sijamska mačka

Sijamska‌ ‌mačka‌: kraljica‌ ‌mačijeg‌ ‌sveta!‌

Da li ste se ikad zapitali ko je kraljica mačijeg sveta? Sijamska mačka, naravno! Saznajte zašto baš ova mačka vekovima uživa ovaj status?

Smatra se da je sijamska mačke jedna od najstarijih rasa mačaka na svetu. Potiče sa Tajlanda, tadašnjeg Sijama.

Ova rasa je nazivana kraljevskom mačkom Sijama i verovalo se da je ovu mačku držala samo sijamska kraljevska porodica.  

Legenda kaže da su sijamske mačke bile čuvari kralja i napadale bi svakog ko bi zapretio kralju. Takođe je postojalo verovanje da nakon smrti vladara, njegov duh ulazi u telo sijamske mačke i na taj način ostaje na ovom svetu do njene smrti. 

Evropljani su se sa sijamskom mačkom upoznali na izložbi mačaka u Londonu u Kristalnoj palati 1871. godine.  

Američki predsednik Raderford Hejz dobio je sijamsku mačku na poklon 1878. godine od američkog konzula iz Bangkoka i to je prva sijamska mačka koja je stigla u SAD.

Sijamska mačka bila je relativno retka pasmina sve do posle Drugog svetskog rata kada počinje njena ekspanzija u Evropu i SAD-u.

Ova neodoljiva mačka se danas nalazi na listi deset najomiljenijih rasa mačaka na planeti.

Sijamske mace su poznate po svojim izuzetno plavim očima, upečatljivo velikim ušima i elegantnom, mišićavom telu. Ove mačke zahtevaju puno ljubavi i brige, ali zauzvrat one predstavljaju najidealnijeg pratioca.

Da vidimo šta još krasi ove lepotice!

Sijamska mačka karakteristike

Sijamske mačke imaju dugo mišićavo telo, dugačak vrat i duge, vitke noge sa malim šapama ovalnog oblika i dugim, tankim repom koji se sužava na vrhu. Ova mišićava mačka spada u mačke srednje veličine.

Glava joj je trouglasta, uši velike i zašiljenih vrhova, a nos je izdužen i izbačen. Oči su joj velike i ukošene, bademastog oblika i izrazito plave. 

Dlaka sijamske mačke je jedinstvena i njena lepota se upravo ističe zbog karakteristične boje krzna. Telo je prekriveno dlakom svetle boje, dok su lice, šape, rep i uši uvek tamnije, gotovo crne boje. Dlaka je kratka, mekana i svilenkasta. Boja sijamske mačke može biti različita i može biti sive, krem i bež boje.

Sijamski mačići rađaju se potpuno beli, a potom dobijaju svoju karakterističnu boju krzna do treće godine života.

Mužjaci sijamske mačke teže između 4 i 6 kg i visoki su od 29 do 31 cm, dok su ženke teške oko 2,5 – 4,5 kg i visoke između 27 i 31 cm.

Ovde je važno naglasiti da je aktivna i društvena sijamska mačka savršen  izbor za porodice sa decom, psima i mačkama. Lako uči trikove i voli pažnju koju dobija od dece koja prema njoj treba da se ponašaju ljubazno i s poštovanjem. 

Mirno živi sa psima i drugim mačkama. Uvek uvodite u vašu porodicu kućne ljubimce polako i u kontrolisanim okolnostima kako bi se prilagodili jedni drugima i kako bi naučili da se slažu.

sijamska mačka cena

Sijamska mačka osobine

Sijamske mačke su gotovo jednako poznate po svom karakteru kao i po svom izgledu. Većina sijamskih mačaka je:

  • puna ljubavi i nežna,
  • odana,
  • izuzetno inteligentna i radoznala,
  • energična i razigrana,
  • žudi za glasovnom komunikacijom sa ljudima i uživa u “razgovoru” sa njima.

Sijamske mačke spadaju među najglasnije mačke. Uživaju u dugim “razgovorima” sa svojim vlasnicima. One su pune ljubavi, odane i žude za ljudskim društvom, što ih čini odličnim porodičnim kućnim ljubimcima. 

Takođe. ove mačke se dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Vlasnici koji imaju iskustva sa sijamskom mačkom preporučuju da se ova rasa mačaka uzima u paru, jer ako su usamljene sklone su depresiji i destruktivnom ponašanju.

