oprema za mačke

Oprema za mačke!Pripremite se za dolazak mace!

Šta sve sadrži oprema za mačke? Nov ljubimac u domu donosi novo uzbuđenje, zato je važno spremiti se na vreme. Šta će vam sve biti potrebno?

Da li odbrojavate dane do dolaska mace u vaš dom? Kako uzbudljivo!

Nema ništa lepše od razigranog i umiljatog malog mačeta. Vaše mače će brzo izrasti u odraslu mačku i vas dvoje ćete biti najbolji prijatelji dugi niz godina.

Važno je osigurati da vaša nova maca ima sve neophodne stvari pre nego što je dovedete kući. Da bismo vam pomogli da obezbedite opremu za mačke, sastavili smo listu.

Preuzmite je i ponesite je sa sobom u kupovinu – u njoj se nalazi sve što vam je potrebno za vašu macu.

Kako mačke imaju specifične potrebe, nije dovoljno samo im pružiti hranu, sklonište i ljubav. Iako su ovi elementi važni kao i uvek za vašu mačku, ključ je u kvalitetu i količini svakog od njih.

Postoje praktični izazovi u vezi sa opremom za mačke: Kakav krevet za mačke treba da obezbedite? Gde treba da locirate grebalice? Kakvu vrstu posipa bi želela vaša maca?

Hajde da se ne pitamo više, već da pružimo sve odgovore.

Potrebna oprema za mačke

Kao vlasnik mačke moraćete da obezbedite opremu za mačke pre nego što vaš novi prijatelj stigne u dom. Mnogo je vlasnika mačaka koji nisu sigurni šta treba da nabave i kupe.

Dakle, evo opreme za mačke koja je neophodna za svaku macu i zbog koje će se maca osećati prijatno u novom domu.

Sigurna kutija ili transporter

Oprema za mačke počinje transporterom. Uvek je važno započeti sa ovim neophodnim delom opreme za mačke. Sigurna kutija ili transporter su veoma korisni za udoban i bezbedan transport kućnih ljubimaca sa jednog mesta na drugo.  

Velika je verovatnoća da ćete koristiti upravo sigurnosnu kutiju ili transporter kao deo opreme za mačke da dovedete macu u novi dom. Putovanje do novog doma u kolima može da dezorjentiše vašu macu i učini je nervoznom, a kako bi to sprečili po kolima poprskajte sa sprejem za umirivanje mačaka, a transporter postavite na ravno i sigurno mesto u vašim kolima i pokrijte ga prekrivačem. 

Postoje različite vrste kutija ili transportera za mačke: neke su napravljene od tkanine, a druge od tvrdih materijala poput plastike.

Oni su obavezno sa sigurnosnim pojasevima, kako bi vaša mačka bila sigurna na bilo kom putovanju na koje je povedete.

Takođe se mogu koristiti kao siguran prostor u kući. Ne zaboravite da uzmete u obzir veličinu mačke, ponašanje i navike mace.

oprema za mačke transporter

Krevet za mačke

Izbor kreveta za mačke je važan kada je u pitanju oprema za mačke, jer će mačka na njemu verovatno provoditi puno vremena.

Na tržištu je dostupno nekoliko različitih vrsta kreveta za mačke: od kreveta koji se kače na prozore, kreveta u obliku ležaljki, pa čak kreveta u obliku dvorca.

Dakle, kada budete kupovali opremu za mačke naći ćete se pred ogromnim izborom kreveta za mačke. Šta god kupili, trebalo bi da bude mekano i toplo. Krevet može biti jednostavan poput jastuka, ali puno mačaka pokazuje sklonost ka krevetima tipa gnezda (obično u obliku krofne).

Maca treba da ima svoje čisto i suvo mesto u vašem domu za spavanje i odmor. Obložite krevet za mačke mekim, toplim pokrivačem ili peškirom. Obavezno često perite posteljinu. 

