vitamin E za pse

Vitamin E za pse!Neophodan za zdrav život psa!

Vitamin E za pse je više nego dobar! I ne samo to, on je neophodan za zdrav život vašeg psa. Kako se dozira i daje psima, saznajte u tekstu.

Odvojite samo jedan trenutak i pogledajte etiketu na kesi od hrane vašeg psa.

Primetili ste vitamine među sastojcima?! Šta mislite zašto? Vitamini su organska jedinjenja i nalaze se u hrani koju vaš pas jede. Dakle, vitamini za pse su neophodni za pravilan rast, funkcionisanje i razvoj vašeg ljubimca.

Ali, šta se dešava ako kućni ljubimci ne unose dovoljno vitamina putem ishrane?

Slab imuni sistem, problemi sa mišićima, kožom i dlakom su samo neki od zdravstvenih problema koji se mogu javiti ako vaš pas ne unosi dovoljno vitamina.

U zavisnosti od kvaliteta i vrste hrane za pse kojom vlasnici pasa hrane svog ljubimca, većina pasa dobija vitamine koji su im potrebni. 

U mnogim slučajevima psi ne zahtevaju nikakve vitaminske dodatke, ali postoje neke okolnosti u kojima bi oni mogli biti korisni, a to su:

 • kada psi imaju zdravstvene probleme
 • nedostatak vitamina ili
 • psi koji se hrane nekvalitetnom hranom. 

Vitamin E je upravo jedan od vitamina koji psi dobijaju putem ishrane. 

On je snažan antioksidans i jedan od vitamina koji su psu potrebni za dobro zdravlje. Vitamin E je hranljiva materija rastvorljiva u mastima koja je neophodna za telo vašeg ljubimca kako bi razvio jake i zdrave mišiće, kao i zdrav krvotok i imuni sistem, ali i zdravu kožu i dlaku.

Vitamin E postoji u četiri prirodna oblika i odnosi se na grupe jedinjenja koje se nazivaju tokoferoli i tokotrienoli. Dva najčešća oblika vitamina E su g-tokoferol, koji se nalazi u sojinom i kukuruznom ulju i a-tokoferol, koji se nalazi u maslinovom i suncokretovom ulju. 

Da vidimo sada koji su to sve benefiti ovog vitamina!

Prednosti vitamina E za pse

Vitamin E za pse nudi mnogo prednosti. Zato hajde da se sada pozabavimo svim prednostima ovog vitamina, koje su veoma značajne za celokupno zdravlje vašeg ljubimca. 

 • Davanjem suplemenata vitamina E psu ili pseće hrane obogaćene ovim vitaminom može pomoći vašem psu kada je u pitanju njegova dlaka i koža. Zato se vitamin E najčešće koristi kao pomoć kod problema sa kožom psa, kao što su:  atopijski dermatitis, alergijske bolesti kože, suva koža, svrab kože, problemi sa ušima i iritacijom od grinja. Čak i na etiketi šampona za pse, možda ćete primetiti vitamin E na listi sastojaka.  On  utiče na smanjenje ljuskanja kože i pomaže da vaš pas ima zdravu i sjajnu dlaku;
 • Može pomoći kod imunog sistema psa, što može biti posebno važno tokom hladnih zimskih meseci; 
 • Vitamin E za pse može smanjiti nivo holesterola;
 • Ima i antiinflamatorne prednosti, tako da davanjem vitaminskih suplemenata psu može biti dobar način za smanjenje bolnih simptoma artritisa. Stariji psi sa ukočenim i bolnim zglobovima mogu imati koristi od ovog vitamina;
 • Vitamin E takođe može pomoći da vaš pas ima zdravo srce. Ovaj vitamin će pomoći da se srčani mišić pravilno razvije kod štenaca i pomoći će u razvijanju normalne funkcije srca kod odraslih pasa. Psima sa srčanim problemima veterinar može pored lekova prepisati suplemente ovog vitamina;
 • Vitamin E je moćan antioksidans koji može da zaštiti od oštećenja ćelija ili promena u normalnoj strukturi ćelija koje mogu dovesti do raka.

Vlasnici kućnih ljubimaca treba da se konsultuju sa veterinarom pre nego što daju bilo kakve dodatke vitamina E svojim psima.

vitamin E za pse doziranje

Znaci nedostatka vitamina E kod pasa

Pa šta se dešava ako pas ne dobije dovoljno vitamina E?

Iako se veterinari slažu da je nedostatak vitamina E kod pasa redak, kada se pojavi može dovesti do problema sa očima, nervnim sistemom i reproduktivnim sistemom.

Takođe, sprovedena je studija koja se bavila efektima nedostatka vitamina E kod štenaca i rezultati su bili zastrašujući. 

Dvadeset dana nakon rođenja, štenci sa nedostatkom vitamina E počeli su da razvijaju paralizu mišića i slabost mišića u udovima, kao i probleme sa očima. 

