šuga kod pasa

Šuga kod pasa: simptomi i lečenje

Brine vas šuga kod pasa?Vaš pas se neprestano liže, češe i počinje da gubi dlaku? Koji su znaci koji ukazuju na šugu? Ovo su prvi simptomi.

Iako postoji mnogo razloga za svrab kod psa, važno je da se naoružate činjenicama o šugi. 

Šuga kod pasa je zarazna bolest koja je uzrokovana parazitom na koži psa pod nazivom šugarac, pa od toga i potiče naziv šuga.

Jednom kada se nađe na psu, ovaj parazit uzrokuje nekoliko problema sa kožom, naročito gubitak dlake i jak svrab.

Šuga kod pasa se može preneti na dva načina:

 •  direktnim putem kada pas dođe u kontakt sa drugim obolelim psom ili drugom obolelom životinjom  i
 •  indirektnim putem kada pas dođe u kontakt sa predmetom koji je već bio u kontaktu sa drugim obolelim psom ili drugom obolelom životinjom.

Prvi znaci koji ukazuju na šugu su:

 • crvenilo, osip i svrab,
 • gubitak dlake,
 • čirevi i lezije,
 • ljuskava koža.

Šuga može biti lokalizovana (javlja se na jednom ili više malih područja) ili generalizovana (rasprostranjena po celom telu). Psi sa lokalizovanom šugom mogu imati na nekoliko mesta  gubitak dlake i crvenu kožu. U težim slučajevima psi mogu izgubiti svu dlaku na telu.

Veoma važno je da znate da se šuga može preneti i sa obolelog psa na čoveka i zato je veoma važno da prepoznate simptome šuge kod psa i da na vreme odvete psa kod veterinara kako bi se započelo lečenje psa.

Šuga kod pasa: vrste

Postoje dve vrste šuga koje pogađaju pse – demodikoza, koja nije zarazna, i sarkoptična šuga, koja jeste.

 • Demodikoza je vrsta šuge koju uzrokuje parazit – šugarac iz roda Demodex. Demodeks se prirodno nalazi u koži i folikulima dlake vašeg psa, što obično nije ozbiljno. Ova vrsta šuge kod psa nastaje ili kada zaraza postane toliko velika da preplavi imunološki sistem vašeg psa ili je imuni sistem vašeg psa preslab da bi se odbranio, što dovodi do upale kože na korenu folikula. Dalje, ovo rezultira svrabom i gubitkom dlake. Demodikoza nije zarazna, lako se leči u većini slučajeva i obično pogađa samo pse koji su bolesni ili stari.

 

 • Sarkoptična šuga je vrsta šuge koju uzrokuje parazit Sarcoptes scabiei, a isti parazit uzrokuje šugu kod ljudi. Ovi paraziti se ukopavaju pod kožu, uzrokujući ekstremni svrab. Opadanje dlake kod pasa kod ove vrste šuge obično je rezultat neprestanog češanja i žvakanja psa, a ne same šuge. Iako se sarkoptična šuga leči, vrlo je zarazna i prenosi se na ljude i druge kućne ljubimce. Ako vaš pas ima takvu vrstu šuge, moraće da bude stavljen u karantin, a vi ćete morati da dekontaminirate svoj dom.

Simptomi šuge kod pasa

Najočigledniji simptomi šuge kod pasa su jak svrab kod pasa i gubitak dlake. Paraziti više vole da žive u područjima sa manje dlaka, pa je svrab često koncentrisan na pseće laktove, uši, prsa, pazuh i stomak. Kako se zaraza pogoršava, svrab i gubitak dlake se šire. 

Ako primetite da vaš  ljubimac doživljava epizode ​​akutnog, jakog svraba i da se javlja gubitak dlake odmah treba da ga odvedete kod veterinara. 

