bronhitis kod mačaka

Šta kada se javi bronhitis kod mačaka?

Vaša maca je počela da kašlje. Brinete se da li je to bronhitis kod mačaka. Kakvo je ovo stanje? Ima li leka i kako prepoznati prve simptome?

Bronhitis kod mačaka je ozbiljno stanje koje dovodi do kašlja, problema sa disanjem, upale disajnih puteva i drugih simptoma.

Bronhitis kod mačaka je bolest koja se sastoji od upale disajnih puteva.

Bronhije predstavljaju deo respiratornog sistema i omogućavaju transport vazduha do i od alveola.

Upala unutar disajnih puteva izaziva prekomerno lučenje sluzi ili sekreta koji začepi disajne puteve. Krajnji rezultat je pogoršanje sposobnosti prenošenja kiseonika u alveole i tako prenošenje u ostatak tela. Ponekad uključuje i zapaljenje dušnika.

Ova bolest se može javiti iznenada i poznata je kao akutni bronhitis kod mačaka, ili se može odvijati vrlo sporo, što se naziva hronični bronhitis kod mačaka

Akutni bronhitis je kratkotrajan, a hronični bronhitis je dugotrajan i obično traje od dva do tri meseca. Hronični bronhitis može dovesti do trajnih, nepovratnih promena u disajnim putevima.

Bronhitis i astma mogu se javiti istovremeno i naštetiti vašem ljubimcu.

Mačke koje pate od bronhitisa teško će disati, a u težim slučajevima mogu izgubiti svest zbog nedostatka kiseonika. Bronhitis kod mačaka vrlo brzo može preći iz akutne u hroničnu fazu ako se ne leči na vreme i zato je izuzetno važno da ukoliko primetite bilo koji simptom bronhitisa kod mačke što pre je odvedete kod vetrinara na pregled.

Hajde onda odmah da vidimo koji su to prvi, jasni znaci bronhitisa.

Koji su simptomi bronhitisa kod mačaka?

Najčešći simptom bronhitisa kod mačaka je kašalj. Kada kašlju, mačke će čučati i ispružiti vrat. Ako mislite da ovo liči na položaj koji mačka zauzima kada iskašljava dlaku, u pravu ste!

Međutim, razlika je u tome što se pravi kašalj neće završiti iskašljanom dlakom na vašem podu. 

Ostali česti simptomi bronhitisa kod mačaka uključuju zviždanje ili piskanje pri svakom udisaju i sve veće poteškoće sa disanjem.

Ovo otežano disanje može čak napredovati do toga da maca počne da diše sa otvorenim ustima. Disanje sa otvorenim ustima ili dahtanje nije uobičajeno ponašanje kod mačaka, kao što je to slučaj kod pasa.

Ako primetite da je vaša maca zadihana, odmah potražite veterinarsku pomoć. 

Kako bronhitis kod vaše mačke napreduje, možda ćete takođe početi da primećujete smanjen nivo energije.

Važno je napomenuti da mačke sa bronhitisom neće izgubiti apetit, niti će imati groznicu i temperaturu. 

Znak bronhitisa kod mačaka je nepravilno disanje, ali mogu se javiti i drugi simptomi u zavisnosti od težine upale u bronhijama. Uobičajeni znaci bronhitisa kod mačaka mogu da uključuju:

 • kašalj, koji može biti nekontrolisan, 
 • otežano disanje,
 • zadihanost,
 • ubrzano disanje  (> 40 udisaja u minuti),
 • disanje sa otvorenim ustima, 
 • letargija,
 • kijavica,
 • smanjen nivo aktivnosti,
 • u težim slučajevima, potpuna nesposobnost disanja, što može dovesti do gubitka svesti.

Bronhitis može biti dijagnostikovan kod svih rasa mačaka. Međutim, čini se da je kod sijamskih mačaka veća verovatnoća da će razviti ovaj poremećaj u odnosu na ostale rase.

Svaki znak respiratornog problema kod mačaka uvek treba shvatiti ozbiljno, pa ih treba odvesti kod veterinara na kompletan pregled.

