mađarska vižla

Mađarska vižla! Pravi aristokratski atleta

Želite da mađarska vižla bude vaš ljubima? Ipak ne znate baš mnogo o ovoj rasi pasa? Upoznajte se sa karakterom ovog energičnog lepotana.

Mađarska vižla je veoma živahan pas koji voli da većinu svog vremena bude aktivan i u pokretu. 

On je u isto vreme sportski i lovački pas atletske građe koji uživa u blizini ljudi i u avanturama sa njima. Upravo zbog toga idealan je izbor za one vlasnike koji život žive aktivno i punim plućima, odnosno koji su i sami sportisti.

Ako vlasnici još i vole da putuju i da stalno negde izlaze, ovom psu sa njima nikada neće biti dosadno!

Mađarska vižla je rasa pasa poreklom iz Mađarske. I uopšte se ne šalimo kada kažemo da je veoma aktivna! Ovaj pas je toliko pun energije da prosto mora da bude u stalnom pokretu  kako bi se pravilno razvijao. Takođe, lojalni su i verni saputnici. Ovo napominjemo jer znamo da je ovo bitno svakom vlasniku. 

Vižla jako voli da se igra sa članovima porodice kojoj pripada. Sigurno će obožavati igre sa raznoraznim igračkama koje su prilagođene psima. 

Ova pasmina zaista spada u veoma pametnu rasu pasa. Ovo apsolutno znači da dresura psa, kao ni bilo koja druga obuka neće predstavljati problem. Vrlo lako i brzo uče, a pored toga vole da budu uključeni u sve što se dešava u domaćinstvu.

Rasa je stvarana da radi kao pokazivač u lovu. Ima aristokratski karakter, a sve što zaista žele je da budu voljeni.

U nadi da ćemo vam pomoći da doneste ispravnu odluku, u nastavku teksta sledi nekoliko bitnih stvari koje treba da znate o vižli.

Mađarska vižla- poreklo rase

Vižla (što znači “pokazivač” na mađarskom) je nacionalni pas Mađarske. Tačno poreklo mađarske vižle pomalo je misterija. Neki kažu da su preci ove rase pasa postojali pre mnogo vekova, a drugi opet tvrde da je vižla nastala tek u 20. veku. 

Kao što vidite, teško je ispratiti njegovo rano poreklo, ali istorija je verovatno započela u devetom veku kada su zaraćena plemena Mađara migrirala iz azijskih stepa i na kraju se naselila u Karpatskoj kotlini, danas poznatoj kao Mađarska.

Veruje se da su vižle, koje danas poznajemo, evoluirale od lovačkih pastirskih pasa koje su Mađari doneli sa sobom.

Arheolozi tvrde da postoje određeni otisci na stenama stari oko 1000 godina koji prikazuju Mađare lovce (prve doseljenike u Mađarskoj) sa psima i sokolovima. Stručnjaci kažu da su psi na crtežima bili veoma slični današnjoj vižli. 

Kažu da su ih ranije često nazivali još i  „žuto turskim lovačkim psom“!

Kada su mađarski lovci otišli ​​iz svoje zemlje, u tuđinu su poveli i pse sa sobom. Ovo je dovelo do ukrštanja sa drugim rasama i na taj način poboljšalo njihovu sposobnost lovca. 

Vekovima je vižla bila u vlasništvu sportskog plemstva Mađarske i koristila se za mirisanje i traženje ptica koje su zatim lovci hvatili u mrežu.

Psi su morali da budu brzi, spretni i okretni, a naročito je bilo važno da imaju dobar njuh, inače ne bi vredeli svrsi.

Mađarska vižla se pored lova na ptice koristila i za lov na jelene, divlje svinje i vukove. Ovaj posao se obično obavljao tako što su lovci koristili nekoliko pasa da rade zajedno.

Bilo kako bilo, ovaj pas je i dan danas ostao popularan kao svestrani lovački pas. Nažalost, skoro da su ga zbrisala dva svetska rata. Tokom 20. veka, dva svetska rata i ruska invazija na Mađarsku desetkovali su mađarsko stanovništvo.

