preparati protiv krpelja kod pasa

Koji su najefikasniji preparati protiv krpelja za pse?

Da biste svog krznenog prijatelja sačuvali od bolesti i iritacija kada izađete napolje, neophodni su vam preparati protiv krpelja za pse.

Buve i krpelji kod pasa mogu da naprave velike zdravstvene probleme i nelagodu. 

Dokazano je da psu ozbiljno može naškoditi i samo jedan ujed krpelja.

Upravo zbog ove činjenice stručnjaci preporučuju da svom psu obezbedite neki preparat koji je efikasan u borbi protiv krpelja tokom cele godine.

Na taj nacin ljubimac moze izbeci bolesti koje se prenose krpeljima, uključujući babeziozu, anaplazmozu, erlihiozu, lajmsku bolest i pegavu groznicu. 

Sve ove navedene bolesti mogu biti vrlo ozbiljne, pa je prevencija više nego poželjna.

Ali šta odabrati? I kako znati koji su preparati protiv krpelja za pse najefikasniji? 

Tržište danas nudi mnoštvo različitih proizvoda, ali oni nisu svi jednako dobri ni efikasni.

Cak, moze se desiti da neki preparati protiv krpelja za pse mogu naštetiti zdravlju vašeg psa.

Hajde onda da vidimo koji proizvodi su najbezbedniji i najpouydaniji sa vaseg ljubimca.

Koji preparati protiv krpelja za pse postoje?

Preparati protiv krpelja za pse su mnogobrojni i različiti, ali svi oni imaju zajedničku funkciju u borbi protiv parazita kod pasa i insekata. 

Ne upotrebljavaju se svi isto i možda nisu svi podjednako efikasni, ali većina ovih proizvoda deluje tako što inhibira normalno funkcionisanje nervnog sistema krpelja kod psa, što dovodi do njihove smrti. 

Evo koji sve preparati protiv krpelja za pse postoje:

  • Sprej
  • Ampule
  • Tablete protiv krpelja
  • Ogrlica
  • Medaljon protiv krpelja
  • Šampon
  • Kapi
  • Prašak
  • Vakcina protiv krpelja

Ovde cemo dodati i to da mnogi vlasnici biraju prirodni lek protiv krpelja kod pasa. To moze biti i koristi se cesto jabukovo sirce, kokosovo ulje ili pivksi kvasac.

Ukoliko niste za prirodnu varijantu, hajde da vidimo sada kako koji preparat protiv krpelja i deluje!

Sprej i prašak protiv krpelja 

Tretman sprejom i praškom protiv krpelja se primenjuje veoma lako. Sprej protiv buva, kao i prašak se direktno nanosi na krzno i kožu vašeg ljubimca. 

To, naravno, ne znači da psa treba okupati u proizvodu, već naneti preporučenu količinu preparata. 

Kada ste ravnomerno naneli preparat, onako kako je naznačeno prema uputstvu, morate ga zatim dobro utrljati u krzno ljubimca po čitavoj površini tela.

Vodite računa da preparat ne dođe u kontakt sa licem životinje jer može izazvati iritaciju očiju. Takođe, dobro zaštitite i uši svog ljubimca.

Ovi preparati protiv krpelja za pse mogu se koristiti slobodnije i učestalije od drugih vrsta zaštite. 

Proizvodi se nalaze u duguljastim valjkastim bočicama, a formula je dizajnirana tako da ih, takođe, možete koristiti i u domaćinstvu (na primer na nameštaju, tepisima ili posteljini) kako biste zaštitili celokupno okruženje u kojem boravi vaš ljubimac, kao i članovi vaše porodice. 

Preparati protiv krpelja za pse dolaze sa uputstvom za korišćenje, ali svakako i veterinar vam može objasniti kako da ih upotrebljavate.

Sprej i prašak uglavnom odmah deluju. Odnosno, krpelji mogu biti umrtvljeni već nakon 4 do 8 sati od trenutka aplikovanja preparata. 

Ako je pas pun krpelja, možda će trebati malo više vremena, otprilike 24h do 48h da ih sve istrebi. Za ovaj vremenski period veoma su male šanse da zaraženi krpelj prenese bolest na životinju. 