Sijamske mačke se vezuje za svoje vlasnike i žele da su uvek i stalno sastavni deo njihovog života. U slučaju da im vlasnik ne dopusti da učestvuju u nekim aktivnostima koje on obavlja ove mace znaju da postanu agresivne, a pored toga smatraju se i posesivnim mačkama. 

Njihova inteligencija omogućava im da brzo nauče razne trikove, kao i da hodaju na povodcu. Po prirodi su radoznale i desiće vam se da ih vidite kako otvaraju fioke i istražuju po ormarima.

Iako vole da uživaju u toplom krilu svog vlasnika, one takođe imaju visok nivo energije, što znači da je važno komunicirati i igrati se s njima.

Sijamske mačke brzo nauče da kada im bacite neki predmet; one ga odmah donesu nazad i zbog ovoga ih nazivaju psima u mačijem svetu. Dajte im puno zabavnih igračaka i obuzdajte njihovu potrebu da prave nered kada im je dosadno. 

U periodu kada su mačići one razvijaju svoje ličnosti, pa je od vitalne važnosti osigurati da im se pruži sva potrebna pažnja kada su vrlo mladi. Ovo je veoma važno, kako bi izrasli u potpuno socijalizovane porodične mačke.

Ove mace nemaju poddlaku i zato vole toplotu. Sijamske mace ne treba puštati napolje bez nadzora i pratnje vlasnika, jer bi se zbog svoje znatiželjne prirode mogle izgubiti. 

Sijamske mačke su sjajni pratioci, ali zauzvrat im je potrebno druženje. Ne vole da budu same duže vreme i najprikladnije su za domaćinstva u kojima je neko stalno kod kuće. Ovo može uključivati porodičnog psa za stan ili drugu mačku.

Kako izgleda nega sijamske mačke?

Sijamske mačke imaju jedinstvenu i lepu dlaku. Zbog činjenice da sijamska mačka nema poddlaku, njeno krzno nije zahtevno za održavanje.

Za razliku od dugodlakih pasmina mačaka, za sijamsku mačku neće biti potrebni sati i sati pažljivog četkanja i raspetljavanja čvorova dlake. 

Mnogi vlasnici smatraju da za održavanje dlake sijamske mačke nije potrebno ništa više od čišćenja dlake nakvašenom krpom od jelenske kože kako bi se uklonile dlake prilikom linjanja. Ovo je postupak u kojem sijamska mačka uživa. 

Ipak, svaku mačku, pa i sijamsku mačku treba četkati nekoliko puta nedeljno kako bi se smanjilo opadanje dlake i kako bi se održala zdrava dlaka.

Za održavanje dlake potreban je jedan češalj od nerđajućeg čelika kako bi se uklonila mrtva dlaka.

A šta je sa kupanjem?

Kupanje sijamske mace može biti pravi izazov. Srećom, vlasnici ne bi trebalo da kupaju svoju sijamsku mačku često, jer su ove mace čiste i same vrše proces umivanja. 

Zapravo se preporučuje da se kupaju retko, jer ulja koja proizvodi njihova koža imaju koristi. Ako previše isušite macinu kožu kupanjem, uklonićete joj prirodnu masnoću površinskog dela kože koja je glavna barijera tela protiv infekcijskih oboljenja. 

Međutim, ako postoji neprijatan miris ili ako je mačka prljava, onda je kupanje neophodno adekvatnim šamponom za mačke, nikako za ljude.

Njihove zube, međutim, često treba prati. Kako bi sprečili pojavu paradontalne bolesti, neophodno je da sijamskoj maci svakodnevno četkate zube.

Operite im zube posebnom zubnom pastom i četkicom koja je namenjena mačkama i vodite kućnog ljubimca na redovne veterinarske preglede kako biste bili sigurni da će se nakupljanje naslaga rešiti na vreme pre nego što prouzrokuje gubitak zuba i druge probleme.

Da li uši traže posebnu negu?

Uši sijamske mačke će biti potrebno povremeno čistiti vatom, jer mogu proizvesti vosak ili neprijatan miris.

Takođe, za čišćenje ušiju postoji posebna tečnost namenjena ovim macama koju može da vam preporuči veterinar.

Pored brige o dlaci, zubima i ušima, trebalo bi da vodite računa i o tome da nega vašeg dragocenog ljubimca uključuje i uredne nokte.