Veruje se da danas rasa postoji samo zato jer su neki psi u to ratno vreme uspeli da budu prošvercovani na sigurno.

Naime, nakon Prvog svetskog rata ostalo je desetak pasa koji su postali osnova svih registrovanih vižli u Mađarskoj. Tokom ruske okupacije, mnogi državljani su pobegli noseći svoje vižle sa sobom i tako se pasmina etablirala u Evropi i na Zapadu.

Mađarska vižla je sposobna i za iskopavanje, kao i za vađenje davljenika iz vode.

Dugodlaka sorta vižle razvijena je 1930 -ih, i od tada postaje sve popularnija među lovcima jer može izdržati hladniju klimu i hladnu vodu bolje od kratkodlake sorte.

mađarska vižla cena

Izgled vižle

Mađarska vižla je vitak, uglađen pas sofisticiranog izgleda s sentimentalnim izrazom lica i tankim, svilenkastim i prepoznatljivo spuštenim ušima.

Ima kratku zlatnu dlaku, pa krzno podesća na kaput od crvenog zlata. Oči i nos mogu biti u različitim nijansama smeđe boje. 

Iako se ponekad opisuju kao srednje veličine, većina vlasnika pasa smatra da mađarska vižla pripada kategoriji velikih pasmina.

Prosečna visina mužjaka je oko 56–64 cm, dok ženka može biti visoka 53–61 cm.  Prosečna težina mužjaka može biti od 20 do 29 kg, dok ženka u proseku teži od 18 do 25 kg. 

Dugog su veka i prosečan životni vek je između 12 i 15 godina.

Temperament vižle

Mađarska vižla je živahna, nežna, druželjubiva s natprosečnom sposobnošću učenja i snažnom željom da bude sa ljudima. Ima izuzetnu spremnost da održava kontakt sa svojim gospodarom dok radi bilo šta, a to je jedna od njegovih bitnih osobina s obzirom da se najčešće koristi kao lovački pas. 

Dobrodušnu mađarsku vižlu čak su nazvali i “čičak vižla” jer je tako taktilna, voli se vezivati za ljude do te mere da može satima da vam sedi u krilu i da se od vas ne pomera. 

Pasmina se rangira nisko po agresivnosti, destruktivnosti i brzopletosti, a visoko po razigranosti.

Iako je poslušan pas, uvek postoje izuzeci. Pa tako neke vižle mogu biti tvrdoglave, živahnije od ostalih pripadnika ove rase, ali čak i sramežljive.

Energična i sportski nastrojena, vižla može postati od dosade i destruktivna.

Ovo se najčešće dešava onda kad vlasnici nemaju dovoljno vremena da joj se posvete, pa je vižla prepuštena sama sebi. Ukoliko mu obezbedite  odgovarajuću obuku, dresuru, redovan trening i druženje, ovom psu ništa neće nedostajati.

Kao i svakom psu i vižlama je potrebna rana socijalizacije, odnosno izloženost različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima. Sa socijalizacijom je najbolje početi dok je pas mlad.

Ona će osigurati da vaše štene izraste u dobrog psa sa besprekornim ponašanjem. 

Kakvog su zdravlja?

Mađarska vižla je uopšteno veoma dobrog zdravlja. Ali kao i sve pasmine, sklona je određenim zdravstvenim stanjima i bolestima pasa

Pojedine vižle mogu oboleti od sledećih bolesti:

  • Epilepsija je poremećaj koji izaziva napade koji utiču na naglu promenu ponašanja psa. Epilepsija kod pasa se može lečiti lekovima, ali se ne može izlečiti u potpunosti. Uz pravilan tretman ovog poremećaja, pas može živeti dugo, bez komplikacija.
  • Displazija kuka psa je nasledno stanje u kojem se bedrena kost ne uklapa čvrsto u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obe zadnje noge, ali možda nećete primetiti nikakve znakove nelagode kod psa s displazijom kuka. Kako pas stari, može se razviti artritis kod pasa
  • Hipotireoza je abnormalno nizak nivo hormona koji proizvodi štitna žlezda. Blagi znak bolesti može biti neplodnost. Očitiji znakovi uključuju veću telesnu težinu, mentalnu tupost, spuštene kapke i nizak nivo energije. Krzno psa postaje grubo i lomljivo te počinje dlaka da opada, dok koža postaje žilava i tamna. 
  • Limfosarkom je treći najčešći karcinom kod pasa i može se naći u različitim delovima tela, poput slezine, gastrointestinalnog trakta, limfnih čvorova, jetre i koštane srži. 
  • Progresivna retinalna atrofija (PRA) je degenerativni poremećaj oka koji na kraju uzrokuje slepilo zbog gubitka fotoreceptora na unutgrašnjoj strani oka. PRA se može otkriti godinama pre nego što pas pokaže bilo kakve znakove slepila. 

Nega pre svega

Redovno posećujte veterinara i vodite računa o higijeni psa.

  • Vižla se lako četka gumenom četkom za pse.
  • Često kupanje psa (zbog dosta vremena koje provodi napolju) ponekad možete zameniti vlažnom krpom kojom ćete prebrisati krzno svog ljubimca.
  • Redovno mu secite nokte, jednom ili dva puta mesečno. Uredni nokti koji se redovno skraćuju održavaju stopala u dobrom stanju, ali isto tako štite vaše potkolenice od ogrebotina kada vaš pas oduševljeno skoči da vas pozdravi.
  • Obratite posebnu pažnju na šape i redovno pregledajte usta i čistite im uši.

Učinite doterivanje pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama. Tako ćete postaviti temelje za jednostavne veterinarske preglede.

Mađarska vižla ishrana

Mađarska vižla je nezahtevan pas što se ishrane tiče. Nema nekih posebnih nutritivnih potreba i uopšteno ova rasa ima dobar apetit. 

Ukoliko se takmiče u nekom sportu tada im je potrebna ishrana sa većom količinom proteina prikladnom za vrlo aktivne pse.

Naravno, iako mađarska vižla nema preterano zahtevnu ishranu trebalo bi je hraniti visokokvalitetnom hranom za pse. Hranu možete kupovati, kao što su granule za pse ili je sami pripremati uz odobrenje i savete vašeg veterinara.

Ishrana treba biti primerena uzrastu psa (štene, odrasli pas ili stariji pas).

Postoje značajne razlike u kalorijskim potrebama pojedinih pasa. Npr. mladom, aktivnom psu može biti potrebno četiri ili pet šoljica visokokalorične hrane dnevno, dok će starijim ili manje aktivnim psima trebati manje od polovine te količine. 

Neki psi su skloni prekomernoj težini, s toga pazite na unos kalorija.

Poslastice mogu biti važna pomoć u treningu, ali ukoliko ih dajete u preteranim količinama mogu uzrokovati gojaznost ljubimca. Čista, sveža voda bi trebalo da im bude dostupna u svakom trenutku. 

Mađarska vižla u stanu?

Mađarska vižla je jako usmerena na ljude i jedan je od pasa koji bi trebalo da živi u domu zajedno sa porodicom, nikako napolju u dvorištu(idelan rasa psa za stan). Ipak, ovo ne znači da će stan biti dovoljan.

Ukoliko ste sigurni da ćete imati dovoljno vremena da svom ljubimcu omogućite redovan odlazak napolje, šetnje i treninge na otvorenom, onda neće biti problema.

Generalno, najbolja opcija bi bila da imate kuću sa prostranim dvorištem. Treba mu ograđeno dvorište u kojem se može bezbedno igrati, juriti i sagorevati višak energije koju, verujte nam, ima na pretek! Trebaće mu i puno igračaka za kućne ljubimce, puno ljubavi i interakcije sa ukućanima.