Simptomi šuge kod pasa su:

 • nekontrolisano češanje koje je povezano sa telesnim tečnostima koju paraziti ispuštaju na kožu domaćina, 
 • crvena koža ili osip,
 • upala kože,
 • gubitak dlake (alopecija) koji se prvo može primetiti na nogama i stomaku,
 • krvarenje na mestima gde se pas češe,
 • čirevi usled čega može da se javi neprijatan miris kože, a čirevi se uglavnom javljaju na stomaku, nogama, ušima, grudima i laktovima,
 • zadebljanje kože zbog oštećenja,
 • sekundarne infekcije zbog oslobljenog imuniteta.

Ako se ne leči, šuga kod pasa će se proširiti na celo telo.

U teškim slučajevima šuga može uzrokovati sledeća stanja kod pasa:

 • gubitka vida i sluha,
 • gubitak apetita i
 • gubitak telesne težine.

lečenje šuge kod pasa

Uzroci šuge kod pasa

Šugu kod pasa uzrokuje parazit šugarac. Životni ciklus ovog parazita traje od 17 do 21 dan. Parenje mužjaka i ženke šugarca se odvija u kanalima ispod površine kože domaćina. Oplođena ženka polaže jaja u tunelima koje buši ispod površine kože i iz jaja se legu larve.

Larve prolaze proces sazrevanja sve dok ne postanu odrasle jedinke koje se razmnožavaju na koži domaćina i polažu nova jaja.

Ovaj parazit se lako prenosi sa jedne na drugu životinju, a šuga je često prisutna kod pasa koji nemaju redovnu negu dlake i koji žive na ulici. Šuga se može preneti:

 • između pasa, mačaka ili drugih zaraženih životinja,
 • preko alata za negu ili bilo kog drugog predmeta koji je bio u kontaktu sa zaraženom životinjom,
 • životinja koje imaju loše zdravstveno stanje.

Prvi simptomi šuge kod pasa javljaju se tek nakon nekoliko nedelje od zaraze.

Dijagnoza šuge

Kada zakažete pregled i odlučite da svog psa odvedete kod veterinara, neophodno je odmah obavestiti veterinara o svojim sumnjama. Bez obzira da li je potvrđeno ili ne da pas ima šugu, upozorite veterinara na ovu mogućnost kako bi bili sigurni da će vašeg psa izolovati od ostalih pasa u veterinarskoj ambulanti.

Prilikom postavljanja dijagnoze šuge kod pasa veterinar će sprovesti nekoliko radnji, a to su:  

 • opšti podaci o psu (starost, pol i rasa)
 • anamnestični podaci o pasu,
 • fizički pregled psa,
 • specijalno dermatološko ispitivanje.

Veterinar će uzeti uzorak stolice psa za testiranje ili će uraditi analizu krvi kako bi možda isključio stanja poput alergija kod pasa ili bakterijske infekcije kože kod psa. I analiza krvi i uzorak stolice važan su dijagnostički alat za utvrđivanje uzroka svraba kože vašeg psa.

Specijalno dermatološko ispitivanje podrazumeva struganje kože psa i njeno posmatranje pod mikroskopom. Mikroskopska metoda najčešće daje konačnu dijagnozu.

Potrebno je napraviti više ovih uzoraka koji će se posmatrati pod mikroskopom, a uzorak se uzima sa mesta prelaza zdrave i obolele kože. 

Lečenje šuge kod pasa

Prvi korak u sigurnom i efikasnom lečenju šuge kod pasa je da budete sigurni da u stvari vaš ljubimac ima šugu. Različita stanja kože i bolesti pasa, kao i najezda buva ili krpelja kod pasa, mogu imati slične simptome. Zato je važno da se pravilno postavi dijagnoza od strane veterinara pre nego što se započnu bilo kakvi tretmani protiv šuge kod pasa. 

