osip po stomaku kod pasa

Osip po stomaku kod pasa se ne sme zanemariti!

Zašto se javlja osip po stomaku kod pasa? Šta može biti uzrok? I naravno, kako zaustaviti iritantan i uporan svrab vašeg ljubimca? Pratite savete.

Osip po stomaku kod pasa može izgledati alarmantno, a u najmanju ruku može izazvati neprijatnost u vidu svraba vašem kućnom ljubimcu. 

Ukoliko niste znali, ovakav osip je prilično čest kod pasa. Problemi sa kožom su generalno najčešći razlozi zbog kojih psi završavaju u veterinarskoj ordinaciji.

Da li vaš pas ima osip po stomaku?

Bilo da ste novi vlasnik kućnog ljubimca ili dugogodišnji prijatelj istih, naučiti kako da prepoznate pseći osip i kako pružiti pomoć ljubimcu dve su odlične veštine koje treba znati. 

Neki psi nikada neće imati problema sa kožom, dok će se drugi ceo život mučiti sa ovim problemima. 

Osip po stomaku kod pasa može imati različite uzroke. Kada psi leže, stomak im je u direktnom kontaktu sa površinom na kojoj su. Tako npr. mogu biti izloženi hemikalijama za domaćinstvo, ubodima insekata, što sve može dovesti do osipa. 

Osip po stomaku kod pasa, takođe, može biti jednostavna bakterijska infekcija kože izazvana od strane spoljnih parazita poput buva i grinja, alergija ali i neka do ozbiljnijih bolesti pasa.

Većina osipa je bezopasna, pa se takvi oblici najčešče mogu lečiti u kućnim uslovima, mastima koje ćete lokalno nanositi na ugrožena područja.

Ali, iako se određena stanja kože mogu lečiti kod kuće, svako pogoršanje problema sa kožom ili ono koje traje duže od jedne ili dve nedelje bez poboljšanja dobar je razlog da se obratite svom veterinaru.

Ako se ne leči, osip po stomaku kod pasa može se razviti u neprijatnu infekciju kože koja će zahtevati veterinarsku negu i prouzrokovati nelagodnost vašem psu.

Evo šta treba da znate o osipu na stomaku vašeg psa, uključujući uzroke, simptome i dostupne mogućnosti lečenja.

Kako izgleda osip po stomaku kod pasa?

Psi zapravo mogu imati osip na koži bilo gde, ali čini se da je stomak posebno ranjivo mesto. Možda je to zato što je koža na stomaku izuzetno meka i nežna, što je čini pogodnom za razmnožavanje grinja, parazita, bakterija i gljivica. 

Bez obzira na uzrok, osip po stomaku kod pasa je uvek neprijatno iskustvo, kako za vašeg jadnog ljubimca, tako i za vas. 

Osip će u početku izazivati svrab, ali se kasnije može razviti i u upalu koja usled neadekvatnog tretiranja može postati jako bolna.

Nije dobra ideja da se osip na stomaku zanemari, jer što je duže infekcijski proces bez odgovarajuće nege i pažnje, on može postati još gori. 

Pas vrlo lako osip sa stomaka može preneti i na druge delove tela. Ovo se dešava zbog toga što će pas usled iritantnog svraba sve više češati svoj stomak, usled čega može napraviti ogrebotine na nežnoj koži stomaka. A kada se to desi, veća je verovatnoća da če se osip proširiti na druge delove tela. 

Naime, usled češanja, bakterije i gljivice mogu se uvući pod nokte vašeg psa, a kada on počeša bilo koji drugi deo svog tela, preneće parazite.

Osip po stomaku kod pasa najčešće se ispoljava u vidu crvenila na koži, crvenih pečata ili neravnina nalik bubuljicama.

Pse koji imaju osip na koži treba da pregleda veterinar. Veterinar će moći da dijagnostikuje i leči osnovni razlog osipa na koži.

kako izgleda osip po stomaku kod pasa

Osip po stomaku kod pasa – simptomi

Osip po stomaku kod pasa se ispoljava na nekoliko načina, u zavisnosti od toga šta uzrokuje osip i da li postoji neka vrsta zdravstvenog problema koji je u vezi sa osipom ili ipak ne. 

Možda je najčešća piodermija, koju karakterišu bubuljice poput lezija, suva krastavičasta koža koja se peruta, opadanje dlake kod pasa i svrab. 