Vežba i redovni treninzi, plus rad u obliku pasjih sportova ili terapijski rad ključ su srećnog i zdravog odnosa s vižlom. 

Obezbedite mu barem dva treninga od pola sata dnevno.

Treninzi mogu biti u obliku šetnji, trčanja ili raznih igara. Ukoliko vaš pas ne bude imao dovoljno vremena da se oslobodi viška energije, postaće veoma destruktivan i teško podnošljiv.

Kad dresirate vižlu, budite dosledni i nežni, nikada grubi. Najbolje reaguje na pozitivne tehnike učenja poput pohvale, igre i nagrade u vidu hrane za pse.

Za najbolje rezultate, počnite s dresurom čim dovedete štene kući. Nekoliko minuta vežbe nekoliko puta dnevno doneće uspeh pre nego što to budete očekivali.

Omogućite mu razne igračke za žvakanje i redovno ih menjajte kako mu ne bi dosadile. Ako ovo zanemarite, rizikujte da pas odluči da gricka nameštaj, vaše cipele ili druge skupe predmete kako bi probao nešto novo.

Jednom rečju, vižle su super saputnici za aktivne porodice koji im mogu pružiti treninge i pažnju za kojom toliko žude. 

mađarska vižla ishrana

Mađarska vižla – iskustva

Vlasnici ove rase pasa tvrde da nikada nisu imali odanijeg i poslušnijeg psa. Vižla je odlična i za porodice sa decom. Osim što su prelepi, oni su i nežni sa svojim gospodarima, i jako vole da se maze. 

S druge strane ima i onih vlasnika koji ih koriste za lov. Odlični su psi lovci, imaju dobar njuh i mogu da podnesu sve vremenske uslove bez problema.

Ono što  je jednoglasno kod svih vlasnika jeste to da će vam biti pravi i odan prijatelj, da ćete dobiti bezuslovnu ljubav i da će vam njihova glavica često biti u krilu.

Posvetite mu pažnju svaki put, jer ne voli da bude zanemaren.

Mađarska vižla prodaja

Najsigurnija opcija za kupovinu vižle jeste putem registrovane uzgajivačnice pasa. Uzgajivač ima spremljen pedigre, i sve neophodne papire koji dokazuju poreklo kao i potvrde da pas nije genetski predodređen za spomenute bolesti. Uzgajivačnice možete potražiti preko interneta ili pitajte prijatelje za preporuku. 

Internet oglas nije toliko pouzdan i ne garantuje da ćete dobiti upravo psa kojeg želite, a ne mešanca koji izuzetno liči na mađarsku vižlu. Ovo je naročito rizično ukoliko niste stručnjak i ne možete na prvi pogled da ocenite da li se radi o prevari.

Mađarska vižla cena

Prosečna cena mađarske vižle iznosi između 90.000,00 rsd –  170.000,00 rsd.

Ovo je obično prosečna cena uglednih uzgajivačnica. Vrhunsko štene, od poznatih svetskih renomiranih uzgajivačnica može koštati i duplo više. 

Cena štenaca zavisi od nekoliko faktora. Tj. na cenu utiču faktori kao što su: kvalitet legla, pedigre kao i lokacija uzgajivača. 

Da zaključimo, odabirom ove pasmine zagarantovano je da ćete imati najboljeg prijatelja do kraja života. Koji, uzgred rečeno, tu ljubav neće štedeti i deliće je sa vama svakodnevno. 

Problem neće biti ni nega, ni dresura. Jedini problem može biti manjak vremena koji možete da sa njim podelite.

Zato dobro razmislite pre kupovine. Još jednom vas podsećamo da je ovo prelepo graciozno stvorenje sportskog duha prepuno energije.

Ovaj tekst ne sadrži stručne savete, već vam ukazuje na neke od širom poznatih činjenica koje vam mogu olakšati proces kupovine psa. Uvek se najpre obratite stručnom licu.