroziti život vašeg psa.

Obično je izazivaju bakterije ešerihije koli u fecesu. Ukoliko je vašem psu dijagnostikovana piometra, biće mu potrebna hitna operacija vađenja materice. Teška zdravstvena stanja poput piometre su skupa za lečenje.

Kako ublažiti simptome?

Kada je veterinar siguran da je uzrok simptoma koje vaš ljubimac ima lažna trudnoća, a ne istinska trudnoća, postoji nekoliko tretmana koje bi mogli pomoći da se simptomi ublaže.

Jedna mogućnost su lekovi za ublažavanje simptoma anksioznosti, kao i diuretici za smanjenje proizvodnje mleka.

Neki veterinari takođe mogu propisati hormonsku terapiju za lečenje endokrinog disbalansa vašeg ljubimca i uklanjanje lažnih simptoma trudnoće.

Međutim, postoje poznati neželjeni efekti takvih tretmana, pa se obično propisuju samo ako su simptomi produženi ili ozbiljni.

Generalno, vaš veterinar će vam verovatno savetovati da stanje posmatrate i pratite. Ukoliko se stanje pogorša, preduzeće potrebne mere.

kako prepoznati laznu trudnocu kod pasa

Kako vi možete pomoći psu?

Veterinar vam može dati korisne savete za brigu o vašem psu tokom njene lažne trudnoće.

Jedan od glavnih simptoma koji bi vas mogao zabrinuti i pogoršati nelagodu kod psa je proizvodnja mleka. Ako vaš pas počne lizati mlečne žlezde, to će dodatno stimulisati proizvodnju.

Stavljanje posebne ogrlice ili samo majice na vašeg psa može to sprečiti. Pazite da sami ne trljate područje oko bradavica dok recimo mazite ljubimca.

Osim toga, samo pokušajte da shvatite kako se vaš pas sada oseća. Za nju je to zbunjujuće i uznemirujuće stanje.

Upravo zbog toga posvetite joj se malo više. Češće je pomilujte ili joj dajte prostora da bude sama, videćete već šta vaša ljubimca više želi i šta joj više prija. 

Nekim psima će tokom ovog perioda prijati češće šetnje kako bi ublažili nemir i skrenuli misli sa simptoma.

U nekim slučajevima, vaša ljubimica može ukrasti vaše stvari, poput cipela i čarapa, i tretirati ih kao svoje štene.

Može biti iritantno saznanje da je izgrizla tek kupljene novine ili neku vredniju stvar kako bi napravila “gnezdo”, ali ostanite saosećajni, a ne ljuti. Budite svom ljubimcu podrška dok traje lažna trudnoća, to im je preko potrebno.

Preventive radi, čuvajte važne stvari van njenog domašaja što je više moguće i budite istrajni da nešto ne može, ali sa nežnošću to iskažite, nikako grubim naredbama.

U suštini, ne možete učiniti mnogo osim da čekate da simptomi nestanu. što će se dogoditi u roku od nekoliko nedelja.

Ima li posledica?

U većini slučajeva posledica od lažne trudnoće ne bude. Pas bi trebalo da se brzo vrati u normalu. Međutim, neki psi ipak ostanu sa posledicama koje mogu razviti i neke komplikacije.

Dve najčešće su infekcija mlečnih žlezda i upala kože oko ovih žlezda(obzirom da su žlezde bile nadražene tokom trajanja simptoma). To može učiniti da se vaš pas razboli ako se ne leči, pa morate posetiti veterinara ako vidite bilo kakvo crvenilo ili otok.

Imajte na umu da će, nesterilisana ženka nakon prve lažne trudnoće verovatno ponovo razviti ovo stanje čim joj se završi naredni ciklus teranja.

Česte pseudo trudnoće mogu izazvati piometru, koja kada se iskomplikuje može prouzrokovati ozbiljnu infekciju materice, pa čak i rak dojke.

Ako je vaš pas sklon fantomskoj trudnoći, zaista bi trebalo da razmislite o preduzimanju drastičnijih mera (sterilizacija psa) kako biste sprečili učestalo pojavljivanje ovog problema. 

Može li se lažna trudnoća kod pasa izbeći?

Postoji samo jedan način da se izbegne lažna trudnoća kod pasa, a to je sterilizacija psa! Ovu brzu i sigurnu operaciju uklanjanja materice i jajnika životinje izvodi vaš veterinar.

Osim što sprečava trudnoće i lažne trudnoće, sterilizacija uklanja rizik od ozbiljnih stanja kao što su piometra i tumori ili infekcije materice. Takođe smanjuje šanse za druge bolesti, poput raka dojke.

Nakon lažne trudnoće, veterinar će vam savetovati da sačekate dok se simptomi potpuno ne povuku pre nego što obavite sterilizaciju. Iako procedura uključuje opštu anesteziju, pas bi trebalo da bude pušten isti dan na kućni oporavak. Oporavak od sterilizacije će trajati nekoliko nedelja. 

Savet stručnjaka, zarad opšteg zdravlja psa, je da se ženka ne pari pre nego što napuni godinu dana. A nakon što je iznedrila četiri legla štenaca, razmislite o tome da je ipak sterilišete.

Ovaj tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite bilo koje stanje ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo da prepoznate kada se dogodi lažna trudnoća kako biste na vreme adekvatno reagovali i pomogli svom psu.