bigl pas

Bigl pas – lovac u srcu!

Slatko njuškalo koje traži nešto da pojede … to je bigl pas! Ako želite ovo slatko stvorenje za svog ljubimca, hajde da se upoznamo sa njim.

Možda ste već negde čuli da bigl voli da pojede sve što dobro miriše (barem njima).

Ili, sigurno ste čuli za Čarlija Brauna i njegovog najboljeg prijatelja Snupija, koji je upravo bigl pas.

U ovom članku saznajte više o psima rase bigl; od njihovih korena lovačkog goniča do porodičnih pasa, a mi ćemo vam pomoći da odlučite da li je bigl pas prava rasa za vas.

Ako ste spemni za avanturu, znajte da život sa biglom nikada neće biti dosadan.

Bigl pas je nastao u Velikoj Britaniji pre više od 200 godina. Uzgajani su zbog lova na zečeve i iako su ih lovci voleli, problem je predstavljala njihova veličina zbog koje nisu bili brzi. 

Melodično zavijanje bigla je muzika za uvo lovca, ali može da stvori probleme vašim komšijama. 

Ovi psi imaju jedno od najbolje razvijenog čula mirisa i snažan nagon za hranom, što je korisno prilikom dresure pasa.

Zbog svoje vesele, razigrane prirode i mirne naravi ovo je divan porodični pas.

Bigl pas kao kućni ljubimac

Bigl je zaista poseban pas! Pa, da li bi ova pasmina bila dobar kućni ljubimac za vas? Hajde da saznamo:

  • Ako tražite psa koji ne zahteva puno nege i uživa u aktivnom načinu života, bigl bi mogao biti savršen izbor za vas,
  • bigl pas neće biti dobar gost u kući ako imate male kućne ljubimce poput zečeva,
  • bigl može postati destruktivan ako mu je dosadno ili ako ostane sam,
  • iako je biglu potrebno dosta vežbanja, moraćete da ga držite na povodcu na neograđenim mestima gde bi mogao nestati,
  • ako imate komšije u blizini ili živite u stanu, moraćete da kontrolišete njegovo lajanje ili zavijanje,
  • bigl pas voli svoju hranu i pratiće miris kada je u pitanju pronalaženje hrane! To znači da ćete morati da budete sigurni da su vaše kante za smeće nepristupačne za vašeg bigla.

Da li vam bigl zvuči kao pas sa kojim biste mogli da se izborite? Da. Super, hajde da vidimo onda koje vrste postoje.

bigl karakteristike

Vrste bigla

Postoje dve vrste bigla, i to podela prema visini – niži (visine ispod 33 cm) i viši (visine između 33-38 cm). 

Postoje još tri vrste bigla, a to su: engleski, američki i patuljasti bigl.

Patuljasti bigl pas

Patuljasti bigl je manji od prosečne pasmine bigla. Ali patuljasti bigl  je i dalje gonič i, kao takav, zahteva strpljenje i tehnike kreativnog treninga da bi prevazišao svoju tvrdoglavu prirodu. 

Veoma nežni prema svojim porodicama, uključujući druge pse i decu.

Oni su takođe energični. Samo se pobrinite da deca znaju kako pravilno i bezbedno da komuniciraju sa malim psom i nadgledajte sve vreme dok se igraju. Ovo je rasa pasa za stan, pod uslovom da im vlasnici obezbede puno vežbanja i šetnji. 

Engleski i američki bigl

Zbog različito sročenih standarda, između bigla mogu postojati razlike.

Bez obzira da li se psi koriste u lovu ili će postati porodični kućni ljubimac, odgajivači bigla sa obe strane uzgajaju jednu vrstu bigla.

Razlika između engleskog i američkog bigla je povezana samo sa veličinom psa. 

Bigl karakteristike

Bigl je pas srednje veličine. Prosečna visina mužjaka iznosi od 36 do 41cm, dok je njegova težina od 10 do 11kg.

Prosečna visina ženke se kreće od 33 do 38 cm, dok je njena težina od 9 do 10kg. 

Bigl pas ima kratku dlaku koja se javlja uglavnom u kombinaciji dve ili tri boje od bele do smeđih tonova. 