Redovno sečenje noktiju, tj.kandži, sijamskoj mački pomaže u održavanju noktiju čistim. Obavezno koristite makaze za mačke prilikom sečenja noktiju.

Ako niste sigurni, kontaktirajte svog veterinara i neka vam pokaže kako pravilno seći nokte maci.

Takođe, možete nabaviti grebalice za oštrenje kandži za vašu macu i na ovaj način ne morate da razmišljate šta je sledeće od stvari namerila da preuredi u svom stilu. 

Uvedite rutinsku negu svog ljubimca u svoj raspored kako biste pomogli svojoj sijamskoj maci da živi duže, da ostane zdrava i bude srećnija tokom njenog života.

Kakvog je zdravlja sijamska mačka?

U proseku, životni vek sijamske mačke je oko 12,5 godina. Sijamske mačke imaju višu stopu smrtnosti u poređenju sa ostalim vrstama mačaka. 

Većinu smrtnih slučajeva uzrokuju tumori, posebno tumori dojke. Takođe su izložene većem riziku od gastrointestinalnih problema, plućnih infekcija, vestibularne bolesti i sindroma mačje hiperestezije.

Važno je da macu redovno vodite kod veterinara, kako biste u ranoj fazi otkrili potencijalnu bolest kod mačke i na vreme započeli lečenje.

Ostali mogući zdravstveni problemi sa kojima se sijamska mačka može suočiti uključuju:

Kamen u bešici

Ovo je vrlo česta pojava kod mužjaka sijamske mačke i nastaje kao rezultat njihove anatomije. Kamenje u bešici je kamenje nalik steni napravljenoj od minerala koji su se razvili u urinarnom traktu mačaka. Putuju sa urinom i na kraju se mogu nataložiti u uretri.

Glaukom

Glaukom je bolest koja izaziva povišen pritisak unutar oka, koji dovodi do oštećenjenja oka i slepila kod mačaka. Povećan očni pritisak nastaje zbog otežanog ili sprečenog odvođenja očne vodice.

Rak 

Nažalost, sijamske mačke su sklonije nekim oblicima raka od drugih mačaka. Ovo je bolest koja se najčešće javlja kod starijih mačaka i može se javiti bilo gde i u bilo kom obliku u celom telu.

Maligni tumori se najčešće javljaju kod starijih mačaka. Hirurgija je najbolji tretman za uklanjanje tumora. 

Astma

Sijamske mačke su sklonije respiratornim problemima od ostalih rasa, posebno kada su mlade. Problemi kao što su kašalj kod mačaka, bolest donjih disajnih puteva, mačja astma i bronhijalne bolesti povezani su sa sijamskim mačkama.

Astma je jedna od najčešćih respiratornih bolesti kod mačaka i karakteriše je akutno grčenje donjih disajnih puteva, a posledica je kašljanje ili respiratorni zastoj. 

Progresivna atrofija mrežnjače

Ovo je bolest koja izaziva degeneraciju mrežnjače. Ovo je stanje koje se pogoršava kako mačke stare. Mačka u početku može doživeti noćno slepilo i na kraju će joj biti dijagnostikovano potpuno slepilo. To se obično dešava oko treće ili pete godine života.

Amiloidoza

Ovo stanje je uzrokovano amiloidom. Amiloid je vrsta proteinskog jedinjenja koje može da izazove bolest abnormalnim sakupljanjem unutar tkiva i organa.

Kod mačaka se amiloid nakuplja najviše u bubrezima, jetri i pankreasu. Ona začepljuje organ i uzrokuje otkazivanje organa. Ne postoji efikasan tretman amiloidoze kao bolesti, ali može se koristiti dijeta i lekovi da se podrži funkcija pogođenih organa.

Kongenitalne srčane mane (aortna stenoza)

Ovo je stanje u kojem se aortni ventil sužava i otežava protok krvi. Što je ventil uži, to manje krvi napušta srce. Ovo stanje obično rezultira smrtnim ishodom.

Gojaznost

Ovo je jedini potencijalni medicinski problem koji sijamska mačka može doživeti, a koji vlasnik može da spreči. Odgovorni i brižni vlasnik konsultovaće se sa veterinarom o pravilnom hranjenju svoje sijamske mačke. Takođe će pružiti kvalitetnu vežbu koja će im pomoći da zadrže mačju formu.

