kane korso

Kane korso – nežni džin i zaštitnik!

Da li razmišljate o novom kućnom ljubimcu? Pitate se kako bi se kane korso uklopio u vašu svakodnevnicu? Da vidimo koje osobine krase ovu rasu.

Inteligentan, moćan, snažan i veličanstven su reči koje opisuju rasu pasa kane korso! Ovo je najbolji pas čuvar, koji iako može izgledati ljuto, ima samo potrebu da zaštiti one koje voli!   

Veruje se da je ovaj pas poreklom iz Italije i da je predak rimskog ratnog psa. Ime rase potiče od latinskog izraza „cohors“ što znači „zaštitnik“ ili „čuvar“.

Rasa je tokom svog postojanja skoro izumrla, naročito nakon dva svetska rata. Međutim, odgajivači i ljubitelji pasa su radili na očuvanju ove rase i 1983. godine su osnovali Društvo ljubitelja kane korsa u Italiji. Nakon pet godina, prvi primerci ove rase stižu u SAD, a rasa je zvanično priznata u svetu 1996. godine. 

Hajde onda bolje da ga upoznamo.

Kane korso karakteristike

Ovo je pas srednje veličine. Njegovo skladno građeno, mišićavo telo i veličanstven izgled, kao i njegova snaga su dominantne osobine ove rase pasa.

Još jedan od razloga zašto je ova rasa pasa popularna je upravo činjenica da su ovi psi pravi zaštitnici svojih vlasnika i njhove imovine. 

Prosečna visina mužjaka iznosi od 64 do 68 cm, dok je njegova težina od 45 do 50 kg. Prosečna visina ženke se kreće od 60 do 64 cm, dok je njena težina od 40 do 45 kg. 

Ovu rasu pasa ćete prepoznati po dugačkim leđima, širokim grudima, širokoj glavi i njuški, snažnom i mišićavom vratu, kao i naboranom čelu. Rep je postavljen visoko, debeo je u korenu, a pri kraju se sužava.

Ovi psi imaju kratku, sjajnu i veoma gustu dlaku sa svetlom podlakom. Njihova dvoslojna dlaka može biti bela, crna, olovno siva, plavkasto siva, crvena i žuto-smeđa.

Njihove trouglaste uši koje su široko postavljene i daju im posebno sladak izgled.

Oči su im srednje veličine u obliku badema i blago su ispupčene. Oči mogu biti različitih nijansi smeđe, pa čak i upadljive plave.

kane korso dresura

Kane korso osobine

Verovatno ste se zapitali koje su to osobine koje krase ovu rasu i da li će njihov temperament odgovarati vašim željama i mogućnostima? 

Pre svega, ova rasa pasa je savršena za porodice koje imaju veliko i ograđeno  dvorište. Dakle, oni nisu za život u stanu. 

Njima je potreban vlasnik koji će im posvetiti vreme i koji će pronaći načine da prevaziđu dosadu kako ne bi došlo do pojave destruktivnog ponašanja.

Ukoliko ste prvi put postali vlasnik ove rase psa i ako ne možete svom psu da posvetite dovoljno vremena ovo nije rasa psa za vas.

Kane korso ima dominantnu ličnost koja se ogleda u tome da je on zaštitnik porodice. Međutim, ta strana njegove ličnosti ponekad može da predstavlja problem. Ovo je osetljiv, ozbiljan i izuzetno lojalan pas. 

S druge strane, on jeste nežan i pun ljubavi prema svojoj porodici, ali to neće biti slučaj sa nepoznatim ljudima, jer je ova rasa psa veoma nepoverljiva prema strancima.

Takođe, oni su veoma osetljivi i odmah će primetiti ako se pojavi neka opasnost u vašem domu. 

Mnogi se pitaju, zbog njihove veličini jesu li u pitanju agresivni psi? 

On jeste moćan, velik i svojeglav pas koji svoju ulogu zaštitnika shvata veoma ozbiljno. Međutim, ukoliko nisu pravilno obučeni, socijalizovani i ako im niste posvetili dovoljno pažnje, ovaj pas može biti agresivan prema strancima.

Rana socijalizacija sa novim ljudima, novim situacijama i drugim psima važna je kako bi pas bio zdrav, srećan i kako bi mogao napredovati.

Nikada vam neće biti dosadno sa kane korsom, jer jednostavno nećete imati vremena za to. Njegova potreba za obukom, socijalizacijom i vežbama će biti nešto što će vas pratiti tokom celog zajedničkog života.

Inteligencija je još jedna osobina ovog psa, tako da on lako uči, a pravilno obučen, dresiran pas i socijalizovan kane korso biće miran i pun samopouzdanja.

Ovo nije pas za porodice sa malom decom i bebama. Najprikladniji su za porodice koje imaju decu stariju od 9 godina, ali to ne znači da treba psa da ostavljate samog sa detetom.

Može se desiti da tokom igre pas nenamerno povredi dete, ali isto tako morate naučiti svoju decu da ne uznemiravaju psa vukući ga za rep.