Oči su im smeđe boje, a jednim pogledom ovaj pas može da otopi srce. Iako su im oči jedna od najzanimljivijih karakteristika, njihove široke i ravne uši izbačene napred, mišićava građa i kratki, blago zakrivljeni rep sa belim vrhom čine ih još dražesnijim.

Fizička karakteristika kojom se odlikuje bigl jeste i odličan njuh, a nos im je crne boje. Vrat je prilično dugačak, što omogućava biglu da se lako sagne kako bi pratio miris.

Bigl osobine

Oni su prave dušice. Obožavaju ljude, posebno decu i sjajni su porodični psi. Oni su psi mirne naravi i nisu agresivni psi

Bigl pas je oprezan sa strancima, mada kad vas jednom upozna, on postaje vrlo nežan. Ali ta početna opreznost oko stranaca čini ih dobrim psima čuvarima. Sa svima dobro funkcioniše, jer je ovo pas koji ne voli samoću i ukoliko ostane sam on će neprekidno lajati kako bi privukao pažnju.  

Bigl pas je dosta bučan, koji počinje da zavija kada vidi plen, pa čak i bez ikakvog razloga. Lajanje i zavijanje su najčešći razlozi zašto ovi psi budu napušteni od strane svojih vlasnika, ali naoružajte se strpljenjem kako biste svog ljubimca dobro dresirali i kontrolisali zavijanje i lajanje.

Ono najvažnije što treba da znate o ovoj maloj rasi pasa, je to da je bigl pravo njuškalo, kome je glava uvek na zamlji i u potrazi za nekim zanimljivim tragom.

Zbog toga ih često opisuju kao “nos koji ima šape”. Jedna od omiljenijih aktivnosti mu je kopanje po zemlji. 

Inteligencija je jedna od najizraženijih osobina ovog psa. Bigl pas je izuzetno fokusirani na ono što želi i prilično je tvrdoglav u tome što želi i zato se savetuje se dresura bigla od najranijeg perioda. 

Bigl nega

Ovde ima nekoliko stvari koje su važne i o kojima morate voditi računa kada je nega bigla u pitanju.

  • Proverite im uši najmanje dva puta nedeljno da li ima znakova infekcije. Budući da su im uši spuštene, vazduh im ne cirkuliše dobro u ušima i mogu dobiti infekcije. Čistite uši svom psu redovno.

Ako primetite da vaš bigl pas jako odmahuje glavom ili se grebe po ušima obratite se veterinaru.

  • Operite zube biglu najmanje dva ili tri puta nedeljno da biste uklonili kamenac i bakterije. Svakodnevno pranje zuba  je još bolja opcija ako želite da sprečite bolesti desni i neprijatan zadah iz usta.
  • Isecite nokte jednom ili dva puta mesečno ako ih vaš pas prirodno ne troši.

Ako čujete kako nokti udaraju po podu, predugi su. Nokti kod psa imaju krvne sudove u sebi, a ako isečete previše, možete izazvati krvarenje, a vaš pas možda neće sarađivati sledeći put kada vidi makaze za nokte. Dakle, ako niste iskusni u ovom, pitajte veterinara za smernice.

Bigl linjanje

Bigl pas ima gustu dvostruku dlaku, zato je nega dlake kod psa bigl posebno važna.

Treba četkati psa četkom ili gumenom rukavicom barem dva ili tri puta tokom nedelje. Biglovi se linjaju, ali zato što im je dlaka kratka, to nije previše primetno.

Njihova dlaka tokom zime postaje gušća i zbog toga se više linjaju u proleće, kada je primetnije opadanje dlake. Ne morate ih često kupati, osim ako se jako zaprljaju. 

Počnite da navikavate svog bigla na četkanje i preglede još dok je štene. Neka nega bude pozitivno iskustvo ispunjeno pohvalama i nagradama i postavićete temelje za jednostavne veterinarske preglede.

Dok ga negujete, proverite da li ima rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, osetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima, očima i na šapama. Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Bigl pas zdravlje

Biglovi mogu da žive od 12 do 15 godina, iako im je potrebno društvo da bi se osećali sigurno i kako bi živeli bez stresa. Potrebno im je puno vežbanja kako bi izbegli dosadu i sprečili gojaznost.