Sprej je najbolje naneti onda kada ste rešili da svog psa prošetate kroz šumovite predele.

Praškovi i sprejevi dobro deluju na mačke i pse svih životnih dobi, što znači da su ovi preparati protiv krpelja za pse vrlo pouzdani. Mana je jedino ta što se mora malo češće koristiti od nekih drugih preparata protiv krpelja – imaju krace dejstvo.

Sprej i prašak je potrebno nanostiti najmanje jednom mesečno, kako biste bili sigurni da je pas u potpunosti zaštićen. 

Praškove je uglavnom lako primeniti, ali mogu stvoriti nered. Ako vaš pas ima astmu, prašak možda nije najbolji izbor jer ga pas može udahnuti i time pogoršati svoje hronično stanje.

U ovom slucaju, najbolju preporuku dace vam veterinar.

prirodni preparati protiv krpelja kod pasa

Ampule protiv krpelja

Ampule protiv krpelja su još jedan od proizvoda koji se aplikuje na krzno životinje. Vrlo su jednostavne za korišćenje, ali ono što nije lako to je odabrati pravu ampulu koja odgovara baš vašem psu. 

Naravno, uvek se možete posavetovati sa stručnim licem u vezi sa odabirom odgovarajućeg preparata. 

Ampule možete nabaviti kod veterinara ili u veterinarskim apotekama. Vrlo je važno pročitati uputsvo za primenu i slediti ga, kako se ne bi smanjila delotvornost proizvoda.

Kada kupujete ampule protiv krpelja bitno je da prodavcu kažete da li se radi o psu koji više vremena provodi u kući i zatvorenom prostoru ili je u dvorištu u svom boksu.

Takođe je vrlo važno da li pas ima dugu ili kratku dlaku, te koliko je težak. 

Vlasnici pasa često ne znajući da kilaža uopšte ima veze sa odabirom ampule, kupuju one jeftinije (za manju kilažu) koje sigurno neće biti jednako delotvorne na većim i težim psima.

Danas su na tržištu najpopularnije ampule sa takozvanom spot-on aplikacijom. To znači da se sadržaj nanosi na određena mesta, odnosno na one delove tela na kojima ste primetili ujed krpelja.

Stručnjaci još navode da je jako važno da se sav sadržaj ampule potroši prilikom prvog nanošenja. Vlanici pasa često sadrzaj ampule razvuku na nekoliko dana, što nije dobro, jer se tako smanjuje efikasnost preparata.

Nanošenje ampule je zaista vrlo jednostavno.

Potrebno je da sadržaj nanesete svom ljubimcu na vrat i dobro utrljate. Ampula se nanosi na predelu vrata kako bi psu bilo nedostupno da liže tretirani deo. 

Ampula protiv krpelja životinju može da štiti do mesec dana, odnosno otprilike 4 nedelje.

Napomena: Imajte na umu da su neki preparati protiv krpelja za pse smrtonosni (otrovni) za mačke! Ukoliko imate i mačku i psa nikako ne smete koristiti isti preparat protiv krpelja za obe životinje!

Tablete protiv krpelja 

Tablete su preparati protiv krpelja za pse koji se uzimaju oralno i obično su dostupni samo uz recept veterinara. 

Na tržištu se mogu naći u obliku klasičnih tableta ili žvakaćih pastila koje vaš ljubimac konzumirajući unosi u organizam. 

Oralni insekticidi obično ciljaju jaja krpelja ili odrasle krpelje, ali ne oboje, pa se na osnovu toga i vrši odabir odgovarajuće tablete. 

Odnosno, moraćete prvo da odredite stadijum, tj. deo životnog ciklusa parazita kako biste ga u potpunosti iskorenili. 

Tablete protiv kreplja deluju vrlo brzo, počevši od oko 30 minuta nakon uzimanja.

Tabletu nije teško dati psu, jer uglavnom ima ukus omiljenih poslastica, pa će je pas vrlo rado sažvakati. Naravno, uvek možete pribeći starom triku sakrivanja tablete u hranu, ukoliko pas pravi problem. 

