suva koža kod pasa

Suva koža kod pasa!Kako pomoći ljubimcu?

Suva koža kod pasa frustrira kako pse tako i vlasnike. Šta možete učiniti da biste pomogli svom psu? Saznajte otkud suva koža i kako se leči.

Prekomerno češanje i svrab znaci su da nešto nije u redu sa vašim psom.

Mnogo toga ovim putem želi da vam poruči vaš ljubimac!!

Alergije na polen, prašinu, perje i pljuvačku buve mogu vašem ljubimcu da izazovu puno problema, uključujući suvu kožu koja svrbi. Ako se stanje ne leči, to može rezultirati atopijskim dermatitisom koji uključuje crvenilo, upale i svrab što dovodi do sekundarnih infekcija kože.

Suva koža kod pasa može zagorčati život vašeg ljubimca. Paraziti, bakterijske, gljivične infekcije i sistemski poremećaji mogu izazvati prekomernu suvu kožu kod psa. Za dijagnozu i prevazilaženje ovih stanja biće vam potrebna pomoć veterinara.

Mnogo je uzroka suve kože kod pasa, uključujući alergije i parazite, a vitalno je otkriti uzrok kako bi se omogućilo efikasno lečenje.

Suva koža kod pasa! Uzroci!

Suva koža kod pasa možda ne izgleda kao ozbiljna stvar, ali zapravo može biti znak mnogo većeg problema kod vašeg ljubimca. Suva koža je simptom povezan sa širokim spektrom stanja, od alergija i parazita kod pasa do ozbiljnih medicinskih poremećaja poput Kušingove bolesti i hipotiroidizma.

Najčešći uzroci suve kože kod pasa su:

Alergije

Alergije na hranu, sezonske alergije, alergije na polen, prašinu, perje, travu, i pljuvačku buve mogu izazvati niz simptoma kod pasa koji često uključuju suvu kožu.

Ako se ne leče, ove alergije mogu dovesti do stanja kože zvanog atopijski dermatitis, koje uzrokuje suvu kožu, svrab kod psa, crvenilo i upale, a može dovesti i do sekundarnih infekcija kože.

Paraziti

Paraziti su još jedan potencijalni uzrok suve i perutave kože kod pasa. Dijagnostikovanje parazita koji uzrokuju suvu kožu kod pasa zahteva posetu veterinaru.

Veterinar može da vas uputi kod specijaliste za veterinarsku dermatologiju ako smatra da vaš ljubimac zahteva pregled specijaliste.

Infekcije

Bakterijske i gljivične infekcije mogu izazvati razne simptome povezane sa kožom kod pasa. Veterinari obično dijagnostikuju pseće infekcije kože uzimajući uzorke na koži za citologiju

Ove infekcije su ponekad sporedne pored većih problema, zbog čega suvu kožu kod psa uvek treba shvatiti ozbiljno. Neke infekcije, poput gljivične infekcije lišajeva, takođe se mogu preneti na ljude.

suva i perutava koža kod pasa

Sistemski poremećaji

Suva koža kod pasa je ponekad znak mnogo većeg problema, nego što se čini u samom početku.

Dve glavne metaboličke bolesti pasa povezane sa suvom kožom su Kušingova bolest i hipotiroidizam. U oba slučaja, suvu kožu kod pasa često prate suva i lomljiva dlaka, opadanje i gubitak dlake i kožne infekcije, između ostalih simptoma. Autoimune bolesti i rak takođe mogu izazvati suvu kožu kod pasa.

Suvu kožu ne treba uzimati olako, zato obavezno odvedite psa kod veterinara čim primetite simptome suve kože kod psa.

Treba znati da su neke rase sklonije kožnim oboljenjima od drugih, posebno kada je suva i perutava koža kod pasa u pitanju. Psi bez dlake, kao što su meksički bezdlaki pas i kineski grebenasti pas, skloni su raznim kožnim oboljenjima. Obratite se za pomoć veterinaru koji će suziti moguće uzroke suve kože kod psa.

Ostali uzroci suve kože kod pasa

Ponekad je suva koža kod pasa uzrokovana uslovima okoline poput hladnog vremena i suvog vazduha ili prekomernim kupanjem psa, šamponima za pse i lošom ishranom.