Iako su obično izdržljivi, zdravi psi, biglovi ponekad nailaze na zdravstvene probleme kao što su hipotireoza (slaba funkcija štitne žlezde), luksacija patele (iščašenje kolena), epilepsija, displazija kukova i centralna progresivna atrofija mrežnjače (stanje oka koje može da izazove slepilo).

Bigl ishrana

Biglovi su vođeni njuhom što se tiče hrane! Često se prejedaju i skloni su gojaznosti. 

Bigla treba hraniti visoko kvalitetnom hranom za pse, bilo da se radi o komercijalnoj hrani ili hrani koju vi pripremite, uz nadzor i odobrenje veterinara.

Opšta preporuka za količinu visokokvalitetne suve pseće hrane za bigla je 1 do 1 ½ šolje hrane dnevno, podeljeno na dva ili tri obroka.

Biglovi mogu biti posesivni prema hrani i poslasticama. Ovu hirovitu naviku možete iskoristiti u svoju korist koristeći poslastice kao nagradu za trening.

Međutim, takođe ćete morati da držite sve što je jestivo van domašaja bigla, jer će ovaj pohlepni pas pojesti vašu večeru sa stola ili isprazniti kuhinjsko kantu za smeće, bez razmišljanja!

Kao što smo spomenuli, biglovi se oslanjaju na njuh u potrazi za hranom, a to olakšava ishranu vašeg očigledno izgladnelog psa! 

Bigl pas više voli hranu koju vi pripremite od industrijske hrane. Izbegavajte svinjsko meso zbog masnoće i vašem biglu pripemite jelo od piletine, ćuretine ili teletine. Pored toga ovaj pas voli i šargarepu, pirinač, žitarice i kukuruzno brašno. 

Pazite da ne hranite prekomerno bigla, jer ga višak kilograma može učiniti ranjivim na probleme sa zglobovima i dijabetes.

Deci nikada ne bi trebalo dozvoliti da dodiruju ili uklanjaju hranu bilo kog psa dok jede.

Dresura bigla 

Dresura bigla zahteva dosta vremena i strpljenja, zbog njegove tvrdoglavosti. Ovaj inteligentan pas nije toliko zainteresovan da udovolji ljudima.

Njih nije briga za učenje trikova, ali uzgojeni su kao lovački psi i uložiće puno energije u bilo koju vrstu praćenja, jer su za to rođeni. Najbolja i najefikasnija nagrada koju treba koristiti je naravno hrana. 

Idealno je započeti dresuru bigla dok je štene staro između tri i šest meseci.

Druženje štenaca od ranog uzrasta je važno, a predstavljanje vašeg ljubimca što većem broju novih ljudi i iskustava može biti odličan način za socijalizaciju i dresuru. 

Štencima su potrebne kratke sesije svakodnevnog igranja i šetnje. Tako će izbeći prekomerno naprezanje i vršenje prevelikog pritiska na zglobove i kosti u razvoju. Da biste osigurali da vaš ljubimac dovoljno vežba, pripazite na znakove umora kao što su prekomerno dahtanje i žeđ.

Odraslim biglovima treba najmanje dva sata vežbanja dnevno.

Da biste šetnju ili igranje učinili još zabavnijim za svog ljubimca, dozvolite mu da njuška. Igre zasnovane na mirisima, kao što je njuškanje igračke, a zatim njeno sakrivanje kako bi je bigl pronašao, takođe su dobri načini za održavanje tela i uma u ​​formi.

Iako je rasa poznata po snažnom impulsu da laje, dobar trening i puno igre prilagođene uzrastu mogu pomoći da se lajanje psa svede na minimum.

Kako vaspitati bigla?

Vlasnici bigla često se žale na njihovu svojeglavost i neposlušnost.

Jako je bitno da se bigl ne plaši svog vlasnika prilikom dresiranja i treninga, već je potrebno da shvati ko je gazda i glavni, ko ga hrani, a ko je pas. 

Bigl pas mora da oseća vašu ljubav, ali i da oseti ljutnju kada je neposlušan. Nikada nemojte tući psa ako ne uradi nešto ili ne izvrši naredbu. Uvek nagradite bigla kada je dobar i kada vas posluša.