Nega je važna!

Kane korso ima kratku, gustu dlaku i tanku poddlaku, koja treba da se četka jednom ili dva puta nedeljno mekanom četkom kako bi se uklonila mrtva dlaka.

Kao i svaki pas, oni se linjaju dva puta godišnje (u proleće i u jesen) i tada će biti potrebno da ih češće četkate. Da bi se održala sjajna dlaka, preporučuje se kupanje po potrebi (jednom u dva meseca).

Možda vam nije poznata činjenica da kane korso slini?

Dakle, ako niste oduševljeni ovom informacijom, kane korso možda neće biti rasa psa za vas! Ali ako imate ovog psa, dobra ideja je da sa sobom uvek nosite maramicu.

  • Operite mu zube najmanje dva ili tri puta nedeljno da biste uklonili kamenac i bakterije. Svakodnevno pranje zuba je još bolja opcija ako želite da sprečite bolesti desni i neprijatan zadah iz usta.
  • Isecite mu nokte jednom ili dva puta mesečno. Nokti kod psa imaju krvne sudove u sebi, a ako isečete previše, možete izazvati krvarenje, a vaš pas možda neće sarađivati sledeći put kada vidi makaze za nokte. Dakle, ako niste iskusni u ovom, pitajte veterinara za smernice.
  • Redovno im čistite uši proveravajte ih najmanje dva puta nedeljno, jer pojava lošeg mirisa i crvenila mogu da ukazuju na infekciju. 

Dok ga negujete, proverite da li ima rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, osetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima, očima i na šapama. Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Kakvog je zdravlja? 

Kane korso je uglavnom zdrava rasa pasa, a njihov životni vek je između 9 i 12 godina. Ipak, kao i kod svake rase pasa, postoji nekoliko zdravstvenih problema na koje treba obratiti pažnju. 

Neće svi psi rase kane korso dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je da ih budete svesni ako razmišljate o ovoj rasi:

  • Entropion je uobičajna bolest koja se javlja kod ove rase psa. Ovo je bolest pasa kod koje dolazi do uvijanja donjeg kapka prema unutra, čime dolazi do iritacije oka. Ovo stanje se rešava hirurškim putem kako bi se sprečilo oštećenje rožnjače oka.
  • Cista trećeg očnog kapka (trešnjino oko) se javlja kad dođe do upale i povećanja žlezde u trećem očnom kapku. Dakle, psi imaju „treći kapak“ koji se nalazi se u uglu svakog oka. U normalnim okolnostima ova žlezda nije vidljiva i pomaže u stvaranju suza. Kada dođe do povećanja ove žlezde ona ima oblik trešnje i važno je da se što pre obratite veterinaru kako bi hirurškim putem rešio ovaj problem kod psa.
  • Displazija kuka je degenerativna bolest kod koje je zglob kuka oslabljen usled abnormalnog rasta i razvoj, a tokom vremena može dovesti do pojave artritisa
  • Nadimanje ili torzija želuca, poznata i kao dilatacija, je vrlo ozbiljno i često po život opasno stanje u kojem dolazi do uvrtanja želudca zbog gutanja vazduha tokom jela, velike količine hrane, neadekvatne ishrane ili fizičke aktivnosti odmah nakon obroka. Ovo stanje u kojem se želudac puni vazduhom i uvrće, prekidajući protok krvi, je hitan slučaj za veterinarsku intervenciju.
  • Demodekoza je parazitska bolest kože kod pasa. Prenosi se sa majke na štence tokom dojenja. Lečenje se sprovodi pod kontrolom veterinara.

A šta možete da učinite kao odgovoran vlasnik po pitanju zdravlja vašeg psa?

Pre svega, kao vlasnik ove rase psa treba da porazgovarate sa veterinarom o svim zdravstvenim problemima sa kojima može da se suoči vaš pas. Veterinar će vam dati savete kako da brinete o svom psu.  

Kane korso ishrana

Ishrana će zavisiti od starosti, veličine, nivoa aktivnosti i zdravstvenog stanja psa. Kako bi bio vitak i zdrav, potrebno je da ga hranite uravnoteženom, visoko kvalitetnom hranom za pse. Uvek se konsultujte sa veterinarom kada je u pitanju ishrana vašeg psa i koje su najbolje opcije. 

Opšta preporuka za količinu visokokvalitetne suve pseće hrane za kane korsa je 4 do 5 malih šoljica granula dnevno, podeljeno na dva obroka.

Ako svom psu dajete povremeno poslastice ili koristite poslastice za obuku, smanjite njihovu dnevnu količinu. Poslastice ne bi trebalo da čine više od 10% njihovih kalorija ili mogu poremetiti ishranu.

Pokušajte da hranite svog psa svakog dana u isto vreme kako biste ga uveli u rutinu. Ne zaboravite da pas treba da se odmori nakon jela pre nego što krene da vežba!  