Ako sumnjate da je nešto od navedenog rezuliralo suvom kožom kod vašeg psa, ipak je dobra ideja da se obratite veterinaru kako biste isključili mogućnost ozbiljnije bolesti kod psa.

Simptomi suve kože

Iako se uzroci i posledice suve kože mogu razlikovati od psa do psa, postoji nekoliko uobičajenih simptoma koji su povezani sa tim stanjem. Suva koža kod pasa se ne pojavljuje na isti način kod svakog psa. 

Simptomi povezani sa suvom kožom kod pasa uključuju:

 • povećani i prekomerni svrab, 
 • češanje ili čak grizenje kože,
 • kraste, rane i čireve nastale ogrebotinama ili parazitima/infekcijama,
 • gubitak dlake,
 • bela ljuskava koža koja liči na perut,
 • depresija i nedostatak kondicije,
 • upala i crvena koža,
 • neprijatan miris kože.

Neki psi imaju samo jedan od ovih simptoma, dok se kod drugih pasa javlja nekoliko simptoma. Ako pazite na simptome vašeg psa, vaš veterinar može da pomogne u dijagnozi uzroka suve kože kod psa.

Ako primetite ove simptome, razgovarajte sa veterinarom kako biste utvrdili uzrok.

Dakle, ukoliko kod psa primetite bilo šta od navedenog potrebno je da vašeg ljubimca odvedete kod veterinara: 

 • Crvenilo obično ukazuje na postojanje upale na koži,
 • Kraste su mrtve ćelije, ostaci, osušene krvi koja se nakupljala na površini kože i mogu ukazivati na gljivičnu, bakterijsku ili parazitsku infekciju,
 • Svrab je često uzrokovan upalom na koži od parazita, alergija, bakterijskih ili gljivičnih infekcija,
 • Gubitak dlake može nastati usled češanja psa. Endokrine promene, autoimuni poremećaji koji napadaju kožu i krzno, paraziti ili gljivične infekcije (na primer, lišajevi) takođe uzrokuju gubitak dlake i veterinar ih može dijagnostikovati,
 • Snažan i neprijatan miris obično ukazuje na infekciju koja je česta sekundarna infekcija bakterijskim ili drugim infekcijama.

Nakon što vaš veterinar utvrdi osnovni uzrok suve kože preporučiće vam vrlo efikasne lekove i proizvode za suvu kožu kod psa. 

Pregled kod veterinara

Budući da postoji toliko mnogo mogućih uzroka, važno je da svog psa odvedete kod veterinara na pregled čim primetite promenu na njegovoj dlaci, koži ili pojačan svrab, ogrebotine i lizanje.

Veterinaru će biti potrebna vaša pomoć, zato budite sigurni da ćete morati detaljno objasniti veterinaru kada su se simptomi pojavili, kako napreduju i kako se vaš pas ponaša. Takođe, obavezno veterinaru dajte i informacije o ishrani psa, okruženju i svim proizvodima za negu koju ste nedavno koristili za vašeg psa.

Veterinar će sprovesti standardne laboratorijske testove, kao što su krvna slika, biohemijski profil krvi i analiza urina, kako bi se isključio hipertiroidizam, bakterijska ili gljivična infekcija i rak. 

Najvažniji testovi su oni na samoj koži. Struganje kože je jedan od tih testova. Uzorak kože psa biće poslat u laboratoriju za gljivične i bakterijske kulture. Ako se sumnja na alergiju, izvršiće se intradermalni test alergije.

Tokom postupka koji traje obično od 30 do 90 minuta na određenom području kože psa putem injekcije se unose alergeni u kožu. Ako vaš pas ima alergiju na koži, na mestu uboda će se pojaviti mala crvena tačka. 

Lečenje suve kože kod pasa

Lečenje suve kože kod psa će varirati u zavisnosti od uzroka. Parazitima, bakterijskim i gljivičnim infekcijama su potrebni lekovi i tretmani koji odgovaraju svakom od njih.