Neki od opštih simptoma osipa mogu uključivati:

 • Svrab i upalu
 • Oticanje 
 • Perutanje kože
 • Crvene pečate po koži
 • Krvarenje
 • Gnojne procese na koži
 • Jake, neprijatne mirise
 • Male kvržice poput bubuljica
 • Gubitak dlake u pečatima
 • Zadebljanja i rane na koži
 • Kraste
 • Masnu ili suvu kožu
 • Pretrano lizanje, ujedanje i češanje
 • Promene u ponašanju (cviljenje, bezvoljnost, uznemirenost)

Osip po stomaku kod pasa – uzroci

Koža vašeg psa štiti njegovo telo od spoljnog sveta, delujući kao prepreka između njegovih unutrašnjih organa i štetnih organizama. 

Kožu bismo mogli smatrati žilavom i otpornom, ali ona je zapravo vrlo osetljiva na promene u telu i okruženju vašeg psa. Jedan od načina na koji koža pokazuje ovu osetljivost je osip.

Postoji nekoliko uzroka koji izazivaju osip po stomaku kod pasa:

 1. Infekcije kože
 2. Inflamatorni uslovi
 3. Alergije kod pasa (koje su često genetske)
 4. Paraziti
 5. Genetika
 6. Hormonska neravnoteža i endokrini poremećaji
 7. Uzroci iz okoline (poput otrovnog bršljana ili drugih biljaka)

Na koja kožna oboljenja ukazuje osip po stomaku?

Osip po stomaku kod pasa uglavnom uvek alarmira na određeno zdravstveno stanje ili kožno oboljenje. Neka od kožnih oboljenja koja su propraćena osipom po stomaku su:

Infekcije kože

Ponekad posekotine ili ogrebotine na koži mogu bakterijama otvoriti put ka organizmu. Mnogi uzroci osipa kod pasa rezultat su bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Bakterijske infekcije kože nazivaju se pioderma, što se sa grčkog prevodi kao „gnoj“ i „koža“. Pioderma obično uzrokuje lezije koje izgledaju kao bubuljice, a takođe mogu da izazovu krastavu, suvu, perutavu kožu. Takođe se može desiti gubitak dlake i svrab.

Vaš pas može dobiti piodermiju kao rezultat traume na koži (poput abrazije ili posekotine) koja obrazuje vlažnu ranicu na koži. 

Štenci, su sklonija dobijanju piodermije jer nemanju dovoljno krzna da ih štiti. Najugroženiji delovi kože su pazuh i prepone. Nasledni faktori takođe mogu imati ključnu ulogu u stvaranju infekcija kako kod štenaca, tako i kod odraslih pasa.

Gljivične infekcije, poput kvasnih infekcija i lišajeva, takođe su česte. Seboreični dermatitis je stanje kože uzrokovano infekcijama kvasca. 

Poznat je i pod nazivom Malassezia dermatitis, a uzrokuje ga bakterija Malassezia pachidermatis. Simptomi ovog stanja uključuju zadebljalu kožu, promene u pigmentaciji kože, neprijatan miris na ubuđali kvasac; svrab, crvenilo, perutanje kože, kraste i hronične upale uha.

Alergijski i kontaktni dermatitis

Osip po stomaku kod pasa može biti izazvan i alergijama. Alergije mogu biti uzrokovane hranom za odrasle pse, određenim materijama iz prirode i okoline u kojoj pas živi i parazitima. 

Alergije na materije iz životne sredine su kontaktni dermatitis ili reakcija na nešto na zemlji (kao što su đubrivo, proizvodi za čišćenje, otrovni bršljan ili drugi iritanti). 

Alergijski dermatitis izazivaju buve kod pasa i alergije na hranu. Nekoliko ugriza buva na psu koji je alergičan na pljuvačku buve može da izazove svrab i iritacije koje će trajati nedeljama.

Najčešće alergije na hranu kod pasa izaziva govedina, mlečni proizvodi, piletina, kukuruz, pšenica, soja i kvasac.

Osip na koži takođe se može pojaviti zbog alergije na konzervanse, boje i aditive koji se nalaze u hrani koju pas konzumira.