Kašalj može trajno oštetiti sluznicu disajnih puteva mačaka i ako se pogorša, ometa sposobnost hranjenja. Vremenom, bronhitis može oštetiti imuni sistem mačke i prouzrokovati da maca dobije bakterijske i virusne infekcije u osetljivom respiratornom traktu.

Stoga, ako primetite da vaš mali prijatelj ima neke od simptoma koje opisujemo, odvedite ga kod veterinara.

A da li je preporučljivo da vlasnik uvek vodi evidenciju kada počinje kašalj, o njegovoj učestalosti  i bilo kojoj drugoj promeni u ponašanju ljubimca? Da! Ove informacije će biti od velike pomoći veterinaru prilikom uspostavljanja dijagnoze.

bronhitis kod mačaka uzrok

Šta uzrokuje bronhitis kod mačaka?

Bronhitis kod mačaka može biti uzrokovan bilo čime što nadražuje disajne puteve kod mačke, alergijama, bakterijskim infekcijama ili čak parazitima poput plućne gliste, srčanog crva ili toksoplazmoze

Utvrđivanje stvarnog uzroka bronhitisa kod vaše mace možda neće biti moguće. To je delimično zbog niza uzročnika, ali i zbog niza testova potrebnih da bi se isključio svaki uzrok.

Testiranje za svaki pojedinačni uzrok može biti dugotrajno, ali i skupo. Nadraživači disajnih puteva mogu da uključuju stvari poput dima cigarete, parfema, sredstava za čišćenje tepiha, mirisnih deterdženata za veš ili omekšivača.

Bronhije su uske cevi koje prenose vazduh iz dušnika ili grla vaše mačke u pluća. Kod mačaka koje pate od bronhitisa, ovi prolazi se upale, što smanjuje količinu kiseonika koju vaša mačka može da primi.

Bronhitis kod mačaka se razlikuje od bronhijalne astme, jer se astma odnosi na stezanje mišića unutar zidova bronhija. Iako bronhitis može biti astmatičan, mogu se javiti i drugi uzroci bronhitisa kod mačaka. Uzroci bronhitisa kod mačaka mogu biti:

 • bakterijska infekcija,
 • virusna infekcija,
 • gljivična infekcija,
 • plućni paraziti (plućni crv),
 • bolest srčanog crva,
 • alergije,
 • idiopatski ili neidentifikovani uzroci.

Kako se dijagnostikuje bronhitis kod mačaka?

Dijagnostika bronhitisa kod vaše mačke započinje tako što ćete veterinaru pružiti što više informacija o simptoma koji su se pojavili kod vaše mace.

Budući da bronhitis kod mačaka često može imati simptome slične onima u drugim ozbiljnim zdravstvenim stanjima, kao što su srčana insuficijencija ili akutni respiratorni poremećaj, biće važno da veterinar ima što više podataka za postavljanje tačne dijagnoze. 

Trebalo bi da obavestite veterinara o približnom vremenu kada su simptomi počeli da se javljaju, o vrsti simptoma i o tome da li je došlo do nedavnih promena u svakodnevnoj rutini vaše mačke ili njenoj izloženosti hemikalijama ili supstancama koje mogu dovesti do pojave bronhitisa kod mace.

Vaš veterinar će zatim obaviti temeljni fizički pregled vaše mačke. To uključuje ispitivanje očiju, nosa i ušiju na bilo kakve znakove infekcije, kao što je nakupljanje prljavog, voštanog sadržaja u ušima ili sluzi i iscedak iz očiju ili nosa.

Takođe, kada dovedete mačku zbog kašljanja ili otežanog disanja kod veterinara, on će uz pomoć stetoskopa osluškivati rad srca i pluća vaše mačke. Zastoji u donjim disajnim putevima vaše mačke zapravo se mogu čuti stetoskopom. 

Šta još sadrži pregled kod veterinara?

Veterinar će takođe uraditi rendgenski snimak grudnog koša kako bi potražio bilo kakve promene koje bi sugerisale na bronhitis (ili bilo koji drugi razlog za simptome vaše mačke).