Ove infekcije su ponekad sekundarne prirode, zbog čega suvu kožu uvek treba shvatiti ozbiljno. 

Možda će biti potrebne promene u ishrani i dodaci, ako to predloži vaš veterinar. Ponekad dodavanje omega-3 masne kiseline u ishranu može biti dobar korak u rešavanju suve i perutave kože psa.

Možda će biti potrebno isprobati eliminacionu dijetu da bi se videlo koja uobičajena i da li hrana za pse uzrokuje problem. Najčešći sastojci koji uzrokuju alergije na hranu kod pasa su govedina, soja, kukuruz, pšenica, mlečni proizvodi, piletina i jaja.

Tri uobičajene mogućnosti lečenja alergija kod pasa su:

 • izbegavanje alergena,
 • kontrola simptoma (svrab, suva koža itd.) i
 • mogućnosti imunoterapije, kao što su injekcije protiv alergija.

Veterinari obično koriste kombinaciju ovih opcija lečenja za kontrolu alergija kod pasa.

Redovna sveobuhvatna zdravstvena kontrola ostaće na vrhu svih zdravstvenih problema, jer je prevencija daleko bolja od lečenja.

Bolesti poput Kušingove bolesti moraju se lečiti lekovima da bi se one kontrolisale. U nekim slučajevima suva koža može biti razlog većeg uzroka i u tom slučaju će vaš veterinar lečiti i suvu kožu kod psa i bolest.

Demodikoza je često povezana sa Kušingovom bolešću, što znači da će veterinar morati da leči i šugu i Kušingovu bolest. Lečenje i ispitivanje ovih bolesti variraju, ali većina se može kontrolisati lekovima.

Neke faktore, poput prekomernog kupanja pasa, lako je kontrolisati. Korišćenjem šampona odobrenog od strane veterinara i smanjenjem učestalosti kupanja, obično se rešava suva koža kod pasa, sve dok su ti faktori uzrok tome.

Prelazak na visokokvalitetnu ishranu obezbeđuje neophodne hranljive sastojke koji su vašem psu potrebni za zdravu dlaku i kožu, pa razgovarajte sa veterinarom o planu ishrane i dodacima u ishrani koje on preporučuje za vašeg psa.

Iako može biti dosadno da se pas stalno češe, nikada nemojte misliti da je to normalno i ne zanemarujte ovo stanje, jer to može dovesti do većih zdravstvenih problema i može uzrokovati loše zdravstveno stanje vašeg psa.

kako se leči suva koža kod pasa

Suva i perutava koža kod pasa!Kućni lekovi

Sve dok vaš pas nema drugih znakova bolesti ili nelagodnosti, postoje neki lekovi koje možete upotrebiti kod kuće da biste ublažili suvu kožu kod psa. Evo nekoliko kućnih lekova za suvu kožu kod pasa koje možete isprobati:

  • Dodajte riblje ulje u ishranu. Da biste svom psu pomogli kod suve kože, možete ga hraniti svežom ribom poput lososa, skuše ili sardine (umereno) ili dodavati tečno riblje ulje. Omega-3 masne kiseline poboljšaće kvalitet kože i pomoći će u čišćenju suve kože kod psa.
  • Isprobajte kokosovo ulje. Kokosovo ulje ima nekoliko prednosti. Sadrži visok nivo antioksidansa i vitamina, pa osim što je efikasan za hidrataciju suvih delova kože, može se koristiti i kao dodatak u ishrani vašeg psa. Kokosovo ulje možete utrljati na dlaku i kožu vašeg psa. 
  • Koristite vitamin E. Vitamin E deluje kao antioksidans. Možete kupiti kapsule, iscediti ih i naneti na suvu kožu kod psa. Kada ga utrljate, vitamin će se prilično brzo apsorbovati, ali ne brinite ako ga pas lizne – dobar je za njegovo srce i jetru. Obavezno se obratite veterinaru pre nego što upotrebite ljudske proizvode na svom psu.
  • Koristite i druga ulja. Neki veterinari prvo preporučuju maslinovo ulje. Ima mnogo blagodati kao i kokosovo ulje, pa je istovremeno hidratantna krema i izvor vitamina za psa. Preporuke za doziranje su jedna kašičica za malog psa i jedne kašike za većeg psa. Neki veterinari takođe preporučuju laneno ulje, ali treba ga davati u manjoj dozi – oko ½ kašičice za malog psa.
  • Koristite domaću hidratantnu kremu. Problem tretiranja suve kože kremom je taj što je psi često ližu. Čisto kokosovo ulje je najbolja opcija, jer će i dalje poboljšati kvalitet dlake vašeg psa čak i ako ga liže. Ako želite da probate nešto drugo, ovsena kaša je alternativna hidratantna krema koja neće uticati na gastrointestinalni sistem vašeg psa, a biće odlična za negu dlake psa. Evo kako se koristi pasta od ovsene kaše:
 • pomešajte pola ovsene kaše i pola vode,
 • mešajte smesu dok ne postane gusta,
 • nanesite smesu na problematična mesta na koži psa i sačekajte oko 15 minuta,
 • uklonite smesu čistom vodom iz slavine.