Bilo koji pas može razviti alergiju. Postoje neke rase pasa koje su sklonije razvoju alergija na hranu i vazduh, kao što su maltezer, nemački ovčar, bul terijer, koker španijel, američki pit bull terijer, zlatni retriver i engleski buldog.

Alergije mogu imati širok spektar simptoma, od digestivnog poremećaja do stanja kože kao što su svrab, gubitak dlake, crvenilo, iritacija i hronične infekcije kože.

Razgovarajte sa svojim veterinarom ako sumnjate da vaš pas ima alergiju.

Paraziti

Paraziti ne samo da uzrokuju osip na koži, već psu mogu i ozbiljno ugroziti zdravlje. Jaka zaraza buvama, grinjama ili krpeljima kod pasa, mogu dovesti do toga da vaš pas postane anemičan.

Kušingova bolest

Najviše zabrinjava mogućnost da bi osip na stomaku vašeg psa mogao biti znak nekog težeg oboljenja poput hipotiroidizma ili Kušingove bolesti. 

Ova bolest pasa uzrokuje hormonsku neravnotežu u telu vašeg psa, a neki od prvih očiglednih simptoma su često stanja kože, poput gubitka dlake i promena izgleda kože.

Toplotni osip 

Toplotni osip po stomaku kod pasa uzrokuje bakterija stafilokoka. Izgleda kao crveni osip na stomaku vašeg psa, a može se pojaviti i na leđima, naborima kože, ispod repa i vrata i blizu ušiju. Vrući, vlažni vremenski uslovi mogu da rasplamsaju ovu infekciju.

Toplotni osip započinje kao iritacija kože koja će psa terati da se učestalije češe. Zatim napreduje od osipa do prištića, krasta i neprijatnog mirisa.

Lečite osip što je brže moguće kako biste sprečili da se preobrazi u nešto ozbiljnije. 

Vaš veterinar će utvrditi tačnu dijagnozu. Ako se radi o toplotnom osipu, psa morate rashladiti uz pomoć hladnih obloga (kockice leda umotane u krpu) oko 10 minuta. Pokušajte to da radite nekoliko puta dnevno dok se stanje ne ublaži.

Impetigo

Ovo oboljenje izaziva ista bakterija koja izaziva i toplotni osip. Impetigo, poznat i kao stafilokokna infekcija, izuzetno je zarazno bakterijsko stanje kože koje se pojavljuje kod štenaca.

Uzrokuje ga bakterija stafilokoka. Pojavljuje se u obliku kvrga koje se mogu lako zameniti sa aknama. Ako vaše štene ima osip na stomaku ili osip na skrotumu, onda je to verovatno impetigo.

Atopijski dermatitis

Kućni ljubimci takođe mogu imati sezonske alergije. Ako je vaš ljubimac udisao neke alergnene (polen u vazduhu), možda ćete primetiti i druge znakove zajedno sa svrabom i osipom, poput kijanja i suznih, krmeljivih očiju.

Šuga

Postoje dve vrste šuge:

 • Demodekoza: Stanje kože izazvano grinjama koje žive u folikulima dlake i hrane se preko lojnih žlezda kože. Ovaj oblik šuge kod pasa se obično dobija zbog slabog imunološkog sistema koji nije u stanju da se bori protiv grinja. Štenad mlađa od dve godine i stariji psi su najosetljiviji. Štenad prirodno imaju slabiji imuni sistem jer ga tek razvijaju, ali ako su u pitanju stariji psi, to može biti znak hormonskog dizbalansa ili raka.
 • Sarkoptična šuga: Ovo stanje kože poznato je i kao „pseća šuga“ i prenosi se sa psa na psa. Ako se vaš pas često igra sa drugim životinjama, grinje su se možda preselile sa jedne kože na drugu, a ženska grinja je verovatno položila jaja i naselila se u krzno vašeg psa.

Alopecija i dermatoza

Alopeciju i dermatozu izaziva hormonski dizbalans. 

Alopecija je okarakterisana kao ćelavost, a dermatoza je poremećaj kože. Oba oboljenja su uzrokovana genetikom, ishranom, kastracijom, telesnim promenama kod ženki ili stanjem kao što je hipotiroidizam. 

Simptomi hormonske neravnoteže uključuju masnu kožu, gubitak dlake, tamnu boju kože, a prate je i drugi znaci, poput letargije, visokog nivoa holesterola, debljanja, prekomernog gubitka kilograma, poteškoća sa spavanjem, depresije i niza drugih problema.