Postoji nekoliko pristupa lečenju šuge kod pasa, a to su:

 • Redovno kupanje psa u rastvorima koji se koriste u obliku kupke su omiljeni i najefikasniji tretman za šugu kod pasa. U slučaju da pas ima dugu dlaku, potrebno je da se ošiša, a zatim se celo telo psa opere rastvorom (bez obzira da li je šuga zahvatila deo tela ili celo telo psa). Ovaj tretman traje od 4 do 6 nedelja. 
 • Neki veterinari će za lečenje šuge kod pasa propisati lekove za prevenciju buva i krpelja koji su takođe efikasni u uništavanju grinja. Ovaj lek obično se kombinuje sa protokolom za kupanje, ali u blažim slučajevima može se koristiti samostalno.
 • Zajedno sa lečenjem psa, posteljina i druga područja mogu se tretirati insekticidom, a pošto se šuga širi među psima, treba lečiti i ostale pse u kući.
 • zbog traume na koži psa, vaš veterinar će verovatno takođe morati da prepisuje lekove za lečenje bakterijskih infekcija kože, a takođe će predložiti proizvode za ublažavanje svraba i bolne kože.
 • osim lekova preporučuje se i kupanje psa blagim medicinskim šamponima za pse čime se neguje oštećena koža vašeg ljubimca.

Budući da će se lečenje obavljati kod kuće (osim ako je infekcija teška i nije prouzrokovala preteće sekundarne komplikacije zbog kojih je vaš pas na određeno vreme hospitalizovan), morate kontaktirati veterinara ako ne vidite poboljšanje zdravstvenog stanja vašeg ljubimca u roku od 4 do 5 dana.

Ne može se garantovati koliko će trajati potpuni oporavak od šuge kod pasa. Mlađi psi se često potpuno oporave od šuge. Suprotno tome, stariji psi često zahtevaju dugotrajno lečenje i terapiju za kontrolu bolesti.

Bez obzira koja se opcija lečenja koristi, potrebno je raditi struganje kože psa svake 2 nedelje. Obično se sa terapijom prekida nakon što su 2 uzastopna struganja kože negativna na šugu.

Završno struganje kože treba obaviti 4 nedelje nakon tretmana kako bi se utvrdilo da nije došlo do ponovne pojave šuge.

Prirodni najbolji lek za šugu kod pasa

Postoji nekoliko prirodnih lekova za lečenje šuge kod pasa. Od kupanja do čišćenja određenih mesta na telu psa, šugom se možete baviti kod kuće, iako je najbolje  posetiti veterinara i konsultovati se sa njim.

Ukoliko koristite kućne lekove za lečenje šuge kod pasa obavezno se konsultujte sa veterinarom.

Jabukovo sirće

Kupka od jabukovog sirćeta može vam pomoći da se rešite parazita. Pomešajte ½ šolju jabukovog sirćeta sa ½ šolje boraksa i tople vode. Uverite se da se boraks potpuno rastvorio pre nego što nanesete smešu na kožu i dlaku vašeg psa. Takođe pripazite da vaš pas ne liže smešu. Nanesite smešu na celo telo i dlaku svog psa, izbegavajući usta i oči. Zatim ostavite da se rastvor osuši na vazduhu, bez sušenja peškirom.

Ista smeša u bočici sa raspršivačem može se naneti na manja područja na koži i krznu vašeg psa. Ovo je savršeno za male pse ili mala pogođena područja.

Jabukovo sirće se takođe može dodati hrani ili u vodu koju pije vaš pas. Dodajte kašičicu za pse ispod 30 kilograma ili kašiku za pse veće od 30 kilograma u posudu sa hranom kako biste oslobodili psa šuge.

Jabukovo sirće ima i antiseptična i antibakterijska svojstva koja će vam pomoći da izlečite vašeg psa i stvorite pH ravnotežu neophodnu za zarastanje kože.

Med protiv šuge

Med ima neverovatna svojstva i može se koristiti za mnoge bolesti kako kod životinja, tako i ljudi. Njegova antiseptična i antioksidativna svojstva pomoći će zaceljivanju bolne kože. Med takođe može očistiti kožu od bakterija, prljavštine i od šuge. Nanesite med direktno na bolna mesta na koži vašeg psa radi lečenja. 

Maslinovo ulje

Nanošenje maslinovog ulja uz pomoć tupfera ili pamučne krpice na pogođena područja može da smiri kožu i da pomogne kod uklanjanja parazita sa kože. 