Važno je naglasiti da se ovaj vide lečenja primenjuje isključivo uz prethodnu konsultaciju sa veterinarom.

Kako izgleda oporavak?

Najbolji način da zaštitite svog psa je da budete pažljivi i preduzmete sve mere kako biste sprečili dalji razvoj bilo kojih stanja koja utiču na vašeg psa. Uzrok suve kože kod pasa nije uvek očigledan, ali nakon konsultacija sa veterinarom imaćete plan lečenja koji treba slediti. 

Uz bilo koji lek, važno je da lečenje pratite do kraja i posmatrate efekte koje lečenje ima na vašeg ljubimca. Umerenost u svim stvarima kao što su kupanje, četkanje pasa i ishrana uvek je dobar izbor. 

Izbegavajte jake hemikalije i proizvode za negu psa. Ako se pridržavate redovne kontrole parazita uz pomoć veterinara i koristite preventivne tretmane protiv glista kod psa tokom cele godine (ovo važi i za buve i krpelje) vaš pas će ostati zdrav i srećan.

Postoji li prevencija?

Iako su neke rase pasa sklonije suvoj koži od drugih, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste sprečili pojavu suve kože kod pasa:

 • dodajte ovlaživač vazduha unutar kuće tokom zimskih meseci kako biste povećali vlažnost u vašem domu što je bitno za zdravlje vas i vaših kućnih ljubimaca, 
 • hranite svog ljubimca visokokvalitetnom, uravnoteženom i ishranom koja je prilagođena uzrastu vašeg psa,
 • Kupite nežni šampon i balzam za pse. Redovna nega može pomoći u smanjenju upale i smirivanju nadražene kože. Psa nakon kupanja osušite peškirom da upije višak vode sa dlake nakon kupanja. Težite rutinskom kupanju jednom mesečno (ako je potrebno), jer češće kupanje može ukloniti prirodna ulja sa dlake i prouzrokovati suvu kožu kod psa,
 • Medicinski šamponi za pse se koriste samo u slučaju ako ih veterinar prepiše. Veterinar će odrediti učestalost kupanja na osnovu stanja vašeg ljubimca. Dugoročna upotreba će varirati od psa do psa.
 • Zakažite redovne veterinarske preglede za psa kako biste nadgledali celokupno zdravlje svog psa.

Primena zdravog režima kože i dlake oslobodiće vašeg psa dosadnih znakova suve kože, tako da možete mirno da spavate, a njihova dlaka može sjajno da blista.

Najbolji način da sprečite suvu kožu kod psa je da osigurate da vaš ljubimac vodi srećan i zdrav život. Neka stanja kože ne mogu se sprečiti, ali budući da ste savestan vlasnik koji redovno pregleda svog psa, možete se izboriti sa suvom kožom svog psa pre nego što izmakne kontroli. 

Može biti teško videti kako se vaš slatki pas bori sa suvom kožom koja svrbi. Često su krive alergije, vremenske promene ili buve. Razgovarajte sa veterinarom o mogućnostima. Uz nežnu brižnu brigu i malo istraživanja, vaš pas će se osećati bolje.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o suvoj koži kod pasa.