Pasja seboreja

Ovo stanje karakteriše masna, perutava koža i gubitak dlake. Češanje će dodatno iritirati kožu i prouzrokovati da postane crvena i bolna. Seboreja, poput peruti kod ljudi, obično je genetska, ali može biti uzrokovana ili pogoršana lošom ishranom i neaktivnim načinom života.

Ovim kožnim oboljenjem najviše su pogođene rase kao što su terijer, koker španijel, jazavičar, labrador, retriver, nemački ovčar, doberman, šarpej.

Važno je znati!!!

Najbolji način da utvrdite uzrok osipa na s duže vremetomaku vašeg psa je zakazivanje pregleda kod veterinara koji će obaviti  dijagnostičke testove na osnovu starosti, rase, opšteg zdravlja i simptoma vašeg psa.

Veterinari koriste uzorke kože i testove krvi za otkrivanje osnovnih stanja, životnu kulturu, testove osetljivosti na antibiotike, a u nekim slučajevima i alergijske testove za preciznu dijagnozu stanja psa. 

osip po stomaku kod pasa lečenje

Osip po stomaku kod pasa – lečenje

Osip po stomaku kod pasa tretiraće se u zavisnosti od uzroka osipa. Ako vaš pas pati samo od nečega poput toplotnog osipa, možda ćete se izvući umirujućom ovsenom kupkom i možda nekom vrstom hidrokortizonske kreme. 

Ako je upala vašeg psa ozbiljna i traje duže vreme, veterinar vam može preporučiti niz protivupalnih lekova koji pomažu u smirivanju osipa.

Kada vaš veterinar dijagnostikuje uzrok osipa na stomaku vašeg psa, predložiće vam sve mogućnosti lečenja.

Bakterijske infekcije kože se obično leče antibioticima. Veterinar će možda želeti da izvrši dodatni test kako bi utvrdio najbolju vrstu antibiotika za lečenje osipa vašeg psa i izbegao stvaranje rezistencije na antibiotike, a mogao bi da vam prepiše lekovite šampone za pse ili pilinge koji pomažu u suzbijanju infekcije.

Gljivične infekcije leče se antimikotičnim lekovima i šamponima.

Alergije, u zavisnosti od uzroka, mogu biti teže za lečenje. Zapravo, ovaj tretman uključuje lečenje alergije i svih sekundarnih infekcija kože koje su se razvile usled nje.  

Psi mogu biti alergični na stvari u okruženju ili na hranu koju jedu. Pokušaj odgonetanja izvora alergena može predstavljati tešku bitku. Ako sumnjate da je to možda nešto što vaš pas konzumira, veterinar vam može preporučiti uklanjanje određene hrane kako bi utvrdio da li reaguje pozitivno. 

Ovo se naziva eliminacionom dijetom. Ova dijeta zahteva uklanjanje određene namirnice i utvrđivanje izvora alergije postupkom eliminacije.

Vaš veterinar može preporučiti da se izvrši i testiranje kako bi se otkrila osetljivost na uobičajene alergene u životnoj sredini.

Psi mogu imati sezonske alergije kao i ljudi i mogu biti alergični na određene trave i korov.

Jedini pravi način lečenja alergije je pokušaj ograničavanja izloženosti onome na šta su osetljivi, bilo da je to nešto u njihovom okruženju ili nešto što jedu. Kada to nije moguće, ponekad se mogu preporučiti lekovi za alergije.

Oni mogu delovati sa različitim stepenom uspeha i mogu imati neželjene efekte poput pospanosti vašeg psa.

Veoma je važno slediti uputstva veterinara naročito kada se radi o lečenju otpornih infekcija. Moraćete da budete strpljivi i uporni! 

Čak i kada nije ozbiljan, osip na stomaku vašeg psa često zahteva medicinsku pomoć. Moramo napomenuti da se neka kožna oboljenja mogu preneti i na ljude, poput lišaja, šuge, pa i neki od parazita mogu preći sa životinje na čoveka. 

Ovaj tekst ne sadrži stručne veterinarske savete niti ima za cilj da vas navodi da sami lečite bilo koje oboljenje vašeg psa. Ovim tekstom smo želeli da vam pomognemo da prepoznate određene simpotme osipa na stomaku psa i na vreme kontaktirate stručno lice.