Vodonik-peroksid i boraks

Kupanje psa rastvorom boraksa i vodonik-peroksida popularan je tretman protiv šuge. Vodonik-peroksid i boraks zajedno mogu pomoći u rešavanju parazita i zarastanju čireva na koži.

Posvećenost lečenju je od suštinske važnosti kada se leči šuga kod pasa. Redovna primena ovih tretmana može vam pomoći da oslobodite svog psa od šuge. 

Ako se problem ne poboljšava, najbolje bi bilo posetiti veterinara, jer postoje vrlo efikasni lekovi koji pomažu u rešavanju ovog problema. U zavisnosti od ozbiljnosti šuge kod psa, veterinar vam može savetovati da preskočite prirodne lekove i umesto toga vam preporuči drugi način lečenja.

simptomi šuge kod pasa

Kako izgleda oporavak od šuge?

Potpuno rešavanje šuge kod vašeg voljenog kućnog ljubimca može potrajati do šest nedelja lečenja. Obaveštavajte veterinara o napretku. Ne ustručavajte se da kontaktirate veterinara ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa lečenjem, posebno ako osećate da postoje neželjeni efekti.

Postoji sigurna šansa da ljudi od psa dobiju šugu.

Reakcija čoveka na šugu biće intenzivan svrab i moguće crvenilo ili lezije. Budući da životni ciklus parazita na ljudima ne može biti završen, grinje će uginuti za manje od nedelju dana. Posetite svog doktora kako biste se oslobodili svraba.

Može li se sprečiti šuga?

Trenutno nisu poznate preventivne mere protiv šuge kod pasa. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti da biste to izbegli.

Postoje koraci koje svaki vlasnik kućnog ljubimca može preduzeti kako bi pomogao da koža i dlaka ljubimca budu zdravi i minimalizuje rizik od šuge kod pasa:

 • zdrav imuni sistem može pomoći u sprečavanju ponovne pojave šuge kod psa. Stoga je važno da svog psa držite na redovnom rasporedu hranjenja, sa puno vode i zdravih obroka i puno vežbanja. Uključite velike doze vitamina za pse, kao što su: C i A, cinka i vitamina E u ishranu pasa. Ovo će pomoći jačanju imunog sistema,
 • razmislite o dodavanju kašike jabukovog sirćeta ili ribljeg ulja u hranu ljubimca za dodatne hranljive sastojke koji podržavaju zdravu kožu,
 • negujte svog ljubimca, uključujući redovno četkanje psa i kupke po potrebi kako biste držali sve štetočine na koži pod kontrolom, perite posteljinu i ogrlice,
 • smanjite stres u okruženju kućnog ljubimca, jer je zabrinuti, depresivni ili pod stresom kućni ljubimac podložniji razvoju šuge ili drugih bolesti,
 • držite kućne ljubimce dalje od bilo koje druge životinje za koju se sumnja da ima šugu, uključujući izbegavanje javnih parkova za pse ili sličnih područja koja mogu podstaći zarazne epidemije,
 • ako je kućni ljubimac imao demodikozu, ne preporučuje se za parenje, jer se parenjem ovakvih pasa problem demodikoze umnožava, odnosno sumnja se da je ova vrsta šuge kod pasa nasledna.

Šuga izgleda kao ozbiljna bolest, ali na sreću, postoje dobri načini za sigurno lečenje šuge kod pasa. Pravilnom negom i lečenjem ovo stanje kože može se prevazići i vaš ljubimac će ponovo dobiti bujnu i zdravu dlaku.

Ne postoji način da u potpunosti zaštitite svog psa, jer se šuga širi kontaktom sa drugim psima. Šuga kod pasa je prilično često stanje. Nije obično nešto zbog čega biste trebali brinuti, ali potrebno je da se leči što je pre moguće. Kućni lekovi protiv pseće šuge mogu biti efikasni, ali najbolje je potražiti veterinarsku pomoć ako se prethodno niste bavili ovim problemom. 

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o šugi kod pasa.