Takođe je primećeno smanjenje mišićne mase i povećana osetljivost na bol. Na sreću, dodavanjem vitamina E u ishranu štenaca, zdravstveno stanje štenaca se poboljšalo.

Najčešći problem povezan sa nedostatkom ovog vitamina je pojava lezija na koži. Određena područja na koži mogu izgledati crveno ili ljuskavo zbog toga što je imuni sistem oslabljen nedostatkom ovog vitamina. 

Dakle, ako vaš pas ima nedostatak vitamina E, možda ćete primetiti sledeće simptome:

 • slabost i degeneracija mišića,
 • smanjen vid,
 • smanjena plodnost,
 • gubitak težine,
 • problemi sa kožom, 
 • promene u ponašanju ili drugi neurološki problemi,
 • oslabljen imunitet. 

Dakle, sada vam je jasno kako znati da li vašem psu treba dodatak vitamina E!!

Jednostavno obratite pažnju na navedene simptome i promene u ponašanju.

Iako je vitamin E esencijalni vitamin, vašem psu možda neće biti potreban dodatak da bi dobio vitamin E koji mu je potreban. 

Ako ga dobija iz uravnotežene ishrane, onda  se ne preporučuje dodatno davanje vitamina E.

Odluku o tome da li vaš pas ima simptome koji ukazuju na nedostatak vitamina E ili ne, najbolje je prepustiti veterinaru. 

Međutim, to ne znači da niste odgovorni za identifikaciju ovih simptoma i kao odgovoran vlasnik treba da obavestite svog veterinara da vaš pas ima simptome koji ukazuju na nedostatak vitamina E. 

Većina kvalitetne hrane za kućne ljubimce već će imati dovoljno vitamina E u sebi. Ne morate da brinete o davanju suplementa vitamina E psu u ovim slučajevima.

Kako psu dati vitamin?

Kao što je gore navedeno, vitamin E je veoma važan za pse. Tri najbolja načina da svom psu date vitamin E su:

 • oralno, kao dodatak ishrani u obliku tableta ili kapsula,
 • u uljima i šamponima i nanosi se direktno na određeno područje na telu psa,
 • u svakodnevnoj ishrani, odnosno putem kvalitetne konzervirane, poluvlažne i suve hrane.

Dodaci vitamina E za pse dolaze u različitim oblicima, a to su:

 • dodatak vitamina E u obliku tableta ili kapsula,
 • ulje za pse sa vitaminom E koje se dodaje u hranu,
 • vitamin E za pse u prahu koji se dodaje hrani,
 • kao deo dijete za pse, koju propisuje veterinar,
 • kreme i balzami sa vitaminom E za kožna oboljenja,
 • šamponi za pse formulisani sa vitaminom
 • ulje za pse sa ovim vitaminom koje se primenjuje na kožu psa.

Vitamin E za pse je poželjno davati oralno, bilo da psu dajete ovaj vitamin putem hrane ili putem suplemenata. Ovo je idealan način da budete sigurni da kućni ljubimac unosi dovoljnu količinu vitamnina E.

Ovde treba navesti da previše vitamina E može biti štetno. Zbog toga, pre nego što date psu bilo kakav dodatak, preporučuje se da kao vlasnik  kućnog ljubimca prvo konsultuje svog veterinara.

Koliko vitamina E treba da dajete psu? 

Koliko vitamina E treba da dajete svom psu?

Doziranje vitamina E za pse zavisi od starosti, veličine i zdravlja vašeg psa. 

Preporučena dnevna doza je 400 IU za male rase pasa i 800 IU za velike rase pasa, dok se psima starijim od dve godine može dati dnevna doza od 800 IU. 

Potrebe za vitaminom E kod pasa variraju u zavisnosti od nivoa aktivnosti psa. Veoma aktivni psi mogu zahtevati više ovog vitamina. Doziranje se može razlikovati u zavisnosti od proizvoda i zasnivaće se na preporukama veterinara.

Sjajna vest je da, obzirom da većinu hrane za kućne ljubimce razvijaju nutricionisti i drugi stručnjaci, ne morate da brinete o tome koliko vitamina E treba da obezbedite svom psu – on bi trebalo da dobija savršenu količinu svakog dana putem hrane!

Psi kojima nedostaje vitamin E mogu pokazati znake slabosti mišića, pa ako ste zabrinuti, obavezno pitajte svog veterinara za savet.

Postoje li neželjeni efekti?

Da li je vitamin E opasan za pse? Vitamin E za pse se generalno smatra bezbednim, pod uslovom da se daje u preporučenoj dozi i da je proizvod koji mu se daje kvalitetan. 

Međutim, vlasnici kućnih ljubimaca treba da obrate pažnju na dozu i  da ne preteruju.

Iako veoma retko, može doći do problema ako se psu daje previše ovog vitamina, i tada se mogu javiti gastrointestinalne problemi, problemi sa mišićima ili sa krvarenjem kod psa.