Lako će naučiti gde da piški, a kasnije i druge komplikovanije komande ako pri vaspitavanju koristite omiljene poslastice bigla.

Bigl za stan

Bigl je pogodan za život u stanu, kao i za velike kuće. Velike kuće će obezbediti da vaš ljubimac bigl ima puno prostora za istraživanje i podsticanje njegovog mirisa. Za male stanove, bigl je odličan ljubimac zbog svoje male i kompaktne veličine. 

Međutim, vlasnici bigla koji žive u stanovima moraće da osiguraju redovan režim vežbanja kako njihov ljubimac ne bi postao hiperaktivan ili destruktivan.

Bigl je izuzetno glasan pas i ima karakteristično zavijanje. Ako živite u stanu, vaše komšije bi se mogle protiviti glasnom zavijanju u kasne sate.

Takođe, morate biti oprezni kada vodite svog bigla u šetnju. Budući da ih lako oduševljavaju novi mirisi, oni obično odlutaju da istražuju.

Bigl štene

Prosečna veličina legla kod bigla varira između dva do sedam štenaca. 

Kada štenci dođu na svet, neophodno je vakcinisati ih i dresirati od početka, jer su izuzetno aktivni i ako se ne nadgledaju mogu uništiti nameštaj i druge stvari koje bi mogle privući njihovu pažnju.

bigl prodaja

Bigl prodaja

Uvek kupujte štene bigla od uglednog odgajivača. 

Budite sigurni da je štence već pregledao veterinar na bilo kakve genetske abnormalnosti. To znači da štene koje kupujete ne bi trebalo da ima nasleđene bolesti pasa.

Ugledni odgajivač će vam rado odgovoriti na sva pitanja o temperamentu i zdravstvenom stanju štenaca.

Ne stidite se da tačno opišete šta tražite od psa. Odgajivači svakodnevno provode vreme sa svojim štencima i poznaju njihov temperament tako da mogu da vam daju tačne preporuke kada saznaju nešto o vašem načinu života i ličnosti.

Izbegavajte odgajivače koji izgledaju zainteresovani samo za to koliko brzo mogu da prodaju štenad i zarade novac.  

Takođe treba da imate na umu da kupovina šteneta sa veb lokacije koja nudi da vam odmah isporuče psa može biti rizičan poduhvat, jer vam ne ostavlja mogućnost ako ono što dobijete nije baš ono što ste očekivali.  

Ne postoji 100% siguran način da osigurate da nikada nećete kupiti bolesno štene, ali istraživanje rase (kako biste znali šta možete očekivati), pregled odgajivačnice (radi identifikovanja nezdravih stanja ili bolesnih životinja) i postavljanje pravih pitanja može smanjiti šanse da se dođe u katastrofalnu situaciju. 

I ne zaboravite da pitate svog veterinara, koji vas često može uputiti kod uglednog odgajivača ili drugog pouzdanog izvora zdravih štenaca.

I ne zaboravite, u azilima postoji mnogo bigla koji bi voleli drugu šansu i dom.

Bigl cena

Bigl je rasprostranjena rasa pasa kod nas u zemlji. Cena bigla varira u zavisnosti od mesta porekla, bilo da je muško ili žensko i kakve titule imaju njegovi roditelji.

Cene bigla u Srbiji se kreću između 100 i 350 evra.

Bigl iskustva

Upravo su neposlušnost i tvrdoglavost nešto na šta se žale svi vlasnici bigla. Ipak, s druge strane oni vlasnici koji se naoružaju strpljenjem se slažu da je ovom psu potrebno dosta vremena i pažnje kako bi se ostvario savršen kontakt sa biglom.

Kada se ostvari savršen kontakt sa biglom vlasnici su mišljenja da je ovo savršen porodični pas koji obožava decu i ljude.

Ako tražite porodičnog psa koji uživa u aktivnom načinu života, bigl bi mogao biti savršen pas za vas. Iako su zahtevi za negom bigla minimalni, moraćete da imate dovoljno vremena da posvetite obuci šteneta, jer ova rasa može biti tvrdoglava i snažne volje.