Držite svoju mačku u zatvorenom prostoru!

Životni vek mačaka na otvorenom nije toliko dug kao kod mačaka koje žive u zatvorenom prostoru. 

Mačke na otvorenom su izložene riziku od povreda zbog automobila ili zbog tuča sa drugim mačkama i psima koji se slobodno kreću. Mačke koje žive na otvorenom imaju veću verovatnoću da se zaraze buvama ili krpeljima, kao i drugim zaraznim bolestima mačaka.

Iako će vaša mačka svoj krevet potražiti upravo u vašem krevetu, nemojte je ostaviti bez njenog kreveta. Neka maca sama odluči gde voli da spava.

Za odabir savršenog kreveta za mačke možda će biti potrebno da malo upoznate svoju mačku i saznate šta ona voli. Jednostavno uložite u novi krevet ako stari ne odgovara, jer je ovo važan deo opreme za mačke.

Posuda za posip

Važan deo opreme za mačke je posuda za posip, ali i sam posip. To je jedna od najvažnijih stvari za mačke i zato treba da odvojite vreme da bi doneli odluku koji je najbolji od svih.

Od toga koja veličina posude za posip najviše odgovara vašoj kući i vašoj mački, do toga gde želite da je postavite u kuću.

Posuda za posip treba da bude smeštena na mirnom i pristupačnom mestu. U kući na više spratova preporučuje se jedna posuda za posip po spratu. Izbegavajte pomeranje posude za posip. 

Imajte na umu da mačke neće koristiti neuredne posude za posip i moguće je da će nuždu obaviti na nekom drugom mestu, pa čistite izmet iz posude barem jednom dnevno.

Najmanje jednom nedeljno bi bilo dobro da ispraznite celu posudu i operete je sapunom i vodom. Nakon toga, kutiju napunite ponovo posipom. Ne koristite dezodoranse ili mirise, posebno limun, prilikom čišćenja posude. 

Ako vaša mačka neće da koristi posudu sa posipom, obratite se veterinaru. Ponekad se odbijanje upotrebe posude za posip zasniva na zdravstvenom stanju koje zahteva lečenje, kao što je zatvor kod mačaka.

Savet plus: ako prvi put imate macu, način da je naviknete na posip jeste da malo zagrebete šapama po posipu nekoliko puta. To će biti znak maci gde je mesto za obavljanje nužde.

Posude za hranu i vodu

Naravno, ne želite da zaboravite tokom kupovine opreme za mačke posudu za hranu i vodu. 

Posude od nerđajućeg čelika omiljene su među veterinarima, jer ih je lako očistiti. Staklo i keramika su takođe popularni. Plastične posude se ne preporučuju, jer mogu zadržati mirise koji će za macu biti odbojni. 

Takođe je veća verovatnoća da će plastične posude biti domaćin raznim vrstama bakterija. Nikada nemojte koristiti istu posudu i za hranu i za vodu.

Ukoliko je mačka uobročena možete joj obezbediti posude sa tajmerom koji u određeno vreme ispuštaju hranu. Mace mnogo više vole da piju tekuću od stajaće vode. Za takve ljubimce možete nabaviti odgovarajuće fontane za vodu koje im obezbeđuju stalni protok sveže vode.

Igračke za mačke

Nijedna lista opreme za mačke ne bi bila potpuna bez igračaka. Ne morate kupiti previše igračaka za mace, ali pobrinite se da imate otprilike tri jednostavne koje možete rotirati i koristiti za igranje sa svojom macom. 

Mačke vole da se igraju i zato joj obavezno obezbedite razne sigurne igračke. Bacanje je omiljena aktivnost mačaka, pa su loptice i miševi dobra opcija.

Da biste izbegli opasnost da se vaša mačka zadavi igračkom, nemojte joj davati igračke sa malim delovima koji se mogu otkinuti, poput zvona ili perja.