Kane korso dresura

Da li želite dobro obučenog i socijalizovanog psa? Stalna obuka je imperativ za ovu rasu pasa. Dobro obučeni kane korso biće odan svom vlasniku. 

A zašto je važno da pas bude dobro obučen i dresiran? Jedan od osnovnih razloga koji je od presudnog značaja je vaša i bezbednost drugih. 

Najbolji način kako bi ovu inteligentnu i osetljivu rasu obučili je obuka sa pozitivnim pojačanjem. Ova obuka podrazumeva da nagrađujete ponašanja psa koja vam se dopadaju i ignorišete ona koja vam se ne dopadaju. 

Kako ova rasa psa može biti tvrdoglava, spremite se na to da će vam biti potrebno dosta strpljenja tokom obuke. Takođe važno je da ga naučite da vas prizna i poštuje kao vođu. 

Kako bi razvio samopouzdanje i kako bi se socijalizovao upoznajte ga sa drugim ljudima, psima, zvukovima, mirisima… Ovo će im pomoći da izrastu u srećnog i sigurnog odraslog psa.

Ovo su veliki i snažni psi i kao što smo rekli veoma je važno da se od ranog doba obučavaju obukom sa pozitivnim pojačanjem koja se zasniva na nagrađivanju. Ako vam je potrebna dodatna obuka, preporučujemo vam da odvedete svoje štene kod  trenera pasa.

Kada obučavate kane korsa budite dosledni i nikada ga nemojte fizički kažnjavati.

Fizičko kažnjavanje psa može da dovede do toga da vas pas neće poštovati, a može postati i agresivniji prema strancima. Kad čini dobre stvari, nagradite ga, potapšite i pohvalite pozitivnim tonom glasa.  

Sve dok ih pravilno obučavate još kao štence, kane korso će ostati posvećen, pun ljubavi i nežan.

A šta je kane korsu još potrebno da bi bio srećan i zdrav?

Ovim aktivnim psima je potrebno mnogo vežbe. 

To znači da je potrebno da mu obezbedite oko dva sata vežbe svaki dan. To uključuje nekoliko dužih, brzih šetnji ili trčanje. Takođe, možete mu obezbediti i nekoliko kraćih treninga u toku dana. 

Pored fizičke, potrebna im je i mentalna stimulacija. Ako vlasnik ne ponudi neku aktivnost psu, može doći do toga da pas pravi nestašluke.

Ovo nije pas koji uživa u tome što dugo ostaje sam, više voli da bude u društvu svog vlasnika.

kane korso cena

Kane korso cena

Kane korso je veliki pas koji zahteva iskusnog vlasnika. Iako mnogi ljudi osećaju potrebu da kupe ovu rasu psa da bi se osećali zaštićenim, znajte da kane korso ne odgovara svima. 

O čemu treba da povedete računa pre nego što kupite kane korsa? Pre nego što kupite štene razmislite o tome da li možete da mu posvetite dovoljno vremena i energije kako bi pravilno obučili štene. 

Takođe, vodite računa od koga kupujete štene. Dešava se da zbog popularnosti ove rase, mnogi nekvalifikovani ljudi ga odgajaju zbog brze zarade. 

Odabir dobre odgajivačnice je pravi način da pronađete pravo štene. Zato, treba da budete pažljivi. Ugledni odgajivač će vam rado odgovoriti na sva pitanja i imaće strpljena za vas.

Pitatjte sve što vas zanima.

Pitajte veterinara ili trenera pasa, za njihove preporuke odgajivača kane korsa u vašoj okolini.

Prosečna cena šteneta kane korsa ako ga kupujete od uglednog i odgovornog odgajivača je između 700 i 1500 evra. 

Zaključak!

Kako su svi psi različiti, tako se i njihovo ponašanje može razlikovati u zavisnosti od pasmine. Međutim, većina vlasnika kane korsa se slaže da se ovi psi jako dobro uklapa u njihovu porodicu. Svim psima treba dati odgovarajuću obuku i socijalizaciju, tako da znaju šta se od njih očekuje. 

Kane korso se preporučuje za vlasnike i porodice koje imaju stariju decu ili tinejdžere koji će razumeti ovu rasu psa. 

I da zaključimo! 

Oni su dobri čuvari i retko su agresivni, ali zahtevaju dom sa velikim i ograđenim dvorištem. Oni mogu biti dominantni po prirodi, što je osobina koja zahteva iskusnog vlasnika tokom obuke i mogu patiti zbog razdvajanja sa vlasnikom.

Dakle, idealan vlasnik ove rase psa je aktivna osoba koja će mu ozbezbediti dovoljnu količinu vežbanja, pravilnu obuku i koja većinu vremena provodi kod kuće.

Potrudili smo se da vas na što bolji način upoznamo sa rasom pasa kane korso. Nadamo se da ste saznali sve što vas je zanimalo o životi sa njim i njegovim potrebama, kao i o tome da li će ova rasa pasa odgovarati vašem načinu života.