Rendgen grudnog koša takođe može identifikovati prisustvo glista ili plućnih crva u najtežim slučajevima. Da bi se dobila tačna rendgenska slika, vašoj mački će biti potrebna anestezija kako bi maca bila mirna tokom snimanja.

Još jedan potencijalni dijagnostički test je postupak koji se naziva ispiranje bronhija. Za ovaj postupak se koristi bronhoskop koji se kroz usta ili nos dovodi u odgovarajući disajni put u plućima. Potom se kroz bronhoskop pušta fiziološki rastvor pomoću kog se peru disajni putevi i uzma uzorak tečnosti.  

Ova tečnost se zatim šalje u laboratoriju na analizu. Ova analiza će možda moći da otkrije ćelijske promene u plućima, što će pomoći u utvrđivanju uzroka bronhitisa kod vaše mace.

Ispiranje bronhija zahteva da vaša mačka bude u opštoj anesteziji i ona možda neće biti moguća kod mačaka koje pate od ozbiljnih problema sa disanjem. 

Konačno, testovi krvi i urina pomoći će u utvrđivanju prisustva različitih parazitskih ili drugih infekcija kod vaše mace.

Kako se leči bronhitis kod mačaka?

Hronični bronhitis kod mačaka često može izazvati astmu kod mace, a akutni zapaljenski proces se širi na pluća i izaziva upalu pluća.

Zbog toga je neophodno da se vaša maca pravilno leči od strane veterinara.

Budući da bronhitis kod mačaka može biti uzrokovan raznim stvarima i pošto utvrđivanje pravog uzroka može biti teško, lečenje ima multimodalni pristup.

To znači da lečenje bronhitisa kod mačaka može uključivati lekove, promenu ishrane i izbegavanje potencijalnih alergena. 

U slučaju parazitske infekcije, veterinar će prepisati posebne lekove koji će ubiti postojeće parazite. Ove lekove pratiće preventivni i antiparazitski lekovi koji bi trebalo da se primenjuju redovno prema uputstvima vašeg veterinara.

U slučaju bakterijske, gljivične ili druge infekcije, vaš veterinar će propisati maci antibiotike kako bi joj pomogao da se bori protiv bolesti.

Određivanje tačne vrste infekcije biće važno, jer će različiti sojevi biti manje ili više podložni različitim antibioticima ili antimikotičnim lekovima.

Za lečenje bronhitisa kod mačke, vaš veterinar će propisati maci lekove koji su dizajnirani za smanjenje upale (kortikosteroidi) i otvaranje bronhija (bronhodilatatora).

Oba ova leka mogu se davati ili oralno ili injekcijama. Macama je teško davati lekove, zato je važno da znate kako da pravilno pristupite davanju tableta maci.

Bronhodilatatori pomažu širenju ili otvaranju disajnih puteva opuštanjem mišićnih zidova. Mogući neželjeni efekti bronhodilatatora kod mačaka mogu uključivati povraćanje, mučninu, nemir i letargiju.

Kortikosteroidi su antiinflamatorni lekovi koji smanjuju upalu i oticanje zidova disajnih puteva. Neželjeni efekti kortikosteroida mogu uključivati povećani apetit, povećano mokrenje, povećanu žeđ i anksioznost (razdražljivost, nemir).

Ako je osnovni uzrok bronhitisa astma, izloženost vaše mačke alergenima koji izazivaju astmu potrebno je ograničiti ili u potpunosti ukloniti alergen, ako je moguće. 

Instaliranje pročišćivača vazduha i filtera u vašem domu takođe može svesti alergene u vazduhu na minimum. 

Dodatno, mačka sa bronhitisom može imati koristi od promena u ishrani ili hipoalergene dijete. Iako to nije najčešća manifestacija alergije na hranu kod mačaka, ako je bronhitis vaše mačke posledica alergijskog odgovora, odabir alergijske dijete može pomoći u upravljanju njihovim simptomima.

bronhitis kod mačaka lečenje

Kućna nega i prevencija bronhitisa kod mačaka

Optimalan tretman vašeg ljubimca zahteva kombinaciju kućne i profesionalne veterinarske nege. Kućna nega mačke koja boluje od bronhitisa može uključivati sledeće:

 • dajte vašoj maci propisane lekove prema uputstvima i obavezno kontaktirajte svog veterinara ako imate problema sa lečenjem svog ljubimca,
 • lečenje bronhodilatatorima, sredstvima za suzbijanje kašlja i antibioticima su dodatne mere koje se mogu preduzeti kako bi se smanjila potreba za kontinuiranim ili visokim dozama kortikosteroida. Neke mačke razviju sekundarnu infekciju i možda će biti potrebno prekinuti terapiju. Odgovor na lečenje varira kod nekih kućnih ljubimaca od onih koji se brzo oporavljaju, do onih kojima su potrebne relativno visoke doze i različite kombinacije lekova za oporavak,
 • gojaznost može da pojača respiratorne probleme kod mačaka, jer je dijafragmatična funkcija oštećena, mali disajni putevi se zatvaraju ranije nego što je normalno. Zbog toga se preporučuje smanjenje telesne težine mace tokom perioda od dva do tri meseca korišćenjem ograničenja u ishrani ili posebne dijete,
 • izbegavajte da svog ljubimca izlažete stresu u okruženju, uključujući i iritatore poput kućne prašine, hemije ili duvanskog dima,
 • upotrebom prečišćivača ili ovlaživača vazduha u vašem domu, pomoći će te maci da hidrira disajne puteve i smanji kašalj.

Ne postoji posebna kućna nega koja može da leči bronhitis kod mačaka. Međutim, trebalo bi da se obratite veterinaru kako bi pregledao vašu macu i kako bi vam objasnio da sve propisane lekove koristite prema uputstvima.

Prevencija nije laka, iako možete preduzeti određene korake da biste problem sveli na minimum. Da biste to uradili, morate se pridržavati sledećih preporuka:

 • bronhitis kod mačaka se ne prenosi kapljičnim putem, ali bolje je da sprečite kontakt mace koja je bolesna sa drugim zdravim životinjama, 
 • uzimanje vitamina pomaže u jačanju imunološkog sistema mace, što značajno smanjuje rizik od bronhitisa,
 • kontrolišite težinu vaše mace, 
 • smanjite iritante u životnoj sredini mace.

Oporavak od bronhitisa kod mačaka

Ako se osnovna bolest može identifikovati i uspešno lečiti ili eliminisati, prognoza je odlična. Ako je došlo do trajnog oštećenja disajnih puteva, bolest se ne može izlečiti.

Uz pravilno medicinsko lečenje, klinički znaci se obično mogu kontrolisati i oštećenje bronhija može se zaustaviti ili usporiti.

Neke mačke koje iznenada dožive teški napad astme mogu umreti uprkos intenzivnim medicinskim naporima. Da bi se oporavila od infekcija ili akutnog bronhitisa, vašoj maci treba da obezbedite toplo, sigurno i tiho mesto u domu gde će moći da se pravilno oporavi. 

S pogrešnim tretmanom, postoji visok rizik da bolest postane hronična. To može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući i smrt. Ako se odmah obratite veterinaru, pravilnim uspostavljanjem dijagnoze i lečenjem, prognoze za oporavak vaše mace su dobre. Uz pravilan tretman, vaša mačka će živeti dug, normalan i zdrav život.

Slušanje vaše mace kako kašlje i ukoliko ima teško disanje može biti zastrašujuće iskustvo za vas kao vlasnike kućnih ljubimaca i obično je jednako zastrašujuće za kućnog ljubimca koji to doživljava. 

I za kraj!!

Bronhitis kod mačaka je česta bolest koja dolazi sa kašljem i stresom za macu.

I ne brinite, jer čak i ako je bronhitis kod mačke hroničan, ako pravilno sledite upustva koja ste dobili od veterinara, vaša maca može imati dug, zdrav i srećan život.

Saveti dati u ovom tekstu namenjeni su u informativne svrhe i ne predstavljaju veterinarske savete u vezi bronhitisom kod mačaka. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o bronhitisu kod mačaka i koje korake da preduzmete kako bi pomogli svom ljubimcu. Za tačnu dijagnozu stanja vašeg ljubimca, zakažite pregled kod veterinara.