Pregledajte svaku igračku kako biste se uverili da je bezbedna za vašu macu pre nego što joj je date.

Pružanje obogaćenog unutrašnjeg okruženja prepunog pozitivnih stimulusa postaviće temelje za srećnu i zdravu mačku.

Dva puta dnevno odvojite najmanje 15 do 30 minuta za maženje i vreme za igru sa svojom mačkicom. 

Igranje je dobar način da vaša mačka razvije svoje motoričke i kognitivne sposobnosti, kao i dobar način da ih obučite, zato nemojte zanemariti ovu stavku na spisku opreme za mačke!

Grebalice za mačke

Iako nije striktno neophodno da grebalice za mačke imate kod kuće pre nego što mačka stigne, ne potcenjujte koliko su one važna na listi opreme za mačke. 

Grebanje je sasvim normalna pojava i urođeni instinkt vašeg kućnog ljubimca. Kako biste našli zajednički jezik sa vašim malim prijateljem, grebalice za mačke su pravo rešenje.

Svaka mačka kako bi naoštrila svoje kandže i sa njih otklonila odumrle ćelije mora naći neku površinu koju će koristiti u te svrhe, a grebalice su idealne.

Takođe, mace imaju tendenciju da se podignu na prednje noge prilikom grebanja i tako vežbaju celo telo. Osim toga, ako ovaj predmet ne donesete kući pre ili kasnije, verovatno će vaša mačka grebalice zameniti vašim nameštajem!

A to ne želite sigurno?

Danas je dostupno nekoliko vrsta grebalica: talasaste kartonske grebalice, kula grebalice, stubovi grebalice, vertikalne grebalice, ravne grebalice itd.

Identifikaciona ogrlica i čipovanje 

Oprema za mačke nije potpuna ako nema ogrlice. Većina vlasnika macama stavlja identifikacionu ogrlicu i ona predstavlja takođe važan deo opreme za mačke. 

Oznaka na ogrlici sadrži ime vlasnika, adresu i telefonski broj.

Pravilan odabir veličine ogrlice je važan, jer ne želite da maci bude pretesno oko vrata, ali ne želite ni previše opuštenu ogrlicu, koju bi maca mogla da izgubi ili da zaglavi nogu u nju prilikom češanja.

Uverite se da ogrlica pravilno pristaje maci i da ne iritira njen vrat, niti utiče na njeno disanje i gutanje. Opšte pravilo je da se između ogrlice i vrata omogući dovoljno prostora za dva prsta. 

Većina vlasnika takođe čipuje mačke. Ovi čipovi se mogu skenirati da bi se otkrili isti detalji kao na identifikacionoj ogrlici. Čipovanje je najlakši i najsigurniji način da identifikujete izgubljenu mačku. 

oprema za negu mačaka

Oprema za negu mačke

Želeli biste da vaša mačka izgleda slatko uz odgovarajuću opremu za negu mace. Šta vam je potrebno od opreme za mačke kada je u pitanju nega? 

Kod dugodlakih rasa mačaka, kao što je persijska mačka, koje ne mogu same da održavaju pravilno svoju dlaku i krzno potrebno je da se redovno češljaju odgovarajućim četkama i češljevima. Mace se kupaju retko, al ipak, za kupanje je neophodan adekvatni šamponom za mačke. 

Zube im perite posebnom zubnom pastom i četkicom koja je namenjena mačkama.

Za sečenje noktiju tj. kandži obavezno nabavite makaze za mačke.

Pored navedene opreme za mačke neophodno je i da vodite kućnog ljubimca na redovne veterinarske preglede. Svaka maca treba da ima određeni nivo veterinarske nege, uključujući:

  • redovne zdravstvene preglede kod veterinara,
  • tretman protiv buva i crva,
  • vakcinacija,
  • kastracija/sterilizacija.

Vaša mačka bi trebalo da poseti veterinara najmanje jednom godišnje radi pregleda i odmah ako je bolesna ili povređena.