Strogo vodite računa i lek primenjujte onako kako vam je rekao vaš veterinar ili kako je navedeno u uputstvu za upotrebu.

Ovaj preparat će efikasno štiti vašeg ljubimca od krpelja do 4 nedeleje.

Šampon protiv krpelja

Preparati protiv krpelja za pse u vidu šampona za pse sadrže lekovite sastojke koji imaju za cilj da ubiju krpelj pri kontaktu sa njim. 

Šampon protiv krpelja je jedan od najjeftinijih načina zaštite psa od pomenutih parazita. Naročito kada je krpeljima sezona, pa ih ima u izobilju, ekonomičnije je kupiti više šampona nego ostale pomenute proizvode. 

Ako se odlučite za šampon morate znati da ćete kupanje psa morati da ponavljate češće, otprilike svake dve nedelje, jer efikasni sastojci ovog preparata ne mogu trajati previše dugo. 

Da biste pravilno koristili šampon protiv buva kod pasa i krpelja, temeljno nakvasite krzno kućnog ljubimca vodom i obavezno nanesite šampon na celo telo. 

Zatim dobro utrljajte šampon u dlaku. Masirajte psa od glave do repa sve dok telo potpuno nije prekriveno gustom penom. Nakon toga, ostavite preparat da deluje najmanje 10 minuta pre nego što ga isperete.

Opet, ne zaboravite da zaštitite lice svog psa, posebno oči i uši. Kada je kuca okupana, osušite je peškirom.

Kapi protiv krpelja

Kapi protiv krpelja su takođe još jedan u nizu preparata koji ljubimce mogu zaštititi i od drugih insekata. 

One su posebno dizajnirane i sadrže sastojke koji služe svrsi. Koriste se isključivo za spoljnu upotrebu i najkasnije u roku od dva dana od dana ugriza krpelja. 

Smrt krpelja nastupa u roku od 12 sati od primene preparata. Kapi mogu koristiti psi različitih rasa i uzrasta. Mogu se korisititi i preventivno. 

Kapi protiv krpelja korisite tako što pipetom nanosite određenu dozu leka na mesto ujeda, ili ako je preventivno između lopatica i po vratu.

Razmaknite dlaku psa i nanesite propisanu količinu kapi. Količina se određuje prema težini psa.

Kapi su generalno jednostavne za upotrebu, ali mogu izazvati određene alergijske reakcije. Ukoliko primetite bilo kakvu promenu na svom psu, obratite se veterinaru.

Ogrlice protiv krpelja

Za najdugotrajniju i najbezbedniju zaštitu, ogrlice protiv krpelja su pogodna metoda prevencije. 

Neke novije ogrlice za krpelje pruzaju zastitu od krpelja tri, šest ili cak osam meseci.

Preparati protiv krpelja za pse u vidu ogrlice su jednostavni za upotrebu, mada su uglavnom najkorisniji za zaštitu vrata i glave životinje od ujeda krpelja. 

Ogrlicu birate prema veličini vašeg psa. Pravilno je stavljena kada između dlake i ogrlice prilikom postavljanja postoji razmak od dva prsta. 

Kada ste ogrlicu stavili, obavezno isecite suvišnu dužinu kako biste sprečili da je vaš pas žvaće.

Da bi ogrlica delovala, potrebno je da dođe u kontakt sa kožom ljubimca kako bi zaštitne hemikalije koje ona sadrži prešle na pseće krzno i kožu.

Naime, potrebna je telesna temperatura psa kako bi se hemikalije aktivirale. 

I naravno, kako bi zaštita bila efikasna ogrlica na psu mora biti 24h.

Ako se odlučite za ovu opciju zaštite, povedite računa i da je ogrlica vodootporna. Samo vodootporne ogrlice mogu pružiti zaštitu do osam meseci. Ogrlice koje to nisu, gube svoja svojstva onog trenutka kada se pokvase.

Takođe, morate biti pažljivi i pratiti da pas ne dobije iritaciju po vratu, odnosno ispod ogrlice. Ako se to dogodi, možda ćete morati da koristite drugi proizvod.