Predoziranje vitaminom E najčešće se javlja usled prekomerne suplementacije i može se izbeći hranjenjem psa hranom za kućne ljubimce koja je bogata vitaminom E. 

Dosta se zna o predoziranju pasa vitaminom D i vitaminom A, ali predoziranje vitaminom E kod pasa je retko. Vitamin E može ometati sposobnost vitamina K da zgrušava krv i može uzrokovati da vaš pas krvari. 

Uvek se konsultujte sa veterinarom o tome šta je ispravno za vašeg psa, kada je unos vitamina u pitanju.

Neki znaci mogućeg predoziranja vitaminom E kod pasa su:

 • letargija,
 • povraćanje,
 • promene u ponašanju i navikama,
 • promene u apetitu.

Dakle, ako primetite bilo kakve znake poput povraćanja, dijareje ili svraba nakon što svom psu date suplement, prestanite sa davanjem dodatka dok ne razgovarate o tome sa veterinarom. Zbog potencijalnih problema, najbolje je da sve suplemente držite van domašaja vašeg psa.

Da biste izbegli komplikacije, najbolje je da pratite savet vašeg veterinara o obliku i dozi vitamina E za pse.

vitamin E za pse PREDNOST

Najbolji izvori vitamina E za pse

Svaka hrana za pse u kojoj se na etiketi sa sastojcima pominju „esencijalni vitamini i minerali“ ili „potpuna i uravnotežena ishrana“ definitivno će imati i vitamin E koji je značajan za pse. 

Među mnogim vitaminima, vitamin E igra sastavnu ulogu u ishrani psa. To je moćan antioksidans koji je koristan za zdravlje vašeg psa na više načina, zbog čega ga treba uključiti u njegovu ishranu.

Ako svog psa hranite potpunom i uravnoteženom komercijalnom hranom, velike su šanse da već dobija adekvatnu količinu vitamina E. 

Dakle, ako se vaš pas hrani visokokvalitetnom hranom, malo je verovatno da će patiti od nedostatka vitamina E, jer vrhunska hrana za kućne ljubimce često dopunjuje svoje proizvode dodatnim vitaminima (uključujući vitamin E za pse).

Međutim, ako ste zabrinuti da vaš pas možda ne prima dovoljno vitamina E, postoje dodaci vitamina E dostupni za pse, ili se možete odlučiti da promenite ishranu psa.

Zapamtite da ako odlučite da promenite njegovu ishranu, promene treba uvoditi postepeno.Prvo ćete mešati novu hranu sa starom hranom i postepeno povećavati odnos stare i nove hrane, sve dok nakon 4 ili 5 dana vaš pas ne bude potpuno prešao na novu hranu za pse.

Prirodni izvori vitamina E nalaze se u brojnim namirnicama, uključujući:

 • Seme suncokreta – šaka suncokretovih semenki obezbeđuje 7,4 miligrama vitamina E. To je jedna od bezbednih poslastica za pse koju s vremena na vreme možete da ponudite vašem ljubimcu. 
 • Spanać – kada se skuva, šolja spanaća može vašem psu dati oko 3,7 miligrama vitamina E. Ostalo povrće kao što je blitva i zelje takođe sadrže ovaj vitamin. Kuvajte ih na pari i isecite na male komade pre nego što ih poslužite svom psu.
 • Tikvice – šolja kuvane tikvice ima 2,6 miligrama vitamina E. Sve vrste tikvica su dobre za pse. Uverite se da je dobro kuvana i da ne sadrži začine.
 • Maslinovo ulje – biljna ulja, posebno maslinovo, sadrže velike količine vitamina E. Jedna supena kašika sadrži 1,9 miligrama vitamina E. Maslinovo ulje se može dodati u suvu ili vlažnu hranu za psa. Preporučena količina je kašičica dnevno za male i srednje pse. Većim psima se može davati čak i supena kašika dnevno.
 • Pšenične klice – možete ih davati psu u obliku ulja jer sadrže visoku koncentraciju vitamina E. Možete dodati nekoliko kapi u obrok vašeg psa svaki dan.

Pored ovih namirnica, listi možete dodati i sledeće namirnice koje sadrže vitamin E, a bezbedne su za pse:

 • jetra,
 • jaja,
 • suncokretovo ulje,
 • losos,
 • pastrmka,
 • crvena slatka paprika.

Ako razmišljate o dodavanju vitamina E za svog psa, prvo pogledajte šta oni već dobijaju hranom, kao i razloge zbog kojih smatrate da su vašem psu potrebne dodatne količine ovog vitamina. 

Najverovatnije, vašem psu neće biti potrebni nikakvi dodatni izvori vitamina E van njihove redovne ishrane, ali uvek razgovarajte sa veterinarom o specifičnim potrebama vašeg psa pre nego što počnete da psu dajete dodatne vitamine i suplemente.