Hrana za mačke

Izbor prave vrste hrane za mačku je, naravno, presudan. Važno je da ovu stavku imate na svojoj listi opreme za mačke pre nego što dovedete macu u novi dom!

Ako je moguće, saznajte kakvom hranom je odgajivač, azil ili prodavnica kućnih ljubimaca hranio vašu mačku i neko vreme se pridržavajte iste ishrane.

Čime ćete hraniti svoju novu mačku takođe zavisi od njene starosti: mačićima je potrebna posebna hrana, a starijim mačkama može biti potrebna hrana formulisana posebno za starije mace. 

Za mačke i mačiće nepoznatog porekla evo nekoliko saveta za određivanje čime hraniti kućnog ljubimca:

  • Mačići: Ovim bebama treba više masti i proteina nego odraslim mačkama, zato potražite hranu sa natpisom „Potpuna i uravnotežena ishrana“. Postoji i hrana posebno formulisana za mačiće. 
  • Odrasle mačke: Mogu koristiti i suvu i mokru hranu za mačke. 

Dostupno je mnogo vrsta hrane za mačke. Različite mačke imaju različite prehrambene potrebe, pa je važno imati na umu rasu mačke.

Ne brinite ako vaša mačka ne prihvati hranu koju ste odabrali, hranu uvek možete promeniti u konsultaciji sa veterinarom.

I konačno maca je stigla!

Došao je veliki dan. Oprema za mačke je spremna, a maca stiže u vaš dom. Kada dovedete novu macu u svoj dom, prvih nekoliko dana držite je zatvorenu u jednoj sobi.

Vaš novi član porodice može biti prestravljen nepoznatim okruženjem, tako da ćete joj ograničenjem prostora na samo jednu sobu pomoći da se oseća sigurno.

  • Izaberite sobu koja se nalazi u mirnijem delu vaše kuće ili stana i tu držite njenu posudu za posip, krevet, hranu i vodu. Provedite puno vremena nasamo sa vašom novom macom, a kada osetite da je spremna za istraživanje, samo ostavite vrata sobe otvorena. Maca će izaći sama kada bude spremna. 
  • Ako u kući imate druge kućne ljubimce, važno je pravilno upoznati macu sa drugim kućnim ljubimcima. Strpljenje je ovde glavna stavka, jer će se verovatno kućni ljubimci osećati pomalo ljubomorno, a novajlija nesigurno.

Doček nove mace u vaš dom ne znači uvek maženje i vreme za igru. Promene u njihovom okruženju mogu dovesti do toga da se mačka ponaša stidljivo, skrivajući se ispod vašeg kreveta ili odbijajući da istražuje svoj novi dom izvan sobe u koju ste je prvobitno stavili. Ako je to slučaj, nemojte je prisiljavati na interakciju. 

Provedite neko vreme sedeći pored njenog skrovišta. Razgovarajte s njom umirujućim glasom.

  • Ponudite joj poslastice za mačke da biste je smirili ili primamili ili isprobajte igračke tipa štapića koje omogućavaju interakciju na daljinu. Kad vaša maca počne da se  oseća sigurnije, prići će vam. Budite strpljivi i pokušajte da njihovo novo okruženje bude sa što manje stresa.

Vašoj novoj maci će biti potrebno 2 do 3 nedelje da bi se privikla na vas i novo okruženje.

Ako se pitate koju opremu za mačke je važno obezbediti, svi ovi predmeti su neophodni i trebalo bi da budu na spisku za kupovinu. Sa dobro pripremljenim domom vaša maca će se brže prilagoditi, a uskoro ćete dobiti i zadovoljnog najboljeg prijatelja spremnog za maženje, igru i ljubav. Nadamo se da se sada osećate spremno da dočekate svoju macu u novom domu.

Jednostavno se uverite da li imate svu opremu za mačke sa ovog spiska.