I koji je najbolji preparat protiv krpelja za pse?

Preparati protiv krpelja za pse su razni, kao sto ste imali priliku sada i da se informisete. Manje ili više delotvorni, manje ili više štetni po zdravlje vašeg ljubimca. 

Sigurni smo da svaki vlasnik psa ima za cilj da odabere najbolju opciju, odnosno onu koja može najmanje naštetiti ljubimcu, a u isto vreme pružiti najefikasniju zaštitu.

U tekstu smo predstavili preparate koji imaju funkciju da ubiju parazita koji se već zakačio za psa. Ali uvek postoji bojazan da se krpelj na telu nalazi predugo i da je već uveliko zarazio životinju. 

Da li pomenuti preparati pružaju pomoć 100%? U sustini to nijedan proizvođač ne može da garantuje. 

Pa kako onda odabrati preparat i da li uopšte postoji najbolji? 

Ono što predstavlja najveću opasnost kod ujeda krpelja nije sam krpelj već bolesti koje on može da prenese na životinju.

Zaražen parazit može preneti zaista ozbiljne bolesti koje mogu imati i fatalan ishod, kao sto smo spomenuli u uvodu.

Upravo zbog ove činjenice zaključujemo da je psu najpotrebnija prevencija koja će sprečiti ili makar umanjiti posledice infekcije.

Ta prevencija postoji i vrlo je efikasna, a upitanju je vakcina protiv krepelja.

Znači, vakcina ne garantuje zaštitu od ujeda krpelja, ali je pas siguran od štete koju oni mogu naneti. Vakcina protiv krpelja je zapravo vakcina protiv krpeljskog encefalitisa.

Vakcinaciju može obaviti jedino veterinar i to na potpuno zdravoj životinji starijoj od 5 meseci. 

Vakcina će biti efikasna jedino ukoliko se obavi na vreme. To znači da psa morate vakcinisati dva meseca pre sezone krpelja svake godine. Jedino tako će pas uspeti da stvori imunitet do vremena kada je sezona krpelja u jeku. Revakcina sledi u leto.

najbolji preparati protiv krpelja kod pasa

A preparati protiv buva i krpelja za pse u isto vreme?

Većina preparata koja se koristi protiv krpelja, uglavnom može biti jednako efikasna i protiv buva i drugih insekata.

Praškovi protiv krpelja u isto vreme mogu biti i odlični u eliminaciji buva. 

Takođe, šamponi mogu biti različiti. Naime, svaki šampon može biti namenjen samo rešavanju jednog problema, dok ima i onih koji imaju višestruku funkciju kao šamponi protiv biva i krpelja.

Ogrlice isto mogu efikasno rešiti i ujede buva.

Popularan proizvod u poslednje vreme je i takozvani medaljon protiv buva i krpelja. To je zapravo aluminijumski okrugli privezak koji je baziran na skalarnim talasima. 

Medaljon se jednostavno zakači na ogrlicu koju ljubimac već nosi i ne skida se sve dok ne izgubi dejstvo. Ogrlicu ne skidate ni kada kupate psa. 

Zaštita može trajati i do dve godine, ali je potrebno određeno vreme da počne da deluje nakon što medaljon zakačite za ogrlicu. Naime, potrebno je 7 do 20 dana da se oformi takozvano antiparazitsko polje.

Ako kojim slučajem medaljon budete skidali sa psa, morate znati da kada ga vratite opet će biti neophodan vremenski period prilagođavanja.

Lokalni tretmani koji se primenjuju direktno na kožu vašeg psa, takođe će ga jednako dobro zaštiti i od buva i od krpelja. Pomenuti spot-on preparati su jedni od njih.

Tekst pred vama ne sadrži stručne veterinarske savete niti mu je cilj da vas navodi da sami lečite bilo koje oboljenje svog ljubimca. 

Ovim tekstom smo želeli da vam pomognemo i predstavimo dostupne preparate koji se koriste u borbi protiv krpelja. Svakako, najpreciznije informacije može vam dati jedino stručno lice.