Imajte na umu da imate moć da zaštitite sijamsku mačku od jednog od najčešćih zdravstvenih problema: gojaznosti. Održavanje sijamske mačke na odgovarajućoj težini jedan je od najlakših načina da se zaštiti njeno celokupno zdravlje. 

Važna je vežba sijamske mačke!

Sijamska mačka je rasa koja je najsigurnija za život u stanu ili kući. Vlasnici koji žele da dozvole sijamskim mačkama da borave na otvorenom, to treba da rade oprezno i da macu vode na povodcu. 

Sijamske mačke kojima je dozvoljeno da same lutaju na otvorenom mogu biti podložne bolestima, rizikovati da budu napadnute, kao i ukradene.

Ovo je vrlo popularna, vredna i prepoznatljiva rasa i zato je potrebno čuvati je i ne dozvoliti joj da vreme provodi sama napolju.

Međutim, dopuštanje sijamskoj mački da ide u šetnju sa povodcem može biti odlična opcija za malo svežeg vazduha i vežbanja. 

Fizička stimulacija i vežbanje su neverovatno važni za ovu rasu mačaka. One su veoma okretne i atletski raspoložene. Igranje igre “donošenja” može biti fizički i mentalno stimulativno za macu, a možete i da vašoj maci kupite igračke poput mahalica, plišanog miša i sl. 

Ova vrsta stimulacije je najbolja za rasu da bi bila u formi i zauzeta.

Sijamska mačka kojoj je dosadno može postati radoznala i destruktivna. Vlasnici se mogu vratiti kući i otkriti da je njihova sijamska mačka uništila jastuke na kauču ili oborila jelo sa kuhinjskog stola.

Sijamska mačka ishrana

Nema sumnje da kvalitet ishrane utiče na zdravlje i dugovečnost mačke. Kako biste sijamskoj maci obezbedili dug i zdrav život, potrebno je da vodite računa o njenoj ishrani.

Ukoliko se mačka hrani neadekvatnom hranom ili se previše goji, ovo će štetiti njenom zdravlju.

Pa koja je onda najbolja hrana za sijamsku mačku? 

Sijamskoj maci je neophodna visokokvalitetna ishrana koja odgovara specifičnim životnim fazama mačke.

Suva hrana za mačke popularan je izbor, jer je značajna za zdravlje zuba. Ipak, vlažnu hranu preporučuju veterinari.

Mačke ne piju puno vode i imaju tendenciju da ponekad dehidriraju. Vlažna mačja hrana takođe ima svoje prednosti. Odabirom kvalitetne vlažne hrane za mačke vlasnici mačaka mogu biti sigurni da macama pružaju uravnoteženu ishranu.

Odrasle sijamske mace se hrane dva puta dnevno, dok se mačići hrane na svakih nekoliko sati. Posavetujte se sa veterinarom za najbolji prehrambeni proizvod za vašu sijamsku mačku.

sijamska mačka ishrana

Sijamska mačka cena

Mudro je istražiti ugledne odgajivače pre nego što kupite sijamsko mače. Ugledni odgajivači biće upoznati sa pasminom, uključujući sve potencijalne faktore rizika i genetske probleme pasmine.

Takođe će biti iskreni sa potencijalnim vlasnicima u vezi sa ovim rizicima i potencijalnim genetskim problemima. 

Dakle, ako želite da nabavite sijamsku mačku, svog budućeg ljubimca potražite kod odgovornog i stručnog odgajivača.

Razlog tome je da ova maca mora da bude dobro socijalizovana, uredno vakcinisana i da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre. 

Ako želite da kupite mače sijamske rase trebalo bi da izdvojite od 200 do 600 evra. 

I za kraj!

Priča o sijamskim mačkama je bogata i mistična. Postoji nešto očaravajuće i zadivljujuće u ovim mačkama što se ne može opisati rečima. 

Njihova kraljevska i graciozna reputacija ide daleko, ali njihova nežna i odana ličnost učiniće da sijamska mačka postane vaš najverniji prijatelj.

Ako tražite aktivnu, zabavnu mačku, sijamska mačka bi mogla biti pravi izbor za vas. Uverite se da ste srećni zbog glasne mačke, koja će želeti da provede puno vremena sa vama. 

Ova rasa nije idealna ako radite puno radno vreme ili puno vremena provodite van kuće. Međutim, ako želite razigranog saputnika koji će se danju zabavljati s vama i uveče se uvijati u krilu, onda je sijamska mačka odličan izbor.